![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Stigoh najzad do poslednjeg posta :-)
Veoma zanimljiva tema i za mene veoma privlacan posao jer volim da vozim, a i to mi je profesija poslednjih 7-8 godina...doduse imam samo C kategoriju i ne vozim nesto mnogo ali iskustva svakako imam. Da ne pisem o tome koliko bi voleo da jednog dana sednem za volan neke "krstarice" poput ovih koje je Magelan vozio :-) Ako budem imao srece da nekad budem izvucen ovo ce mi definitvo biti prvi cilj - uzeti taj CDL :-) E sad imam i par pitanja: 1. Magelan je pomenuo neki zakon koji treba da pocne da vazi od 1.jula...ako sam dobro ukapirao to na imaoce GC nece nista da utice? 2. S obirom da imam iskustva u vozenju kamiona (doduse, ne i kamiona sa prikolicom) da li bi preporucili skolu ili onu drugu varijantu, jer ipak 2000$ nije mala para? 3. Ukoliko uvedu elektronski logbook, koliko sam shvatio, onda ne bi moglo da se vozi vise od dozvoljenog, i u tom slicaju bi se nedeljna zarada kretala oko 1000$ max? (Pod uslovom da se ne promeni cena po milji) Mozda je na neka moja pitanja vec odgovoreno, ali posle 50 strana postova sve se pomesa :-) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Iz licnog iskustva, preporucujem ti skolu za kamon, jer ces sve rijesiti za mjesec i po dana. Ako uzmes da vozis sa nekim, pa da te on vodi na polaganje, to moze da se oduzi jer dok se potrefi da on dodje u Chicago npr pa da vjezbas malo na poligonu, pa padnes npr... moze da se razvuce... Iz iskustava mojih drugova nekih koji su tako polagali, nije nikom bilo ispod 3 mjeseca. Auto skola je po meni bolja opcija. Ja sam isao u Road Runner (malo da izreklamiram Enesa ![]() 3. Sa elektronskim log bookom se moze prelaziti dnevno nekih 600tinjak milja, dako da je to oko 3000milja sedmicno x 0.40 izlazi na 1200$, sto i nisu neke pare za petodnevno odsustvo. 1000$ sedmicno se moze zaraditi da vozis local ili regional, tako da si kuci skoro svako vece i vikend imas slobodan (200$ dnevno). E sad, o tom elektronskom log booku se prica zadnjih 10 godina i svake godine se uvodi sledece godine ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala na iscrpnim odgovorima, sad su mi stvari malo jasnije, a i izbor opcije laksi :-)
|
|
||||
|
||||
![]()
Raspisao sam se mozda malo vise, a nisam se jos ni prijavio za lutriju, ali ne zamerite...u ovom jednolicnom i uvek istom okruzenju ovde, tracak nade daje mastanje o eventualnom iseljenju nekada pa se mnoga pitanja javljaju :-)
Zanima me koja bi drzava, ili grad, bili mozda najbolji za dolazak ako bi isao na to da mi prvi posao bude trucking, jer cini mi se na osnovu postova sa foruma da do tog posla moze najbrze da se dodje u pocetku? |
|
|||
|
|||
![]()
Šta ima veze da li si se raspisao malo više ili malo manje
![]() ![]() Diplomu moram da nostrifikujem ako ću da radim nešto smisleno i šta znam da radim, a to košta (da ne govorimo koliko košta početak kad dođeš samo sa koferom u ruci) - tako da mi kamion verovatno sleduje za početak. Takođe, koliko sam isčitao forum, Čikago i Hjuston su dobri za početak zbog manjih troškova, ali da "kamionska" varijanta ipak dominira u Čikagu. Pozdrav i odoh sad da grickam nokte do izvlačenja ![]() P.S. Čuj ti se raspisao ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav iz Virdžinije i srećno na izvlačenju ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Deep dish, i ja se ozbiljno razmišljam da u početku vozim kamion, a kasnije da se prešaltujem na nešto drugo i neku drugu profesiju (otom, potom). Ni ja do sada nikada nisam vozio kamion (vozim auto aktivno 20 godina) i možda sam 10-ak puta vozio kombi, ali to su bile kraće relacije (do 50 km), pa se to iskustvo vožnje kombija može zanemariti. Ja sam izvučen na DV-2015, ali intervju mi je tek krajem maja, i ako prođe sve ok na intervju u ambasadi, finansijsku konstrukciju za put i za početak u USA, zatvorio bih tek na leto, tako da bih u USA došao tek u avgustu ili septembru (ako sve bude OK). Vožnja kamiona mi izgleda relativno OK za početak (relativno lako se pronalazi posao, ne radi se za minimalac i sl), tj. posao kojim se u početku mogu pokriti troškovi nekog normalnog života (renta, uzeti neki jeftiniji auto i sl) i eventualno staviti neka sića sa strane (ja idem sam, tako da su mi troškovi manji). Dakle, ozbiljno razmišljam da u početku položim za kamion (CDL ili kako se već zove ta prof.dozvola) i da u početku radim to. Pošto pominješ da se vožnjom po lokalu ili regional može zaraditi 1000$ nedeljno (bruto), interesuje me da li se teško nalaze ovakvi poslovi vožnje kamiona (local ili regional). Mene lično, naravno interesuje zarada (što veća, to bolje), ali ne po svaku cenu. Svestan sam da se na dugim vožnjama može više zaraditi, ali kada se sve sabere i oduzme, nisam siguran da ta viša zarada kompenzuje sva odricanja (spavanja po kamionima, a ne u sopstvenom stanu i u svome krevetu, duge vožnje i štelovanja log book-ova i kršenje propisa o bezbednosti što dovodi do zamora i povećanje rizika od nastanka saobraćajnih nezgoda, itd...). U svakom slučaju, ovaj posao nije lagan (to je očigledno). Dakle koliko je teško naći posao vozača kamiona za te kraće rute, tj. local ili regional, i da li je ponuda ovakvih poslova znatno manja od ponude za poslove vozača na dugim relacijama? Molim za odgovor tebe ili bilo koga ko vozi kamion u USA. Hvala na odgovorima i pozdrav svima....
01.11.2013. - Prijava na DV-2015 (1. put i jedna prijava) 01.05.2014. - Izvučen (1NL), 2015EU00029xxx 03.06.2014. - Poslat DS-260 24.03.2015. - Obaveštenje o datumu intervjua (2NL) 20.05.2015. - Obavljen lek.pregled (Smiljanićeva, BG) 27.05.2015. - Intervju (Beograd) - VISA APPROVED 02.06.2015. - Preuzet pasoš sa vizom 06.11.2015. - LPR (Beograd-Frankfurt-Houston-Las Vegas) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Gdje sad zivis i gdje ides u USA? |
|
|||
|
|||
![]()
Ja živim u Beogradu, a tu sam i rođen i živim tu skoro ceo život. Najveći deo života živeo sam na karaburmi (Palilula), a tu i sada živim. Verovatno da ću prvo otići do Las Vegasa (tu sam adresu dao pri popunjavanju obrasca DS-260, jer tu žive neki moji poznanici iz komšiluka, a koji su takođe dobili green card na lutriji pre 6-7 godina, a sada žive u Las Vegasu i bave se logistikom, tj. imaju nekoliko kamiona koje voze druge osobe, a ponekad ih lično oni voze ili sl - ne znam mnogo detalja oko njihovog posla). No, moguće je da do odlaska promenim plan i otputujem u drugo mesto (to ću razmišljati i odlučivati nakon intervjua u ambasadi). Međutim, mene lično ne privlači Las Vegas (moram videti, pa formirati svoje mišljenje), i razmišljam da se nakon nekog kraćeg boravka u Vegasu, preselim u Chicago. Dakle, verovatno da ću prvo otići u Las Vegas, i da ću se brzo pokušavati da se preselim u Chicago (ako to budem mogao da ostvarim). Ne mogu ni znati šta me sve čeka i šta sve može da se iskomplikuje ili kakve mogućnosti mogu da se pojave. To ne može niko znati, pa ni vi koji se već nalazite u USA, ali možete pomoći sa savetima, možete navesti svoja iskustva i sl...Ono što će mi otežavati prelazak u Chicago, to je činjenica da tamo ne poznajem nikoga (jedini kontakti sa ljudima iz Chicaga su kontakti preko ovog foruma ili neta). U svakom slučaju, moram prvo doći tu u USA, sačakati papire (SSN, green card, ispolagati za auto, pa za CDL), i ujedno videti i raspitivati se za opcije u Chicagu ali i opcije u Vegasu, pa ću onda videti i raditi u skladu sa okolnostima i mogućnostima. Ustvari, moram prvo dobiti green card (sve prethdono pada u vodu ako ne dobijem green card), jer nisam je još dobio i tek krajem maja idem na intervju u ambsadu, a još bitnijt je i da moram i obezbediti i novac koji mi je potreban za početak tu u USA (novac još nisam obezbedio, i na ovo ću se koncentrisati tek nakon ako sve prođe OK u ambasadi). Pozdravljam te i molim te napiši svoja iskustva i mišljenja na ovu temu. Zahvaljujem se tebi i svima koji su voljni da pomognu savetima ili da podele svoja iskustvana ovde....Pozdrav.
01.11.2013. - Prijava na DV-2015 (1. put i jedna prijava) 01.05.2014. - Izvučen (1NL), 2015EU00029xxx 03.06.2014. - Poslat DS-260 24.03.2015. - Obaveštenje o datumu intervjua (2NL) 20.05.2015. - Obavljen lek.pregled (Smiljanićeva, BG) 27.05.2015. - Intervju (Beograd) - VISA APPROVED 02.06.2015. - Preuzet pasoš sa vizom 06.11.2015. - LPR (Beograd-Frankfurt-Houston-Las Vegas) |
![]() |
Tags |
voznja kamiona u americi, šleper amerika |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vozac kamiona zelena karta | nebojsagm | Vaša strana | 11 | 02.08.2012 11:14 |
![]() |