![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Sto se tice jogurta, u svakom malo boljem supermarketu/supercentru, u nutrition/organic sekciji, imate u friziderima, tzv. Probiotic yogurt, ili ti Kefir, i to kako Plain (koji je po meni apsolutno isti kao i nas domaci, ali onaj bas kvalitetan), tako i sladak s raznim vocem (koji mi se cak i jos vise svidja). Cena mu je negde oko 4 dollara, evo nadjoh sad na jednom sajtu ruskom taj jogurt http://www.russiantable.com/store/pr...134&pf_id=4168 (od iste firme Safeway, doduse ja sam ovde kod mene nalazila s celokupnom etiketom na Engleskom, ne na ruskom, no to je taj proizvod). Ako pogledate sajt companije Safeway http://www.safeway.com/ videcete da oni imaju dostavu i na kucnu adresu (Dreamers, mozda ti to bude resenje za kupovinu nekih stvari, da ti stvari dodju na kucnu adresu), njihova sestrinska firma, koja je vezana za IL je Dominic's, tako da ako nemate neki blizu vas, a vi mozete da narucite on line, http://shop.safeway.com/superstore/d...&page=corphome (ja sam ovde za store locator stavila moj zip code, a vi kad stavite vas, mozda vam izadje favourite store i nesto blize od ovih adresa). Online kupovina hrane i ostalih potrepstina je sasvim normalna stvar, pogotovo ako se radi o medjunarodnim proizvodima. Iz sopstvenog iskustva, toplo preporucujem sajt http://www.eurofoodmart.com/index.html gde sam vise puta narucivala neke stvari, apsolutno sam zadovoljna njima, veoma su dobro organizovani, sve se prati preko racunara, kad vam posalju robu, preko mejla vam posalju racun, robu pratite preko koda on line, tacno znate kada da ocekujete dostavu, ako pazarite za vise od 100 dollara, postarina vam je besplatna, ako pazarite za manje, postarina je 10 dollara. Lista proizvoda je iz cele Evrope, sire se i na Midle East proizvode, i posto stalno updatuju listu novih proizvoda, dobro je da se sajt posecuje cesto. Dostava je u celoj US, narucivanje 7 dana u nedelji. Sad kad posmatram ove specials u Dominic's, moram da priznam da su neke cene jeftinije nego kod nas u Indiani...npr. ove sveze donuts, kod nas ne mogu da se nadju za ove novce uopste (inace veoma su ukusne, najvise volim ove sa cokoladnim prelivom i kremom unutra, ali da su sveze - http://dominicks.inserts2online.com/...52009Dominicks), zatim ovaj sladoled - obavezno da se proba (naravno svi sladoledi u nutrition/organic sekciji su super stvarno, ali su i dosta skupi), po meni, odmah posle njih idu Breyers Ice Cream - ima ih mali milion vrsta, licno preporucujem Snickers i Rocky road, http://dominicks.inserts2online.com/...52009Dominicks ... eto toliko za sada.. Pozdrav! |
|
|||
|
|||
![]()
Kada smo vec kod tog organic. Svi su mi uvek govorili da organic je jedna cena, neorganic druga i da imas te posebne sekcije. Ja otkada sam ovde, bio sam u raznim marketima (jedino jos od poznatih nisam posetio whole foods), ja u zivotu nisam video tu sekciju "organic"...ili pak da imas 2-3 vrste npr. paradajza koji jeste organic ili nije organic....imas jednu vrstu paradajza...sada da li je organic ili ne..pitaj boga. Jedino jaja i mleko uvek vidim koji je sta...ali su svi u svojoj sekciji, jaja su medju jajima, mleko medju mlekom....nema sekcije organic posebno. Barem je tako ovde u svim tim vecim marketima (osim u whole foods, gde nisam bio i ne znam kako je).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mmmmmm DONUTS ! ![]()
2009EU000119xx 17.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 20.05.2008 - dobio prvu kovertu 17.6.2008 - poslao kovertu u KCC 1.12.2008 - stigla druga koverta 15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA U Atlanti od 13.maja 2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Htedoh jos ranije da pitam... osoba A (kaneolopa) da li licno poznajete osobu B (dreamerns)?
![]()
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Evo, posto je osoba A (Kanelopa), objasnila osobi B (Dreamernsu) gde kupuje nude sa kikirikijem, da ja jos nesto kazem sto se tice hrane. Postoji najjeftinija hrana (recimo pileceg mesa), koja je ona obicna s farme (npr. pileci bataci, cisto da bi znali o cemu pricamo). To su oni obicni bataci, od obicne zivine, koja jede svasta i zivi svugde i to je to. Zatim imamo tzv. natural kombinaciju, koja podrazumeva da je zivotinja zivela u prirodnim uslovima, da nije hranjena steroidima, hormonima etc, (postoji odredjeni pravilnik o svemu tome i to stoji obavezno na etiketi proizvoda) i to je recimo srednja cena, zatim imamo organic kombinaciju pilecih bataka, koji su obicno manji, naravno skuplji, imaju oznaku USDA Organic - http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/ams....mHome&acct=nop. Ove tri vrste pilecih bataka mogu da se nadju sve u istom frizideru regularnog dela supermraketa (tzv. Meat department). Odvojeni su i lakse se primete, ukoliko se prati firma koja ih proizvodi. Obicno su tako i sredjeni proizvodi npr. u tom delu, tako da se nalaze proizvodi od istog proizvodjaca (npr. u nasem slucaju razliciti proizvodi od zivine, pocevsi od pilece dzigerice, bataka, mlevenog mesa, krila, celih pilica, trtice, konfekcije celog pileta etc). Ili drugi primer: obicna farmerska jaja mogu da se nadju po celom supermarketu, jos i ako je specijalni popust, ima ih i u posebnim odeljcima, obicno u friziderima u centralnim delovima s specijalnim natpisima; ukoliko prodavnica nema specijalno odvoje organic/nutrition deo, onda se i organska jaja i natural jaja drze zajedno s ostalim obicnim jajima, (tako sam videla npr. u Walmartu), dok u nekim drugim prodavnicama, koja imaju odvojene organic delove, mogu da se nadju u posebnim friziderima, zajedno s ostalim tzv. Dairy proizvodima (sira, jogurt, mleko etc) i ta jaja. Cena se naravno razlikuje, ova farmerska mogu da budu i oko 1dollar za dozen, dok natural idu (posto i njih ima raznih varijanata) 2, 3, 3,5 dollara, dok su organska negde izmedju 4 i 5 dollara za dozen...organski delovi supermarketa/supercentara cesto u sebi ne sadrze samo i iskljucivo orgnaske proizvode, vec i tzv. natural proizvode, te se zato i zovu nutrition/organic odseci (departments). Takva je podela i sa svim ostalim namirnicama, cak i sa licnom higijenom, toaletnim priborom, deterdzentima za pranje etc...tu se onda nalaze i ekoloski proizvodi, te sve to predstavlja jednu veoma zdravu sredinu za shoping, naravno kad shvatite da vas sve iz tog odelja kosta jedno dva do tri puta vise nego isto to u ostalom delu prodavnice...
Naravno sve je ovo vezano za prodavnice koje prodaju mesovitu robu, a ukoliko sada pogledamo specijalizovane prodavnice koje su uglavnom s organskom i prirodnom hranom, tu problema nema. Tipican primer je Trader Joes. Jeste da su malo skuplji, ali imate izvanredan izbor i ko ima finansijskih mogucnosti, moze tamo da se iskljucivo snabdeva svime sto mu treba...ovo je samo jedna u nizu, a ima dosta ovakvih prodavnica...evo i linka s lokacijama http://www.traderjoes.com/Attachments/MW_loc.pdf Da se vratim na obican supermarket/supercentar - u okviru svih departmenta, nalazi se organska hrana, samo je treba traziti...cak u nekim odeljcima, moze da se nadje organska hrana i otprilike s istom cenom ili veoma malo razlike od po nekoliko centi u odnosu na ovu obicnu (obicno iz razloga sto je organski proizvod nov i jos uvek se kupci nisu dovoljno navikli na njega). Npr. u okviru departmenta u kome se nalazi konzervirano voce i povrce, zajedno s obicnim konzervama, mogu da se nadju i orgnaske, i to jedne pored drugih. Zatim u zamrzivacima, gde se prodaju smrznuti proizvodi, mogu da se nadju pojedini proizvodi organskog porekla, ili cak i cele grupe proizvoda organskog porekla. Postoje i companije koje proizvode samo organske proizvode, koji mogu da se prepoznaju po ambalazi, npr. Morning star je poznata firma za proizvodnju smrzutih proizvoda organskog porekla, pakovanja su im obicno zelene boje, veoma lako uocljiva. Private selection, vec sam ih negde ranije pominjala, izvanredno kvalitetna kompanija, koja veoma mnogo daje na izgled svojih proizvoda, prelepim pakovanjima, a i izvanrednim kvalitetom proizvoda, specijalizovana je za proizvode i organskog i neorganskog porekla. Licno mislim da je inkorporacija organskih proizvoda medju neorganske proizvode izvanredna ideja, jer podize nivo svesti obicnih potrosaca o kvalitetu ishrane. Ukoliko se organska hrana zadrzava samo u okviru odredjenih sekcija u prodavnicama, vecina potrosaca nece ni da zaviri tamo, jer ce poci od predpostavke o svemu da je mnogo skuplje, sto jeste ali i ne mora da bude, nije isto za svaki proizvod... Ne znam bas da li ovde da napomenem, ali sto da ne, ipak se radi o hrani, a moze da se odnosi i na sve ostale stvari koje se kupuju u supermarketima/supercentrima: uvek obratite paznju na pojeftinjenja u prodavnicama, mozete se iznenditi sta sve moze da se nadje na snizenju...znaci closeout items, rollback, clearence, sve su to natpisi na koje treba obratiti paznju. Prodavnice imaju cesto tzv. reset, tj. dolazi nova roba, a prodavnica nema mesta da instalira nove rafove, te mora da se nova roba stavi na mesto stare; stara se nije prodala u celokupnom iznosu, te da bi se barem kakav novac izvukao, a da se roba ne bi bacila, onda dolazi do snizenja cene proizvoda od 50 do 75%, za proizvod koji je do juce bio s cenom od 100%. Ukoliko se roba bilo koliko osteti, povlaci se iz prodaje, dolazi do markdown-a, tj. managers specials, i ostavlja se na posebne police i posebne delove u prodavnicama, gde se prodaje po veoma niskoj ceni, da bi se koliko-toliko dobilo na njoj. Eto toliko za ovaj put. Pozdrav! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
@V777 Nudle a ne nude... type-O |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]()
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
|||
|
|||
![]()
Ma fora je da ta sekcija u jewels koju ona pominje je uvozna hrana (meksicka, italijanska i sl)... Nema jewels bas odvojenu organic sekciju. Ima sireve na 2 odvojena kraja i sl. stvari...ali ne bas ono organic i ne organic sekcije. Ma uostalom, nije ni bitno....mene je vise interesovalo povrce koje je organic ili ne....ovo ostalo se lako proepozna, jer ako je organic...onda to pise VELIKIM SLOVIMA :-)
E sada, u jewels jer jedna crvena paprika (bukvalno jedan komad, ne kilo, ne lib) 1$ kada je na ultra popustu, inace je 2$. Ja ne znam da li je to organic ili ne (posto povrce postoji samo jedno...i ne pise da je organic), ali znam da u USA moras biti milioner da bi pravio ajvar :-) Odredjeno povrce im je stvarno abnormalno skupo (a paprika i kukuruz su vredniji od zlata). |
![]() |
|
|
![]() |