![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dok oni koji ovde ne mogu da sastave kraj sa krajem vide odlazak kao slamku spasa, druga grupa kojoj i ja pripadam, koja nekako zaklapa mesec za mesecom, radi dodatne poslove, ali ima auto, uspe svake druge godine da ode na letovanje ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Moram da se osvrnem na nešto sto sam kod mnogih "amera" pročitao, a to je konstatacija da se mnogo radi...
Imam 33 godine, i više od 12 godina radnog staža. Navikao sam da radim, ali nisam navikao da budem plaćen dovoljno da četvoročlana porodica može normalno da živi. 8 godina radim po 2-3 posla, i znao sam da ne spavam skoro 40h. Ovo nije licna reklama ili CV, ali ljudi, kad se mora nije teško. Hoću da kažem da ima ljudi koji kukaju ovde na bilo kakav posao, i onda se šokiraju kada tamo negde odu, i shvate da moraju da rade punom parom. Ovaj forum je izmedju ostalog i odlična priprema za sve da znamo sta nas čeka. Na žalost (našu, nas koji zelimo da odemo) ima dosta onih koji ovo igraju iz zezanja, odu, i vrate se brzo, da da, ima i takvih, mamina supa je najsladja. P.s. Ovo "amera" sa početka, nema lošu konotaciju..
DV2015 - has not been selected x2 DV2016 - has not been selected x2 DV2017 - has not been selected x2 DV2018 - has not been selected x2 DV2019 - has not been selected x2 DV2020 - has not been selected x2 |
|
|||
|
|||
![]()
Sto se tice beskucnika ima ih mnogo I da nisam dosao ne bih verovao da ih ima u toliko velikom broju. Na televiziji nigde nisam mogao da vidim tu stranu. Pokazuju samo holivudske zvezde a ova druga strana nikako. Mislim da je ta druga strana bolje resena kod nas.
Pitam se jel toliko ti ljudi ne mogu da nagu posao kad smo mi dosli I snalazimo se zasto ne bi mogli svi. Ako su bolesni onda shvatam ali ako su zdravi nije mi jasno. Jer u Americi mislim da ako si vredan ako ti se radi ako se trudis nemozes propasti. Isto tako dosadasnji moj utisak je da ovde veci deo posla zavisi od mene koliki cu uspeh da dostignem zavisi veci deo od mene a dole kod nas koliko da se trudim I radim veci deo posla ne zavisi do mene vec od neke druge faktore |
|
|||
|
|||
![]()
Ja cu da kazem iz moje iskustvo do sada u vezi rada. Da radi se tacno je to da se ovde radi. Megutim kod nas ne radi se nista manje. I kod nas se radi. Samo ovde radi se I postuju se radno vreme I zakoni rada a kod nas ne. Kod nas preostaje ti da radis I trpis jer nemas izbora a ovde ako ti doge preko glave imas izbora pa mozes I da promenis posao jer ovo je velika zemlja I ima vise izbora za posao. Ono sto mogu da kazem ne bojte se rada u ovoj zemlji nije nista strasnije nego kod nas samo napred
|
|
|||
|
|||
![]()
Jedno je platu DOBITI a drugo ZARADITI!
U Americi se plata zaradjuje, dok ogromna vecina u Srbiji platu dobija sa malo rada (budzetski paraziti ili drugi koji malo rade jer nema dovoljno posla). Onaj ko u Srbiji rinta kod privatnika punom parom za bedne pare a uz to nema za obucu odecu, on ce otici. Znam ogroman broj ljudi koji rade a prakticno su socijalni slucajevi (nema za obuc, higijenu....). Tema nema smisla, jedni idu zbog nemastine, drugi da unovce znanje, treci iz avanture, cetvrti iz nepromisljenosti itd itd. Mozemo jedni drugima pomoci informacijama ovde i to je bitno, a niko nikog ne moze zaustaviti, narocito ne one koji nemaju stan, posao, obucu ili odecu. Taj nema emocije prema ovom prostoru jer nema nikakav drustveni zivot niti urodjeni patriotizam. Tako moze da zivotari i u Africi ne treba mu Srbija, zato ce i otici sta god ovde napisali uz nadu da ce bar njegovom detetu ostati neka podloga za zivot u USA. Siguran sam da je forum pun takvih clanova. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Npr. ako su oba mladja od 5 godina: 1. Opcija jedan - jedan roditelj ne radi i cuva decu kuci (najcesca za strance) 2. Opcija dva - platis dva vrtica npr. ovaj koji ja placam treba ti 2 *865$ = 1730$. Minimalac je 7.25 $ po satu, skinu ti za porez recimo npr. 30 %. Koliko ti sati treba da zaradis za dva decija obdanista? (0.7*7.25=5.075; 1730/5.075`=341 h rada tj 42 radna dana - mesec traje samo 28-31 dana od po 8 h ili 21 radni dan od po 16 h - samo da radis za obdaniste, a gde je stan, hrana i ostale potrepstine). Znaci nema sanse da minimalcem platis dvoje dece da idu u vrtic. Plus ako idu na fakultet, mesecno ti dodje na slicno. Npr moj student placa oko 430 dolara po kreditu. Po semestru uzmu oko 18. Godisnje ti je to oko 15480 dolara, tj. 1290 mesecno (samo za skolarinu) i tako 4-6 godina u proseku (ne zavrse ni ovde svi odjednom za 4). Ne zelim da kazem naravno da je bolje kod nas, samo da vam dam neke realne brojeve da znate cisto o cemu se radi. Ako dodjete ovde i radite za neke minimalce sa dvoje dece, to dvoje dece cete slabo vidjati pogotovu ako sami radite. Ja koliko vidim samo kamiondzije (za to ti treba samo vozacka, dobra paznja, i zelja da zaradis vise od ovih poslova koji su jadnije placeni) uspeju da izdrzavaju porodice i salju ih na fakultet. Ovi sa minimalcima obicno imaju decu kojoj malo pomognu oko finansiranja fakulteta/visih skola a deca upadaju u dugove da to poplate. A ako je ok da dete ima samo srednju skolu (sto je i to ok, ovde i dalje preko 50% populacije nema vise obrazovanje - preko 40 % ga ima inace) I veoma budite pazljivi kad citate postove forumasa kojima je zarada blizu ili preko sest cifara. Pogotovu ako neko zivi sto ovi kazu "dual income no kids" aka DINK lifestyle... To je nebo i zemlja u odnosu na novog imigranta sa porodicom. Daleko da je imalo priblizno. Kod nas nisi toliko daleko primanjima ako radis npr kao elektrotehnicar i npr kao elektro inzenjer. Ovde su slojevi izmedju plata jako jako veci. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ja sam u tolijem kraju, sneg padne jedan dan godisnje, pored okeana. Beskucnike vidjam svako vece ako prodjem kroz odredjeni kraj gde su restorani i prodavnice (nesto Evropskog tipa gde ima ljudi koji prolaze ulicom cesto). A sto ides juznije sve ih je vise - u Austin TX sam ih videla jako puno - klima topla za spavanje napolju i kad sam bila U Orlando FL videla sam na mnogo mesta kako se trude da ih teraju iz tih krajeva. Npr u Floridi ti je sad zakonom zabranjeno da sluzis hranu beskucnicicma. klikni Ja mislim da je ova diskusija veoma relevantna i vezana za planiranje dolaska ovamo. Mora da se ima dovoljno novca za pocetak, pogotovu ko dolazi sa decom. Mozda stvarno vazi ona maksima posalji jednog da se snadje pa dovedi ostale... |
|
|||
|
|||
![]()
Sin kad je bio u N:Y isto se zaprepastio kad je video koliko naroda je u tom sramnom položaju...a što se posla tice pa ovde je morao da kopa i rukama i nogama da nadje (u pitanju je sport)a i splata je bila...ajd sutra, pa ajd prekosutra,znači pare je morao da čupa.Sada radi u jednom sp.kampu, ček dobija na vreme a i bonus je zaradio jer je poslodavac procenio da je bio vredan i da ga zasluzuje.To je vec dovoljno da neko pozeli da je Americi, imaš brate mogucnost da napreduješ i bićeš nagradjen ako si dobar...a ovde su u stanju da te šutiraju jer se uspeh ne prašta...
|
|
||||
|
||||
![]()
Hvala, ovo je bio jako koristan post, i otvorio mi je oci, iako sam delom i sam pretpostavljao.
Bio sam već u USA, i znam da nije jeftino, pogotovo sto se renti tiče. Opet, ovde ne vidim svetlu budućnost, i mislim da sam vrlo spreman da ginem do kraja života, barem deci da omogućim normalan život. Ja sam prošao 2 rata, sankcije, redove za sve i svašta. Normalne tinejdzerske godine nisam ni imao. Ako barem ja nisam imao, grcaću ceo život da bi klinci barem mogli da se skoluju. Ja na fax nisam mogao, ako oni barem zele, neka pokušaju. Ne mogu da lazem sina od 7 godina više, da cu mu "sledeće nedelje" kupiti nešto što želi, jer znam da treba kupiti hranu, platiti račune, i da ne ostane ništa... Znam da će ako ikada odemo, biti teško, ma biće 20x teže nego što mogu da zamislim ili pretpostavim, ali rekao sam sebi "Od sada svaka prilika koja se ukaže u životu, iskoristiću"...
DV2015 - has not been selected x2 DV2016 - has not been selected x2 DV2017 - has not been selected x2 DV2018 - has not been selected x2 DV2019 - has not been selected x2 DV2020 - has not been selected x2 Last edited by Kuguar; 13.11.2014 at 18:22. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Diretkan let za Ameriku iz Srbije | Mitkoni | Vaša strana | 12 | 14.03.2016 11:13 |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Pronalazenje posla iz Srbije u USA | Aristotel | Vaša strana | 23 | 11.08.2013 22:09 |
Profesionalni vojnik Vojske Srbije | NinaLjuba | Stare teme | 17 | 21.09.2011 19:30 |
Prebacivanje novca iz Srbije za USA | dmi | Vaša strana | 2 | 17.11.2009 14:28 |
![]() |