ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 20.07.2013, 12:38
Paladium Paladium je offline
Član

Datum prijave: 16.07.2013
YU lokacija: Banja Luka BiH, Republika Srpska
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Homer Simpson Prikaz poruke
Ne mogu da edit-ujem, ovde se vidi jos bolje
Pozdrav svima,

Novi sam clan na forumu i prije svega htio bih da pohvalim forum i sve clanove foruma, jer je forum odlican kao i svi clanovi foruma !!!

Gledam ovu kartu i imam jedno pitanje. Moja prabaka je rodjena u Dalmaciji, tacnije Lika prije 1920 godine, koja je u to vrijeme bila pod Austrougarskom, e sad me zanima da li ja imam pravo na Madjarsko drzavljanstvo preko prabake ?

Ako neko zna odgovor bio bi mi od velike koristi. Hvala svima !

Pardon, ovu sam kartu gledao, vidim da pise LIKA u desnom uglu na karti http://upload.wikimedia.org/wikipedi...-Romanians.jpg

Last edited by Paladium; 20.07.2013 at 12:43.
Reply With Quote
Staro 11.08.2013, 10:39
sandora sandora je offline
Član

Datum prijave: 11.08.2013
Nepromenjeno

pominjete mesta ozloglašena za prolazak, da li možete da mi kažete vise o tome, jer treba da predam dokumenta, ali I za decu svoju, od 17 I 14, kojima je jezik nepoznanica, sem osnovnog, te bismo predali tamo gde je lakše proći, naravno,
unapred hvala
Reply With Quote
Staro 11.08.2013, 10:41
sandora sandora je offline
Član

Datum prijave: 11.08.2013
Nepromenjeno

pitanje za hope, izvinjavam se...prvi put postujem......
Reply With Quote
Staro 12.08.2013, 06:51
fetus fetus je offline
Član

Datum prijave: 26.10.2011
Nepromenjeno

pozdrav svima.
kratko pitanje ako neko zna:
da li je tacno da sa madjarskim pasosem moze da se legalno radi u kanadi?
to sam negde cuo,pa rekoh da proverim ovde ako neko zna.
hvala
Reply With Quote
Staro 12.08.2013, 23:46
MIKI VELIKI MIKI VELIKI je offline
Član

Datum prijave: 29.06.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik fetus Prikaz poruke
pozdrav svima.
kratko pitanje ako neko zna:
da li je tacno da sa madjarskim pasosem moze da se legalno radi u kanadi?
to sam negde cuo,pa rekoh da proverim ovde ako neko zna.
hvala
ne
ne mozes cak ni "work and travel"
mozes sa HR ili SLO pasosem do 1 godine da dobijes radnu vizu
Reply With Quote
Staro 13.08.2013, 06:50
fetus fetus je offline
Član

Datum prijave: 26.10.2011
Nepromenjeno

hvala na odgovoru.
nekako mi bilo cudno d amoze,a sad znam.
Reply With Quote
Staro 13.08.2013, 15:33
d.radjenovic's Avatar
d.radjenovic d.radjenovic je offline
Član

Datum prijave: 06.10.2011
YU lokacija: Novi Sad - jos uvek
Nepromenjeno

Pa ja bas nisam siguran da je tako za Kanadu.
Negde sam na nekom sajtu procitao da moze da se boravi turisticki bez vise do 3 meseca i onda u tih tri meseca trazis posao i mozes (kao i HR i SLO) da dobijes work permit na godinu dana (ako nadjes posao naravno), pa psole produzujes tu visu, dok je Hrvatima mnogo teze jer mislim da njima treba i tusristicka visa

Aj neka me neko ispravi ako gresim
Staro 13.08.2013, 16:48
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik d.radjenovic Prikaz poruke
Negde sam na nekom sajtu procitao da moze da se boravi turisticki bez vise do 3 meseca i onda u tih tri meseca trazis posao i mozes (kao i HR i SLO) da dobijes work permit na godinu dana (ako nadjes posao naravno), pa psole produzujes tu visu, dok je Hrvatima mnogo teze jer mislim da njima treba i tusristicka visa

Državljanima Slovenije i Hrvatske ne treba turistička visa za Canadu, državljanima svih ostalih Ex-Yu zemalja treba.

Evo spiska svih zemalja: http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas-all.asp

DV 2020
Reply With Quote
Staro 13.08.2013, 21:28
MIKI VELIKI MIKI VELIKI je offline
Član

Datum prijave: 29.06.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik d.radjenovic Prikaz poruke

pa zovi kandasku ambasadu ili kozulat
pa cuj sta ce ti reci
reci imam madjarski pasos i hteo bi da work and travel

ako nadjes posao u kanadi super ..al moras da izadjes iz nje pa da trazis radnu vizu u zemlji iz koje si stigao
nekad moglo (90tih) sad nema sanse dase to odradi u kanadi
Reply With Quote
Staro 08.09.2013, 15:02
hope's Avatar
hope hope je offline
Drug član

Datum prijave: 01.11.2011
US lokacija: So Cali
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

pozdrav svima! evo me posle nekog vremena na forumu!

bio sam da predajem zahtev za mađ državljanstvo. nisam prošao.
predavao sam u subotici u konzulatu. mislim da je u subotici izuzetno teško predati. ako znate perfektno jezik, nije problem, ali ako ne znate, ni slučajno ne ići u suboticu. tamo su veći mađari nego u budimpešti.

išao sam tamo da predajem jer sam išao sa roditeljima. a oni nisu hteli nigde drugde osim u suboticu. mislili smo da će roditelji da budu tamo sa nama. ali....
na ulazu razdvoje celu porodicu, razdvoje dokumenta i svako ide na po jedan šalter. ali da ne budemo jedan pored drugog, nego sa razmakom. predaš dokumenta i službenik popriča sa tobom da proveri znanje jezika.
sa mojim bratom su pričali 10 min i rekli da ne može sa tim znanjem da dobije drž. sa mnom su pričali 50 min i isto su mi rekli. moji roditelji su još bili na proveri jezika kad sam ja izlazio. ali su na kraju prošli.
oni znaju jezik na naprednom nivou, ja na srednjem, a brat na početnom.

znači provera jezika je, u subotici, na izuzetno visokom nivou. ispitivali su me o svemu: meni, porodici, precima, devojci, poslu, slobodnom vremenu, kući, putovanjima, filmovima, muzici, umetnosti, istoriji mađarske, kraljevima mađarskim, državnim praznicima mađarskim, zastavi, himni, odeći koju nosim, delovima tela, ispitivali su me kancelarijski pribor, brojeve, sate, datume, da im opišem grad u kome živim. dali su mi papir i rekli da još jednom pred njima napišem biografiju. pa su mi dali još jedan papir i rekli da napišem šta sve radim u slobodno vreme. onda su ga okrenili i rekli da tu pišem o svom dedi preko kod pravim državljanstvo.

i na kraju su mi rekli da ne zadovoljavam uslove da postanem mađarski državljanin. mogu za 6 meseci da probam da prođem, ali u istom konzulatu, kod iste te žene. više ne mogu nigde drugde da predajem, svi papiri su mi kod njih i u kompu sam.

mislim da ima diskriminacije i na osnovu narodnosti. ako imate mađarsko ime, mađarski vam je maternji i imate mađarsku religiju i običaje, drugačije će se odnositi prema vama, nego kad ste srbin ili hrvat ili nešto treće i tamo se pojavite i tražite državljanstvo. ja nisam mislio da ima diskriminacije, ali sam primetio da ima, samo je suptilna. mene su 4 puta pitali kako mi mama govori kod kuće. ja sam rekao mađarski. to u prenesenom značenju znači: da li ti je mama mađarica? jer po imenima se vidi da nismo mađari.

ne znam. znam dosta njih koji su predavali u mađarskoj i potpuno su šokirani ovim što se meni desilo. kažu da su ih tamo pitali samo 2-3 pitanja tipa: kako se zoveš, kad si rođen, u kom gradu živiš. i svi su prošli. ne znam dal su sad svagde pooštrili, ali u subotici jesu sigurno.

ništa ljudi. idemo dalje. ne znam dal ću ponovo pokušavati. ne verujem. nemam vremena dalje da učim mađarski. demotivisali su me jako.
našao sam upravo posao, tako da mi ne gori pod nogama. hvala bogu, pa imam i hrvatsku domovnicu. da to nemam, e onda bi se zabrinuo.

što se tiče ovih pitanja. za dalmaciju ne znam ništa. ako mogu ljudi iz dalmacije, idi i probaj da predaš u mađarskoj. jako se čuvaj subotice i sličnih. ako nisi u duši mađar, već u početku imaš negativne bodove, pa jezik moraš prefektno da znaš.
što se tiče dece. mislim da deca do 14 godina automatski dobijaju državljanstvo kad roditelj dobije. ako imaju više onda moraju da znaju jezik. ali proveri tačno za godine.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja