ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 26.03.2012, 19:05
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Pade mi još nešto na pamet da pitam, a isteklo mi vrijeme za editovanje predhodnog posta.

Ako svejedno moraš plaćati deductible do određene cifre, a zdravstveno osiguranje koje uplaćuješ ti ne pokriva sva liječenja, koja je onda uopće poenta zdravstvenog osiguranja?

Je li to ovo što govoriš, Vuxanne, "Proracunaju koliko daju godisnje (daju recimo 5000 ako imaju porodicu). Ako su zdravi, placaju sve sami do te cifre. A sto su matoriji, onda im ovo i vredi ako su bolesniji. Ili uzimaju neki "health savings account". "
Znači li to da možeš otvoriti i neki štedni račun u koji uplaćuješ recimo 5 000 godišnje (ili više) za potrebe liječenja u budućnosti?

Ti kažeš da plaćaš 400 dolara mjesečno. Da li taj novac ide "u ništa", ako već masu stvari moraš plaćati, a svejedno osiguranje ne pokriva puno toga?

DV 2020
Reply With Quote
Staro 26.03.2012, 20:17
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik NightSky Prikaz poruke
Daleko od toga da se zdravstveno ne bi trebalo plaćati, pa moraju i doktori od nečega primati platu, ali bi se možda nekako moglo regulisati kroz poreze, kao što je u drugim zapadnim zemljama (a slično i kod nas).

Mislim, neshvatljivo je da čovjeka odbiju za osiguranje zato što nije 100% zdrav (zdravom doktor ni ne treba), a i da dobije astronomski račun (kod teških bolesti) jer mu osiguranje koje pošteno uplaćuje godinama ne pokriva liječenje. Jednostavno nije humano.

Ali, kao što kaže Magelan, tako stvari funkcionišu.
Ja mislim na ove koji nisu toliko bolesni a placaju mesecno i opet placaju kad idu kod doktora. Npr. ja odem na ultrazvuk i svejedno moram da ga platim 400 dolara posto jos nisam dosla do tog "deductible" limita.

Npr. ja odem kod lekara platim participaciju 30 dolara a pregled bude 100 dolara. Znaci osiguranje plati 70, ja 30. Ali masa pregleda kod specijaliste ili npr. kao sto pomenuh UZ ili rentgen, to moras da platis sve dok ne dodjes do tog deductible. A posle placas npr ti 20 % a oni pokrivaju 80 %.
Reply With Quote
Staro 26.03.2012, 20:21
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Pade mi još nešto na pamet da pitam, a isteklo mi vrijeme za editovanje predhodnog posta.

Ako svejedno moraš plaćati deductible do određene cifre, a zdravstveno osiguranje koje uplaćuješ ti ne pokriva sva liječenja, koja je onda uopće poenta zdravstvenog osiguranja?

Je li to ovo što govoriš, Vuxanne, "Proracunaju koliko daju godisnje (daju recimo 5000 ako imaju porodicu). Ako su zdravi, placaju sve sami do te cifre. A sto su matoriji, onda im ovo i vredi ako su bolesniji. Ili uzimaju neki "health savings account". "
Znači li to da možeš otvoriti i neki štedni račun u koji uplaćuješ recimo 5 000 godišnje (ili više) za potrebe liječenja u budućnosti?

Ti kažeš da plaćaš 400 dolara mjesečno. Da li taj novac ide "u ništa", ako već masu stvari moraš plaćati, a svejedno osiguranje ne pokriva puno toga?

Ako si recimo mlad i zdrav, skoro nikakva. Samo za ne-daj-boze. Vecinom ide u nista jer pokrivaju samo neki procenat obicnih pregleda.

A ako recimo odes u bolnicu, cesto ti samo prenociste kosta npr. 2000 dolara i za par dana lako ti probijes tu sumu pre "deductible". Npr ako ti bolnica da racun na 20 000 a ti imas deductible od 5000. Placas prvih 5000 a sledecih 15000 mozes npr da platis 20 %. Tako da to bude 5000 + 3000 = 8000 dolara.

A cesto imaju i nesto sto se zove "maximum out of pocket" pa da imas limit koliko maksimalno mozes da platis. Meni je recimo za studentsko osiguranje to bilo 2000. Slomis ruku - 2000 placas, operacija 2000. Sta god zaglavis u bolnici naplate ti 2000 ma koliki bio racun. E tad to osiguranje ima smisla.
Reply With Quote
Staro 27.03.2012, 08:22
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Hvala na odgovorima! Iako je to sve još jako daleko za mene, hvala na strpljenju da mi objasnite!

DV 2020
Reply With Quote
Staro 27.03.2012, 14:59
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Hvala na odgovorima! Iako je to sve još jako daleko za mene, hvala na strpljenju da mi objasnite!
Ma sto vise znas - manji kulturni sok ces osetiti i bolje ces se prilagoditi ako jednom dodjes ovamo. Ali opet ovde uzimaju za porez, osiguranja, penziju i sl. oko 30 % (grubo mereno) od plate. Ako me dobro secanje sluzi kod nas je blizu 50 %. Teoretski, da ostavljas mesecno tu razliku u procentima sa strane, sacuvao bi za svaki lekarski pregled i svako skolovanje (sve ono sto je kod nas skoro za dz).
Reply With Quote
Staro 27.03.2012, 21:27
hope's Avatar
hope hope je offline
Drug član

Datum prijave: 01.11.2011
US lokacija: So Cali
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

aha! pojasniliste mi puno stvari vezanih za zdravstveno, pogotovo vuxanne i Magelan. super. hvala vam! pomaže to da nam neko naš objasni njihov sistem, ipak vi znate naš način razmišljanja.

ali i dalje mi par stvari nije jasno.
prvo. neko je rekao da ako ste ispod granice siromaštva, znači prihodi manji od $10.890 godišnje za samca, "država" mu plaća medicinske troškove. onda zašto svi pričaju da ako ste siromah u americi neće vam niko pomoći? svi kažu da na ulazu u bolnicu prvo traže sve detaljne podatke o osiguranju i tek onda razmisle da vam pomognu. gledao sam onaj film sa michael moorom Sicko i tamo su govorili da ako neki siromah ili beskućnik uđe u bolnicu i jako je bolestan, krvari ili je upucan ili bilo šta, oni ga pitaju za osiguranje. a oni: ako nemate osiguranje, marš napolje. i osiguranje ga izbaci na ulicu.
i ima milion klipova po netu i sl o ljudima koji su bili bolesni i sami su se kući lečili. npr neki su šili sami svoje rane, neki su npr isčašili rame i sami su vraćali rame na mesto jer su rekli da nemaju ni blizu dovoljno para da idu u bolnicu kod lekara.

sad ko je tu u pravu? jel plaća država siromašnima zdravstvene troškove?
Reply With Quote
Staro 27.03.2012, 22:15
curlika's Avatar
curlika curlika je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku curlika
Nepromenjeno

Citam i pratim dugo sva desavanja i napise u vezi USA koje nesebicno svi clanovi foruma koji su otisli dele sa ostalim "kandidatima". Istrazujuci sve oko zdrastvenog osiguranja naleteo sam na jedan film-dokumentarac koji, kad ga pogledate...bice vam sve jasno. Film se zove Sicko. Info o njemu pogledajte na linku: www.imdb.com/title/tt0386032/ a prvi deo u trajanju od 10 min mozete pogledati na Youtube...gde mozete pogledati i ostale delove: www.youtube.com/watch?v=mv2bRfwJU78 Ja imam divx sa nasim prevodom ali ako neko ima ideju gde da ga postavim, mogao bih i to uraditi...doduse jako bi mi dugo trebalo s obzirom da nemam velik upload. Mislim da ce youtube biti dovoljan. (nadam se, da posle odgledanog filma niko nece odustati od zelje za zivotom u USA). )
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 03:07
curlika's Avatar
curlika curlika je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku curlika
Nepromenjeno

Evo jos jednog podatka gde vidimo da je USA na 37 mestu na lestvici:

World Health Organization Ranking; The World’s Health Systems:

1 France
2 Italy
3 San Marino
4 Andorra
5 Malta
6 Singapore
7 Spain
8 Oman
9 Austria
10 Japan
11 Norway
12 Portugal
13 Monaco
14 Greece
15 Iceland
16 Luxembourg
17 Netherlands
18 United Kingdom
19 Ireland
20 Switzerland
21 Belgium
22 Colombia
23 Sweden
24 Cyprus
25 Germany
26 Saudi Arabia
27 United Arab Emirates
28 Israel
29 Morocco
30 Canada
31 Finland
32 Australia
33 Chile
34 Denmark
35 Dominica
36 Costa Rica
37 USA
38 Slovenia
39 Cuba
40 Brunei
41 New Zealand
42 Bahrain
43 Croatia
44 Qatar
45 Kuwait
46 Barbados
47 Thailand
48 Czech Republic
49 Malaysia
50 Poland
51 Dominican Republic
52 Tunisia
53 Jamaica
54 Venezuela
55 Albania
56 Seychelles
57 Paraguay
58 South Korea
59 Senegal
60 Philippines
61 Mexico
62 Slovakia
63 Egypt
64 Kazakhstan 65 Uruguay
66 Hungary
67 Trinidad and Tobago
68 Saint Lucia
69 Belize
70 Turkey
71 Nicaragua
72 Belarus
73 Lithuania
74 Saint Vincent and the Grenadines
75 Argentina
76 Sri Lanka
77 Estonia
78 Guatemala
79 Ukraine
80 Solomon Islands
81 Algeria
82 Palau
83 Jordan
84 Mauritius
85 Grenada
86 Antigua and Barbuda
87 Libya
88 Bangladesh
89 Macedonia
90 Bosnia-Herzegovina
91 Lebanon
92 Indonesia
93 Iran
94 Bahamas
95 Panama
96 Fiji
97 Benin
98 Nauru
99 Romania
100 Saint Kitts and Nevis
101 Moldova
102 Bulgaria
103 Iraq
104 Armenia
105 Latvia
106 Yugoslavia
107 Cook Islands
108 Syria
109 Azerbaijan
110 Suriname
111 Ecuador
112 India
113 Cape Verde
114 Georgia
115 El Salvador
116 Tonga
117 Uzbekistan
118 Comoros
119 Samoa
120 Yemen
121 Niue
122 Pakistan
123 Micronesia
124 Bhutan
125 Brazil
126 Bolivia
127 Vanuatu 128 Guyana
129 Peru
130 Russia
131 Honduras
132 Burkina Faso
133 Sao Tome and Principe
134 Sudan
135 Ghana
136 Tuvalu
137 Ivory Coast
138 Haiti
139 Gabon
140 Kenya
141 Marshall Islands
142 Kiribati
143 Burundi
144 China
145 Mongolia
146 Gambia
147 Maldives
148 Papua New Guinea
149 Uganda
150 Nepal
151 Kyrgystan
152 Togo
153 Turkmenistan
154 Tajikistan
155 Zimbabwe
156 Tanzania
157 Djibouti
158 Eritrea
159 Madagascar
160 Vietnam
161 Guinea
162 Mauritania
163 Mali
164 Cameroon
165 Laos
166 Congo
167 North Korea
168 Namibia
169 Botswana
170 Niger
171 Equatorial Guinea
172 Rwanda
173 Afghanistan
174 Cambodia
175 South Africa
176 Guinea-Bissau
177 Swaziland
178 Chad
179 Somalia
180 Ethiopia
181 Angola
182 Zambia
183 Lesotho
184 Mozambique
185 Malawi
186 Liberia
187 Nigeria
188 Democratic Republic of the Congo
189 Central African Republic
190 Myanmar
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 03:09
Amer

Nepromenjeno

Gledala sam ja Sicko i svaki film od Majka Mura. A pogledajte jos ako hocete i "Pregnant in America" klikni o industriji vezanoj za porodjaje (koja polako i kod nas na mala vrata dolazi).

Znas kako, mozda zaradjuju 12 000 $ pa se ne kvalifikuju. A mozda ne znaju gde da se prijave ili usled neke birokratske zavrzlame ne mogu. Postoje uslovi za taj Medicaid kad ko ima pravo i za sta. Cesto su medju homeless-ima ljudi dusevno oboleli bez stalne adrese a za prijavu za Medicaid moras da imas neka dokumenta izmedju ostalih primanja (kopije zadnje 2-3 plate, gde zivis (neke racune na tvoje ime), da li imas kola i slicno...).

A masa njih ima ok primanja ali su do guse u buli oko kreditnih kartica pa ce takvi da se siju ili masa zena poradja u svojoj kuci. Jer je jeftinije.

Na Medicaid Emergency ima pravo svaka trudnica sve bez papira (ilegalna) jer ce da rodi Amera ili Amerikanku pa oni gledaju na tu bebu u stomaku kao svog drzavljana i drzavljanku. U mnogo drzava abortus se radi samo ako ima neki problem zdravstveni vezan za majku ili bebu, npr u ovoj drzavi gde sam ja, slican broj stanovnika ko Srbija ima 14 000 abortusa godisnje a u Srbiji ide cifra i do 200 000. Neke Amerikanke ce pre da rode bebu i daju na usvajanje (ako su klinke recimo sa 14 godina) nego da idu na abortus. Beba u stomaku se racuna kao osoba sa svojim pravima. Cak neke konzervativne struje zele da uvedu vaginalni ultrazvuk kao obavezan zenama koje hoce na abortus i da uvedu zakone gde svaka trudnica mora da izgura trudnocu do kraja jer to dete ima pravo na zivot. Sto su religiozniji krajevi (npr tkz Bible Belt) to su vise "Pro Life".

Ali da vi vidite bolnicu u kojoj sam se ja porodila. Muz bio pored mene svo vreme, imao je svoj krevet na razvlacenje, fotelju, svako od nas plazma TV, klopa na narucivanje, zavesa preko pola sobe da se navuce ako neko nece da gleda direktan prenos odozdo itd. Mi nismo hteli da idemo kuci. Ko hotel. I onda nije cudo sto deru sa cenama...

Last edited by vuxanne; 28.03.2012 at 03:14.
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 03:16
Amer

Nepromenjeno

Pazi mi 109... A vidi gde su Slovenci...

Ovde masa ljudi ako ima neke zesce bolestine moze da bankrotira i na ulicu. Masa homlesa je bas tako i nastala. Medicinski racuni... Sto bi neki funkcionalista rekao - eh - negativna selekcija...

Imas dosta fora i sa velikim lancima tipa Walmart. Drze zaposlene do 35 h nedeljno da ne predju u "full time employees" od 40 h jer onda moraju da ih prijave na "benefits" i zdravstveno i ostalo... Ako mozes nadji ovaj film klikni WAL-MART: The High Cost of Low PriceNije ovde lako biti sljaker...

Ja obozavam da gledam dokumetarce a pogotovu o ovoj zemlji u kojoj sad zivim jer dosta naucim. Ali ipak zamislite kad bi o nasem zdravstvu nesto snimali sta bi tu bilo crne hronike. Mog kuma su vratili sa vrata Pokrajinske bolnice u Novom Sadu i slali ga na Liman III da ga tamo pregledaju jer ne moze tu. Onesvestio se na putu do Limana (devojka ga vozila) i nikad vise se nije probudio. Umro je od izliva krvi na mozak a nisu hteli da ga prime tu bas na tom odeljenju u bolnici bez uputa. Jer moras prvo u dom zdravlja pa na dalje... A posto mu se jako brzo pojavila ekstremna glavobolja od koje je vristao mislio je da je nesto sa mozgom u pitanju...

Last edited by vuxanne; 28.03.2012 at 03:23.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja