![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Veruj mi da neces ustedeti nista i ako predjes u manje mesto na to sam mislio sa svojim prethodnim svrljanjem. BTW Jel cesto navracas u SU? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ne navraćam često u SU. Poslednji put sam bio prošle godine kada sam išao na Palić. Češće sam u meni bližem delu Vojvodine - Perlez, Šajkaš, Đurđevo, Čurug.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
U njemu sam i polagao vožnju.
![]() Što se mene tiče sve ovo može da se briše pošto je off topic.
|
|||
|
|||
![]()
Ajd da se malko vratim na ameriku. Koliko sam ja video kako ljudi ovde zive, za ove obicne poslove je cena rada ista svuda (razlikuje se u nijansama). Zasto u nijansama. Pa cena rada za obicne poslove je minimalac i jedinu razliku imas je koliko je minimalac u jednom, koliko u drugom state-u. U velikim gradovima te cekaju i veliki porezi. Tako da ti nije svejedno hoces li stan placati 300$ ili 1000$....kada ti je plata 1500$. Nije ti svejedno hoce li ti porez uzeti 100 ili 200$. Cak uzmimo u obzir i poslove koji nisu "obicni", odnosno koji su placeniji. Recimo poslove 40-100k. Tih poslova mozda imas manje u malim mestima, ali ih ima. Moze se ubosti. Ja sam recimo programer i dobijao sam ponude za neke poslove po vukojebinama (u pitanju je uvek bila neka fabrika i softver za neke masine u mom slucaju). Zamisli kolika je ta usteda? E sada....ako hoces da zaradjujes preko 100k$....jbg, takvih poslova je manje u nedodjiji (ako ih uopste i ima). Ako hoces da zaradjujes opet manje, ali da radis za neku poznatu firmu sa jakim referencama za kasnije....opet je takvih poslova manje u nedodjiji. Ja namerno kazem nedodjija ili vukojebina, jer to nisu obicna sela koja su pri gradu (predgradje), nego sela koja imaju par hiljada stanovnika i nalaze se 100 milja od drugog mesta (a cesto jos i vise).
Tako da, ovde covek zivi tamo gde je vezan poslom. Sigurno neces raditi u centru grada i ziveti 200 milja odatle, kako bi nasao jeftiniji stan. Niti ces ziveti u centru grada i ici 200 milja u vukojebinu na posao. Oni koji imaju srecu da nadju posao u vukojebini, oni vise ustede, vise sebi priuste i ranije mogu kupiti sebi kucu i sve ostalo. Oni koji nadju posao u gradu, imaju drugaciji stil zivota, vise uzivaju u svakodnevnici i imaju kulturna desavanja u blizini, koncerte, zurke, restorane......i ljude na ulici koji setaju. Stvar srece i izbora. Isto je tako i u Srbiji (bar po mom iskustvu). Ja znam ljude koji rade u Senti u duvanskoj na pokretnoj traci i zarade 800 eura. Znam programere u Novom Sadu koji zarade 400 eura. To sto neko zivi u manjem mestu ne znaci da mu je manja plata. Ako prodavacica zaradi 200e u Zrenjaninu ili Krusevcu, ne znaci da ona u BG-u zaradi 400e. Moze da zaradi isto 200e.....i vise verujem da im je razlika u plati manja od 10%...makar po mom iskustvu. |
|
|||
|
|||
![]()
Mozda je bolje pomeriti, nego obrisati.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() E sad je bas otislo u offtopic. Sorry... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mislim da ovaj podatak nije beskoristan, jer moze da pokaze nasim ljudima kako nigde ne tece med i mleko, nego se mora mnogo raditi, pa uz srecan splet okolnosti moze doci do ambijenta za onakav zivot kakav prizeljkuju mnogi. |
|
|||
|
|||
![]()
Na ovom sajtu ima mnogih korisnih stvari a na stranici koju navodim, nekih podataka o troškovima života.
http://www.freeusaguide.com/first05.htm |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
mogu samo ovde da dodam nekoliko informacija u vezi zivota u Francuskoj gde sam proveo skoro 10 godina prosecna plata u Francuskoj nije 1000 evra nego je 1200 EVRA ZAGARANTOVAN MINIMALAC ili takozvani SMIC -to je minimum koji se odredjuje kao plata po zakonu ....ISPOD TOGA NEMA NISTA ..znaci bilo koji posao u FR da dobijete to vam je garantovana pocetna plata od strane drzave i ako to nedobijete mozete da tuzite poslodavca takodje drzava garantuje radnu nedelju od 38 SATI minimum ispod toga isto tesko da moze da se nadje nesto kao recimo PART TIME u Americi ....FRANCUSKA DRZAVA TO AKTIVNO OBESHRABRUJE NA TAJ NACIN STO SU POREZI ZA PART TIME RADNIKE VISI NEGO ZA REDOVNE RADNIKE I DO 30% vredi pomenuti da porodice koje imaju mala pirmanja dobijaju od drzave stanove na koriscenje pod jako povoljnim uslovima (kirije su simbolicne ) takodje svako dete iz takvih porodica dobija do punoletstva novac (do 350 evra )a cim postane punoletan moze da trazi socijalnu pomoc kao nezaposleni (oko 400 -450 evra) BEZ ISPUNJAVANJA NEKIH POSEBNIH USLOVA u slucaju gubitka posla u Francuskoj radnik dobija 75 % OD PLATE SVAKOG MESECA SVE DO nalazenja novog posla (to vremenski nije ograniceno niti se uslovljava da se nadje BILO KOJI POSAO NEGO SAMO ISTO PLACENI ILI VISE PLACENI POSAO ILI POSAO U STRUCI ) Nasi ljudi dosta zloupotrebljavaju bas taj takozvani "somaz" i recimo plate da nadju neki posao od recimo 1500-2000 evra mesecno i onda "izmajstorisu" otpustnje posle 6-8 meseci i onda primaju svakog meseca 75% od plate I TAKO GODINAMA |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Moje iskustvo sa kupovinom automobila (2/2) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.08.2007 15:51 |
Moje iskustvo sa kupovinom automobila (1/2) | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.08.2007 15:09 |
Moje iskustvo sa bankama koje posluju samo preko interneta | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 07.06.2007 19:44 |
![]() |