ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 08.05.2014, 02:12
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aristotel Prikaz poruke
Vidi Zano. Ne bih se složio sa tobom uopšte. Neko ko pravi 4 hiljade dolara svake nedelje (dobija ček na taj iznsos ) svakako nije low pay job. Pazi mozda si ti za neke stvari strucnjak, ali drzi se podalje od ove teme. (mnogo je ljudi u ovoj temi koji se bave ovim poslom i pokrivenu su svi aspekti, imamo owner operatore, imamo company vozace imamo i dispečara. To sto postavljaš linkove gde pise kakva je situacija, to samo znaci da ti čitaš sta je neko drugi napisao, znaci prenosis poruku nekog kome je neko rekao sta drugima da prenese.

Inače Taske. Sad je biznis mnogo bolje, tj novi gazda novo sve...
Vidi AristotelO - slatko si me nasmejao. Niti sam strucnjak za mnoge stvari, a po najmanje za kamiondzisanje - niti bih da budem, jer me zdravo zivo ne zanima Imam pravo da pisem na svakoj temi, bilo tebi to pravo ili ne, u svakom slucaju - bar nisam nepismena, niti lupam tackice i hijeroglife niti pozivam na kriminal i slicno. Da mi zabranis ne mozes (ali kad smo kod toga, bas cu da se aktiviram na ovoj temi ), a uz duzno postovanje - $4k pre takse je za mene low paid job. Nama mirodjijama je ocigledno malo veci standard
Reply With Quote
Staro 08.05.2014, 12:40
Susurin Susurin je offline
Drug član

Datum prijave: 10.02.2013
US lokacija: Arizona
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Tekst se odnosi na lucke vozace, a ne na dugolinijske OTR vozace, gde je situacija povoljnija. Neko ne voli da bude stalno na putu, zeli svaki vikend da bude kod kuce i izabrao je da bude lucki vozac, znaci radi kratke relacije, preko dana, po podne je kod kuce i taj i ne moze da ocekuje neku veliku zaradu.
Reply With Quote
Staro 08.05.2014, 13:57
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Eto poce da bezi tema na druge strane ,a li ne verujem da je 4000(nedeljno) low paid job. Ja ne uzimam toliko ni mesecno,ali zivimo super.
Reply With Quote
Staro 08.05.2014, 16:15
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Susurin Prikaz poruke
Tekst se odnosi na lucke vozace, a ne na dugolinijske OTR vozace, gde je situacija povoljnija. Neko ne voli da bude stalno na putu, zeli svaki vikend da bude kod kuce i izabrao je da bude lucki vozac, znaci radi kratke relacije, preko dana, po podne je kod kuce i taj i ne moze da ocekuje neku veliku zaradu.
Ne radi se uopste o tome da li su ovi ili oni vozaci, radnik u ovoj ili onoj fabrici - to nije bila ni poenta, reading comprehension nije nesto cime cu ja da se bavim ovde. Na pocetku zivota ovde sve je nama sjajno i bajno u odnosu na ono sto smo imali tamo odakle smo dosli (sa izuzecima naravno, jer ne imigrira svako ovde iz ekonomskih razloga). Moja poenta je samo da koliko god su imigranti srecni sa nekim poslovima, oni koji su decenijama u tom poslu znaju za bolje. Zaposljavati nove imigrante na 1099 (totalno protivzakonito u vecini slucajeva) je idealna taktika za spustanje cene rada i ubijanje kolektivnih ugovora. Zakonska definicija 1099 je vrlo jasna (Kalifornija je pokaznjavala ko zna koliko kompanija zbog toga - ocigledno nedovoljno), kad tad svako ce da dodje do toga da preispita sta se tu desava, sta gubi a sta dobija...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki Prikaz poruke
Eto poce da bezi tema na druge strane ,a li ne verujem da je 4000(nedeljno) low paid job. Ja ne uzimam toliko ni mesecno,ali zivimo super.
$4,000 nedeljno je science fiction, jedino ako je SpaceX patentirao novi kamion Interesantno je kako se ovde ljudi zakace za najvisu cifru (nebitno da li je u pitanju plata, kirija, koliko para treba da se donese itd.) a da pri tom uopste ne obracaju pznju na desetine clanova koji objasne sve stavku po stavku.... More like $4,000 a month - sto je za mene, imajuci u vidu uslove rada, low paid job (u to da li ce neko da "vrda" po taksama me ne interesuje, otprilike znam koji su expenses na Schedule C kad se prijavljuje porez kad vozis za nekog drugog a isto tako i znam koja cifra za estimated taxes ispadne kad obracunas rate). Znaci sta - prica za malu decu, jer svako ima pravo da pise sta hoce a narod se pali...

Magelan je lepo objasnio kako idu stvari ovde, u prvom postu na ovoj temi - sad ti uzmi njegovu max miljazu, pa pomnozi sa njegovim max placanjem po milji - kako da neces da dobijes $4,000 nedeljno Price za malu decu, zaista. Gde je porez, gde je sve ostalo? Zato mirodjije i smetaju, pretostavljam nebo je zeleno a reke crvene, kako da ne....
Reply With Quote
Staro 08.05.2014, 20:04
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Aristotel Prikaz poruke
Vidi Zano. Ne bih se složio sa tobom uopšte. Neko ko pravi 4 hiljade dolara svake nedelje (dobija ček na taj iznsos ) svakako nije low pay job. Pazi mozda si ti za neke stvari strucnjak, ali drzi se podalje od ove teme. (mnogo je ljudi u ovoj temi koji se bave ovim poslom i pokrivenu su svi aspekti, imamo owner operatore, imamo company vozace imamo i dispečara. To sto postavljaš linkove gde pise kakva je situacija, to samo znaci da ti čitaš sta je neko drugi napisao, znaci prenosis poruku nekog kome je neko rekao sta drugima da prenese.

Inače Taske. Sad je biznis mnogo bolje, tj novi gazda novo sve...
Aristotel...

Prva stvar: 4k nedeljno? Ko? Owner operator? Mozda, u nekoj mnogo dobroj varijanti da su uletele nevidjeno dobro placene ture. I tako mozda uleti par puta u toku godine. Ostalo samo moze da bude ili manje ili neuporedivo manje.

Druga stvar: Gde je gorivo? Gde su odbitci? Rata za kamion? Posto je ovih 4k u teoriji moguce samo za owneroperatore, dakle pojedince koji su kupili kamion, svi odbitci idu na tih 4k. E FYI, na tom ceku koji ti vidis u BGD, u CHGO je na kraju te nedelje mnogo manji iznos.

Treca stvar: Malo smo i Zana i ja duze po ovim Amerikama za razliku od tebe koji koliko se secam nisi ni krocio na ovo tlo, bez uvrede, znamo kako funkcionise poreski sistem. Ti ne znas (mozda mislis da znas), sta znaci 1099. Pa kad na kraju godine dodjes u situaciju da za poreze, SS i Medicare moras da iskesiras iz dzepa, pogotovo kad udjes u malo visi tax bracket, ovi odbitci su preko 25%. Preskocicu kometarisanje o utaji poreza koji dosta ljudi u ovom biznisu radi.

Cetvrta stvar: Demagogija na forumu je mnogo losa stvar. Pogotovo kad tome pristupi neko ko ni ne zivi ovde. Dakle, mani se corava posla, i batali fore "avioni, kamioni, milioni". Ne dolazi se u USA do miliona tek tako. Vozio ja kamion, znam kako stvari funkcionisu uzivo... I vrlo dobro znam sta znaci kad te "Uncle Sam" osamari za porez kad radis na 1099, dok ti te frasove nisi doziveo.

Peta stvar: Ko tebi daje za pravo da nekome kazes da ide sa teme? Svi clanovi imaju ista prava na ovom forumu. Zana za razliku od tebe mnogo dobro poznaje US sistem. Trucking joj ni malo nije stran, samo se devojka nije ukljucivala previse. A opet, FYI, onaj clanak o trucker-u u NJ je ziva istina. Tako zive kamiondzije koje rade po PS-u iliti "by the book". Raspitaj se malo koliko se zaradjuje po americkim trucker-skim kompanijama tipa JB Hunt, CR England, Verner, Knights, Schaffer... E to je ohoho low income...
Reply With Quote
Staro 11.05.2014, 05:07
Toske Toske je offline
Član

Datum prijave: 14.01.2013
US lokacija: Canada/Ontario
YU lokacija: Banja Luka
Nepromenjeno

Aristotel, ajde ako mozes kad budes imao vremena pusti mi poruku na email tosic1722@hotmail.com nije zurba.pozzzz
Reply With Quote
Staro 11.05.2014, 16:44
Aristotel Aristotel je offline
Drug član

Datum prijave: 09.07.2012
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Taske poslao email...

Magelan da ti obasnim kako... Ako napravis gross nedeljno 8000$
Kad radi south:
a evo ako : počinjes nedelju aj kazemo: Iz Chicaga. Ponedeljak ujutru: Uzima se tura za NC. 750 milja 1400 dolara, Utorak oko podne na istovaru. Utorak uzima se tura do do GA 500 milja 1600 $ sreda kupi se tura za Houston 2100 dolara na 75 milja, cetvrtak kupi se tura do memphisa. 600 milja 1500$ i u petak se uzima tura iz memphisa 3200 dolara za NJ.
to je bila sad nedelja za vozaca koga sam ja dispečovao.
Brokeri CH-NC broker Matson roba dekstroza
NC-GA broker CHR roba Roll paper
GA-TX broker AFN Procter & Gamble
TX-TN broker Ceva graund (elekrtonika)
TN-NJ broker Knight roba FAK
-----
za svaku turu imam konformaciju koju mogu da ti prosledim na email. Jednostavno kada imas 4 vozaca po dispečaru ne moze da ne uzmeš dobru turu. Pa ako nisi ovner operator (tj si polu owner tj delis toskove i dobitak sa kompanijom, ne vozis na milje) mozes opet da vidis koliki je ček.

Plan za sledecu nedeelju, iz NJ uzeti jeftinu turu na NC ili SC posle je lako.

JA ovo sto pricam pricam jer svaki dan 8 sati gledam market. Normalno da svugde ima vozca koji manje zaradjuji ali ne zaboravi da je dispečar taj koji ti pravi pare. Nemoj ga zvati svako 5 minuta kada si prazan. Nemj biti besan na njega kada kasni utovar 2-3-4 sata. Jer i on isto moze da uradi isto sto i ti ( da pozove brokera) I nikada ga ne pitaj a sta ces da mi nadjes od tamo ako tura ide u MT ili u Kanadu ili WA ili OR ili ME VT ili tako nesto. Veruj dispečaru nemoj da mu pricas kako si svaki dan zamalo poginuo , kako te sasekli, ne drami mu zbog sati ili ako si malo spavao. Daj mu odresene ruke da ne mora da te zove za nikakve ture nego samo da ti daje ture. Svaki put kada zavrsis turu slikaj BOL posalji mu na email. Ne zovi ga sa pitanjem je li ima šta. Budi strpljiv. NE drami ako je tura 45, ako si legalan to je to, taj kamion je napravljen da vuče tu težinu, svi mi dobro znamo da nijedan vozac ne voli da vuce teške ture ali nekada mora. I ne zaboravi da tvoj dispečar nije tvoj gazda, ako ti nevalja kočnica nemoj smarati nas. Smaraj gazdu... Eto par saveta svakom owner opetaroru a i kompani vozacima.

P.S. Bio sam dosta puta u americi... Tj radim u americi ali zivim u Srbiji.
Reply With Quote
Staro 13.05.2014, 00:05
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Ako ih stvarno tako dispecujes, onda bolje da ne pises to javno na Internetu, jer mi nije jasno kako legalno uklope u logbuk tako gust raspored voznje i 10 sati dnevno off-duty (sa obaveznih 8 sati spavanja), i pauza od pola sata u prvih osam sati voznje, i Hours of Service 70:8 koji podrazumeva reset od minimum 34 uzastopnih sati posle 70 sati voznje u toku 8 dana i da obuhvati dva perioda od 1 a.m. do 5 a.m. (za spavanje), jer ako ih ne obuhvati onda reset traje i duze od 34 sata, dok ne napravis ta dva perioda. I plus jos mora uz to da uklopi sva sipanja goriva (tolerise se greska od +/- 1 sat) i points of entry u nekim drzavama i eventualno DOT inspekcije na vagama. Ako stvarno tako voze oni ne da su samo neispavani, nego su jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru (ili im preti novcana kazna i suspenzija dozvole) jer tu konstantno mora da se vrsi tesko varanje na gorivu i falsifikovanje logbukova (koji moze da se otkrije na DOT oditu). Logbukovi, uzgred, 2016. postaju elektronski i ne znam kako ce onda da ih falsifikuju. Opste je poznato da svi vozaci malo steluju logbukove, ali ovaj tvoj raspored zahteva konstantno zataskavanje racuna za gorivo, sto je proverljivo i opasno po karijeru.
Staro 13.05.2014, 00:20
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sima Prikaz poruke
Ako ih stvarno tako dispecujes, onda bolje da ne pises to javno na Internetu, jer mi nije jasno kako legalno uklope u logbuk tako gust raspored voznje i 10 sati dnevno off-duty (sa obaveznih 8 sati spavanja), i pauza od pola sata u prvih osam sati voznje, i Hours of Service 70:8 koji podrazumeva reset od minimum 34 uzastopnih sati posle 70 sati voznje u toku 8 dana i da obuhvati dva perioda od 1 a.m. do 5 a.m. (za spavanje), jer ako ih ne obuhvati onda reset traje i duze od 34 sata, dok ne napravis ta dva perioda. I plus jos mora uz to da uklopi sva sipanja goriva (tolerise se greska od +/- 1 sat) i points of entry u nekim drzavama i eventualno DOT inspekcije na vagama. Ako stvarno tako voze oni ne da su samo neispavani, nego su jednom nogom u grobu, a drugom u zatvoru (ili im preti novcana kazna i suspenzija dozvole) jer tu konstantno mora da se vrsi tesko varanje na gorivu i falsifikovanje logbukova (koji moze da se otkrije na DOT oditu). Logbukovi, uzgred, 2016. postaju elektronski i ne znam kako ce onda da ih falsifikuju. Opste je poznato da svi vozaci malo steluju logbukove, ali ovaj tvoj raspored zahteva konstantno zataskavanje racuna za gorivo, sto je proverljivo i opasno po karijeru.
Ne znam koliko je opasno za karijeru, ali je opasno za zivot svakog od nas koji delimo put sa takvim ljudima.... da je malo neduznih ljudi poginulo zbog takvih, ovde kod nas, prema 15-ci svake nedelje neki udes... Oko para sam vec rekla sta sam imala - to nisu ciste pare ali ja i ne ocekujem od nekog ko je preko pola sveta da se razume u te stvari. Outsourcing - radis za manje pare neko ljudi ovde, vezes konja gde ti gazda gaze i cutis.... ali ono, sta da vam kazem dragi vozaci, to sad moze i na vama da se iskali: ne morate da spavate, vozite 24/7 ali obratite paznju na ponasanje i kako pricate sa dispecerom nema tu dva zeca, tri zeca, naljutite coveka i gledajte sta ce onda da bude! Sta vi tu sad ima da kukate nesto
Reply With Quote
Staro 13.05.2014, 02:07
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Kakav robovski posao. Zivis dakle u kamionu? Kad imas para da potrosis ista sto zaradis? Toliko stresa... Za sta? Suvi arbajtung...
Reply With Quote
Odgovori

Tags
voznja kamiona u americi, šleper amerika

Pravila pisanja