ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 13.11.2014, 05:48
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dakiva Prikaz poruke
Mislim da post zbog koga su pocele ove reakcije nije dobro protumacen. U njemu je generalno stanje u drustvu opisano. I supruga i ja imamo posao, imamo i stan i auto, ali problem je sto gledam scene oko sebe kako ljudi bukvalno prezivljavaju i nemaju, kako je pomenuto, za odecu i obucu. Vremena za druzenje je jako malo, a i kada ih ima teme su sve teze i teze. Jednostavno nama kako je tako je, ali ne zelim da mi dete odrasta u sistemu koji je potpuno poremecen.
Veruj mi neces pobeci od tih scena ni ovde. Ima citavih porodica koje zive u automobilima ili po sklonistima za beskucnike. Sirotinje ima i ovde i tu. Samo ovde kad nemas para za stan, za ratu za nesto - izbacivanje na ulicu. Nema progledavanja kroz prste za neplacene racune. Ili si u sredini ili odes u ponor dok si rekao keks. Vecina ljudi ovde realno radi od jutra do stura, jedva pokriva svoje racune i zivi od plate do plate. Veoma je relativno kako ce ko da zivi, zavisi od satnice, broja sati koje radis nedeljno i ostalih faktora. Hocu da kazem - daleko od toga da je ovde svima bajka...
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 06:49
lafayette's Avatar
lafayette lafayette je offline
Drug član

Datum prijave: 09.10.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
... Vecina ljudi ovde realno radi od jutra do stura, jedva pokriva svoje racune i zivi od plate do plate.

... Hocu da kazem - daleko od toga da je ovde svima bajka...
Ljudi sa različitim statusom ovde na Balkanu drugačije gledaju na sve to.
Dok oni koji ovde ne mogu da sastave kraj sa krajem vide odlazak kao slamku spasa, druga grupa kojoj i ja pripadam, koja nekako zaklapa mesec za mesecom, radi dodatne poslove, ali ima auto, uspe svake druge godine da ode na letovanje gleda na emigraciju kao na šansu da se isčupa iz trenutne situacije koja izgleda neodrživa na duži period. Ipak je Amerika veća zemlja, veće tržište, veće šanse za posao, uspeh. Druga komponenta koja je jako bitna u mom slučaju je dete kojem u Americi možda možeš obezbediti bolju početnu poziciju ...

DV-2017
--------
Prijava: 01.11.2015.

DV-2016
--------
Prijava: 26.10.2014.

DV-2014
--------
Prijava: 10.10.2012.
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 08:27
Kuguar's Avatar
Kuguar Kuguar je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.10.2014
Nepromenjeno

Moram da se osvrnem na nešto sto sam kod mnogih "amera" pročitao, a to je konstatacija da se mnogo radi...

Imam 33 godine, i više od 12 godina radnog staža. Navikao sam da radim, ali nisam navikao da budem plaćen dovoljno da četvoročlana porodica može normalno da živi. 8 godina radim po 2-3 posla, i znao sam da ne spavam skoro 40h. Ovo nije licna reklama ili CV, ali ljudi, kad se mora nije teško. Hoću da kažem da ima ljudi koji kukaju ovde na bilo kakav posao, i onda se šokiraju kada tamo negde odu, i shvate da moraju da rade punom parom.

Ovaj forum je izmedju ostalog i odlična priprema za sve da znamo sta nas čeka. Na žalost (našu, nas koji zelimo da odemo) ima dosta onih koji ovo igraju iz zezanja, odu, i vrate se brzo, da da, ima i takvih, mamina supa je najsladja.

P.s. Ovo "amera" sa početka, nema lošu konotaciju..
DV2018 - has not been selected x2
DV2019 - has not been selected x2
DV2020 - has not been selected x2
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 08:32
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno

Sto se tice beskucnika ima ih mnogo I da nisam dosao ne bih verovao da ih ima u toliko velikom broju. Na televiziji nigde nisam mogao da vidim tu stranu. Pokazuju samo holivudske zvezde a ova druga strana nikako. Mislim da je ta druga strana bolje resena kod nas.
Pitam se jel toliko ti ljudi ne mogu da nagu posao kad smo mi dosli I snalazimo se zasto ne bi mogli svi. Ako su bolesni onda shvatam ali ako su zdravi nije mi jasno. Jer u Americi mislim da ako si vredan ako ti se radi ako se trudis nemozes propasti.
Isto tako dosadasnji moj utisak je da ovde veci deo posla zavisi od mene koliki cu uspeh da dostignem zavisi veci deo od mene a dole kod nas koliko da se trudim I radim veci deo posla ne zavisi do mene vec od neke druge faktore
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 08:44
Sasa99 Sasa99 je offline
Drug član

US lokacija: Chicago IL
YU lokacija: Makedonija
Thumbs up

Ja cu da kazem iz moje iskustvo do sada u vezi rada. Da radi se tacno je to da se ovde radi. Megutim kod nas ne radi se nista manje. I kod nas se radi. Samo ovde radi se I postuju se radno vreme I zakoni rada a kod nas ne. Kod nas preostaje ti da radis I trpis jer nemas izbora a ovde ako ti doge preko glave imas izbora pa mozes I da promenis posao jer ovo je velika zemlja I ima vise izbora za posao. Ono sto mogu da kazem ne bojte se rada u ovoj zemlji nije nista strasnije nego kod nas samo napred
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 10:34
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Jedno je platu DOBITI a drugo ZARADITI!
U Americi se plata zaradjuje, dok ogromna vecina u Srbiji platu dobija sa malo rada (budzetski paraziti ili drugi koji malo rade jer nema dovoljno posla). Onaj ko u Srbiji rinta kod privatnika punom parom za bedne pare a uz to nema za obucu odecu, on ce otici. Znam ogroman broj ljudi koji rade a prakticno su socijalni slucajevi (nema za obuc, higijenu....).
Tema nema smisla, jedni idu zbog nemastine, drugi da unovce znanje, treci iz avanture, cetvrti iz nepromisljenosti itd itd. Mozemo jedni drugima pomoci informacijama ovde i to je bitno, a niko nikog ne moze zaustaviti, narocito ne one koji nemaju stan, posao, obucu ili odecu. Taj nema emocije prema ovom prostoru jer nema nikakav drustveni zivot niti urodjeni patriotizam. Tako moze da zivotari i u Africi ne treba mu Srbija, zato ce i otici sta god ovde napisali uz nadu da ce bar njegovom detetu ostati neka podloga za zivot u USA. Siguran sam da je forum pun takvih clanova.
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 13:59
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kuguar Prikaz poruke
Moram da se osvrnem na nešto sto sam kod mnogih "amera" pročitao, a to je konstatacija da se mnogo radi...

Imam 33 godine, i više od 12 godina radnog staža. Navikao sam da radim, ali nisam navikao da budem plaćen dovoljno da četvoročlana porodica može normalno da živi. 8 godina radim po 2-3 posla, i znao sam da ne spavam skoro 40h. Ovo nije licna reklama ili CV, ali ljudi, kad se mora nije teško. Hoću da kažem da ima ljudi koji kukaju ovde na bilo kakav posao, i onda se šokiraju kada tamo negde odu, i shvate da moraju da rade punom parom.

Ovaj forum je izmedju ostalog i odlična priprema za sve da znamo sta nas čeka. Na žalost (našu, nas koji zelimo da odemo) ima dosta onih koji ovo igraju iz zezanja, odu, i vrate se brzo, da da, ima i takvih, mamina supa je najsladja.

P.s. Ovo "amera" sa početka, nema lošu konotaciju..
Veruj mi ovde ces slicno tako. Imati dvoje dece ovd euopste nije jeftino, treba to zaraditi. Najvise zavisi od godiste deteta.

Npr. ako su oba mladja od 5 godina:
1. Opcija jedan - jedan roditelj ne radi i cuva decu kuci (najcesca za strance)
2. Opcija dva - platis dva vrtica npr. ovaj koji ja placam treba ti 2 *865$ = 1730$. Minimalac je 7.25 $ po satu, skinu ti za porez recimo npr. 30 %. Koliko ti sati treba da zaradis za dva decija obdanista? (0.7*7.25=5.075; 1730/5.075`=341 h rada tj 42 radna dana - mesec traje samo 28-31 dana od po 8 h ili 21 radni dan od po 16 h - samo da radis za obdaniste, a gde je stan, hrana i ostale potrepstine). Znaci nema sanse da minimalcem platis dvoje dece da idu u vrtic.

Plus ako idu na fakultet, mesecno ti dodje na slicno. Npr moj student placa oko 430 dolara po kreditu. Po semestru uzmu oko 18. Godisnje ti je to oko 15480 dolara, tj. 1290 mesecno (samo za skolarinu) i tako 4-6 godina u proseku (ne zavrse ni ovde svi odjednom za 4).

Ne zelim da kazem naravno da je bolje kod nas, samo da vam dam neke realne brojeve da znate cisto o cemu se radi. Ako dodjete ovde i radite za neke minimalce sa dvoje dece, to dvoje dece cete slabo vidjati pogotovu ako sami radite. Ja koliko vidim samo kamiondzije (za to ti treba samo vozacka, dobra paznja, i zelja da zaradis vise od ovih poslova koji su jadnije placeni) uspeju da izdrzavaju porodice i salju ih na fakultet. Ovi sa minimalcima obicno imaju decu kojoj malo pomognu oko finansiranja fakulteta/visih skola a deca upadaju u dugove da to poplate. A ako je ok da dete ima samo srednju skolu (sto je i to ok, ovde i dalje preko 50% populacije nema vise obrazovanje - preko 40 % ga ima inace)

I veoma budite pazljivi kad citate postove forumasa kojima je zarada blizu ili preko sest cifara. Pogotovu ako neko zivi sto ovi kazu "dual income no kids" aka DINK lifestyle... To je nebo i zemlja u odnosu na novog imigranta sa porodicom. Daleko da je imalo priblizno. Kod nas nisi toliko daleko primanjima ako radis npr kao elektrotehnicar i npr kao elektro inzenjer. Ovde su slojevi izmedju plata jako jako veci.
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 14:08
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sasa99 Prikaz poruke
Sto se tice beskucnika ima ih mnogo I da nisam dosao ne bih verovao da ih ima u toliko velikom broju. Na televiziji nigde nisam mogao da vidim tu stranu. Pokazuju samo holivudske zvezde a ova druga strana nikako. Mislim da je ta druga strana bolje resena kod nas.
Pitam se jel toliko ti ljudi ne mogu da nagu posao kad smo mi dosli I snalazimo se zasto ne bi mogli svi. Ako su bolesni onda shvatam ali ako su zdravi nije mi jasno. Jer u Americi mislim da ako si vredan ako ti se radi ako se trudis nemozes propasti.
Isto tako dosadasnji moj utisak je da ovde veci deo posla zavisi od mene koliki cu uspeh da dostignem zavisi veci deo od mene a dole kod nas koliko da se trudim I radim veci deo posla ne zavisi do mene vec od neke druge faktore
Ovde bar mozes put po noge i u novu avanturu. Da trazis novi posao. Kod nas - posao imaju srecnici i drze ga se grcevito do kraja zivota u idelanom slucaju...

Ja sam u tolijem kraju, sneg padne jedan dan godisnje, pored okeana. Beskucnike vidjam svako vece ako prodjem kroz odredjeni kraj gde su restorani i prodavnice (nesto Evropskog tipa gde ima ljudi koji prolaze ulicom cesto). A sto ides juznije sve ih je vise - u Austin TX sam ih videla jako puno - klima topla za spavanje napolju i kad sam bila U Orlando FL videla sam na mnogo mesta kako se trude da ih teraju iz tih krajeva. Npr u Floridi ti je sad zakonom zabranjeno da sluzis hranu beskucnicicma. klikni

Ja mislim da je ova diskusija veoma relevantna i vezana za planiranje dolaska ovamo. Mora da se ima dovoljno novca za pocetak, pogotovu ko dolazi sa decom. Mozda stvarno vazi ona maksima posalji jednog da se snadje pa dovedi ostale...
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 17:42
srecica srecica je offline
Proteran

Nepromenjeno

Sin kad je bio u N:Y isto se zaprepastio kad je video koliko naroda je u tom sramnom položaju...a što se posla tice pa ovde je morao da kopa i rukama i nogama da nadje (u pitanju je sport)a i splata je bila...ajd sutra, pa ajd prekosutra,znači pare je morao da čupa.Sada radi u jednom sp.kampu, ček dobija na vreme a i bonus je zaradio jer je poslodavac procenio da je bio vredan i da ga zasluzuje.To je vec dovoljno da neko pozeli da je Americi, imaš brate mogucnost da napreduješ i bićeš nagradjen ako si dobar...a ovde su u stanju da te šutiraju jer se uspeh ne prašta...
Reply With Quote
Staro 13.11.2014, 18:16
Kuguar's Avatar
Kuguar Kuguar je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Hvala, ovo je bio jako koristan post, i otvorio mi je oci, iako sam delom i sam pretpostavljao.
Bio sam već u USA, i znam da nije jeftino, pogotovo sto se renti tiče. Opet, ovde ne vidim svetlu budućnost, i mislim da sam vrlo spreman da ginem do kraja života, barem deci da omogućim normalan život. Ja sam prošao 2 rata, sankcije, redove za sve i svašta. Normalne tinejdzerske godine nisam ni imao. Ako barem ja nisam imao, grcaću ceo život da bi klinci barem mogli da se skoluju. Ja na fax nisam mogao, ako oni barem zele, neka pokušaju.
Ne mogu da lazem sina od 7 godina više, da cu mu "sledeće nedelje" kupiti nešto što želi, jer znam da treba kupiti hranu, platiti račune, i da ne ostane ništa...
Znam da će ako ikada odemo, biti teško, ma biće 20x teže nego što mogu da zamislim ili pretpostavim, ali rekao sam sebi "Od sada svaka prilika koja se ukaže u životu, iskoristiću"...
DV2018 - has not been selected x2
DV2019 - has not been selected x2
DV2020 - has not been selected x2

Last edited by Kuguar; 13.11.2014 at 18:22.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja