ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Lokacije u USA

Lokacije u USA Teme posvećene državama, gradovima i delovima gradova u USA

Lokacije u USA » Chicago i početak života u njemu » Bitni linkovi
O Americi Život u USA Države (States) Gradovi Naša mesta (mapa)

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 18.09.2008, 19:16
jm2001 jm2001 je offline
Član

Datum prijave: 20.08.2008
US lokacija: Chicago
Nepromenjeno real life

pa evo i ja da iznesem svoje misljenje i iskustvo. ja zivim u okolini Chicaga i ovde sam vec duze godina. stvari su se ovde mnogo promenile u odnosu na ranije. vise nije tako jeftino i pristupacno kao ranije za mnoge stvari. gorivo je najveci trosak bar meni. sad je cena $4.20 po galonu. za gorivo mesecno sigurno trosim $200 ako ne i vise. prednost predgradja (suburb) je u tome sto manja taksa mnogo u odnosu na sam Chicago. mozda i ne razmisljate o tome kolika je taksa ali kad se stavi na papir velike su razlike. mislim na taksu za hranu, za garderobu, namestaj, izlaske.... ali u predgradju kola su neophodna, pa je to dodatni trosak. ako ste u Chicagu, moze se i bez kola jer imaju dobru transportaciju uglavnom. ovo sto pricam je sa jednu osobu koja sama dodje ovde. (moj slucaj) ne znam kako je za porodice tako da imajte to u vidu kad citate. sto se tice stanova svi su uglavnom ne namesteni ali uglavnom svi imaju opremljene kuhinje. potpuno namesteni stanovi su prava retkost. namestaj nije mnogo skup bar ne onaj "pocetnicki" (IKEA npr.).
hrana je mnogo poskupela u odnosu na ranije. ali uvek postoje neke male radnje (poljske, meksicke npr.) u kojima je voce i povrce mnogo jeftinije nego u velikim supermarketima (jewel osco, dominick`s). takodje ima i dosta nasih resotrana ako se covek uzli neceg domaceg sto se tice hrane po restoranima, zavisi opet gde se ide. ali neko pristojno mesto za veceru za dvoje treba bar $30-40 (skromnija varijanta).
par stvari koje mislim da su bitne:
-odmah po dolasku pocnite da gradite kreditnu istoriju ( naravno socijalni broj prvo ) neke banke daju secured cards, gde stavite depozit u banku i koristite karticu onoliko koliko para ste stavili, pa kad vremenom banka vidi da je to uredno i redovno isplacujete dace vam i kreditnu karticu. druga varijanta ako znate nekog ko hoce da vam bude zirant ili da vas stavi na svoju postojecu karticu za pocetak, pa opet vremenom krenete samostalno. kreditna istorija je bitna za mnoge stvari tako da... proveravaju za iznajmljivanje stana na mnogim mestima, za kupovinu kola, stana na kredit kasnije, cak i kad uzimate telefon trazice vam socijalni broj i proveravaju kredit
mozda sve zvuci malo zastrasujuce, ali nije tako strasno. navikavanje na novu kulturu, jezik, novi grad moze da potraje, ali kad se jednom covek uklopi i shvati sistem, posle je mnogo lakse.
sve najbolje svima koji dolaze i puno srece!

p.s. ovo je sve samo moje vidjenje situacije i neka zapazanja

05.06.08 Prva koverta
05.25.08 Formulari poslati u KCC
waiting...
Reply With Quote
Staro 18.09.2008, 21:01
Veronika's Avatar
Veronika Veronika je offline
Drug član

Datum prijave: 25.06.2008
US lokacija: Croatia
Nepromenjeno

Misljenja sam da se treba zaboraviti ,kad se dode u Usa, na prebacivanje cijena u dinare ili kune jer ispada sve skupo i to moze izbaciti iz takta ,bespotrebno....
Reply With Quote
Staro 18.09.2008, 22:11
D$D's Avatar
D$D D$D je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.09.2008
US lokacija: Chicago,Wheaton IL
Nepromenjeno

Opet ja.
plate koje sam naveo su pocetne plate u kompanijama ( proizvodnja) 9-10-11$ po satu bruto,da se ne gadjamo ciframa od 1200$-1500$ na ruke.
Ako se uspe vise ( a treba se uvek tome teziti ) onda super.
Ko se zaposli sa svojom diplomom onda stvari izgledaju mnogo drukcije i te plate su oko 2500$-3000$ na ruke, e to je vec posao.
Realno je da pocnete da radite bilo sta i da bar jedno proba da nadje bolji posao na pocetku ako ne uspe onda vam ne ginu radnicke plate za pocetak.
Ovde moras da budes strpljiv i do cilja se ne dolazi preko noci.
Kada sam govorio o cenama u radnjama evo vam malo primera.
Cene su manje nego li u Srbiji bar ja mislim.
Jafa keks( moj omiljeni) 0.99$
Plazma ( dupla ) -2.49$
mleko( galon) 2.50$
Smoki( stark) -0.45$
Ki-Ki ( bombone )-0.60$
kafa 5.99$ pola kilograma
jaja od 1.25$ do 4.00$
Sto se tice nase hrane imate sve i svasta i to ono vrhunsko sto vam verovatno nije padalo na pamet da jedete tamo bar ne tako cesto.
Povrce i Voce
Jabuke 1.50$ po libri
Paradajz od 0.50$ do 3.50$ ko kakav hoce
Riba pastrmka 5-10$ pakovanje ( dve ribe unutra ne znam koliko ima u njima)
Verovatno mislite pa gde je meso ostalo, e pa mi to ne kupujemo ovde jer je skupo idemo u Indijanu u veliku mesnicu koju drzi jedan covek sa terena bivse juge i tu kupujemo sveze meso i tu kupis za 150$ mesa koje mi nismo potrosili za 5 meseci.
Naravno sve je sveze, mi se organizujemo te odemo nas 4 i podelimo gorivo i to je to.
Nadam se da sam vam dao malo realniju sliku ako budem jos nesto primetio ja cu da se oglasim za sada toliko pozdrav svima.
Reply With Quote
Staro 18.09.2008, 22:11
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Veronika Prikaz poruke
Misljenja sam da se treba zaboraviti ,kad se dode u Usa, na prebacivanje cijena u dinare ili kune jer ispada sve skupo i to moze izbaciti iz takta ,bespotrebno....

To je jako bitno, moramo prestati sa prevodjenjem cena i pre odlaska jer kao sto Zana rece nije fazon samo u cenama vec u celokupnom kruzenju novca.

Kad krila porastu dalje se leti
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 18.09.2008, 22:37
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Eh brate D$D tu sam te cekao.. to su stvari koje sam zelio da vidim..:

Salim se..malo..

Pa koliko mogu da vidim iz tvog posta, neke stvari su skuplje neke jeftinije nego kod nas.. Bez mesa, dodje to tu negdje.. mada opet kada uzmemo plate koej su tamo i koje su ovde.. po toj logici stvarno ispade da je jeftinije tamo..

A reci mi koja kafa je pola kilograma 6$? Jel doncaffe ili grand?

I imam jedno pitanje za vas koji ste gore malo duze.. Sta su vasi planovi jel povlacite ustedjevinu iz ovih fondova? Ako da zbog cega, ako ne zbog cega ne?
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 18.09.2008, 23:37
Olivera's Avatar
Olivera Olivera je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.07.2008
US lokacija: Scottsdale, AZ
YU lokacija: Skopje, Macedonia
Pošalji MSN poruku korisniku Olivera Pošalji Skype™ poruku korisniku Olivera
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Lucky
...EVO MALO I CHINJENICA:

jednosoban stan $600-700
dvosoban $850-950...
E lucky druze, posto ja planiram da zivim tamo juznije kod vas, reci dali na ovih 600-700/850-950 ima i koju dolarcic plus. Mislim neke takse, osiguranja...

Znam da uobicajeno na pocetku ide 1 + zadnja kirija kao osiguranje, ali prosto mi se ne veruje, posto ovde kod nas retko ko ce da ti iznajmi gajbu bez predhodno avansno uplacenih minimum 6 meseci.

I jos nesto za sve ostale:
Koliko su ceste te garadge sales? Mislim da su oni jeftina varijanta opremljivanja stana za emigrante-pocetike. Ili se varam?
Jedna moja unuka koja je prosle godine bila na studentski prestoj 3+1 mesec, pricala mi je kako su oni opremili dobar deo stana u samom pocetku od stvari ostavljenih pored kontejnera od ljudi koji su se selili i ostavljali stvari iza sebe. Na pr. rekla mi je da su se tako snabdili kompjuterom (naravno nije bio zmaj, ali dovoljan za mailove i skype), garnituru za dnevni i stolice za terpezariju... Naravno i oni su postali dovoljno kulturni i na kraju kad su odlazili uradili su isto i lepo sve slozili na ulici da se neko drug posluzi.
Ona je bila negde tamo na severu blizu kanadske granice.
17/07/2008-Dobila sam potvrdni mail iz KCC da su dobili moju kovertu
04/11/2008- Zakazan intervju u US Embassy - Skopje
15/10/2008- Stigla druga koverta
20/10/2008- Zakazan lekarski pregled u IOM
04/11/2008 - Uspesno zavrsen intervju, viza odobrena.
01/03/2010 - Prva stanica Williamsburg, VA
16/06/2010 - Selidba "za stalno" Scottsdale, AZ
Reply With Quote
Staro 19.09.2008, 09:06
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ono sto mene interesuje kod tih garage sales...kako se za to sazna? I posto u pocetku nemas kola, kako to dopremis do stana?

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 19.09.2008, 10:19
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Olivera Prikaz poruke
Jedna moja unuka ...
Hehehe... pa znaci ti si

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ono sto mene interesuje kod tih garage sales...kako se za to sazna?
To znam da objavljuju po oglasima - novine/net i neki stave obavestenje na kucu i okolna stabla i stubove da ce za koji dan praviti garage sale ali to primetis samo ako prolazis tu.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
I posto u pocetku nemas kola, kako to dopremis do stana?
E to i mene interesuje, pitao sam vec negde i za manje selidbe, koliko kosta varijanta Paja, Jare i Japanac

Moje razmisljanje je ovakvo, malo je karikirano ali mislim da nije lose:
- Draga i ja nadjemo polunamesten stan unapred (odavde - net, prijatelji, forumasi i sl), ako nema kauca (to je osnova spavanja u USA) kupimo 2 vrece za spavanje i laptop, otvorimo checking i saving account i apliciramo za neku secured card. Znaci, imamo gde i kako da spavamo i povezani smo sa svetom, opremljena kuhinja, nesto kesa u dzepu a nesto na vec pomenutim racunima kojim smo vec krenuli u pravljenje kreditne istorije a da nismo ni svesni toga
Sledece je polaganje za dozvolu i kupovina auta, mozda neki SUV koji bi nam omogucio prevoz jeftinih ili poklonjenih stvari do naseg stana.
Paralelno sa svim tim ide trazenje posla, blaga aklimatizacija i upoznavanje okoline, stizu SSN i GC ... ma milina, kazem vam ja, Pit... i to je Amerika

Citat:
Amerika nije rad i znoj
postoje Hollywood i Frankie boy
Disneyland, baseball i Rock'n'roll
Vrijeme ocaja vrijeme nade
jedni ruse a drugi grade
prolaze ratovi padaju vlade
Pitove ruke vise nisu mlade

...
---------

Last edited by xeg; 19.09.2008 at 10:20. Razlog: Typo
Reply With Quote
Staro 19.09.2008, 10:23
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Iznajmis Uhaul ili Budget kamionce za $18 na dan plus miljaza, zavrnes rukave, utovaris, istovaris, vratis kamionce....
Reply With Quote
Staro 19.09.2008, 10:28
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Bas taj podatak trazim, nisam imao pojma za to!
Hvala Zana, bravo
---------
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja