![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Via, odlican post. Apsolutno se slazem s tobom i tvojim razmisljanjem. Nije sve u novcu, ali na zalost sve se svodi na to. Ja sam u Srbiji imala lep posao, ali sam znala da u US mogu zaraditi vise i pomoci mojima vise. Tvoje pitanje o kajanju posle nekoliko godina u US: ja takvih problema nisam imala, jer sam ja vec ranije zivela u drugoj zemlji, i tada sam imala takvih misli, te sam se i vratila u Srbiju. Mislim da kad jednom to pregoris, posle imas iskustvo, i znas kako je i sta je, pa drugacije razmisljas. Svi mi imamo teske trenutke, ali guramo napred. Kako tvoji planovi idu za dolazak U US, vidim da si u fazi druge koverte, jel tako? Sve najbolje, samo napred, i puno srece. Pozdrav! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Nadam se iskreno da će moj broj doći na red (46xxx) I da ću moći da kažem nešto na ovu temu za koju godinu! ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Evo i od mene iskustvo jedne porodice. Upoznali smo ih neposredno pre nego sto smo dosli u USA. Bracni par sa dvoje male dece, tek su krenuli u skolu. Ziveli par godina u Kaliforniji, arhitekte, imali svoju firmu, jurili poslove, pa se umorili. Mislili su da ce im biti lepsi zivot ako se vrate u Srbiju. Upoznali smo ih na decjem rodjendanu, kod moje sestre od tetke, neki njeni poznanici. Pre mesec dana, tokom boravka u Srbiji, pitam za njih, kako su, da li su se snasli, kako su deca. Kaze moja sestra da ih nije ni videla od tog rodjendana, da su se u medjuvremenu pokupili i vratili u USA. Deca su bila jako nesrecna ovde, nikako da se prilagode. Izgleda da su se i roditeljima razbiule iluzije o mogucnosti normalnog zivota, tek eto primera da su se ljudi pokajali, ali zbog toga sto su se vratili. Srecom, ispravili su gresku.
02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010 05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx 01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki 09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki 04. 12. 2009. - Stigla druga koverta 22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled 27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje 09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA! 17. 09. 2010. - D(eparture) Day |
|
|||
|
|||
![]()
[quote=Smith6000;40584]Te price da se netko koga znate vratio u Srbiju su ljudi koji su u America dosli sa jedinom motivacijom... pare. Kojima je zivot u Srbija lep i mio, ali samo da imas vise para. Ja spadam u kategoriju ljudi koji su u America dosli da zive bolje, da pobegnem od drustva i mentaliteta ljudi koji tamo zive. Ne mislim da je sve crno u Srb i Hrv, ima dosta dobrih stvari, ali neka hvala, to nije za mene. Nije mi poenta zivota da budem bogat, da imam 100,000 + godisnje, vec da zivim u razvijenom drustvu, gde mogu normalno da zivim, da budem posteno placen za svoj rad, i da nitko nece da me bije.
Ja u nijednom momentu nisam osetio nostalgiju za kucom. Bilo je tesko prilagoditi se novom okruzenju, pa i jos se prilagodjavam. Kao stranac sam se ovek osecao u Hrvatskoj, i Vojvodini, pa mi taj osecaj nije nimalo strani. Same here ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
||||
|
||||
![]()
Via,
sto se tice druge koverte: zovi ti tako s vremena na vreme, za svaki slucaj, jer nekad moze da se zagubi ta koverta, pa da ne znas sta i kako i gubis vreme; znaci samo odrzavaj kontakt telefonski ili emailom. Seatle: da li imas nekog tamo? Grad je veliki, ali i pada kisa stalno... ![]() Odlicna ideja da imas open mind sto se tice prelaska iz grada u grad ili iz steta u state, jednom kad se smestis. Pogotovo sto imas malu decu, pametna ideja je da se klonis velikih metropola. Bolje je da gledas manje gradove, gde bi mogla da ides da zivis u suburb. Ne znam koliko su ti deca velika, ali kad dodje vreme za skolu, moras da gledas da imas dobar izbor skola, a to znaci da treba da zivis u istom delu. Moj primer za menjanje mesta boravka: kad sam dolazila, ja sam imala plan da idem za New York (do intervjua moras da imas barem ideju gde ides i sta radis, jer ce visa officer na intervjuu da te sve to pita - barem je tako bilo u mom slucaju). Ja sam ranije zivela u Atini, Grcka nekoliko godina, te sam navikla na toplu klimu. Kada sam trebala da dodjem u New York bio je decembar i bilo je ledeno, te sam odlucila da odem negde gde je toplo. Tako sam otisla u Houston, TX gde je bilo prelepo zimi, ali je pocelo veoma toplo od Februara, Marta meseca. Preselila sam se nakon toga u Indianu, pocela sa poslom, kasnije i sa skolom i evo me sada vec nekoliko godina u Indiani. Porodica kod koje sam bila nekoliko meseci u Houstonu, TX je zivela gotovo 20 godina u Sietlu i pricali su mi da je konstantno kisa. Ja licno ne volim takvo vreme. Amerikanci generalno zele da zive u manjim sigurnijim gradovima u suburb (predgradje). Sto se posla tice, zavisi od suburba, ili se radi commute u veci grad (sve zavisi cime se bavis i sta su ti preferencije u zivotu). Pogledaj sajt www.city-data.com Imas izvanredne podatke o svakom gradu u US, a imas i forum, tako da mozes da komuniciras s ljudima i pitas sve sto te interesuje. Googlaj online da vidis statistike o najsigurnijim gradovima za zivot u US, moze da ti da neke ideje i smernice koje gradove da gledas. Ja znam da je nekoliko godina unazad, nekoliko malih gradova u mom countiu (Hamilton county) bilo u prvih deset preporucenih gradova za zivot u celoj US. Evo nekoliko linkova: http://money.cnn.com/magazines/moneymag/best-places/ Veoma lepa definicija sta se podrazumeva pod best places to live: America's top 50 small towns are not only thriving economically, they’ve also got all you could want in a place to raise a family: plenty of green space, good schools, and a strong sense of community. (Source: CNN Money). http://finance.yahoo.com/blogs/cost-...124356753.html Puno pozdrava! |
|
||||
|
||||
![]()
V777, hvala ti puno na svim informacijama i linkovima. Samo da se razumijemo, "druga koverta" je ostala samo kao pojam, mi smo poslali obrazce i sad čekamo datum, svu ostalu dokumentaciju nosimo na intervju. A tražila sam nekoliko puta da mi potvrde da je sve u redu kad sam zvala i da je u pitanju samo kašnjenje u obradi dokumentacije. Vjerovatno je mislila da ju ne razumijem
![]() ![]() Ovaj forum, city-data, craiglist, indeed i sl. su mi redovna štiva uz jutarnu kafu na poslu, googlam, pratim statistike, proučavam škole (klinci su 4 i 6 god), onda kad mi se sve pomješa odmorim dan-dva od svega ![]() ![]() Što se tiče Seattlea, znam da stalno pada kiša, zapravo kad sam tek počela istraživati sve jedino što sam povezivala sa Seattleom je kiša i Sleepless in Seattle ![]() ![]() Obzirom da si najveći period u USA provela upravo u Hamilton Countyu znači da je to to? Da li je to mjesto gdje se vidiš i u budućnosti, ili želiš nešto mijenjati. Sviđa mi se dio gdje kažeš da sušiš veš na žici kao u Srbiji ![]() ![]() Sviđa mi se ova definicija za best places to live, od prve do zadnje riječi ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Via, celu pricu o povratku ne mozes cuti od nas usputnih prolaznika vec od samih tih ljudi. Oni sami znaju. Nase je da nagadjamo. Ali nisu svi iz istih porodica i nemaju svi iste finansijske uslove u Srbiji a ni istu srecu ovde ili nesrecu. Kad jednom postanes imigrant, odseces deo sebe bukvalno. Ulazis u novo i sve ispocetka. Ucis sale, ucis nov nacin ponasanja, oblacenja, razlicita je i muzika i hrana... Razlicito je puno toga. I slazem se sa nekim ko je ranije napisao - ako si dosao ovde iz nekog drugog razloga prvenstveno - ako ti je prekipelo kod nas na masu stvari uzivaces npr. u ovakvim sitnicama:
- placas racune online - mozes cak i automatski da podesis da ti se skida (cao redovi) - ne upadaju ti u rec dok pricas - ne ispravljaju te dok pricas mada se frljas sa predlozima ihaj - ne merkaju ti i komentarisu garderobu, visinu, tezinu, frizuru i sl. - najavljuju se puno unapred ako ce da te posete - nema pasa lutalica - ako ne pusis, odmoris se od smrada duvana - ne trubi se toliko na ulicama - ima samo dve-tri partije na TVu pa ne moras da lupas glavu koji ce Murta da sjase da drugi uzjase (brzo skontas za koga si i koji bi dres nosio da imas pravo da glasas) - ako promene politicare na vlasti - ne menjaju ih sve odjednom i tvoj licni standard se ne menja ekstremno - putevi su mnogo siri i manje ces saobracajnih nesreca vidjati svaki dan - ici ces nakon nekog vremena u prodavnicu i samo trpati u korpu da se ne obazires toliko na razliku u cenama - imaces uvek skoro pun frizider - tehnika je pristupacnija nego kod nas - imaju masu nekih fora za kupovinu pa mozes da nadjes neke prodavnice sa znatno nizim cenama - ako ne patis od "brendova" i "marki" na pravom si mestu, vecina naroda ne zna ni je sta je moda - ako si zensko, neces morati da se oblacis seksipilno da bi igde dosla u poslu, cak naprotiv - na poslu imaju neke affirmative action fore pa ako te neka masna matora budalcina pocne prozivati i zbijati glupe sale ne moras da ga ponovo sreces vec lepo prijavis hr-u I krupnicama: - dobijes normalni stalan posao (sa faksom npr) - odes i kupis auto sa 0 % ucesca - ustedis za 5 % od kuce i odes i pozajmis od banke i za kucu - za otvaranje kreditnih kartica ti ne treba maltene otisak od zuba kao kod nas sto je pre bilo |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Diretkan let za Ameriku iz Srbije | Mitkoni | Vaša strana | 12 | 14.03.2016 11:13 |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Pronalazenje posla iz Srbije u USA | Aristotel | Vaša strana | 23 | 11.08.2013 22:09 |
Profesionalni vojnik Vojske Srbije | NinaLjuba | Stare teme | 17 | 21.09.2011 19:30 |
Prebacivanje novca iz Srbije za USA | dmi | Vaša strana | 2 | 17.11.2009 14:28 |
![]() |