ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 15.03.2009, 02:43
bibi's Avatar
bibi bibi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.10.2008
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku bibi
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Sto se sam krize tice, imali su oni i mnogo gore krize, pa su se izvukli.... Gadno je bilo i 1983 (cak kazu i gore nego sada), pa onda 1991, pa 2001 za programere kada je pukao dot com itd.
Jel se to samo meni cini, ili se USA iz svake krize "izvlacila" tako sto je negde "posejala" rat?
Staro 15.03.2009, 08:51
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik malasestra Prikaz poruke
Većina vas misli da pošto nisam dobio GC da želim ostale da vredjam, da sam im zavidan, da želim svima nesreću itd... vidim da ne podnosite loše vesti sportski pa bolje da sam mišljenje ostavio za sebe nego da ste skočili svi zajedno braneći SAD kao svetinju, pa nemam ja ništa protiv vas lično ljudi, vi ste ovo totalno pogrešno skontali. Ja ću i dalje da apliciram.
E ovo mi je najdrazi momenat. Sad kao mi ostali ne podnosimo lose vijesti i branimo SAD kao svetinju ... Nije tacno! Kao sto neko rece iznad, sansa se pruzila i trebamo je iskoristiti. Moguce je da ce biti bolje, mozda i gore. Vjeruj mi, ja sam svjesna sta me ceka. I to me plasi, a jos sigurno iza toga ima jos milion stvari o kojima sad ne razmisljam. Ali sta je tu je. Barem cu pokusati!
Ako smo pogresno skontali, to je i zato jer si ti pogresno napisao i izrazio se. Zao mi je sto ove rasprave tako shvatas. Niko nikog ne napada, ajmo se braniti svojim misljenjem i argumentima!
Iskreni pozdrav tebi i zaista ti od srca zelim da vec na iducem izvlacenju budes sretni dobitnik!
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 10:19
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik malasestra Prikaz poruke
Većina vas misli da pošto nisam dobio GC da želim ostale da vredjam, da sam im zavidan, da želim svima nesreću itd... vidim da ne podnosite loše vesti sportski pa bolje da sam mišljenje ostavio za sebe nego da ste skočili svi zajedno braneći SAD kao svetinju, pa nemam ja ništa protiv vas lično ljudi, vi ste ovo totalno pogrešno skontali. Ja ću i dalje da apliciram.

Napisao sam čitav esej objašnjavajuči svoj stav ali sam ga obrisao, nema smisla igrati tenis sam sa sobom. Izvinjavam se još jednom ako sam nekoga povredio sa ovim postom, povlačim reč. U SAD je vrlo lepo, nema beskućnika i svi imajo posao od 100k a u naredih godina biće još i lepše i nadam se da ću se i ja naći sa vama tamo za neko vreme. New York, New York!

Ako ima neki mod da učini uslugu i obriše ovaj čitav thread bio bih vrlo zahvalan, plaćam pivo kad stignem preko bare , da sam znao da će biti flejmovanja ne bih ništa ni započinjao, .

U buduće paziću šta pišem, I promise .
Overreaction i to klasican primer nema potrebe da ides iz krajnosti u krajnost, zaista.... niti svi imaju 100k platu, niti su svi gladni... postoji i jedno i drugo kao i u svakoj drugoj zemlji. Covek sam kroji svoju sudbinu. Sto pre shvatimo da ne samo odluke koje donesemo, nego i stavovi koje imamo odredjuju nas zivot na duge staze, to se lakse snalazimo u svakavim situacijama koje nam se desavaju u zivotu. Zemlje od cokolade i marmelade nema na ovoj planeti - nije u Americi sve sjajno niti ce ikad biti. Pitanje je samo u kojoj grupi ce svako od nas da bude - onoj gladnoj ili sitoj i zadovoljnoj? Ne dolazi se u Ameriku samo zbog dobre plate... mozes da imas i srednju platu i celog zivota rentas stan i budes srecan. Pitanje je koliko su ti htenja realna. Warren Buffet i dalje zivi u kuci koju je kupio 1958-me za $31,000. Zivi od svoje $100,000 godisnje plate. Do pre neki dan je bio najbogatiji covek na svetu. Velika kuca te nece uciniti srecnijim - ako nista drugo u tvom zivotu ne valja. Tako ni zivot generalno ovde - kada budes donosio odluku da li zelis da se preselis ovde ili ne, molim te upamti - kontinent ces promeniti, ali svoje kofere sa sobom nosis. Od sebe da pobegnes ne mozes. Ako mislis da kako pocne kriza treba da pakujes kofere i bezis u drugu zemlju - sta ces da radis sa krizama u braku, prijateljima, decom?

No, pocela sam da filozofiram vec a poucena ranijim iskustvom - obicno nadrljam kad to radim, jer nekako je izgleda najlakse izvredjati onog ko ti sa distance objasni sta ti je... i ja nikako da se naucim da ljude treba pustiti da budu "crni" ako tako hoce...

Da se vratimo na "gladovanje"... gladnih je bilo i pre ove krize u Americi. Selekcija, valjda. Pa ti je to otprilike ovako:

- svake godine je u Americi otprilike 3.5 miliona beskucnika
- ratni veterani cine 40 odsto populacije beskucnika
- svaki peti beskucnik je mentalno oboleo
- 25 odsto beskucnika ima posao
- 22 odsto zena kao razlog sto su beskucnici navodi maltretiranje i nasilje u porodici

Los Angeles:
- 42 odsto populacije beskucnika su mentalni bolesnici i invalidi
- 50 odsto su African American
- 75 odsto konzumira alkohol i marihuanu
- 60 odsto koristi speed
- 41 odsto koristi heroin
- 33 odsto su GLBT (lesbian, gay, bisexual, ili transgender)
- 86 odsto beskucnika su americki drzavljani
- 41 odsto beskucnika ima zavrsenu srednju skolu
- 10 odsto beskucnika ima College diplomu
- 76 odsto beskucnika je imalo posao u trajanju od dve godine pre neko sto su postali beskucnici
- 54 odsto je imalo posao duze od 5 godina pre nego sto su postali beskucnici

Statistika je podlozna interpretaciji. Ja ne sumnjam da ce svako od vas doneti prave zakljucke i znati da proceni za koje je od ovih parametara odgovorna drzava i ekonomska kriza.

Ja pokusavam da pomognem da se broj beskucnika umanji. Svako zasluzuje drugu sansu. Mozda i neko od vas potrosi sat vremena nedeljno i pomogne - osecaj je priceless...
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 11:01
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik bibi Prikaz poruke
Jel se to samo meni cini, ili se USA iz svake krize "izvlacila" tako sto je negde "posejala" rat?
Ja ne bih rekla da je glavni razlog ulaska USA u vojne akcije ozivljavanje ili pomaganje ekonomije. Ja obicno podjem od prostih primera i apliciram globalno: gazda u kuci je onaj ko drzi novcanik; kad te dete ne slusa prvo upozoris, onda pretis, onda kaznjavas - na kraju ako treba i istuces. Rezultat je obicno da dobijes ono sto hoces - da li ce tvoje dete od toga imati koristi kroz zivot pokazace vreme, ali je u vecini slucajeva uradjeno za obostrano dobro... Resursi od kojih zavisi celi svet se na zalost nalaze na teritorijama koje su politicki vrlo nestabilne. Zbog te nestabilnosti trpe ekonomije ne samo na americkom kontinentu vec i u Evropi. USA je nakon velike ekonomske depresije i kraha berze 1929-te godine izasla sa planom New Deal koji je napravila vlada FDR-a. Plan na zalost nije uspeo da potpuno resi nezaposlenost. Kada je Amerika zvanicno usla u Drugi svetski rat, mirnodopske kompanije su preorjentisale svoju proizvodnju na "ratne proizvode", izmedju ostalog i oruzje... vremenom je problem nezaposlenosti resen... Amerika nije zapocela Drugi svetski rat, ali je iz njega izasla kao veca sila nego sto je bila.

Resavanje konflikta na svetskom nivou nije nesto sto je Amerika izmislila. Tokom vekova su "core" drzave isle u velika osvajanja teritorija i pokoravale druge zemlje i menjala njihova politicka uredjenja. Jedno od dobrih objasnjenja zasto dolazi do sukoba civilizacija dao je Samuel P. Huntington... podlozno razlicitim interpretacijama ali make sense.... meni licno mnogo vise nego teorija koju daje Francis Fukuyama. Ovo sto Amerika radi sada, radile su kroz vekove The Netherlands, Great Britain, France, Russia... razlozi su manje vise uvek bili isti, samo je sada drugaciji PR. Prost primer - svi pljuju Kinu jer je uvela ogranicenje radjanja (logicno resavanje makroekonomskog problema prenaseljenosti) a druge demokratske drzave to isto rade samo suptilnije kroz uskracivanje socijalnih primanja za vise od dvoje dece...

I da Srbija moze, i da toliko zavisi od pojedinih svetskih desavanja - resavala bi problem. Danas je to Amerika, sutra ko zna... Zanimljivo, ali odmah posle USA najveci izvoznici oruzja su Rusija, Brazil, Nemacka, Meksiko i Francuska. Da li Amerika kreira konflikte je pitanje na koje je u isto vreme i lako i tesko dati odgovor - zavisi od svacijeg zivotnog iskustva, obrazovanja, analiza... verujem da svaka osoba na kugli zemaljskoj ima razlicito misljenje o tome.

Last edited by Zana; 15.03.2009 at 11:30. Razlog: Spelling
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 12:25
Leona Leona je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.10.2008
YU lokacija: Sarajevo/BiH
Nepromenjeno

Tema jeste malo pretjerana.
Nigdje nije bajno, ama bas nigdje.
Kao sto ovdje imas ljudi koji kopaju po kontejnerima za koru hljeba, isto to imas i u Americi, ali kao sto je rekao dreamer jednom negdje, oni su izabrali takav put manje vise jer su rodjeni u SAD-u i imali su sansu, ne svi, ali neki da.
Tamo je narod navikao na preveliki luksuz i da izigrava gospodu, i ocekivao je da ga ne pogodi kriza, a to se mora desiti prije ili kasnije.
Kriza ce proci ako Bog da, i bit ce dobro.
Ali kao sto Zana kaze ne idu svi u SAD zbog novca.
Ja prva ne bih isla tamo zbog toga iskljucivo vec zato sto mi je SAD zivotna zelja.
GC je once in a life opportunity, koju treba iskoristiti naravno, i ne pomisljati na drugacije.
Na kraju krajeva u ovom vremenu krize, ko nije najbolji sa parama i ko nema nekoga tamo kod koga bi mogao biti neko vrijeme najbolje se posluziti onim odsustvom od godine dana max.
Udjes u States, zavrsis sta treba, i nazad, i raditi tako dok se kriza ne smiri, ili dok neko ako ima neke nedovrsene poslove ovdje zavrsi.
Niko od dobitnika 2008,2009 i dalje nije trazio ovu krizu, ali dobili su GC i sta ces sada, nista, ides pa ces da vidis kako je, ako ne ide vratis se, i to je sva filozofija.
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 15:07
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Leona Prikaz poruke
Tema jeste malo pretjerana.
Niko od dobitnika 2008,2009 i dalje nije trazio ovu krizu, ali dobili su GC i sta ces sada, nista, ides pa ces da vidis kako je, ako ne ide vratis se, i to je sva filozofija.
Tacno. Naravno da treba probati.
Niko ne brani Ameriku i ne prica da cim prodjemo imigration i stignu dokumenta, mi postajemo milioneri.
Naravno da bih i ja voleo da ona ona od Del Boya "Sledece godine u ovo vreme bicemo milioneri" bude istina, ali nije frka ni ako ne budemo Bicemo za dve god haha

Zana je u pravu da je razlicito gledanje ljudi na ameriku. Ima i onih koji zive tamo i koji pljuju amere i ameriku na sva usta, i onda na pitanje pa sto se ne vratis u Poljsku, samo kratko odgovore NIKAD.
Dakle sve je to relativno.
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 17:26
Lucky Lucky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 15.11.2005
US lokacija: Tampa Bay,FL
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Dakle ovako je malasestra pisao pre 20 dana :

Vi što ste dobili zelenu kartu nemate blage veze koje ste sreće, svakoga dana treba da budete zahvalni što ste dobili priliku za nov život, što živite nečije snove...

a danas:

Za vas koji ste tamo imam jedan savet. Nakupujte oružja koliko imate para jer će vam trebati, neće proći dugo kad će te se početi ubijati za tehničku robu a izgleda i za hranu.

Dakle stvarno ides iz krajnosti u krajnost, nadam se da uvek bar prespavas pre neke vazne odluke.

A istina je zapravo.....negde izmedju
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 19:52
xeg's Avatar
xeg xeg je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.05.2008
US lokacija: Atlanta, GA
YU lokacija: Nis, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku xeg
Nepromenjeno

Hehehe... bas interesantno, malo-malo pa dodje do nekog ovakvog threda.
Pa normalno je da ce na ovom forumu vecina ljudi (naravno i ja) skociti u odbranu USA nego protiv - pa zbog toga smo i ovde, to nam je zelja i naravno nasa slobodna volja.

A voleo bih i jos nesto da se razjasni, nisu nama ovde poklonjene vize i sve sto ide uz to nego smo imali srece da smo ODABRANI da AKO ZELIMO ulozimo u sopstveni zivot, rad, skolovanje... u Americi. I tako svi mi koji smo ODABRANI i koji smo ULOZILI naravno da branimo svoje zelje i investicije.
Veoma glupo zvuci kada mi neko kaze da idem u USA jer mislim da je tamo lako i da pare padaju sa neba, da on to i da mu POKLONE ne bi prihvatio - a mozda je to nekome tzv. kiselo grozdje. Nas dvoje smo vize, lekarski i ostalo sto treba platili $2.000, 2 avio karte $1.000, ponecemo minimum $5.000 i ovde za svaki slucaj ostavljamo par hiljada $ i naravno da nismo prodali sve sto imamo. Slozice se i ostali "zeleni" da je ulaganje za odlazak u USA preko $5.000 po osobi. Mozda su nekome te pare poklonjene ali nama nisu vec smo ih ovde zaradili i svesno ih ulazemo u sta zelimo i nikome nikada za to nismo duzni da polazemo racune.
S druge strane, oni koji ne zele da idu u USA ili bilo gde van svoje zemlje iz patriotskih ili kojih god pobuda trebaju se zahvaliti nama koji svojim odlaskom otvaramo radna mesta. Supruga i ja smo upravo nasoj dragoj i nikada prezaljenoj Srbiji poklonili 2 odlicna radna mesta - drzavni posao dipl. pravnika sa svim beneficijama i jedan Computer Technician u privatnom sektoru.

...

Nego sta htedoh reci - da, svi smo odrasli i sami odlucujemo gde idemo i kako trosimo pare tako da ne vidim potrebu za "virtuelnim psihijatrima" koji s vremena na vreme pokusavaju da od svog neuspeha naprave nas izbor losim. Ironicni saveti su takodje suvisni i krajnje nepozeljni.

Ovim se ne obracam MalaSestro tebi licno vec iznosim svoj stav vezan za ovu temu a ako si se osetio prozvanim... nema veze i ja se osecam provociranim tvojim postom.

Edited:
A sto se tice 20.000.000 gladnih u Americi, sta ja da im radim, znam samo da ce jos 2 ostati gladna kad nas dvoje odemo i uzmemo im posao. Tokom evolucije predatori najbolje prezivljavaju.
16.05.2008. - stiglo u KCC
01.12.2008. - stigla 2. koverta
22.12.2008. - zavrsen lekarski
22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u
23.01.2009. - podigli vizirane pasose
Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA
---------
About us: Veselinovica kutak
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 19:55
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Sto se Amerike, ratova i krize tice....cela filozofija moze da se svodi na to da je Amerika osvajac, kao sto je nekada bio Rim itd. Generalno, uvela je novi nacin ratovanja i osvajanja drzava, kao sto je takvu revoluciju u svoje vreme imao Rim ("mi smo demokrate, svi ostali su varvari....sve treba da preobratimo....da razmisljaju kao mi, jer je to jedini ispravni put"). Krize postoje i bez Amerike, ali ih ona iskoristava kako bi posejala svoju "demokratiju" i nasla nacin da zavlada tom drzavom gde je kriza. Medjutim, ovaj zadnji rat im se nije isplatio, jer su ulupali trilion dolara u isti, a daleko manje su uspeli da uzmu...da ne kazem, da su se pojedinci vise nakrali, nego sto je drzava uspela. Ali ok....svi znamo da je Bush najveci debil i verovatno najgluplji vladar koji civilizacija pamti...verovatno on nije mnogo ni odlucivao, ali i dalje je debil :-)
Sto se vracanja u srbiju tice, pa odrzavanje zelene karte dok ne prodje kriza, imajte u vidu da ce to zadovoljstvo da vas kosta 700$ godisnje....tolika je taxa za GC ako nisi u Americi.
I na kraju, nije ovde bas tako crno....problem je naci posao...to je najveci problem. Kada jednom imas posao i pristojnu platu i dalje se lepo zivi. Za razliku od srbije, gde ti odjednom euro skoci, cene skoce, plate ostaju iste ili manje....pa ti u jednom momentu plata 500e, u drugom 300e....ovde ipak nije tako lose.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 15.03.2009, 23:10
Leona Leona je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.10.2008
YU lokacija: Sarajevo/BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Sto se vracanja u srbiju tice, pa odrzavanje zelene karte dok ne prodje kriza, imajte u vidu da ce to zadovoljstvo da vas kosta 700$ godisnje....tolika je taxa za GC ako nisi u Americi.
I na kraju, nije ovde bas tako crno....problem je naci posao...to je najveci problem. Kada jednom imas posao i pristojnu platu i dalje se lepo zivi. Za razliku od srbije, gde ti odjednom euro skoci, cene skoce, plate ostaju iste ili manje....pa ti u jednom momentu plata 500e, u drugom 300e....ovde ipak nije tako lose.
Nisam znala da se odrzavanje GC placa znaci jos novina

A sa drugim ovim citiranim dijelom se slazem i to debelo se slazem
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja