ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Retro > Stare teme

Stare teme Teme iz ostalih foruma koje su zastarele i zatvorene davnih dana.

Thread Tools Display Modes
Staro 09.12.2011, 23:42
milosx milosx je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.07.2011
US lokacija: NEW YORK
YU lokacija: BiH/Srb
Nepromenjeno Debt free nacin zivota?

Vidim ima mnogo tema o kreditnim karticama ali mene interesuje nesto jednostavno...
Da li je u USA moguce ziveti bez kredita, kartica i ostalih gluposti?
Ja nisam nikad, niti planiram ikad uzeti nesto na kredit, na otplatu ili ugovor. Da li ce to biti moguce kad pozelenim?
Ima li to neke veze sa credit rating-om, i kako bi to objasnili u jednoj recenici?
Staro 10.12.2011, 00:36
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

[QUOTE=milosx;26432]Vidim ima mnogo tema o kreditnim karticama ali mene interesuje nesto jednostavno...
Ja nisam nikad, niti planiram ikad uzeti nesto na kredit, na otplatu ili ugovor. Da li ce to biti moguce kad pozelenim?
Ima li to neke veze sa credit rating-om, i kako bi to objasnili u jednoj recenici?[/QUOTE]

Ti skoro uvek imas mogucnost izbora. Tebi, koliko ja znam, vecina poslodavaca nudi direktnu uplatu na racun kao opciju sto znaci da ako je ne prihvatis dobijas papirni cek svake dve nedelje. Sa time u banku, podignes kes i onda placaj sta hoces. To u teoriji znaci da ne samo da mozes da prezivis bez platne kartice vec i bez bankovnog racuna. Ali sa druge strane, imanje tih stvari je ovde standard i kad tad ces uci u problem kada ti neko ne ostavi opciju placanja u kesu, a ti samo sa njime raspolazes...

Ono sto je po meni najbitnije da razdvojis je da su posedovanje kreditne kartice i "debt free" dve totalno razlicite stvari. Tebe mozda drustvo tera da imas kreditnu karticu, ali te niko ne udara po usima da se na istu zaduzis preko svojih mogucnosti. I isto tako mislim da je vecina ljudi koja muci muku sa bankrotom i dugovima tu dosla ne zbog prezaduzenih kreditnih kartica vec zbog skolarina, kredita, hipotekla itd.
Staro 10.12.2011, 02:26
Smith6000's Avatar
Smith6000 Smith6000 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.01.2010
US lokacija: Seattle, WA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ne volim ni ja a se zaduzujem, i nisam u dugovima, iako imam kreditne kartice. Ono sto zelim da imam, to je dobar kreditni rejting. Zasto? Pa nikad ne reci nikad nekom zaduzivanju... tko ce ga znati, mozda ce mi i trebati nekad u zivotu neke pare. :suure:
Staro 10.12.2011, 06:04
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Sve zavisi koliko si disciplinovan. Moze se, naravno. Osim kuce, sve ostalo mozes da priustis bez kredita. Kreditne kartice ti trebaju za skor koji je vazan ne samo za banke, nego i poslodavci provjeravaju, ako hoces da rentas stan, auto-osiguranje ... u svakom slucaju samo ti moze pomoci.
Eh druga stvar je sto ovdje vecina ljudi ne razumije sta moze sta ne moze da priusti. Pa kupuju sladolede i starbucks na kreditnu karticu najnormalnije. Zaradjuje 9 dolara na sat i kupuje kucu od 150.000 usd... I onda se ljudi pitaju zasto su u krizi ...
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Staro 10.12.2011, 07:57
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Kao sto rekose prethodni, moze se ziveti bez kreditne kartice, ali to sa sobom nosi gomilu mogucih nepogodnosti koje mogu da te sacekaju... Bez kreditne kartice ne postojis na kreditnom birou pa samim tim nemas ni kreditni rejting koji ti proveravaju gotovo uvek kada zelis da iznajmis stan u iole normalnoj cetvrti.
Kreditni skor ti proveravaju i za banalnu kupovinu mobilnog telefona u postpaid sistemu naplate itd... Posedovanje kreditne kartice shvatis kao nuzno zlo i od starta sa istom postupas pazljivo :grin: Dovoljna ti je jedna kako bi gradio kreditnu istoriju, a ona moze imati limit na $200 pa samim tim, i da hoces, ne mozes da se zaduzis ne znam koliko... :;D:
Staro 10.12.2011, 13:58
Zoxy Zoxy je offline
Član

Datum prijave: 28.10.2010
YU lokacija: Smed. Palanka
Nepromenjeno

Procitaj :

[URL="http://www.mrmoneymustache.com/"]www.mrmoneymustache.com[/URL]

[URL="http://earlyretirementextreme.com/"]earlyretirementextreme.com[/URL]

Moze i tako.Zavisi da li ti odgovara.Definitivno treba prihvatiti neke stvari odatle.
Staro 11.12.2011, 03:23
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

[QUOTE=milosx;26432]Vidim ima mnogo tema o kreditnim karticama ali mene interesuje nesto jednostavno...
Ima li to neke veze sa credit rating-om, i kako bi to objasnili u jednoj recenici?[/QUOTE]

Naravno da moze. Ja imam oko deset kreditnih kartica. Koristim ih tako sto sta god da potrosim u toku meseca uplatim kad mi stigne izvestaj o stanju (rade to jednom mesecno). Ne dugujem nista ni na jednoj kartici. Za 5.5 godina odkad imam kreditnu istoriju kako oni to zovu u SAD uspela sam da napravim tako dobar kreditni broj (kako oni zovu "Credit score"). Kad sam dosla ovde procitala sam jedno 3 knjige iz biblioteke o tome kako im taj sistem racunanja necije kreditne sposobnosti funkcionise i onda sam prionula na posao otvaranja kartica i nedugovanja... Postoji cak i neki bankarski termin za ljude kao ja sto imaju gomilu kartica a ne ulaze u dugove... Naravno, nismo nesto omiljeni u bankama...

Evo ti informacija o kreditnim karticama u SAD:

[URL="http://www.creditcards.com/credit-card-news/credit-card-industry-facts-personal-debt-statistics-1276.php"]Credit card statistics, industry facts, debt statistics[/URL]
Staro 11.12.2011, 16:20
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Znaci moguce je. Hvala na korisnim informacijama i linkovima, imam jos dosta vremena da sve proucim.
Staro 12.12.2011, 18:50
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Da, moguce je... Ja za sada imam dve kreditne kartice (druga tek stigla), a svakog meseca mi stize barem desetak ponuda da uzmem jos neku. Koristim kreditnu karticu kao sto je vec opisano - kupujem, pa pred kraj meseca prebacim sa debitnog racuna na kreditni da pokrijem trosak, tako da me banka zapravo kreditira jedno pola meseca, a ne zaradjuje na meni ni cent, jer strogo pazim da ni jednom ne prebacim neki dug u sledeci mesec. On-line kontrola racuna jako pomaze, jer svako malo proveravam sta je od racuna proslo i kakvo je trenutno stanje na svim racunima (uf, kao da imam neke pare, srecom nema bas mnogo da se proverava), tako da u svakom trenutku znam koliko imam na raspolaganju do sledece uplate i koliko mogu da se "pruzim". kao sto je receno, sasvim sam bio srecan i sa debitnom karticom, ali je bildovanje kreditne istorije toliko bitno da sam prosto morao da uzmem i kreditnu. Moji primeri iz zivota su da sam morao da imam supotpisnika kada sam uzimao kola na lizing i da nisam mogao u T-mobilu da dobijem paket koji sam zeleo, jer me u tom trenutku nije bilo nigde sto se tice kreditne istorije (dakle, nisam imal losu... jednostavno nisam imao nikakvu jer smo tek dosli). Sada, posle godinu dana "lepog vladanja", ponude samo pristizu, svi bi da ti nesto tutnu kad vide da redovno placas...

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Staro 12.12.2011, 19:32
milosx milosx je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Znaci tako se to radi :) Nisam znao da je ogranicavajuce ako nisi u tom sistemu.
Kolega mi je jednom davno objasnjavao nesto sa namernim ulaskom u dug samo da bi ga izmirio i tim poboljsao rejting. Sad mi je to malo jasnije.

Pravila pisanja