ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.02.2013, 06:11
peja's Avatar
peja peja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.11.2012
US lokacija: u nekoj lepoj i finoj državi, kad me izvuku odlučiću ;)
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik chicagopn Prikaz poruke
@peja

Ovde se sve svodi za njihov bozic decembar 25, za novu godinu ne haju mnogo.
Pretpostavio sam to, može se zaključiti i iz filmova ...Nego da li postoji onaj pravi Božićni duh, gde svi iščekuju božić, božićne praznike, da se okupi porodica i sl.?

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreadnot Prikaz poruke
Meni se svidja sto kicenje pocne skoro mesec dana ranije, ceo grad svetli, kao i mnogobrojne privatne kuce. Ima tu i dosta kica, kao zicani jeleni i rodjenje Hristovo na travnjaku ispred kuce, sve osvetljeno desetinama lampica u boji, LED svetlo, ali ima i lepih, kao ledenice koje vise sa strehe i sl. Najlepsi je duh praznika, svi su nekako veseliji, ljubazniji, bas se oseca dobra volja.

Za Novu godinu smo isli sa drustvom (4 porodice) na Harlem Globtroterse (treba i to videti uzivo jednom u zivotu)
I meni se sviđa taj njihov duh božićnih praznika, do sada nisam imao priliku da ga osetim uživo ali nadam se da ću imati priliku

Za Harleme se slažem, to je svojevrsna atrakcija

DV-2015 - second application for GC !
DV-2015 - the Entry HAS NOT BEEN SELECTED !

DV-2016 - third application for GC. Never give Up!
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 09:56
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Naravno da i te kako postoji ali kod Amera ,kod mene taj duh nema .Nije to sad da ja ne postujem 25 dec nego jednostano nemam taj osecaj kao oni ovde nazalost.Bozic je njihov najveci praznik niko ne voli da radi tog dana,stuca se lova za taj dan na poklone i na svacemu ,ima puno snizenja ,ja se tu malo radujem jer mozes naci veoma povoljne stvari.
Da mi je za bozic bilo da odem u Srbiji pa kod mojih starih na peceno prase i ona bozicna odnosno badnje vece atmosfera sa slamom po podu i badnjakom u kube ,kube se usijalo a mi pijemo grejanu rakiju i jedemo bobove pihtije i kiseli kupus,tu je moj duh.
Ovo ovde je iz moje perspektive sve biznis .
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 10:10
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik peja Prikaz poruke
Pretpostavio sam to, može se zaključiti i iz filmova ...Nego da li postoji onaj pravi Božićni duh, gde svi iščekuju božić, božićne praznike, da se okupi porodica i sl.?

I meni se sviđa taj njihov duh božićnih praznika, do sada nisam imao priliku da ga osetim uživo ali nadam se da ću imati priliku
Ispiraju mozak sa 500 varijanti pesme "Jingle Bells" gde god da si (svaka druga na radiju, po trznim centrima, prodavnicama, svud zivo) jos od Thanksgiving Day-a i svi su u fazonu manijackog trosenja i kupovine poklona...

Da je kao na filmu, ja bas i nemam neki osecaj... Meni je super sto tad uvek pokupim dosta sati prekovremenog jer za te njihove praznike svi gledaju da budu kuci i ne rade sto je za nas koji ne slavimo "katolicki" Bozic super
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 15:51
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Ispiraju mozak sa 500 varijanti pesme "Jingle Bells" gde god da si (svaka druga na radiju, po trznim centrima, prodavnicama, svud zivo) jos od Thanksgiving Day-a i svi su u fazonu manijackog trosenja i kupovine poklona...

Da je kao na filmu, ja bas i nemam neki osecaj... Meni je super sto tad uvek pokupim dosta sati prekovremenog jer za te njihove praznike svi gledaju da budu kuci i ne rade sto je za nas koji ne slavimo "katolicki" Bozic super
Njima samo idu ciklusi potrosackih praznika. Zavrsi se Bozic, pocinje Dan Zaljubljenih, zavrsi se to, ide Uskrs i sve tako u krug, non stop ima neka tema, uz koju i boje i sav dekor po trznim centrima. Bitno da se kupuje sa razlogom. Sve u praznicnom fazonu. A praznik je non stop.
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 17:01
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke

Svi oko mene su sa porodicama za Bozic, kupuju poklone za familiju pre toga (neki smisljaju cele godine sta da poklone najblizima), kupuju stvari koje su im potrebne na rasprodajama posle Bozica... ljudi trose svoje pare. Ja kupim poklone kolegama koji kupuju i meni i bas je veliki fun. Ne radi se o skupim poklonima, ali prija kad vidis da neko zna sta bi voleo da dobijes i sta je prikladan poklon. To nije kupovina reda radi, vec se stvarno vidi da neko razmislja o tebi.

Ono sto meni nije jasno odakle pravo nekom ko dodje ovde kao neki imigrant pa se zaklinje "na vecnu vernost" i postovanje "American values" da oko Bozica protestuje oko Macy's jer ih vredja "Merry Christmas", to pobogu sad je protiv njihovih religijskih uverenja, pa sad treba da stoji "Happy Holidays". Ljudima je Bozic, njihova zemlja mogu da slave sta god hoce. Nisu zabranili drugima da slave svoje praznike, ja takav bezobrazluk ne razumem. Dodju ovde ljudi iz raznih drzava gde ne smeju da pisnu, onda ovde tuze i bune se.

Amerikanci slave Uskrs i Bozic od hriscanskih praznika, slave Thanksgiving koji nije crkveni praznik. Pravoslavci imaju u svojim kalendarima milion crvenih slova i za svaki je obicaj da se ne radi i gosti. Jede se i pije po sahranama, dacama (sto je apsolutno paganstvo i nema veze sa crkvenim obicajima). I sta sad? Po cemu je ovo sto mi radimo "normalno" a Amerikanci su bezveze i uzasni?

Cudan smo mi narod Ja obozavam Christmas ovde. Sve mi je veselo i super. Odem na ponocnu misu i super mi je. Totalno suprotni osecaj od onog koji sam dozivela svojevremeno u Srbiji sa zastrasujucim pevanjem i suzama koje su mi krenule jer je jednoj zeni gurnut posluzavnik za vreme sluzbe a ona se izvinjavala jer nema novca...

Cisto kao naznaka, nisam ni ateista a nisam ni vernik. Postujem osnovne hriscanske vrednosti koliko mogu, proslavljam i ne radim za oba Bozica i oba Uskrsa i porodicnu slavu, za sve ostale praznike radim. Moge stvari koje cujem da se rade u Srbiji su po meni licemerje (cist primer da su najvece lopovcine u prvom redu po crkvama). Tako da ono... ne smeta meni nista Ni Bozic, ni Jom Kipur, ni Kurban Bajram... samo nek se svi slazu i postuju i sve ce da bude ok

Last edited by Zana; 05.02.2013 at 17:07.
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 17:11
veko veko je offline
Drug član

Datum prijave: 29.10.2012
US lokacija: We'll see :)
YU lokacija: Zvornik
Nepromenjeno

Svoje praznike treba slaviti i čuvati gdje god da si na zemaljskoj kugli, a tuđe poštovati!
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 17:37
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Zasto na ovoj temi koja se tice odlaska u USA sa djecom uvijek moramo da skrenemo sa te teme?

Ajd ako vec pricamo o Bozicu i bozicnim praznicima, da kazem sto se tice djece njima je to super. Djeca u skoli vide od svoje raje kako svi dobiajaju poklone, pa naravno i oni hoce iste. Tako da htjeli ne htjeli udjete u sve to.

U ovom periodu su djeca na raspustu, pa kite se jelke, kuce i sve to izgleda stvarno super. Ja sam ove zime znao bukvalno stati pored neke male ulicice i diviti se kako su ljudi ukrasili sve to. Naravno ima i dosta kica, ali uglavnom se ljudi potrude oko toga.

Na TV-u se repriziraju po milioniti put filmovi i serije sa temom Bozica. Djeca imaju jako puno crtica.

Ono sto se meni ne svidja: muzika u prodavnicama i oni stari ljudi koji stoje pred prodavnicama na zimi, masu zvoncicima i pozdravljaju ljude. Bas mi ih bude zao.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 22:04
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

I ja volim bozic ovde. Malko mi je bezveze kada vidim tako sve okiceno u CA, a napolju 25 stepeni, mada malko voznje i na planini si, a tamo ko u bajci :-) Iskreno mi ne smeta ta muzika, jer ja licno ne volim da idem u trzne centre i sl, tako da ne stigne da mi zasmeta, ali zato ljudima koji rade tamo verujem da je preko glave. Ono sto meni jedino smeta je sto sve nekako kratko traje, kod nas je ceo januar neki praznici...ovde to proleti krajem decembra i ajd cao....ostaje ti zima. Voleo bih kada bi i sprska i ruska pravoslavna crkva uvideli budalastinu oko julijanskog kalendara i uskladili da svi slavimo bozic u isto vreme, a ne ovako moj-tvoj bozic.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 23:11
zvercica's Avatar
zvercica zvercica je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.08.2009
US lokacija: Seattle od 04.09
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
I ja volim bozic ovde. Malko mi je bezveze kada vidim tako sve okiceno u CA, a napolju 25 stepeni, mada malko voznje i na planini si, a tamo ko u bajci :-) Iskreno mi ne smeta ta muzika, jer ja licno ne volim da idem u trzne centre i sl, tako da ne stigne da mi zasmeta, ali zato ljudima koji rade tamo verujem da je preko glave. Ono sto meni jedino smeta je sto sve nekako kratko traje, kod nas je ceo januar neki praznici...ovde to proleti krajem decembra i ajd cao....ostaje ti zima. Voleo bih kada bi i sprska i ruska pravoslavna crkva uvideli budalastinu oko julijanskog kalendara i uskladili da svi slavimo bozic u isto vreme, a ne ovako moj-tvoj bozic.
Izvin'te na još jednom skretanju, ali stvarno moram da dodam da se potpuno slažem sa dreamernsom. Uopšte mi nije jasno zašto neke crkve insistiraju na tom julijanskom kalendaru i kakve veze ima vera sa kalendarom???? Ma nije ni bitno na kraju, mi ćemo sigurno obeležavati naše praznike na način na koji smo to radili do sad a decu ću moći na ovom primeru učiti raznolikosti. Biće malo teže objasniti besmislenost svega, al ajde nije prvi put.
04.04. - Intervju
29.04 - Dopuna dokumenata
10.05 - Pozeleneli skroz naskroz
04.09 - Departure day
Reply With Quote
Staro 06.02.2013, 06:53
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Što se tiče male dece i tržnih centara, nama oni dođu kao nekad korzo. Skoro svaki ima super igralište za decu, wc gde možeš lako promeniti pelene, neke prodavnice gde možeš kupiti npr. perecu ili nešto slično da dete jede. Ima mesta za šetanje koliko hoćeš. Mi često idemo u tržne centre, dete nam se šeta, odemo na igralište, kupim kafu za poneti i najčešće neku igračku ako se baš za neku zakači. A sa malim detetom, nema baš nekog razgledanja osim ako nije u kolicima (ovde u velikim gradovima deca budu mnogo duže u kolicima jer je roditeljima lakše da tako idu kroz gužve). Klikni za slike .A druga pogodnost tržnih centrova je što je uvek klimatizovano tako da i u zimu i u leto kad udari zvezda unutra je lepo. I bar u ovim u kojima sam ja bila uvek ima živih ljudi za razliku od ulica koje im nisu baš za šetnju toliko i često je veoma pusto. A odeš u tržni centar vrvi kao u košnici. Još ceo miriše, piči muzika, sve bude u bojama tog trenutnog praznika koji je u kalendaru tako da je veselije nego na ulici definitivno.

Evo slika nasumičnih igrališta u tržnim centrovima da vidite o čemu pričam: klikni

Tako da sve u zavisnosti od uzrasta, različite stvari su i ljudima sa decom ovde zanimljive. Nama su trenutno bitna igrališta, kad god imam slobodan dan ili za vikend mi odemo na neko, dete se izigra i milina.

Last edited by vuxanne; 06.02.2013 at 07:02.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
bebe, deca, odlazak, roditelji

Pravila pisanja