ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 10.04.2012, 22:05
Photographer Photographer je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2011
US lokacija: SF Bay area
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Naletela si na nekompetentnog sluzbenika. Desava se. Nema nervoze ;)
Staro 10.04.2012, 22:07
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=Photographer;28087]Naletela si na nekompetentnog sluzbenika. Desava se. Nema nervoze ;)[/QUOTE]

Nisam ja fotografu ni na koga naletela. Svi stranci su isto tako cekali dva meseca (samo osam ljudi iz moje kancelarije). A ti nisi naleteo na prave informacije. Nauci se da ne pise sve na sajtu, nekad su pravila za strance nesto drugacija...

Nemam ja nervoze, samo me fascinira veca obavestenost nekoga ko kako mi se cini vozacku u ovoj drzavi nikad nije ni vadio...
Staro 10.04.2012, 22:27
Drug član

Nepromenjeno

Mislim da ovde govorimo o ljudima koji imaju gc tj. koji su rezidenti a ne o turistima i ostalima. :-)

Ti opet linkujes neke stvari sa univerziteta za internacionalne studente, to je za studente i ostale, ne za rezidente, ipak je ovo Zelena Karta forum :-)
Staro 10.04.2012, 22:31
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Photographer;28089]Mislim da ovde govorimo o ljudima koji imaju gc tj. koji su rezidenti a ne o turistima i ostalima. :-)

Ti opet linkujes neke stvari sa univerziteta za internacionalne studente, to je za studente i ostale, ne za rezidente, ipak je ovo Zelena Karta forum :-)[/QUOTE]

Nije nego Zelena lutrija. I nisu ovde samo permanent resident-i nego i ljudi sa Balkana, ljudi na razlicitim vizama - F1, J1, H1b...
Staro 10.04.2012, 22:37
Drug član

Nepromenjeno

Pardon, mea culpa, Zelena Lutrija. :-)

Dakle za rezidente, tj. osobe koje imaju gc vaze ista pravila kao i za drzavljane sto se tice vozacke dozvole. Nema cekanja posle pismenog dela. Za druge imigrante pravila odredjuje DMV drzave. :-)

Cisto da razjasnimo neke stvari.

Pozdrav
Staro 10.04.2012, 22:52
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Photographer;28091]Pardon, mea culpa, Zelena Lutrija. :-)

Dakle za rezidente, tj. osobe koje imaju gc vaze ista pravila kao i za drzavljane sto se tice vozacke dozvole. Nema cekanja posle pismenog dela. Za druge imigrante pravila odredjuje DMV drzave. :-)

Cisto da razjasnimo neke stvari.

Pozdrav[/QUOTE]

Moguce da ljudi sa dozvolom stalnog boravka u SAD ne moraju da cekaju toliko. Mozda i vaze ista pravila kao za drzavljane. A mozda moraju da cekaju neku proveru. Sumnjam da mogu istog sekunda. Pravila su poostrili nakon 09/11. Pre je moglo sve odmah. Drug koji zivi u Indijani a ima dozvolu stalnog boravka mi kaze da je morao da ceka 10 dana. Garant vrse nekakve provere ako vide da se vadi prvi put jer ovde je vozacka isto sto i licna karta. Postoji neka licna karta (ID) ali to retko ko koristi. Vozacka ti je dokaz identiteta. Pasos ne umeju ni da skontaju sta je gde, koji ti je datum rodjenja jer je kod nas i to naopacke.

A J1, F1, F2, H1B, H4 nisu emigranti, to su privremene dozvole boravka da razjasnimo i to.
Staro 10.04.2012, 23:16
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

[QUOTE=vuxanne;28092]
A J1, F1, F2, H1B, H4 nisu emigranti, to su privremene dozvole boravka da razjasnimo i to.[/QUOTE]

Sve je tacno sem H-1B koja je "dual-intent" visa. Tj mozes i da emigriras a i ne moras.
Staro 10.04.2012, 23:41
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=vrhunski;28093]Sve je tacno sem H-1B koja je "dual-intent" visa. Tj mozes i da emigriras a i ne moras.[/QUOTE]

E, kamo srece. Nije do nosioca H1B. Ona traje 3 godine, mogu da ti je izvade 2 x (ukupno 6 godina) i nakon isteka moras da napustis zemlju. Ako firma hoce da ti sponzorise dozvolu stalnog boravka onda ides na prijavu za emigrantsku kategoriju. [URL="http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=13ad2f8b69583210VgnVCM100000082ca60aRCRD&vgnextchannel=13ad2f8b69583210VgnVCM100000082ca60aRCRD"]klikni[/URL]
Staro 10.04.2012, 23:42
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

[QUOTE=vuxanne;28075]Score, svaka drzava ima razlicita pravila za strance i polaganje voznje.

Ja (kad sam bila na F1 vizi) - 2007 u Indijani smela da polazem voznju nakon 2 meseca nosenja "learners permit". Vozacki sam prvi put polozila 1993 i imala sam vazecu internacionalnu. Smela sam da vozim odmah cim sam polozila test ali samo ako mi je neki vozac u kolima sa mnom. Prijateljeva zena polagala prosle godine (2011) - morala je da ceka 6 meseci do polaganja vozackog, nije ranije bila vozac (F2 viza, nema SSN).

Zavisi od drzave do drzave i od toga imate li vazecu internacionalnu vozacku cini mi se.[/QUOTE]

Ok...istina je da sam ja upoznat samo sa kalifornijskim nacinom koji je opet razlicit od drugih. Ovde, na primer, cak i ameri ako hoce za stalno da se nasele a dolaze iz drugog State-a, moraju da polazu i teoriju i voznju, sve ispocetka, iako su vec mozda imali, recimo, vozacku iz Ilinoisa - ta ce da im vazi deset dana po useljenju. Isto ko i nama.
Ovde ti medjunarodna ne vazi za DMV ali ti treba za rent a car.

A ako si turista, e, onda nema veze, vozi brale, dokle god hoces. Naravno ako imas placeno osiguranje.

Pomenuo sam vec u blogu, nisam li, sa ovima iz DMV - sve sama logika....:no:
Staro 11.04.2012, 01:56
Amer

Nepromenjeno

[QUOTE=Score;28096]Ok...istina je da sam ja upoznat samo sa kalifornijskim nacinom koji je opet razlicit od drugih. Ovde, na primer, cak i ameri ako hoce za stalno da se nasele a dolaze iz drugog State-a, moraju da polazu i teoriju i voznju, sve ispocetka, iako su vec mozda imali, recimo, vozacku iz Ilinoisa - ta ce da im vazi deset dana po useljenju. Isto ko i nama.
Ovde ti medjunarodna ne vazi za DMV ali ti treba za rent a car.

A ako si turista, e, onda nema veze, vozi brale, dokle god hoces. Naravno ako imas placeno osiguranje.

Pomenuo sam vec u blogu, nisam li, sa ovima iz DMV - sve sama logika....:no:[/QUOTE]

Svugde moraju da vade nove. Jer to im je u stvari licna karta pa da te imaju u laptopu ako te zaustave (ako krivudas ili prebrzo vozis). Ne verujem da imaju jedinstvenu bazu za sve drzave u jednom sistemu - otuda toliki odbegli krimosi svuda... A i ko i svugde, mora neko da daje pare u pravu drzavnu kasu. Ne da moras da vadis vozacku, nego moras i da zamenis registarske tablice na kolima. Treba od necega i krpiti te puteve hehe

Pravila pisanja