![]() |
|
|
Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
poslednje vesti iz ''big apple''- poznati restoran ''nobu''-inace vlasnistvo Roberta de Nira - ce morati da plati odstetu svojim zaposlenim konobarima i pomocnom osoblju (kuhinja)zbog toga sto su bili godinama reketirani od strane menazdera i glavnih kuvara koji su im uzimali novac od tips-a da bi uopste mogli da rade u tom restoranu (ovu sam praksu opisao u jednom od postova).e sad ako je tako u nobu-u onda mozete samo da zamislite kako je u nekim drugim (manje poznatim)restoranima .pominje se isto da su''prospective employees '' -i.e. kelneri -placali u startu zaposlenje nekoliko hiljada dolara menazderima koji su imali posebnu ''tarifu'' i za pojedine smene (kad je restoran recimo imao vise posetilaca pa je baksis bio veci)
|
|
||||
|
||||
![]()
Tip se ne dobija samo zato sto se neko smeska ispred tebe - u svakom normalnom restoranu konobar deli tip sa drugim osobljem, jer da onaj kuvar ne spremi dobro jelo, ne bi ni konobar dobio nista... e sad o managers nemam pojma, ali postuj official vest pa da vidimo o cemu se radi.
|
|
||||
|
||||
![]()
http://news.asiaone.com/News/Latest%...02-118643.html
OK, nasla sam - sto se tice overtime, taj problem je postojao i sa velikim marketima i slicno. Ali, na kraju krajeva, nije samo tipicno za NYC i sto je meni jos bitnije - to sto se radi je zaustavljeno. Znaci nije u pitanju opsta ludnica koju vlast ignorise i ne radi nista po tom pitanju. Znaci, moje naravoucenije je da se ne isplati muvati i krsiti zakon. Ja to tako gledam, sad svako ima pravo da tumaci drugacije. |
|
|||
|
|||
![]()
Evo da prenesem neka iskustva sa istocne obale i dopunim vasa zapazanja.
Nisam bio spreman da poverujem da trazenje posla makar i onog u restoranima podleze trazenju takozvane veze, ili kako ovde vole da kazu preporuke. Dakle samo slanje prijava putem neta ne izaziva apsolutno nista, cak ni odgovor, dok pomaze ukoliko se sami prijavite menadzeru zaduzenom za osoblje. Cak ni tada kad vas obaveste da ce vam se javiti od nedelje kada se planiraju rasporedi smena, ne znaci nista jer imam iskustvo da "gotovu stvar" evo cekam vec drugi mesec. Nazalost ovo je pocetak krize i svaki posao ovde ce vredeti kao da je najplaceniji na svetu. |
|
|||
|
|||
![]()
u da to je jos jdena frustirirajuca stvar ovde na ''east cost ''-vole da zavlace vise nego leba da jedu - kao evo tek sto nije stiglo -pocinjes za dan dva itd. a ono nista -za posao si ili ''in'' ili ''out'' -ako krene ono tipa zovem te za par dana -cujemo se u ponedeljak -zovime za sat dva itd to odmah odbaci i produzi dalje -ja sam tipa zvao za sljaku i navozao me samo tako a kao sve je bilo ok -govorio mi je da ga zovem za dest minuta pa za sat vremena -pa kao ajd sure itd .-zvao sam ga sa dva telefona -potrosio na mobilni 20 dolara i nista a kako sve je u redu - to je bilo na pocetku jos prosle godine -bio sam mlad i zelen -tip je ocekivao u stvari ''moju ponudu'' odnosno koliko sam spreman da platim za sljaku -jbg nisam znao .
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by kolja; 02.02.2009 at 19:35. |
|
||||
|
||||
![]()
Jao bre Kolja
![]() dodatak: btw, 3k je mesecna plata sa tipom, nece da bude da su cekali 10 godina da tuze... nema potrebe nijedan radnik da ceka 10 godina da tuzi ako ima osnova. Bar su se oko tuzbi amerikanci ispraksovali ekstra... Last edited by Zana; 02.02.2009 at 21:13. Razlog: dodatak |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Da, sad smo kao 2nd grade
![]() Ja ne kazem da je sve sjajno ni da se kriminal ne desava - jednostavno ja se klonim takvih situacija, trudim se koliko mogu i verujem u one koji o tome treba da brinu. Dosta nas je u LA doslo preko lutrije - svi hvala Bogu imaju poslove i to lepe i solidne plate, od kojih ako nista drugo moze solidno da se zivi, niko ih nije ucenjivao niti ih reketirao. Svi zive u lepom, bezbednom kraju. I svi smo imali problema na pocetku tokom uklapanja, i sad nam se svasta desava - pa resavamo probleme onako kako treba i nije nas zakon izneverio. A svako od nas je i izgubio posao, i nije bio primljen ko zna koliko puta tamo gde je konkurisao, i svako od nas je gresio oko neceg jer nismo bili dovoljno informisani. Sad pitam se ja, kako mi nikad nismo dosli u kontakt sa ljudima koji nalaze posao onako kako ti kazes? I kako sad Kalifornija i LA moze da bude toliko drugaciji a federal zakon vazi za sve drzave? I sad ti kazes da je mesanje drzave u nezakonitosti u tim restoranima mazanje ociju? Sve u svemu, ako hoces da polemisemo o sistemu argumentovano - onda mozemo, a ako ces da se igras i duris kao dete kao u prethodnom postu - sam si u tome. Ja sam ti otvorila temu NYC da mozes da pises sto god hoces i sto je u principu tvoje licno poimanje grada u koji si dosao. Ova tema bi valjda trebalo da bude nesto drugo... a ne da ja sad tebi treba da se pravdam sto je meni lepo i sto mi se ne desavaju takve gluposti, i sto ja posao mogu da nadjem a da ne potplacujem bilo koga, i sto nemam ilegalce oko sebe i kriminalce. Pobogu, jel ja to po tebi treba da se pravdam sto "nerealno" i "istroseno" imam "fake" normalan zivot i sto svaka firma u kojoj radim postuje zakon, i sto moji prijatelji imaju isto takav, dobar i kvalitetan zivot? Svasta. A ti sad menjaj stil pisanja ako hoces ili mislis da treba. If I were you - ja bih pre menjala attitude nego style. Ali nisam. |
![]() |
|
|
![]() |