![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dakle stambeno sam obezbeđen i ja i moji roditelji, a i zarađujem više od proseka. Hoću da odem jer mislim da mogu bolje. Ne čeznem za besnim kolima i skupom tehnikom, ali u svakom pogledu želim da napredujem pa i materijalnom što bi trebalo da mi obezbedi da ostvarujem planove i ciljeve koji nisu "hleba i igara" i ispijanje kafa po ceo dan sa komšijama. It's that simple! Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Jedino sto je skuplje u BG-u je cena nekretnina, za kupiti ili iznajmiti... sve ostalo sto se tice troskova zivota je jeftinije nego u ostatku Srbije, tako da ta konstatacija da je srazmerno lose, vece plate ali zivot skuplji, po meni ne stoji... a beogradizacija naravno da se dogadja, kad vec idu njihove pare onda i ljudi masovno dolaze u bg...
|
||||
|
||||
![]()
Veruj mi, idem po Srbiji svake nedelje motorom i ne znam na koja mesta ti misliš, ali svuda gde sam bio su kafići i restorani dosta jeftiniji. Gde god da smo stali cene su bile bagatelne naspram ovih u BG. Isto je bilo i kada sam išao za Skoplje.
|
||||
|
||||
![]()
Pa recimo, ja zivim u Beogradu i Krusevcu, a upoznat sam sa standardom i cenama u mnogim drugim gradovima u Srbiji jer poslom dosta putujem...
Pisao sam u vezi troskova zivota, ne uzimajuci u prosek cena u kaficima, posto je normalno da je pice skuplje u kaficu u Strahinjica Bana nego negde u Vranju ili Surdulici... Vec sto se restorana tice prica se menja, recimo u Beogradu mozes jesti mnogo kvalitetnije nego u Krusevcu za iste pare, potrebno je samo poznavati svoj grad, u ovom slucaju Beograd, koji u startu nudi mnogo veci izbor... Dakle, rostilji, corbe, brza hrana, picerije, onda svakodnevne namirnice, apsolutno sve je jeftinije u bg-u, o tehnici i da ne pricam...
|
||||
|
||||
![]()
Pa ja i jesam pisao za Beograd i mislim na gradsko jezgro a ne Sremčicu, Kaluđericu i ostale međugradske opštine. Normalno da je tamo cena približna Vranju ili Surdulici. Znači pričamo o proseku restorana, kafica, pekara... To je nebo i zemlja. Za teniku, automobile i tome slično ne govorim zato što sve dolazi uglavnom iz BG-a i logično je da su tu iste cene ili više. Uslužne delatnosti i cene u njima su te koje diktiraju plate koje su mizerija što se južnije ide.
|
||||
|
||||
![]()
Ja upravo pricam o gradskom jezgru... zivim u lominoj ulici, na 3min pesaka od slavije, kneza... sve mogu da nadjem jeftinije nego u recimo pomenutom Krusevcu... od pijacnih gluposti na zelenjaku do namirnica u mega maxiju u sarajevskoj ulici, do brze hrane kod nislije...
kao sto sam rekao, apsolutno sve moze jeftinije da se nadje u bgu, sem cena nekretnina, a ajde cena u kaficima u strogom centru, mada to nigde u svetu ne spada u troskove zivota, tako da je zivot daleko jeftiniji u bgu.. Daj neki konkretan primer tvoje tvrdnje ili da prestanemo da trolujemo na ovoj temi...
|
|||
|
|||
![]()
Prolazio sam par puta kroz neka mesta u Indijani i Illinoisu. Ne daj ti boze da tamo zivis. Ocekujes da ce serijski ubica da izadje iza svakog ugla. To na sta lici, ja nisam video nista priblizno ni u najgorim vukojebinama u Srbiji. Hocu samo da kazem da je glupavo porediti npr NYC, LA ili Chicago sa nekom selendrom u unutrasnjoscu Srbije. Ova mesta mozes porediti sa pomenutim krugom dvojke.
Odnos ziveti u malom mestascu (normalnom malom mestascu, za ove koje sam pomenuo definitivno ne treba ni dolaziti u Ameriku) i velikom gradu je isti ko i u Srbiji, a verujem i svuda u svetu. Cene stanova su drasticne. Za isti stan ces u nekom manjem mestu dati 400$, dok na menhetnu 4000$ (bukvalno, bez ikakvog preterivanja). U Chicago ces dati 1000-1200$. Naravno da ce ti plata u NYC ili Chicago biti veca, ali ne bas i toliko veca da zadovolji gore pomenutu razliku....tako da ces definitivno imati manje para u dzepu na kraju meseca, ali i drugaciji je stil zivota. Medjutim, imas i vise izbora za posao, pa ako zelis da se usavrsavas.... Ma ja sam u Srbiji ziveo u Novom Sadu, ali sam stalno visio u Senti. Poredjenje ta dva grada je isto ko i ovde ove velike gradove sa malim. E sada...ko sta voli... Znam ljude koji rade u BG-u za 800e, a koji rade i u nekom manjem mestu za 800e. Sigurno ovaj sto radi u manjem mestu ima vise na kraju meseca. Medjutim, onaj u BG-u ako dobije otkaz teoretski ima vise sansi da ponovo nadje takav posao. Last edited by dreamerns; 15.06.2010 at 17:25. |
|
||||
|
||||
![]()
^slazem se, jedino sto to niko nije ni poredio ??
diskutujemo o ceni zivota u beogradu i ostatku srbije
|
|||
|
|||
![]()
Mislim da je osnovni finansijski problem zivota u velikom gradu taj sto ti on nudi mnoge mogucnosti, izazove, sadrzaje koji iziskuju odredjeni budzet koji je van osnovnog paketa - stanovanje, racuni, hrana. Srazmerno tome su i mogucnosti za dobru zaradu vece zbog veceg trzista i mogucnosti saradnje sa kvalitetnim pojedincima i firmama. U svakom slucaju, sve je na pojedincu. Kako ce se snaci u celoj prici i kakvi su mu prohtevi.
|
|
|||
|
|||
![]()
JEste...na prethodnoj strani, ali ja nisam uvideo da ima jos gde je tema odlutala na nesto drugo :-)
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Moje iskustvo sa kupovinom automobila (2/2) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.08.2007 15:51 |
Moje iskustvo sa kupovinom automobila (1/2) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.08.2007 15:09 |
Moje iskustvo sa bankama koje posluju samo preko interneta | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.06.2007 19:44 |
![]() |