Citat:
Prvobitno poslao korisnik DD mak
Pročitao sam od samog početka sve postove na ovu temu (mada je veliki deo krenuo u drugom pravcu) i našao puno korisnih informacija.
Nas (moju suprugu) su izvukli, poslalu smo papire, trenutno putuju.
Dok se završi procedura oko intervjua i viza deca će imati 10.5 i 4.5 godina. Ja sam po profesiji mašinski inženjer i solidno poznajem jezik.
Zanimaju nas iskustva iz raznih graduva u USA, obzirom da nemamo pojma gde bi išli, u smisli škola, klime, vikenda, popodnevnih šetnji, škola, lokacija za vikende i odmore, i šta sve još tu može da se svrsta.
Više nam je nego jasno da je početak najteži. Da li treba odabrati neki grad samo zato što imaš tamo neke rodbine, ili ipak više poštovati druge kriterijume? Odavno sam slušao priče kako se prva generacija koja ide van žrtvuje, ali kao što je neko napisao, ako smo već mi veliki deo života proveli u ranim krizama, da bar njima obezbedimo perspektivu.
pozdrav iz Makedonije
|
Jas i soprugot sme polni dve godini ovde vo NJ.Koga dojdovme ovde,decata ni bea na 8 i 3 i pol godisna vozrast.Sestra mi e ovde recisi 20 godini,ama kaj nejze prestojuvavme mozebi samo 10 dena-sepak toa e golema pomos,pogotovo deka taa ni pomogna da pronajdeme i rentirame stan.Zosto ovde ne e dovolno da imas samo pari,poveceto od tie kompleksite baraat kredit skor,ili nekakva potvrda od vas deka ce ste vo moznost da go placate stanot.Isto taka se barat i depozit vo suma od 1 i pol kirija od napred kako sikjuriti depozit,sto gore dolu idet okolu 1,500 dolari pa nagore,zavisno od toa kolku ce ti e rentata.Zatoa za vo prvo vreme koga si so deca,mnogu polesno e da imas bilo koj vo blizina.Ovde kade sto ziveeme nie,okolinata na centralen NJ,e prilicno mirno i bezbedno,okolu nas imame nekolku parkcinja kade sto odime na prosetka so decata.Jas samata pesacev po recisi 6 milji koga ce se vracav od na rabota,i sretnuvav dosta ludje sto se setaat i pesacat.Ovde kade sto sme nie vo celo gradce imat mozebi samo 3-4 makedonski familii,a ako odis malce po na sever na nekoi 30 minuti od ovde,imas makedonci na kupce,nasi crkvi,nasi prodavnici i proizvodi,toa se gradcinjata,Paterson,Klifton i Garfild.Nie odime tamu kupuvame nasi proizvodi,i na site strani slusas ludje zboruvaat srpski i makedonski.Decata ucat mnogu pobrzo od nas,koga ce se preselite,prvo ce trebit da pocnat so ESL nastava(toa e nastava za site deca kako nasite,sto angliskiot mu e vtor jazik),i eve posle samo dve godini nie dobivme izvestuvanje deka decata ni gi prefrlaat vo regularna nastava.Imat dosta igroteki,zooloski gradini,nacionalni parkovi.Nastavata e negde od 9 na sabajle do 3 i pol napladne.Sve vo sve decata ce vi imaat mnogu podobri uslovi,od tie sto mozevme da mu gi priustime vo Makedonija-ako imas nekoj drugi prasanja tuka sum da ti odgovoram.Iako sto mislam deka ovoj forum vece imat 90 posto odgovori na poveceto prasanja.