ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.07.2012, 18:38
sonofamom sonofamom je offline
Proteran

Datum prijave: 11.05.2012
Nepromenjeno

ja se izvinjavam mrziteljima Walmarta, ali meni cela ta prica smrducka malo na snobizam.

to me podseca na rivalstvo Mac vs. PC

Mac fanovi ce uvek extremisticki braniti sve sto ima veze sa Mac-om i Apple-om, ubedjujuci vas da su njihovi proizvodi neuporedivo bolji, a u stvarnosti se na PC-u moze sve isto uraditi kao i na Mac-u, ali za 3-5 puta manje para.

pa eto, neko voli da plati skupo, misleci da se time osigurao, jer je time dobio ne znam kakav extra kvalitet. sto u sustini uopste ne mora da bude tako. najcesce i nije...
Reply With Quote
Staro 05.07.2012, 18:46
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik sonofamom Prikaz poruke
ja se izvinjavam mrziteljima Walmarta, ali meni cela ta prica smrducka malo na snobizam.

Mac fanovi ce uvek extremisticki braniti sve sto ima veze sa Mac-om i Apple-om, ubedjujuci vas da su njihovi proizvodi neuporedivo bolji, a u stvarnosti se na PC-u moze sve isto uraditi kao i na Mac-u, ali za 3-5 puta manje para.

pa eto, neko voli da plati skupo, misleci da se time osigurao, jer je time dobio ne znam kakav extra kvalitet. sto u sustini uopste ne mora da bude tako. najcesce i nije...
Mac vs PC je stvar izbora i da li je i koji je bolji je za drugu temu (takodje ovo poredjenje cena je cista glupost, jer sve zavisi koji PC kupujes). Prica sa Wallmartom nema veze sa tim.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 05.07.2012, 19:08
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Mac vs PC je stvar izbora i da li je i koji je bolji je za drugu temu (takodje ovo poredjenje cena je cista glupost, jer sve zavisi koji PC kupujes). Prica sa Wallmartom nema veze sa tim.

glupost? pa idi onda u Best Buy, pogledaj laptopove koliko kostaju, a onda idi u Apple store i pogledaj koliko kostaju njihova sranja istih performansi.

u Best Buy, mozes da nadjes sasvim solidne laptopove cije cene vec pocinju izmedju $300-$400, dok u Apple store nema NISTA ispod $1,000 i to za njihov laptop daleko losije konfiguracije (manje memorije, sporiji procesor, manji HDD). eto, pa ko voli nek izvoli!

neko voli da plati mnogo vise za ime, marku, firmu, a neko ne. vrlo prosto.
Reply With Quote
Staro 05.07.2012, 20:47
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
glupost? pa idi onda u Best Buy, pogledaj laptopove koliko kostaju, a onda idi u Apple store i pogledaj koliko kostaju njihova sranja istih performansi.

u Best Buy, mozes da nadjes sasvim solidne laptopove cije cene vec pocinju izmedju $300-$400, dok u Apple store nema NISTA ispod $1,000 i to za njihov laptop daleko losije konfiguracije (manje memorije, sporiji procesor, manji HDD). eto, pa ko voli nek izvoli!

neko voli da plati mnogo vise za ime, marku, firmu, a neko ne. vrlo prosto.
Ko sto rekoh, ovo nema veze sa temom pa necu ovde ni da se raspravljam, ali ovo sto pricas je posmatranje na jednom toliko plitkom nivou, da nije ni vredno rasprave. Ti kupi laptop od 300$, nema problema ali ne mozes nazivati snobom nekoga ko kupuje kvalitetnije stvari (bio to skuplji PC ili Mac). Kada bi imao malo vise znanja vezano za temu racunara ne bih ovakve stvari pricao. No, ja mislim da mozda i znas sam razliku, ali jednostavno si ljubomoran na ljude koji sebi mogu da priuste kompjuter skuplji od 300$ i to je ok.

Mislim da smo itekako odlutali od teme NYC, ako moze ovo da se pomeri u neku temu tipa wallmart da ili ne.

Blog: http://novakovici.blogspot.com

Last edited by dreamerns; 05.07.2012 at 21:01. Razlog: dopuna
Reply With Quote
Staro 05.07.2012, 21:33
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:

Biti socijalno odgovoran i lokalno orjentisan, kao i imati sposobnost da se vidi suma a ne samo drvo - po mom skromnom misljenju nije snobizam. Kao sto je receno u komentaru koji je postovao DreamerNS, da parafraziram: ko zeli Miskovica u Americi i da ne sme da zucne dok radi za bedne pare i bez osiguranja jer ce da izgubi posao - ne mora da se toliko muci da dodje ovde. Takodje, nije ni cudo sto Amerikancima ne odgovaraju onda imigranti jer im nije jasno zasto dolaze ovde da bi "usadili" sistem iz kojeg su dosli, jer odluke koje donose su usmerene uglavnom na sopstvenu dobrobit a ne napredak celokupnog okruzenja.

Na koji nacin sve to utice na drustvo u celini i na privredno zdravlje ovih drzava nisu izmislili "snobovi" na ovom forumu vec su to analize vodecih instiuta u zemlji. Niko ovde nije tvrdio da je superioran jer ne kupuje u Walmart-u, vec da je socijalno odgovorniji. Ja nemam nameru da dalje polemisem na tu temu, jer mi ne prija da me neko sad secka na komade sto pokusavam da bar ovo ovde sacuvam kad nisam mogla tamo (moji roditelji i njihova generacija su bili ti na zalost koji su se pitali a ne ja - ja se trudim da svom detetu ostavim nesto bolje od toga i da svojim postupcima i izborima koje pravim ne dozvolim da se i ovo ovde pretvori u nesto vec vidjeno, ako je moguce). Ne zelim dalje, jer ako uzvratim po ovom sistemu: ako ja ili bilo ko drugi "smrduckamo" na snobizam da onda sad krenemo nazad da se castimo na sta smrduckaju oni drugi i sve je to totalno bezveze i ne vodi nikuda.

Situacija u Americi nece da se promeni inicijativom sa ovog foruma - tako da ono, ako mogu da pomognem, rado cu - a ovo cascenje i neka vrsta demokratije gde ko bajagi mozes da ostanes "nepocascen" samo ako si na istoj strani je neinteresantno. Niko nikome ne brani da kupuje u Walmartu. Niti da radi u istom ili Targetu. Niti da gradi svoj zivot kako hoce. Ne mora nikog da bude briga za "vise" ciljeve, nije obavezno - odvajkada je bilo volonterski. Ko dodje ovde neka ide da kupuje gde hoce - ne vidim gde tu ima mesta sad za podbadanje ljudi koji svoj zivot organizuju drugacije. Konstatovali smo da ne kupujemo tamo i rekli zasto, nikoga ne ubedjujemo - to su stvari do kojih covek ako ne dodje sam a na osnovu principa koje ima u zivotu, svodilo bi se onda na ne-demokratiju. Takav je pokusaj da se ljudi koji ne kupuju tamo sad prave raspikucama i snobovima a apsolutno ne znaci da bilo sta skuplje placaju stvari koje su im potrebne u svakodnevnom zivotu - s druge strane, zasto bih se ja ili bilo ko drugi osecao lose sto ne kupuje tamo?

E sad, druga je stvar ako je citava poenta da se podelimo u dva tabora i prozivamo (iz ko zna kakvog razloga (a ja to sigurno necu zbog Walmarta, jer mi je jedini cilj da budu sto dalje...) Pri kraju ovog posta sad videh da vise nije ni Walmart, ovo je izgleda sad po default " antiprotivnost"... Pozdrav od snoba koji ne ide u Walmart (e za ovo drugo moze pljuckanje pod prozor jer imam i Mac i PC, sluze i jedan i drugi za ono za sta su i kupljeni...).

Citat:
Ko sto rekoh, ovo nema veze sa temom pa necu ovde ni da se raspravljam, ali ovo sto pricas je posmatranje na jednom toliko plitkom nivou, da nije ni vredno rasprave. Ti kupi laptop od 300$, nema problema ali ne mozes nazivati snobom nekoga ko kupuje kvalitetnije stvari (bio to skuplji PC ili Mac). Kada bi imao malo vise znanja vezano za temu racunara ne bih ovakve stvari pricao. No, ja mislim da mozda i znas sam razliku, ali jednostavno si ljubomoran na ljude koji sebi mogu da priuste kompjuter skuplji od 300$ i to je ok.

Mislim da smo itekako odlutali od teme NYC, ako moze ovo da se pomeri u neku temu tipa wallmart da ili ne.
Slazem se da je vreme da se sve ovo izignorise, jer ocigledno nije stvar u Walmart-u nego jednostavno napor da se dokaze da ako nisi isti, hoces bolje za sebe, jedes organic i balansirano, ucestvujes u lokalnoj zajednici, trudis se da zivis normalno - onda si snob i/ili se pravis vazan bez obzira sto cak trosis i manje novca na ovakav nacin zivota. A i da trosis vise novca - pa sta? Zar neko treba da se oseca lose i da se krije da mu dobro ide da ne bi bilo zavidnosti? Ne vodi ovo nikuda ni na ovoj temi, ni na drugim gde je slicno rezonovanje. Ovo jeste prebaceno, ali u principu ja mislim da treba da bude zakljucano... 90% clanstva ovog foruma ne zivi ovde, niti ima naviku da bojkotuje nekog tamo, niti treba da ih je briga za Walmart... ovo je tema za neko drugo mesto i sa drugim ljudima.
Reply With Quote
Staro 05.07.2012, 23:00
Proteran

Nepromenjeno

.................................................. .................................................. .....................................

Last edited by sonofamom; 05.07.2012 at 23:07.
Reply With Quote
Staro 05.07.2012, 23:03
Proteran

Nepromenjeno

.................................................. .................................................. ................................
Reply With Quote
Staro 06.07.2012, 10:21
olivera77's Avatar
olivera77 olivera77 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: Dallas,Tx
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Ovo polemisanje sa Walmart za i protiv se moze uporediti i sa srpskom kampanjom "Kupujte domace".Upravo to se desava sada i US da se afirmisu grupe,a i prodavnice u kojima je sve "Made in America" i sasvim podrzavam to.

Nemam nista protiv da se za neki pocetak kupi u Walmart nesto osnovno,ali ipak moramo izgraditi svest o dobrobiti nas samih kupovinom onoga sto je proizvedeno u Srbiji ili US.

Ima ljudi koji kupuju recimo escajge,tanjire,serpe kod Kineza ovde,cena je 3 puta manja od cene domacih proizvodjaca,ali je isto tako i vek trajanja istih mnogo kraci.Pritom se pitas koju kolicinu teskih metala imaju ti proizvodi u sebi napravljeni u Kini.Mnogo puta je bilo u vestima o stetnim agensima koji se nalaze cak i u decijoj garderobi i igrackama.Pa ko voli nek' izvoli i kupuje kinesko.Ja jok.
Da se razumemo nemam ja nista protiv Kineza niti smatram da je sve njihovo lose,naprotiv,smatram da imaju i oni kvalitetnu robu,ali ona na zalost nije tako cesta kod nas na Balkanu.

@sonofamom ako nemas sta da napises ne spamuj teme
Reply With Quote
Staro 06.07.2012, 10:38
Photographer Photographer je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2011
US lokacija: SF Bay area
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Interesantno je sve ovo, pogotovo sto ljudi koji bojkotuju Walmart kupuju Apple proizvode iako su oni jos gori od Walmarta po pitanju dobrobiti za US ekonomiju

Ali dobro valjda to tako ide, neki jednostavno zele da budu veci katolici od pape

Edukacioni dodatak:

http://www.usatoday.com/tech/news/st...xes/54633774/1

http://www.nytimes.com/2012/04/29/bu...pagewanted=all
Reply With Quote
Staro 06.07.2012, 12:25
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Ne delim misljenje uopste. Za 3 godine sve sto sam kupio u Wallmart je promenjeno....sav inventar. Razlog tome nije bojkot, nego kvalitet doticnih proizvoda. Ja kada skupim nesto novca volim da kupim kvalitetnije stvari i iskreno ne svidjaju mi wrangler pantalone. Sto se tice kese cipsa, mozes ih nabaviti i u costco za jos jeftinije. Neka slobodno kupuje ko gde hoce, ali se kasnije nemojte molim vas buniti sto se sve proizvodi u Kini i sto niko nema posla, jer po vama sva proizvodja treba da se ukine ovde kako bi ustedeli koji dolar. Isto tako, ne treba onda kukati za evropom i evropskim gradovima koji imaju male radnjice i mesare i szr itd. Nema potrebe da kukamo za tim, jer oni su zapravo glupavi. Ameri su ukapirali na vreme da to treba sve pobiti i otvoriti ogromni Wallmart. Ukapirali, dok nisu videli koliko su se zeznuli.... No, pored bojkota ja uglavnom ni ne kupujem proizvode koji se prodaju u wallmartu.
U Costcu za bebe imas samo pelene, maramice i kremu za pozadinu. I to samo par vrsta pelena. Recimo za moje dete uopste ni ne prodaju odgovarajucu velicinu.

Walmart ima odlicnu sekciju za bebe, kao i Target, Meijer bar ja gde sam bila.

Falilo mi je hrane za bebu, udjem u Costco - a radnica mi kaze: " We do not carry baby food". To je ipak skladiste, ima svasta ali ne sve...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja