![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Kupovina kuće-stana u USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Ako kupujes sam i ti si jedina osoba sto ce biti na dogovoru,onda si ti jedina osoba koju proveravaju.Ako kupujete zajednicki normalno je da ce da uracunaju zajednicka primanja i odbitke,kao i kredit score za oboje i sl.
|
|
||||
|
||||
![]()
Cestitke Dragane i Noki
![]() ![]() ![]() Koliko vidim, kod vas su kuce dosta jeftinije nego u Seattle. Ovde se tesko moze naci nesto pristojno ispod 250k. I ovde su kuce dosta manje nego u ostatku USA, recimo 3bd ide se uglavnom prostire na 1200 sqf. U svakom slucaju nek je vama srecno!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
upravo tako, i jos da ispravim sebe nije svaki loan sa PMI recimo 5/1ARM ili 7/1ARM ne podlezu placanju PMI . Ja takodje nemam PMI, jer moj loan je 7/1ARM sto znaci da je sve u stanju mirovanja za 7 godina ,nakon 7 godina moram da odradimo svu papirologiju ponovo ko pri kupovini i tada vise moj interes rate ili kamatna stopa nece biti 3.63% nego ce biti kolika je trrenutna na trzistu ,moze biti manja a moze biti i veca u mom slucaju ne moze biti veca od 9%. ali ja planiram da za 7 godina podignem cenu na kucu, da sredim podrum stavim jos jedno kupatilo ,family room i office posto je basement bas visok i da napravim garazu u tom slucaju bih dodao vrednost za nekih 60K onda bih izbegao iznenadjenja . PMI je po meni klasicna legalna prevara pazi CHASE banka ti daje loan od 150K i CHASE banka ti osigurava loan i naplacuje PMI za njihove pare sto su ti dali. Pre ove banke koja mi je dala loan isao sam preko neke mortgage kompanije za prvu kucu koju nismo dobili, kod njih recimo lik mi kaze PMI mozes da platis odmah pre closinga a kostace te uze lepo digitron i izracuna $2800 ili da placam svaki mesec po $88 |
|
|||
|
|||
![]()
Moram samo da te podsetim da treba da pazis da sve sto renoviras bude po Township kodu. Ali vec ti to verovatno znas posto si proso niz celu proceduru. I mi planiramo sa suprugom da vecinom poslova radimo sami,ali normalno ako nemas odobrenje opstine i ako nije po kodu kad krenes da prodas kucu,neces moci da je prodas sve dok ne popravis i namestis sve po njihovom kodu.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Neznam na sta chichagopn misli "5000 mesecno taksa".U Jersiju su jedne od najvecih real estate taksa i uopste jedna od states sa najvisim taksama uopste.Taksa na nekretnine za kucu se krece od 4000 do 12000(godisnje) za jednu single house sa recimo od 3 do 5 spavacih soba.Tu taksu produzis da placas drzavi cak i kad isplatis ceo dug za kucu.Na primer moja drugarica isplatila kucu i sad placa 6800 dolara godisnje takse.Njih mozes da platis jednom godinje ili rate svaki mesec.
Sto se tice kamate,u zavisnosti koliku kamatu placas,tako ti dodje da za kucu od 160 hiljada ako placam normalnim tempom na kraju 30 godina ispadne da cu da platim 260000.Neko ce za kucu od 200 hiljada da plati 370000,sve u zavisnosti kolku kamatu treba da placas banci. Sto se tice kesa,vecinom banki ti ne daju kesh.Ceo taj proces kupovine ukljuci Real Estate Agent-a(kog moras da imas ako hoces da kupis kucu koja se prodaje preko agencije inace prodavac nece da te pusti unutra da vidis kucu),pa advokat(tvoj i prodavacev),esqrow(posredioc),Appraisal agent (covek iz banke sto procenjuje vrednost kuce(da bi utvrdili dali vredi za tu kucu da ti daju toliko para).Tako sto te pare odu iz ruke na ruku a da ih i nevidis.Jedine pare sto ces ih videti su te sto treba da izvadis iz svoga dzepa(da platis advokata,appraisal agenta,inspektora,CO i fire certificates) I da dodam da vam nije zbunjujuce jedna mesecna rata za kucu se sastoji od: 000- glavnica za kucu(principal)+kamata(interest) 000- taksa za nekretninu 000- osiguranje za kucu 000- PMI(ne placaju ga svi) jos neki moguci trosaci: ako zivis u mestu gde su moguce poplave pa treba da platis flood(osiguranje protiv poplave), djubrarina(vise puta uracunata u taksama za nekretnine) i ako kupis town house treba da platis 200-300 dolara mesecno za odrzavanje. |
|
|||
|
|||
![]()
Ovo nije ni malo jednostavno... Šta sve ima da se gleda i pazi oko kupovine i plus posle svi ti trošovi. Svaka vam čast što ste na kraj uspeli.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ali znas kako ono ide sve ima svojih dobrih i losih strana.Kad placas rentu odose ti pare u vodu, ali je dobro sto mozes lakse da napustis stan i preselis se nego kad imas kucu.Isto kad se nesto pokvari u stanu zovnes nadzornika i oni srede sve ne boli tebe glava.Sa druge strane kad imas kucu cela odgovornost pada na tebe,ali ti niko ne lupa na zid i vrata kad ti dodju gosti na sedenku i malo se podnapijete.Deca mogu da izadju u dvoriste dok ja pravim rucak a u stanu moram da sam sa njima napolju. Isto tako dobra strana posedovanja kuce je kad radis tax return.Takse sto ih placas na kucu se odpisuju kao i odredjene stvari sto uradis na kuci(na primer promenis prozore da bi imao bolju izolaciju ili promenis grejanje sa gasa na energy star pumpu). Sve je stvar licnog misljenja.Evo licno za mene je najveci faktor bio da hocu da vidim decu kako mi igraju u dvoristu, pa i ja kad dodjem sa posla da izadjem na trem i pijem moju kaficu jer me zivljenje u stanu gusi,ceo moj zivot sam zivela u velikoj kuci sa ogromnim dvoristem i nemogu drugacije "za sebe" da zamislim normalni zivot.Ali kao sto sam spomenula to je za mene.Ima ljudi sto kupuju iz drugih razloga : rentaju kucu,poprave i preprodaju i sl. Proces je prilicno dugacak pogotovo ako nemas gotovine vec cekas na banku, ali ako vam je to zelja onda nemojte da odustanete lako,budite strpljivi i sve ce da bude OK. |
|
|||
|
|||
![]()
NOKI u potpunosti te razumem, jer i ja živim u kući i ne bi mogao sebe da zamislim u stanu. Pre svega zbog dvorišta a naravno i komforta.
Bitno je da ste ostarili svoj cilj, prelazak iz stana u svoju kuću ![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina garsonjere | freelancer.asus | Vodič za emigrante | 16 | 02.03.2015 13:59 |
Rentiranje ili kupovina nekretnine | elefteros | Vaša strana | 0 | 24.05.2014 06:58 |
Kupovina kuće/stana u "matici" ili negde izvan USA | greenie | Stare teme | 6 | 20.08.2013 12:22 |
Nejasnoca oko iznajmljivanja stana | NinaLjuba | Stare teme | 16 | 03.10.2011 17:20 |
Rentiranje stana/kuce i sve sto ide uz to | dmi | Vaša strana | 6 | 09.11.2009 11:46 |
![]() |