![]() |
|
|
|||||||
| Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
U Nju Dzersiju nema odredjena starosna granica kad je u pitanju ostavljanje deca same kod kuce. To zavisi od odluke roditelja. Ipak treba uzeti u predvid zrelost deteta,kakav je komsiluk,dali imas nekoga u blizini ko bi mogo da dotrci u slucaju da se nesto nepredvidjeno desi.Ja licno imam dvoje decaka 12 i 7 godina, moja mama zivi 10 kuca dalje, nikad ih ne ostavljam na duze od pola sata, i uvek javim mami da zna. Dali bi ih ostavila same i otisla na poso?-Mislim da ne bih,bar dok moj stariji ne napuni jedno 14 godina.
Evo ga link za Nju Dzersi: http://www.njfamily.com/What-is-the-...ds-Home-Alone/ |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Age Guidelines ...
|
|
|
|||
|
|||
|
Koliko sam shvatio, osnovna skola pocinje sa 5 godina i besplatna je.
Da li, pored skolarine ima i nekih drugih troskova? Da li se kupuju knjige? Uniforme? Uzina(obavezna ili ne?)? Hvala |
|
|
|||
|
|||
|
Pa verovatno i to zavisi od State-a do State-a. U Nju Dzersiju pocinje skola sa 5 i po godina ali to je samo 3 sata dnevno. Uzina se kupuje,moze ceo obrok ili samo mleko.Usput imaju i razne dobrotvorne stvari u kojima ne mora ali je pozeljno da ucestvujes,$5 za jedno,$10 za drugo i tako.Knjige se ne kupuju samo pribor,ali je to jako jeftino za 20-50 dolara mozes detetu da kupis sve sta mu je potrebno za celu godinu(dve tri sveske,gumice,olovke i sl.)Pa dobro je da dete upises u neki sport,ja redovno nosim decake na fudbal,kosarku i sl.I to obicno nije skupo, $70,$80,$100 dolara na sezonu.Sto se tice skolarine ne placa se u drzavnim(public) skolama.Preko leta decu vecinom nose u Letnje kampove,imamo mi u sklopu firme ,pa ja moju decu upisem sa popustom i ucestvuju u kampu od 8 ujutro do 4 popodne.Tu imaju,plivanje,sport i zabavu.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Hvala |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Tek sledece godine dete krece u prvi razred i nastava mu je celodnevna od 9 ujutro do 3:30 posle podne. Sto se tice letnjih kampova, njih ima svuda.Trajanje i cene variraju.Imas opcije da nosis dete pola dana za manje para-ceo dan za vise.Isto tako imas opciju da dete ide tri dana nedeljno ,na pr. ponedeljak ,sreda i petak ili svaki dan od pon. do petka. Kampova ima mnogo ne bih htela da navodim nijedan pojedino ,da ne bi ispalo da ih reklamiram. Mislim da sam u jednom od starijih postova vec opisala sve u vezi kampova i kako to ide. |
|
|
|||
|
|||
|
Evo da malo oživim temu koja je jako zanimljiva i podjelim svoje iskustvo, pa možda nekome pomogne bar malo. Moje iskustvo se ne odnosi na Ameriku ali se odnosi na učenje jezika kao dijete.
Ja sam prvi i drugi razdred osnovne škole završila u Hrvatskoj a zatim sam sa roditeljima otišla u Švicarsku (njemačko govorno područje). Naravno njemački nisam znala ni beknuti. Prije odlaska roditelji su mi kupili crtiće na njemačkom nebi li naučila što god. Međutim ja sam iz tih crtića naučila samo kako se kaže "da" i "ne". Nisam baš nešto bila zainteresirana i bilo mi je to dosadno gledati a da ništa ne razumijem. Po dolasku u Švicarsku sam pola godine samo učila njemački i to na način da sam bila u grupi djece koja također kao i ja nisu znali ni riječi njemačkog. Imali smo učiteljicu koja je s nama naravno razgovarala samo na njemačkom. I mic po mic ja sam naučila njemački u pola godine, tako da sam idućih pola godine išla dalje u normalnu školu i to nastavila u 3. razred, znaći nisam propustila ništa. I super sam se uklopila. S ovime hoću reći kako djeca puuuno lakše nauče jezik i to im se ne čini kao neki problem. Ja sada imam dvoje djece (curicu i dečka od 7 i 6 godina). Curica sada završava prvi razred a dečko na jese tek kreće u prvi razred. Živimo u Hrvatskoj. Sada ovdje od prvog razreda uče engleski što mi se jako sviđa i curica je jako zainteresirana za taj jezik što mi je jako drago. I vjerujem da će joj to dosta značiti jednog dana kada (da ne kažem ako) odemo na drugi kontinent. Eto, to je ukratko moja priča o učenjenju jezika. Nadam se da će bar za nekoga biti bar malo ohrabrujuća.
|
|
|
|||
|
|||
|
Ovakvo iskustvo sigurno da znaci mnogo i nama koji citamo. Kada se gleda sve ukupno svi se mi najvise brinemo za nasu djecu, jer na ovaj korak smo se i odlucili, barem ja, zbog svoje djece, ali eto sva iskustva govore da se djeca najbrze i najlakse uklope.
Bas mi je drago da si zivnula ovu temu, ne bi bilo lose jos neko iskustvo cuti.
|
|
|
|||
|
|||
|
Baš to što kažeš, većina ljudi s djecom se upravo zbog djece odlučuje na ovaj korak pa tako i ja. Jer što se mene osobno tiče ja sam se i navikla na ovo stanje u državi i lako za mene, ja ću se već nekako snaći. Ali zašto bi se i moja djeca morala snalaziti ako negdje postoji mogućnost da sa osmjehom na licu završe školu jer znaju da će poslije uspjeti naći posao.
|
|
|
|||
|
|||
|
Evo da napisem i ja svoje iskustvo...Moj sin Luka je rodjen u Novembru 2014. a u Junu 2015. smo dosli u USA kao dobitnici na zelenoj lutriji. Dakle Luka je imao tada 7 mjeseci. Na srecu, imam ovde rodjaka kod koga smo boravili puna 4 mjeseca, sto nam je mnogo olaksalo stvari.
Ono o cemu ovdje zelim da pisem je pribavljanje zdravstvenog osiguranja za Luku, sto mi je i bila najveca briga vezano za selidbu ovamo. Cim smo dobili SSC aplicirala sam za Florida KidCare, to je besplatno ili jako jeftino osiguranje koje drzava Florida obezbjedjuje djeci iz low-income porodica. Aplikacija se popunjava online i jednostavna je. Nakon par dana dosao mi je odgovor da Luka nije eligible jer ima manje od godinu dana i da apliciramo za MedicAid, tj. oni ce proslijediti nasu aplikaciju. Tada nismo imali primanja jer moj muz jos nije bio nasao posao, poslala sam im dokaze o nasem imigrantskom statusu, medjutim ipak su nas odbili. U odbijenici je pisalo not eligible according to (zakon taj i taj). Kad sam procitala taj zakon, nije mi bilo jasno zasto nismo eligible jer smo po svemu imali pravo. Onda smo odlucili da odemo negdje i popricamo s agentima licno. Objasnila sam nasu situaciju gospodji na salteru, te mi je rekla da apliciram ponovo. Ponovo sam aplicirala, ponovo su trazili dokaze za ovo, za ono, i ponovo su nas odbili sa istim "objasnjenjem". Sve to je trajalo oko tri mjeseca i onda smo odlucili da vise ne apliciramo za MedicAid nego da sacekamo da Luka napuni godinu dana pa da apliciramo za Florida KidCare ponovo. Na svu srecu, dijete je zdravo, pa nismo imali potrebu za ljekarom u medjuvremenu, mada kao roditelj stalno osjecas brigu, sto je valjda normalno. Mada, ovdje na Floridi je sigurno lakse jer je toplo i valjda su manje sanse za neke prehlade i slicno, nego na primjer u Cikagu. Dakle, nakon Lukinog rodjendana smo aplicirali ponovo za Florida KidCare, nakon toga oni su trazili dokaze za income i imigrantski status, sve sam to poslala, i konacno dolazi koverta, opet odbijenica! Razlog je sto Florida KidCare ne mogu da dobiju djeca legalni imigranti koji nisu proveli bar 5 godina na tlu USA. Bila sam jaaaaako razocarana jer nigdje na njihovom sajtu nije bilo te informacije, kad odes na eligibility to se uopste ne spominje, samo pise da dijete mora da bude citizen ili qualified non-citizen. Pretpostavila sam da je qualified jer ima green card, ali ocigledno to nije slucaj. Pri tom, trazili su mi dokaze za sve i svasta, iako je iz aplikacije bilo jasno da dijete ima godinu dana, te samim tim nije provelo 5 godina...hm, pa nigdje! Tada sam nasla ovaj clanak, i ustanovila da je to stvarno tako, pa eto ako nekog zanima: http://www.news-press.com/story/news...care/29149137/ Odbijenicu smo dobili pet dana prije roka za aplikaciju za marketplace, i srecom uspjeli smo da apliciramo i da platimo osiguranje do 15.12. i Luka ce konacno da bude osiguran od 1.1.2016. Nasli smo ljekara i zakazali smo pregled jer mora da primi vakcinu/e. Osiguranje za Luku je FloridaBlue, kosta oko $140 mjesecno, s tim da su po nasoj aplikaciji zakljucili da imamo pravo na $60 subsidies, pa cemo placati nesto manje od $80 mjesecno, sto uopste nije strasno.
|
![]() |
| Tags |
| bebe, deca, odlazak, roditelji |
|
|