ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 09.04.2013, 22:59
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cukoni Prikaz poruke
Dok se ona zali da su otkazale kocnice i da je jedva spasila zivu glavu, sa druge strane drzava jodmah preti optuzbama i poslace je na sud. Bitno je samo da se lova sliva u budzet da drzava i njene institucije zive od sudskih nameta i slicnih otimanja para, a covek kao bice je nebitan. Srbija broj 2.
Reply With Quote
Staro 10.04.2013, 02:53
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Samo opusteno Boki, PTI se polozi. Sto rece D$D tamo se covek nagleda svakakvih likova pa svi na kraju to poloze

A sto se dokovanja tice, otimaj se tamo za kamion i samo vezbaj... Motas obrnuto nego na autu, pratis one tajne znakove po jardu, i kad shaht krene da nestaje u retrovizoru - stajes
Ха-ха-ха.... пала киша, камење се не види (код заустављања), а и шахта је проблематична по оном блату... има времена, а и пролепшаће се време у наредних 4 недеља...
Staro 11.04.2013, 12:28
curlika's Avatar
curlika curlika je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku curlika
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik D$D Prikaz poruke
Nema nikakvo ogranicenje samo ti stoji I dozvoli voznja sa naocalima
Postoji medicard koji moras da nosis sa sobom vazi 2 godine ako si dijabeticar I koristis tablete mozes da vozis ali ako si na insulinu nemozee
Hvala za odgovor. Nisam bio 10-tak dana na Internetu zbog selidbe (juce popodne dobio adsl), pa nisam mogao ni da vidim odgovor. (sem na mob. ali nisam se jos navikao). Pretpostavljao sam da je tako. Srecom, nikakve druge probleme nemam (a i to mi nije problem). Mislim da je najbolja solucija otici za Chicago, sacekati da dobijes SSN, odmah upisati kurs za vozaca (koji traje kako se pise oko 5-6 nedelja) + neka je 3 nedelje do SSN dobijanja i za oko 2 i po meseca mozes poceti da radis...a tokom ta 2 i po meseca pripreme kopas i trazis neki drugi posao. Ako nadjes adekvatan - radis ga, bez obzira sto imas prof. dozvolu za voznju kamiona, ( ne moze skoditi-uvek imas rezervni posao koji mozes odmah startovati), a ako ne nadjes u toku tog vremena - vozis. Vazno je samo (i vrlo korisno) imati (ko moze) rezervni plan tj. dopunski posao.
Staro 13.04.2013, 05:48
Bode's Avatar
Bode Bode je offline
Drug član

Datum prijave: 27.06.2010
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Evo par informacija i sa moje strane za neke clanove. Samo sam preleteo prekoo postova na brzaka tako da se unapred izvinjavam.
Sto se tice H2B vize za bazene i $5000 to je verovatno neka prevara. Uglavnom te vize rade moji drugovi zadnjih 11-12 godina i direktni su regruteri americkih kompanija. Program ne kosta toliko jer su radne vize besplatne i placa se samo nesto malo troskova koje kompanija ima, naravno kartu ne racunam. Drugo, te vize su vec zavrsene. Dosli su serviseri bazena pre mesec i po dana, a za mesec dana stizu i spasioci. Tako da taj ko trazi te pare za radnu vizu je prevarant. A $5000 kosta radna muzicka viza na sest meseci, a ne lifeguard program.

I jos jedna vest od danas. Drug koji je pre par meseci dosao na muzicku vizu danas je uzeo CDL tako da jos moze negde da prodje. PROVERENO. Mislim da sam pre par meseci vec napisao da moze ali niko ne veruje. Koga interesuje moze da me kontaktira bez problema.
Izvinjavam se ako ima nekih gresaka u kucanju, jer pisem sa telefona trenutno.

A ti Magelan se javi nekad. Bez obzira sto ne vozis vise kod cacanina
04.06.2010. - stigla u KCC
30.08.2010. - stigla druga koverta
02.10.2010. - uradjen lekarski
19.10.2010. - VISA GRANTED
20.10.2010. - VIZA U PASOSU

U CHICAGO-u od 20.01.2011...
Reply With Quote
Staro 13.04.2013, 07:12
D$D's Avatar
D$D D$D je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.09.2008
US lokacija: Chicago,Wheaton IL
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik curlika Prikaz poruke
Hvala za odgovor. Nisam bio 10-tak dana na Internetu zbog selidbe (juce popodne dobio adsl), pa nisam mogao ni da vidim odgovor. (sem na mob. ali nisam se jos navikao). Pretpostavljao sam da je tako. Srecom, nikakve druge probleme nemam (a i to mi nije problem). Mislim da je najbolja solucija otici za Chicago, sacekati da dobijes SSN, odmah upisati kurs za vozaca (koji traje kako se pise oko 5-6 nedelja) + neka je 3 nedelje do SSN dobijanja i za oko 2 i po meseca mozes poceti da radis...a tokom ta 2 i po meseca pripreme kopas i trazis neki drugi posao. Ako nadjes adekvatan - radis ga, bez obzira sto imas prof. dozvolu za voznju kamiona, ( ne moze skoditi-uvek imas rezervni posao koji mozes odmah startovati), a ako ne nadjes u toku tog vremena - vozis. Vazno je samo (i vrlo korisno) imati (ko moze) rezervni plan tj. dopunski posao.
teoretski jeste tako,prakticno to izgleda sasvim drukcije ,ne moze se to bas sve tako lako zavrsiti sve i pod pretpostavkom da se sve izdesava kako si napisao, odlika nas balkanaca ja da bi mi sve nekim precicama do neceg (mislim ne odnosi se na tebe) ali ovde za sve treba vreme da sad ne navodim, polaganje testova , poznavanje jezika koliko toliko, i na kraju polaganje e kad polozis onda nemas ikustva jer nece niko da te primi pa onda molis da negde upadnes pa vozis par meseci skoro za dz.
E posle mozemo da pricamo o promeni posla a uz to ne zaboravi ako imas porodicu ti jos moras i da zivis ovde i placas sve.
Ne bih da mracim ovuda jer ionako misle da sam pesimistican ali za neki pocetak treba ti ovde bar 6-12 meseci da bi uspeo da uoblicis tu pricu kako bi ti zeleo.Vozim kamion vec skoro 5 godina ovde i ne nasedaj na price o avionima i kamionima ovde jer realno to izgleda savim drukcije ali ipak je bolje nego li neki drugi poslovi.
Iskreno ovde u tom poslu ako zaradjujes preko 3000$ mesecno posle takse racuna se da je dobro,moze i vise ako dzadzis u kamionu stalno i vezes ture mada se to u stvarnosti ne desava ima jako puno cekanja, a tebi trebaju milje znaci kamion okrece tockove ti zaradjujes kamion stoji ni ti ne zaradjujes ili ti plate nesto malo to cekanje, zato ja radim lokal, i na sat pa kad je guzva ja se ne nerviram jer i to cekanje mi je placeno.
Odes u Americku kompaniju i nema laznih milja nema radio si ovoliko ,onoliko cist racun duga ljubav, kod Amera imas skoro u svim kamionima GPS-tracker (koji ocitava gde si koliko si u idle-mirovanju sa upaljenim kamionom, koliko goriva si potrosio i kojim si rutama isao dobijes listing pa izvoli),digitalnni log book(pocelo u ovim vecim kompanijama da se primenjuje) nema voznje do umiranja i vrlo brzo ce i nasi prestati sa tim jer od 1 jula je na snazi nova
DOT regulativa koja kaze dve noci za redom reset i to u periodu od 1 am do 5 pm znaci ona 34 sata se vise nece moci uklapati kako nasi imaju obicaj da kazu uz to morace se prikazati pauza od 30 min nakon 8 sati voznje realno od jula ce biti interesantno videti kako ce se to odvijati uz to kazna za vozaca ako te uhvatre da si stelovao log book je od 2000$-11000$(ovaj mi raspon kazne nije jasan to jos nisam proverioo po kom kriterijumu odredjuju ko ce koliko da plati)
Reply With Quote
Staro 13.04.2013, 15:45
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik curlika Prikaz poruke
Надовезао бих се на размишљање D$D-ја...

Људи, будите реални... за све је потребно време. Некоме више, некоме мање, али опет је потребно доста времена да се ситуација нормализује. Зависи од многих ствари а чини ми се највише од тога да ли и какву овде подршку имате. Тачно је да је вероватно лакше да ако је рецимо носилац визе муж, па он дође први и припреми терен за породицу. Само, што је питање колико је тих 6 месеци до када треба да се придружи остатак породице довољно времена за све. Понављам (и нисам ништа ново рекао), има много фактора који утичу на све, подршка овде, знање језика и количина пара која се носи...
Ако немате никога, све је много теже и спорије... Треба наћи стан, треба сачекати да стигне SSN, па треба одрадити ID (и за то је потребно време и прихватљиви докази да се то уради без проблема...).
Даље, да се вратим на тему о камионима...треба положити за ткз. малу дозволу, тј. за ауто. То није неки проблем, али опет, треба то положити, не треба ту превише знања језика, али већи проблем је набавити кола за полагање (опет се враћам на подршку овде, ако има ко да вам позајми кола све је лакше а ако не, онда рент-а-кар али то није најједноставније и уме доста да кошта).
Даље, треба положити за Permit за CDL (није обавезно, али је пожељно), ко зна пристојно језик, неће му требати више од 2-3 дана да их спреми (потребан лаптоп или компјутер са тим питањима који су у облику програма), док разјасни неке термине...
Даље, школа траје 4-5 недеља и мора се за све трошкове рачунати минимум $2.000 (сама школа, медикал и тест на дрогу, превоз до школе итд...). Те паре треба или имати или зарадити (уз све остале могуће трошкове за стан и за живот).
Не нисам песимиста, не желим никоме да убијам вољу, али само скрећем пажњу на добре припреме и потребне услове за реализацију свега...
Даље, као што рече D$D a и Magelan је све лепо описао у овој теми... заборавите на неке баснословне цифре, има пара у овом послу, али не онолико колико се прича. Треба платити порез на крају године, и ко не жели да мува, на то мора озбиљно да рачуна. Наравно да се на 1099 обрасцу може одбити доста тога и доста смањити основица за порез, али опет ће на порез отићи доста и онда све те зарађене цифре више не изгледају толике као на почетку...а и камион није за свакога... то неко схвати пре а неко касније (ја сам још у школи, видећемо шта ћу ја и када да схватим).

Треба бити реалан у жељама и могућностима и онда неће бити разочарења. А све је изводљиво када неко то много жели и на томе вредно ради...
Staro 13.04.2013, 17:40
curlika's Avatar
curlika curlika je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku curlika
Nepromenjeno

Pre neki dan sam sa jednim muzicarom (mladjim od mene), pricao o losim dogadjanjima na svirkama (tezgama) u N.Sadu (posto sam ovde od skora). Komentarisah na kraju: "Pa po tvom pricanju izgleda da je u N.Sadu Divlji zapad, pa ja to nisam nigde doziveo za svojih 30-tak godina tezgarenja na sve strane."
Rekao mi samo: "Pa imao si srece"....
Sta hocu ovom malom pricom da kazem? Pa to da dok ne probas nesto ne mozes znati ni kakvo je a uz planiranje, pripremu i vezbanje, mozes puno postici.
Sto se mene tice, mada sam muzicar, vozio sam sa kumom nekih godinu dana slepera 26t, pa ne mogu da kazem da bas nemam iskustva. Naravno, drugi kontinent, jezik, obicaji, drzavno uredjenje i obaveze "lojalnog" gradjanina, kamion, kompanija, podneblje...itd se dobrano razlikuju od nasih prostora ali uz navedeno malopre i adaptaciju, moze se dosta postici.
Ako sve bude kako treba od 1.05...cu biti aktivniji (mnogo) a ako ne...praticu ko i do sada desavanja i kljucnuti po neki komentar.
Hvala D$D I Bockyman-u na pisanju...(naravno i svim ostalima na korisnim informacijama), tek da podsetim da sam bio i ostao veciti optimista i sta i kako isplaniram-uglavnom tako i bude. Selekciju ne mogu isplanirati ali ako se desi, sve ostalo mogu.
Staro 25.04.2013, 13:43
Olovka Olovka je offline
Član

Datum prijave: 08.04.2013
Nepromenjeno

Onda gdje je zapelo? Zasto je forum zamro?
Da li su krenule voznje? Ima li kakvih novosti ????
Ajmo ljudi!!!!
Reply With Quote
Staro 25.04.2013, 23:27
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Olovka Prikaz poruke
Onda gdje je zapelo? Zasto je forum zamro?
Da li su krenule voznje? Ima li kakvih novosti ????
Ajmo ljudi!!!!
Na Zapadu nista novo

Sezona je naravno krenula A forum uvek utihne pred izvlacenje, po sistemu "zatisje pred buru"
Reply With Quote
Staro 26.04.2013, 19:33
american muscle american muscle je offline
Drug član

Datum prijave: 25.10.2010
YU lokacija: istra
Nepromenjeno

J isto uvijek čekam da če neki kamionđija da baci koj post, ali nema sreče.

a ništa, čekat!
Reply With Quote
Odgovori

Tags
voznja kamiona u americi, šleper amerika

Pravila pisanja