ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.02.2015, 16:10
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Alisa_GG Prikaz poruke
Ma polozicu i za kamion ako treba. Vec sam ja to sebi rekla
Ovih dana ce drug poceti da me uci da vozim ovde po gradu i oko grada al nemam nameru da polazem ovde ako cu svakako morati i tamo ponovo..
Imaj u vidu da su ovde skoro svi automobili sa automatikom, pa je lakse nego u Srbiji gde imas manuelni menjac
Staro 22.02.2015, 01:12
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Alisa_GG Prikaz poruke
Hvala puno na odgovoru.. Ne znam sto, al ja sam bila ubedjena da ce me pre tamo odrati. Drago mi je sto nije tako.
Ako sat vremena u auto skoli "behind the wheel" obuke za $60 - $70 ne smatras za dranje onda je ok.

Moj ti je savet nauci koliko mozes kod nas - svakako ce ti koristiti.

Dobra stvar ovde je sto mozes, nakon sto polozis testove, sa nekim ko ima dozvolu uciti legalno godinu dana (bar u NC), drugim recima ne moras ici u auto skolu.

Vecina auta je sa automatskim menjacem, medjutim auti sa rucnim menjacem su malo jeftiniji.
Reply With Quote
Staro 28.02.2015, 16:22
Mihailo82 Mihailo82 je offline
Član

Datum prijave: 28.02.2015
YU lokacija: Beograd
Smile Vozacka za kamion

Magelan,

Mozes li mi molim te reci koja je dokumentacija neophodna za vozacku dozvolu za kamion??? Da li je samo soc broj ili radna viza ili zeleni karton?
Reply With Quote
Staro 28.02.2015, 17:19
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mihailo82 Prikaz poruke
Magelan,

Mozes li mi molim te reci koja je dokumentacija neophodna za vozacku dozvolu za kamion??? Da li je samo soc broj ili radna viza ili zeleni karton?
ILLINOIS:

Prvo je neophodno da izvadis standardnu vozacku dozvolu, za voznju auta. Nakon toga ides u CDL DMV gde polazes testove za "permit". Kada dobijes permit imas godinu dana da polozis vozacki ispit za kamion. Ovo je u kratkim crtama, a detalje smo izneli u prethodnim postovima pa baci pogled na prve strane ove teme.

Sto se dokumenta tice, nema razlike u potrebnoj dokumentaciji jer sva ta dokumenta prilazes na uvid samo pri dobijanju prve vozacke (standardne - za auto), a nakon toga na sva dalja polaganja izlazis samo sa tom dozvolom. Kada polozis vozacki za kamion, uzimaju ti standardnu dozvolu i izdaju CDL. U linku ces videti da za kategoriju "non-immigrant" (ljudi na vizi, bez zelene karte) moze srpski pasos, zatim SSN, dokaz poput radne vize ili I-20 koji pokazuje da u US imas pravo da ostanes minimum godinu dana, a da je pri tom ostalo vise od 6 meseci do isteka vize/statusa ("Be authorized to be in the country for at least one year and have at least six months remaining on an authorized stay") i dva dokaza o adresi. Ukoliko imas zelenu kartu, onda ti ne treba ni I-20 niti viza.

U kom si ti statusu?
Staro 28.02.2015, 23:39
IvanDash IvanDash je offline
Drug član

Datum prijave: 04.04.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
ILLINOIS:

Prvo je neophodno da izvadis standardnu vozacku dozvolu, za voznju auta. Nakon toga ides u CDL DMV gde polazes testove za "permit". Kada dobijes permit imas godinu dana da polozis vozacki ispit za kamion. Ovo je u kratkim crtama, a detalje smo izneli u prethodnim postovima pa baci pogled na prve strane ove teme.

Sto se dokumenta tice, nema razlike u potrebnoj dokumentaciji jer sva ta dokumenta prilazes na uvid samo pri dobijanju prve vozacke (standardne - za auto), a nakon toga na sva dalja polaganja izlazis samo sa tom dozvolom. Kada polozis vozacki za kamion, uzimaju ti standardnu dozvolu i izdaju CDL. U linku ces videti da za kategoriju "non-immigrant" (ljudi na vizi, bez zelene karte) moze srpski pasos, zatim SSN, dokaz poput radne vize ili I-20 koji pokazuje da u US imas pravo da ostanes minimum godinu dana, a da je pri tom ostalo vise od 6 meseci do isteka vize/statusa ("Be authorized to be in the country for at least one year and have at least six months remaining on an authorized stay") i dva dokaza o adresi. Ukoliko imas zelenu kartu, onda ti ne treba ni I-20 niti viza.

U kom si ti statusu?

Imam jedno pitanje kolko sam cuo od prijatelja vise nije moguce polagati u drzavi Illinois bez Greend Carda? Da li je to tacno posto sada citam ovde nesto skroz drugo . Znaci moguce je sa radnom vizom da se polaze CDL ?
Reply With Quote
Staro 28.02.2015, 23:46
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik IvanDash Prikaz poruke
Imam jedno pitanje kolko sam cuo od prijatelja vise nije moguce polagati u drzavi Illinois bez Greend Carda? Da li je to tacno posto sada citam ovde nesto skroz drugo . Znaci moguce je sa radnom vizom da se polaze CDL ?
Moguce, ali samo pod uslovom da je na godinu dana, a da se pri tom pojavis u DMV-ju minimum 6 meseci pre isteka vize.

Ako imas H2B ili J1 za letnji program, teska posla. Vize za letnji program se svakako izdaju na manje od 6 meseci pa se zvanicno ne kvalifikujes. Bilo je pojedinaca koji su po mesec dana obijali pragove svih mogucih DMV lokacija po Chicagoland-u pa su naletali na sluzbenike kojima je situacija sa vizom promakla. Gledaj na tu cinjenicu vise kao na izuzetak. H1B i F1 viza - da, s tim sto uz F1 treba da ide I-20 na bar godinu dana.
Staro 28.02.2015, 23:51
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Moguce, ali samo pod uslovom da je na godinu dana, a da se pri tom pojavis u DMV-ju minimum 6 meseci pre isteka vize.

Ako imas H2B ili J1 za letnji program, teska posla. Vize za letnji program se svakako izdaju na manje od 6 meseci pa se zvanicno ne kvalifikujes. Bilo je pojedinaca koji su po mesec dana obijali pragove svih mogucih DMV lokacija po Chicagoland-u pa su naletali na sluzbenike kojima je situacija sa vizom promakla. Gledaj na tu cinjenicu vise kao na izuzetak. H1B i F1 viza - da, s tim sto uz F1 treba da ide I-20 na bar godinu dana.
Moj prijatelj je prosle godine otisao preko work and travela i ostao ali pre isteka J-1 vize je sa advokatom produzio na H1B vizu (koliko je to moguce o tvom misljenju?)... a jel H1B mora biti na 3 godine ili moze i na jednu godinu?
Reply With Quote
Staro 28.02.2015, 23:53
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Moj prijatelj je prosle godine otisao preko work and travela i ostao ali pre isteka J-1 vize je sa advokatom produzio na H1B vizu (koliko je to moguce o tvom misljenju?)... a jel H1B mora biti na 3 godine ili moze i na jednu godinu?
Moguce je preci sa J1 na H1B. H1B se izdaje na onoliko koliko traje ugovor sa poslodavcem, ali inicijalno ne na duze od 3 godine.

Da li se ti kvalifikujes za prelaz na H1B?
Staro 01.03.2015, 00:09
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Moguce je preci sa J1 na H1B. H1B se izdaje na onoliko koliko traje ugovor sa poslodavcem, ali inicijalno ne na duze od 3 godine.

Da li se ti kvalifikujes za prelaz na H1B?
Ne nisam jos ni mrdnuo sa Balkana al imam tako nesto u planu pa zato te i pitam posto je H1B vezans am za poslodavca a ovo je nesto kao sa advokatom on kao garantuje za tebe na godinu dana kosta 2900$ i moguce je posle produziti na 3 godine, ali kao jedini uslov je da se prijavis ili ti ne znam sta pre isteka onih 4 meseca J-1 vize Pa reko da pitam jos nekog ko je tamo dal je tako nesto izvodljivo ili je to laz samo
Reply With Quote
Staro 01.03.2015, 00:11
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Ne nisam jos ni mrdnuo sa Balkana al imam tako nesto u planu pa zato te i pitam posto je H1B vezans am za poslodavca a ovo je nesto kao sa advokatom on kao garantuje za tebe na godinu dana kosta 2900$ i moguce je posle produziti na 3 godine, ali kao jedini uslov je da se prijavis ili ti ne znam sta pre isteka onih 4 meseca J-1 vize Pa reko da pitam jos nekog ko je tamo dal je tako nesto izvodljivo ili je to laz samo
Cek cek. Da li govorimo o istom tipu vize? Cini mi se da ti govoris o H2B vizi?

Za H1B je uslov fakultet minimum, master ili doktorat jos bolje i prelazi se tek ukoliko US poslodavac ima potrebu bas za kadidatom iz te struke... Uz jos gomilu uslova pride...

Tags
voznja kamiona u americi, šleper amerika

Pravila pisanja