ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 16.06.2010, 09:52
Neverhood's Avatar
Neverhood Neverhood je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.10.2009
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik nemili Prikaz poruke
Nisi shvatio poentu. Pričali smo o srazmeri zarade i troškova života i niko nije spominjao da se u manjim mestima bolje živi. Svuda je sranje, ali je u BG sa platom od 25.000, koliko imaju prodavci i prodavačice po maloprodajama teško živeti, isto kao u unutrašnjosti sa 15.000-17.000.

BTW mišliš li da ta ušteda rešava sve probleme u Srbiji?
Cini mi se da ti mene nisi shvatio. Ali je najbitnije da smo dosli do istog zakljucka.
Veruj mi da neces ustedeti nista i ako predjes u manje mesto na to sam mislio sa svojim prethodnim svrljanjem.

BTW Jel cesto navracas u SU?
Reply With Quote
Staro 16.06.2010, 10:02
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku nemili
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Neverhood Prikaz poruke
Cini mi se da ti mene nisi shvatio. Ali je najbitnije da smo dosli do istog zakljucka.
Veruj mi da neces ustedeti nista i ako predjes u manje mesto na to sam mislio sa svojim prethodnim svrljanjem.

BTW Jel cesto navracas u SU?
Znam da nigde ne može da se uštedi sa pomenutim mizernim platama. Samo sam pominjao ono što je i dreamer pisao za usa. Tako je uglavnom svuda, manje mesto, manji troškovi, ali manje i šanse.

Ne navraćam često u SU. Poslednji put sam bio prošle godine kada sam išao na Palić. Češće sam u meni bližem delu Vojvodine - Perlez, Šajkaš, Đurđevo, Čurug.
Staro 16.06.2010, 13:13
milena_ns milena_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
Nepromenjeno

Citat:
Češće sam u meni bližem delu Vojvodine - Perlez, Šajkaš, Đurđevo, Čurug.
E nek' si ti meni spomenuo Čurug.
Reply With Quote
Staro 16.06.2010, 13:55
nemili's Avatar
nemili nemili je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku nemili
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik milena_ns Prikaz poruke
E nek' si ti meni spomenuo Čurug.
U njemu sam i polagao vožnju. Kod Radeta (Opel).

Što se mene tiče sve ovo može da se briše pošto je off topic.
Staro 16.06.2010, 17:42
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ajd da se malko vratim na ameriku. Koliko sam ja video kako ljudi ovde zive, za ove obicne poslove je cena rada ista svuda (razlikuje se u nijansama). Zasto u nijansama. Pa cena rada za obicne poslove je minimalac i jedinu razliku imas je koliko je minimalac u jednom, koliko u drugom state-u. U velikim gradovima te cekaju i veliki porezi. Tako da ti nije svejedno hoces li stan placati 300$ ili 1000$....kada ti je plata 1500$. Nije ti svejedno hoce li ti porez uzeti 100 ili 200$. Cak uzmimo u obzir i poslove koji nisu "obicni", odnosno koji su placeniji. Recimo poslove 40-100k. Tih poslova mozda imas manje u malim mestima, ali ih ima. Moze se ubosti. Ja sam recimo programer i dobijao sam ponude za neke poslove po vukojebinama (u pitanju je uvek bila neka fabrika i softver za neke masine u mom slucaju). Zamisli kolika je ta usteda? E sada....ako hoces da zaradjujes preko 100k$....jbg, takvih poslova je manje u nedodjiji (ako ih uopste i ima). Ako hoces da zaradjujes opet manje, ali da radis za neku poznatu firmu sa jakim referencama za kasnije....opet je takvih poslova manje u nedodjiji. Ja namerno kazem nedodjija ili vukojebina, jer to nisu obicna sela koja su pri gradu (predgradje), nego sela koja imaju par hiljada stanovnika i nalaze se 100 milja od drugog mesta (a cesto jos i vise).
Tako da, ovde covek zivi tamo gde je vezan poslom. Sigurno neces raditi u centru grada i ziveti 200 milja odatle, kako bi nasao jeftiniji stan. Niti ces ziveti u centru grada i ici 200 milja u vukojebinu na posao. Oni koji imaju srecu da nadju posao u vukojebini, oni vise ustede, vise sebi priuste i ranije mogu kupiti sebi kucu i sve ostalo. Oni koji nadju posao u gradu, imaju drugaciji stil zivota, vise uzivaju u svakodnevnici i imaju kulturna desavanja u blizini, koncerte, zurke, restorane......i ljude na ulici koji setaju. Stvar srece i izbora. Isto je tako i u Srbiji (bar po mom iskustvu). Ja znam ljude koji rade u Senti u duvanskoj na pokretnoj traci i zarade 800 eura. Znam programere u Novom Sadu koji zarade 400 eura. To sto neko zivi u manjem mestu ne znaci da mu je manja plata. Ako prodavacica zaradi 200e u Zrenjaninu ili Krusevcu, ne znaci da ona u BG-u zaradi 400e. Moze da zaradi isto 200e.....i vise verujem da im je razlika u plati manja od 10%...makar po mom iskustvu.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 16.06.2010, 17:43
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Mozda je bolje pomeriti, nego obrisati.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 16.06.2010, 18:27
milena_ns milena_ns je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
Nepromenjeno

Citat:
U njemu sam i polagao vožnju. Kod Radeta (Opel).

E bre, pa pola sela je kod njega polagalo, sem mene.

E sad je bas otislo u offtopic. Sorry...
Reply With Quote
Staro 17.06.2010, 07:32
pekka pekka je offline
Stari vuk

Datum prijave: 19.03.2009
US lokacija: California
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ajd da se malko vratim na ameriku. Koliko sam ja video kako ljudi ovde zive, za ove obicne poslove je cena rada ista svuda (razlikuje se u nijansama). Zasto u nijansama. Pa cena rada za obicne poslove je minimalac i jedinu razliku imas je koliko je minimalac u jednom, koliko u drugom state-u. U velikim gradovima te cekaju i veliki porezi. Tako da ti nije svejedno hoces li stan placati 300$ ili 1000$....kada ti je plata 1500$. Nije ti svejedno hoce li ti porez uzeti 100 ili 200$. Cak uzmimo u obzir i poslove koji nisu "obicni", odnosno koji su placeniji. Recimo poslove 40-100k. Tih poslova mozda imas manje u malim mestima, ali ih ima. Moze se ubosti. Ja sam recimo programer i dobijao sam ponude za neke poslove po vukojebinama (u pitanju je uvek bila neka fabrika i softver za neke masine u mom slucaju). Zamisli kolika je ta usteda? E sada....ako hoces da zaradjujes preko 100k$....jbg, takvih poslova je manje u nedodjiji (ako ih uopste i ima). Ako hoces da zaradjujes opet manje, ali da radis za neku poznatu firmu sa jakim referencama za kasnije....opet je takvih poslova manje u nedodjiji. Ja namerno kazem nedodjija ili vukojebina, jer to nisu obicna sela koja su pri gradu (predgradje), nego sela koja imaju par hiljada stanovnika i nalaze se 100 milja od drugog mesta (a cesto jos i vise).
Tako da, ovde covek zivi tamo gde je vezan poslom. Sigurno neces raditi u centru grada i ziveti 200 milja odatle, kako bi nasao jeftiniji stan. Niti ces ziveti u centru grada i ici 200 milja u vukojebinu na posao. Oni koji imaju srecu da nadju posao u vukojebini, oni vise ustede, vise sebi priuste i ranije mogu kupiti sebi kucu i sve ostalo. Oni koji nadju posao u gradu, imaju drugaciji stil zivota, vise uzivaju u svakodnevnici i imaju kulturna desavanja u blizini, koncerte, zurke, restorane......i ljude na ulici koji setaju. Stvar srece i izbora. Isto je tako i u Srbiji (bar po mom iskustvu). Ja znam ljude koji rade u Senti u duvanskoj na pokretnoj traci i zarade 800 eura. Znam programere u Novom Sadu koji zarade 400 eura. To sto neko zivi u manjem mestu ne znaci da mu je manja plata. Ako prodavacica zaradi 200e u Zrenjaninu ili Krusevcu, ne znaci da ona u BG-u zaradi 400e. Moze da zaradi isto 200e.....i vise verujem da im je razlika u plati manja od 10%...makar po mom iskustvu.
Da se nadovezem na ovu Dreamerovu pricu sa jednim svezim iskustvom. Pre desetak dana smo se vratili iz Pariza. U razgovorima koje smo tamo vodili na najrazlicitije teme, neminovno smo se dotakli standarda zivota i prosecnih zarada. Bili smo sokirani da je prosecna zarada (plata) u Parizu oko 1000 eura, a da je plata prodavacice ili kasirke u nekom marketu oko 600 eura. Kada se uzme u obzir da je Pariz jedno 40% skuplji od ostatka Evrope, zapitali smo se kako onda oni koji toliko zaradjuju izlaze na kraj. Odgovor koji smo dobili bio je da u porodici moraju da rade dvoje, pa cak i troje da bi se sastavio kraj sa krajem. To znaci da i punoletna deca moraju da rade.
Mislim da ovaj podatak nije beskoristan, jer moze da pokaze nasim ljudima kako nigde ne tece med i mleko, nego se mora mnogo raditi, pa uz srecan splet okolnosti moze doci do ambijenta za onakav zivot kakav prizeljkuju mnogi.
Reply With Quote
Staro 01.07.2010, 08:45
braniska3 braniska3 je offline
Član

Datum prijave: 28.05.2010
US lokacija: chicago
YU lokacija: zrenjanin
Nepromenjeno

Na ovom sajtu ima mnogih korisnih stvari a na stranici koju navodim, nekih podataka o troškovima života.
http://www.freeusaguide.com/first05.htm
Reply With Quote
Staro 14.07.2010, 12:40
bora bora je offline
Proteran

Datum prijave: 14.07.2010
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik pekka Prikaz poruke
Da se nadovezem na ovu Dreamerovu pricu sa jednim svezim iskustvom. Pre desetak dana smo se vratili iz Pariza. U razgovorima koje smo tamo vodili na najrazlicitije teme, neminovno smo se dotakli standarda zivota i prosecnih zarada. Bili smo sokirani da je prosecna zarada (plata) u Parizu oko 1000 eura, a da je plata prodavacice ili kasirke u nekom marketu oko 600 eura. Kada se uzme u obzir da je Pariz jedno 40% skuplji od ostatka Evrope, zapitali smo se kako onda oni koji toliko zaradjuju izlaze na kraj. Odgovor koji smo dobili bio je da u porodici moraju da rade dvoje, pa cak i troje da bi se sastavio kraj sa krajem. To znaci da i punoletna deca moraju da rade.
Mislim da ovaj podatak nije beskoristan, jer moze da pokaze nasim ljudima kako nigde ne tece med i mleko, nego se mora mnogo raditi, pa uz srecan splet okolnosti moze doci do ambijenta za onakav zivot kakav prizeljkuju mnogi.
pozdrav svima na forumu .. da odmah pojasnim ja nisam dobio GC niti sam nesto planirao da se iseljavam za USA ali sam vise iz radoznalosti pogledao teme i procitao par komentara o zivotu tamo

mogu samo ovde da dodam nekoliko informacija u vezi zivota u Francuskoj gde sam proveo skoro 10 godina
prosecna plata u Francuskoj nije 1000 evra nego je 1200 EVRA ZAGARANTOVAN MINIMALAC ili takozvani SMIC -to je minimum koji se odredjuje kao plata po zakonu ....ISPOD TOGA NEMA NISTA ..znaci bilo koji posao u FR da dobijete to vam je garantovana pocetna plata od strane drzave i ako to nedobijete mozete da tuzite poslodavca
takodje drzava garantuje radnu nedelju od 38 SATI minimum
ispod toga isto tesko da moze da se nadje nesto kao recimo PART TIME u Americi ....FRANCUSKA DRZAVA TO AKTIVNO OBESHRABRUJE NA TAJ NACIN STO SU POREZI ZA PART TIME RADNIKE VISI NEGO ZA REDOVNE RADNIKE I DO 30%

vredi pomenuti da porodice koje imaju mala pirmanja dobijaju od drzave stanove na koriscenje pod jako povoljnim uslovima (kirije su simbolicne )
takodje svako dete iz takvih porodica dobija do punoletstva novac (do 350 evra )a cim postane punoletan moze da trazi socijalnu pomoc kao nezaposleni (oko 400 -450 evra) BEZ ISPUNJAVANJA NEKIH POSEBNIH USLOVA

u slucaju gubitka posla u Francuskoj radnik dobija 75 % OD PLATE SVAKOG MESECA SVE DO nalazenja novog posla (to vremenski nije ograniceno niti se uslovljava da se nadje BILO KOJI POSAO NEGO SAMO ISTO PLACENI ILI VISE PLACENI POSAO ILI POSAO U STRUCI )

Nasi ljudi dosta zloupotrebljavaju bas taj takozvani "somaz" i recimo plate da nadju neki posao od recimo 1500-2000 evra mesecno i onda "izmajstorisu" otpustnje posle 6-8 meseci i onda primaju svakog meseca 75% od plate I TAKO GODINAMA
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja