![]() |
|
|
|||||||
| Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
| Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi | ||||
| Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
| Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
Lele imenjace pa kako nemas zdravstveno? Ja sam procitala u jednoj bolnici da u slucaju emergency daju pomoc onima i bez osiguranja. Raspitaj se tu u bolnici, ali to sto si nabrojao nista ti to nije zdravstveno osiguranje. To placas posebno a Medicare mozes da koristis koliko znam tek kad se penzionises...
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
sto te to cudi? pa 50 miliona ljudi nema. ni mnogi rodjeni amerikanci nemaju a kamoli emigranti. to nije nista uneobicajeno niti treba bilo koga da cudi. |
|
|
|||
|
|||
|
Pa nemam, mislio sam da sam sto posto zdrav
Ma primili oni mene u bolnicu odmah (dali mi terapiju, poslali na skenera) rekli da ce racun da mi posalju na kucnu adresu. Pa sam mislio da imam neko osnovno drzavno osiguranje da mi pokrije bar nesto malo troskova. Da li znas neko osiguranje koje bi mogao da uplatim sada dok ispratim bolest do kraja, to jest da idem na kontrole.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Savet koji ja imam da ti dam je da se naoruzas strpljenjem. Cak i da si bio osiguran malo je u danasnje vreme osiguravajucih kuca koje prvo plate pa tek onda postavljaju pitanja. Oni sa kojima sam ja poslovao pokusavaju na sve moguce nacine da umanje iznos za koji su odgovorni cak i ako je to na tvoju stetu. To znaci da ces najverovatnije neki racun dobiti. I ti ces ga kad tad otplatiti kao i bilo koji drugi racun. Samo lagano! Bez obzira koliko je to novca proveri da li ce ti bolnica dati neki vid odlozenog placanja na rate ili bilo kakav vid pomoci koji tebi deluje odgovarajuci.
|
|||
|
|||
|
Citat:
ma moze, sve moze, al je pitanje koliko ce da kosta! to ti je sad evidentirano, i ako se prijavis za osiguranje, to ce ti biti pre-existing condition. znaci osiguranje automatski skuplje. osim ako ne precutis taj momenat, ali to je protiv zakona i ne bih ti savetovao. a taj racun sto ce da ti posalju, ne bih da te plasim, ali budi spreman na to da ce biti veliki. bez nekoliko hiljada nema sanse da se provuces, nazalost. ajde javi bas me zanima kad ti stigne koliko je izaslo. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
-da te osiguraju uz veliki deductible: to znaci da ces imati odredjenu sumu novca da platis pre nego da tvoje osiguranje pocne da snosi troskove -ili da te osiguraju na sve osim na tu tvoju bolest. Ovo se sve odnosi na opciju da se ti sam prijavljujes za individualno osiguranje. Ukoliko u nekom momentu dobijas osiguranje preko firme razmisli da sacekas to osiguranje. Ono bi ti bilo zicer. Prvo ces proveriti koliko je tvoj problem ozbiljan po merilima osiguravajucih kuca. Ukoliko jeste onda ce te zakaciti ili 'deductible' ili da snosis troskove tvog problema. U oba slucaja si ti taj koji placa tako da istrazi sto vise mozes pre nego da kupis neko osiguranje. Izvini sto te najverovatnije necu obradovati sa ovim vestima. Daj Boze da se javi neko i kaze da nisam u pravu i da ima nacin da se spases ovih nenadanih troskova.
|
||||
|
||||
|
I da proba da precuti slaba mu vajda. Predstavnici osiguravajucih kuca imaju pristup svim nasim podacima. Ti se pravis lud i kazes kako nista nikad nisi pio, a oni gledaju o tvoj dosije u kome je evidentiran svaki recept koji si u proslosti dobio. Na kraju krajeva, imamo clana koji je radio u slicnoj kompaniji. On moze da ti napise detaljno kako proces izgleda.
|
|||
|
|||
|
Moj suprug iseko prst na poslu,pa mu je sve platilo workers compensation,inace racuni iz banke su dosli za priem na urgentni centar 1200,pa za povezivanje prsta 1000 i posle za vadjenje konca jos 1100 dolara,mi smo jedan po jedan racune poslaliu worker compensation centar i oni su pokrili sve,a gazda zadovoljan posto ga moj suprug nije tuzio i trazio ostetu.Kod tebe je druga prica ,nije povreda na poslu,ali poznajem dosta ljudi sto nemaju zdravstveno,pa mi oni kazu,ako si vec bio u bolnici i dodje ti racun(obicno su prilicno veliki ti racuni-pogotovo za nas dosljake)da je najbolji nacin da platis isti na rate.Neki ljudi su mi govorili da cak iako je racun da kazemo 5000 dolara,ti mozes da se dogovoris i da placas sumu od 5 do 10 dolara mesecno.
|
|
|
|||
|
|||
|
ne zelim da plasim ovog momka, ali mozda i nije lose da bude pripremljen. evo bas pre 10-ak dana mi je kolega isao na CT scan, ne znam na koji su skener tebe slali, ali ovog mog kolegu, iako ima osiguranje, njegov deo "co-pay" iz dzepa je izasao oko $1,000. takve procedure su skupe i mogu te ojaditi.....ali sto neko rece, pravi se da nemas, oni imaju tu foru da work out a payment plan, za siromasne. predhodno izvadi sve pare iz banke, jer ce ti traziti da potvrdis da nemas.
|
|
|
||||
|
||||
|
I ja sam cuo isto da proveravaju sve tako da se slazem sa ovim da vadis pare sa stednog racuna. Moj drugar je verovao ili ne imao isti problem kao i ti sa kamenom u bubregu. On mi je rekao da je morao da popunjava detaljne podatke o primanjima i rashodima. Tako da kada im dostavis obrazac o primanjima iz firme gledaj da nadjes nacin da im pokazes i sve rashode koje imas.
|
|