ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 10.07.2012, 23:56
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Lele imenjace pa kako nemas zdravstveno? Ja sam procitala u jednoj bolnici da u slucaju emergency daju pomoc onima i bez osiguranja. Raspitaj se tu u bolnici, ali to sto si nabrojao nista ti to nije zdravstveno osiguranje. To placas posebno a Medicare mozes da koristis koliko znam tek kad se penzionises...
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 00:14
sonofamom sonofamom je offline
Proteran

Datum prijave: 11.05.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Lele imenjace pa kako nemas zdravstveno? Ja sam procitala u jednoj bolnici da u slucaju emergency daju pomoc onima i bez osiguranja. Raspitaj se tu u bolnici, ali to sto si nabrojao nista ti to nije zdravstveno osiguranje. To placas posebno a Medicare mozes da koristis koliko znam tek kad se penzionises...

sto te to cudi? pa 50 miliona ljudi nema. ni mnogi rodjeni amerikanci nemaju a kamoli emigranti. to nije nista uneobicajeno niti treba bilo koga da cudi.
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 00:26
wolf wolf je offline
Drug član

Datum prijave: 18.12.2009
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Pa nemam, mislio sam da sam sto posto zdrav Ma primili oni mene u bolnicu odmah (dali mi terapiju, poslali na skenera) rekli da ce racun da mi posalju na kucnu adresu. Pa sam mislio da imam neko osnovno drzavno osiguranje da mi pokrije bar nesto malo troskova. Da li znas neko osiguranje koje bi mogao da uplatim sada dok ispratim bolest do kraja, to jest da idem na kontrole.
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 00:34
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wolf Prikaz poruke
Potrebna mi je pomoc,
Problem je sledeci, dosao sam u usa pre mesec ipo dana, radim u kompaniji za bazene. Nazalost juce sam zaglavio u bolnici zbog bolova u stomaku i ledjima. Ispostavilo se da imam kamen u bubregu. Posto nemam zdravstveno osiguranje treba da mi posalju kuci racun iz bolnice u pitanju je INOVA HELTH SISTEM. Pitanje je sledece da li postoji neko osnovno zdravstveno osiguranje koje bi mi pokrilo barem neki trosak iz bolnice? Na paycheck-u mi odbijaju sledece takse: federal w/h, oasdi, medicare, state w/h va. Mnogo bi mi znacilo kada bi neko uputio u ovaj zdravstveni sistem.
Unapred hvala!
Proveri da li sama bolnica u kojoj si bio ima sluzbu koja se bavi pomaganjem ljudima da nadju nacin kako da plate bolnicke racune. Koliko ja znam njima je nebitno od koga ce dobiti pare dok god ih dobiju. Mislim da njima nece biti problem da te upute u sve vidove osiguranja i pomoci na koje imas pravo na osnovu tvog statusa i trenutne situacije. Pri tome moje skromno misljenje je da vecina osiguranja nije retroaktivnog tipa sto tebi nazalost ne ide na ruku.

Savet koji ja imam da ti dam je da se naoruzas strpljenjem. Cak i da si bio osiguran malo je u danasnje vreme osiguravajucih kuca koje prvo plate pa tek onda postavljaju pitanja. Oni sa kojima sam ja poslovao pokusavaju na sve moguce nacine da umanje iznos za koji su odgovorni cak i ako je to na tvoju stetu. To znaci da ces najverovatnije neki racun dobiti. I ti ces ga kad tad otplatiti kao i bilo koji drugi racun. Samo lagano! Bez obzira koliko je to novca proveri da li ce ti bolnica dati neki vid odlozenog placanja na rate ili bilo kakav vid pomoci koji tebi deluje odgovarajuci.
Staro 11.07.2012, 00:45
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Pa nemam, mislio sam da sam sto posto zdrav Ma primili oni mene u bolnicu odmah (dali mi terapiju, poslali na skenera) rekli da ce racun da mi posalju na kucnu adresu. Pa sam mislio da imam neko osnovno drzavno osiguranje da mi pokrije bar nesto malo troskova. Da li znas neko osiguranje koje bi mogao da uplatim sada dok ispratim bolest do kraja, to jest da idem na kontrole.

ma moze, sve moze, al je pitanje koliko ce da kosta! to ti je sad evidentirano, i ako se prijavis za osiguranje, to ce ti biti pre-existing condition. znaci osiguranje automatski skuplje. osim ako ne precutis taj momenat, ali to je protiv zakona i ne bih ti savetovao. a taj racun sto ce da ti posalju, ne bih da te plasim, ali budi spreman na to da ce biti veliki. bez nekoliko hiljada nema sanse da se provuces, nazalost. ajde javi bas me zanima kad ti stigne koliko je izaslo.
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 00:45
dejancic's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Postoji nesto sto se zove 'pre-existing condition'. To podrazumeva da vec bolujes od necega u momentu prijavljivanja za osiguranje. Ukoliko je bolest uslovno receno ozbiljna automatski si odbijen. Ukoliko je neka da kazem uobicajena bolest mogu ti ponuditi opciju:
-da te osiguraju uz veliki deductible: to znaci da ces imati odredjenu sumu novca da platis pre nego da tvoje osiguranje pocne da snosi troskove
-ili da te osiguraju na sve osim na tu tvoju bolest.

Ovo se sve odnosi na opciju da se ti sam prijavljujes za individualno osiguranje. Ukoliko u nekom momentu dobijas osiguranje preko firme razmisli da sacekas to osiguranje. Ono bi ti bilo zicer.

Prvo ces proveriti koliko je tvoj problem ozbiljan po merilima osiguravajucih kuca. Ukoliko jeste onda ce te zakaciti ili 'deductible' ili da snosis troskove tvog problema. U oba slucaja si ti taj koji placa tako da istrazi sto vise mozes pre nego da kupis neko osiguranje.
Izvini sto te najverovatnije necu obradovati sa ovim vestima. Daj Boze da se javi neko i kaze da nisam u pravu i da ima nacin da se spases ovih nenadanih troskova.
Staro 11.07.2012, 00:50
dejancic's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik sonofamom Prikaz poruke
to ti je sad evidentirano, i ako se prijavis za osiguranje, to ce ti biti pre-existing condition. znaci osiguranje automatski skuplje. osim ako ne precutis taj momenat, ali to je protiv zakona i ne bih ti savetovao.
I da proba da precuti slaba mu vajda. Predstavnici osiguravajucih kuca imaju pristup svim nasim podacima. Ti se pravis lud i kazes kako nista nikad nisi pio, a oni gledaju o tvoj dosije u kome je evidentiran svaki recept koji si u proslosti dobio. Na kraju krajeva, imamo clana koji je radio u slicnoj kompaniji. On moze da ti napise detaljno kako proces izgleda.
Staro 11.07.2012, 00:50
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Moj suprug iseko prst na poslu,pa mu je sve platilo workers compensation,inace racuni iz banke su dosli za priem na urgentni centar 1200,pa za povezivanje prsta 1000 i posle za vadjenje konca jos 1100 dolara,mi smo jedan po jedan racune poslaliu worker compensation centar i oni su pokrili sve,a gazda zadovoljan posto ga moj suprug nije tuzio i trazio ostetu.Kod tebe je druga prica ,nije povreda na poslu,ali poznajem dosta ljudi sto nemaju zdravstveno,pa mi oni kazu,ako si vec bio u bolnici i dodje ti racun(obicno su prilicno veliki ti racuni-pogotovo za nas dosljake)da je najbolji nacin da platis isti na rate.Neki ljudi su mi govorili da cak iako je racun da kazemo 5000 dolara,ti mozes da se dogovoris i da placas sumu od 5 do 10 dolara mesecno.
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 00:55
Proteran

Nepromenjeno

ne zelim da plasim ovog momka, ali mozda i nije lose da bude pripremljen. evo bas pre 10-ak dana mi je kolega isao na CT scan, ne znam na koji su skener tebe slali, ali ovog mog kolegu, iako ima osiguranje, njegov deo "co-pay" iz dzepa je izasao oko $1,000. takve procedure su skupe i mogu te ojaditi.....ali sto neko rece, pravi se da nemas, oni imaju tu foru da work out a payment plan, za siromasne. predhodno izvadi sve pare iz banke, jer ce ti traziti da potvrdis da nemas.
Reply With Quote
Staro 11.07.2012, 01:41
dejancic's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik sonofamom Prikaz poruke
ali sto neko rece, pravi se da nemas, oni imaju tu foru da work out a payment plan, za siromasne. predhodno izvadi sve pare iz banke, jer ce ti traziti da potvrdis da nemas.
I ja sam cuo isto da proveravaju sve tako da se slazem sa ovim da vadis pare sa stednog racuna. Moj drugar je verovao ili ne imao isti problem kao i ti sa kamenom u bubregu. On mi je rekao da je morao da popunjava detaljne podatke o primanjima i rashodima. Tako da kada im dostavis obrazac o primanjima iz firme gledaj da nadjes nacin da im pokazes i sve rashode koje imas.

Pravila pisanja