![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Slanje novca iz USA svojima u EX-YU » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
1. Otvoris karticu ovde i posaljes za Srbiju pa onda oni tamo mogu da podizu dinare na bankomatu ($3 + 1% od ukupne transakcije bi trebalo da bude provizija kod vecine banaka). Otvoris recimo u nekoj banci racun, i onda na ceking uplacujes licno u banci cash, a oni u Srbiji koriste karticu (to ako radis, otvoris racun u banci u kojoj nisi imao do sada racun jer ako imas vise kartica u jednoj banci, a jedna u USA a druga u Srbiji rizikujes da obe budu blokirane od strane banke jer je nemoguce da npr u istom danu provuces karticu u CHGO i Beogradu).
2. Vidi kakvi su uslovi za slanje novca preko MoneyGram-a. Povoljniji je definitivno od Western Union-a, samo nisam odavno slao pa se vise ne secam koji su uslovi za slanje tj. koliku proviziju naplacuju. 3. Posto si vec u CHGO, odavde stalno neko ide za BGD pa imas i onu najstaromodniju varijantu - posaljes kovertu po nekome ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala Magelan.
Malo sam istrazivao i dosao do sledecih rezultata: MoneyGram je skoro promenio nacin poslovanja i sada ne prihvata slanje novca preko iznosa od 899.99$. Zato sam napravio kalkulaciju za 800$. Slanje 800$ online sa bankovnog racuna se naplacuje 25$ (sto je jeftinija ali sporija varijanta, jer sa kartice kosta 52$ ali pare lezu za minut). U Srbiji se podize 593evra. U menjacnicama u Beogradu za 800$ dobija se 612evra. Znaci 19 evra manje sto je oko 24$ i plus onih 25$ sto se plati taksa iznosi 49$. Znaci slanje 800$ kosta 49$. Western union, za iste uslove, (sa bankovnog racuna za tri dana) naplacuje potpuno isto, s tim sto moze da se posalje 1000$ sa istom taksom od 25$. Preko ovog iznosa naplacuje se 30$. Pokusavam da saznam na koji je nacin najisplativije slati novac a da to ne bude moljakanje nepoznatih ljudi po aerodromu. Na nekim drugim sajtovima sam pronasao da su ljudi otvarali Moneybookers racune na koje su slali novac iz banke (ili sa kartice) a onda sa Moneybookers racuna slali u Srpske banke. To sam takodje pokusao ali ne moze da se otvori racun iz Illinoisa za permanent resident osobe. Takodje PayPal ne postoji u Srbiji. Nastavljam dalje sa istrazivanjem. |
|
||||
|
||||
![]()
U tom slucaju otvori obican checking account u bilo kojoj banci i sa njim ces dobiti najobicniju debitnu karticu. Kad aktiviras karticu, pozoves banku i najavis da putujes u Srbiju i da ces karticu koristiti za transakcije i na bankomatima u Srbiji. Isto tako, pre nego sto posaljes karticu definises (ukoliko je kod doticne banke moguce to menjati) limit za ATM. Na kraju posaljes tu karticu svojima i onda oni mogu da podizu novac (dinare doduse). Ti u banci uvek mozes kod telera da uplatis novac direktno na checking i on je istog momenta raspoloziv na racunu i mogu da ga koriste u Beogradu.
Recimo da ti je za transakciju od $800 provizija $5 + 1% sto je ukupno $13 (mada i u ovom slucaju ti zakinu na razlici u kursu...) |
|
|||
|
|||
![]()
Mada to nije moja stvar ali zasto insistiras na evro valuti?Zarem ne moze tvoja zena da podigne pare u dinarima i da posle toga na crno kupi neko evro?Ja licno sam to radila dok sam bila tamo,a moji mi slali novac.
Uobicajeno su mi pustali pare preko money grama,a i ja isto to radim sada sa mojom svekrvom.Probali smo par puta preko transakciskog deviznog racuna,pri tom su meni naplatili 39 dolara ovde za sumu od 4000 dolara,a kad je trebalo da podigne tamo pare skratili su jos 50,kad sam se pobunila,zasto su skratili i tu sumu,rekli su mi da nije njihova krivica,vec da posrednicka banka naplacuje taksu,tako da cu bar sad za sad da se drzim money gram-a.Mislila sam kao i o varijanti kad otidjem nazad kuci da ostavim jednu od visa kartica na uslugu mojoj svekrvi,a odavde da stavljam pare na racun,pa uz pomoc punomocnog da moze da dize pare u banci-ali ne znam dali bi to bilo izvodljivo?? ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
I da jos jedna interesantna stvar,za istu uslugu za slanje 100 dolara,u Wegmans-u naplacuju 15 dolara,a u Walmartu 9,pa obicno idem u Walmart,mozes da uzmes i reward Money Gram karticu,pa posle izvesnog vremena imas poene dovoljne da jednom ili dva puta pustis besplatno pare
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
U MoneyGramu su do skoro naplacivali 9,9$ za sumu do 500$ i 16$ za sumu do 1000$. Ali se to promenilo. Kada se salje u Bugarsku ili Makedoniju tamo moze da se podignu dolari.!! |
|
|||
|
|||
![]()
Ti u banci uvek mozes kod telera da uplatis novac direktno na checking i on je istog momenta raspoloziv na racunu i mogu da ga koriste u Beogradu.
Ovo mi se cini najjednostavnija varijanta. Nije najjevtinija ali izgleda vrlo prakticno. |
|
|||
|
|||
![]()
Pa redovno saljem jos uvek svaki mesec ako ne i cesce.Sa tim sto ja saljem u Makedoniju,tamo ih podizu u dolarima ili u denarima.I bas i veceras idem da im pustim koju kintu za praznike.Ko sto sam rekla u Walmart-u je jos uvek 9 dolara do 500 dolara.I da ja sam u New Yersey-ju,ne znam mozda je razlicito u drugim drzavama
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kako to ide sa slanjem para SAD - Srbija "preko Walmarta"??? Nije mi bas najjasnije. U vezi uplata na relaciji SAD - Srbija, ima li smisla otvoriti devizni racun u Srbiji (po mogucnosti dolarski) i onda prebacivati pare sa svog racuna u SAD na taj racun u Srbiji? Da li za tu varijantu proviziju naplacuje americka banka, srpska banka (i jos ako neko uleti izmedju) ili nije tako? Sto se tice nosenja para iz Srbije za SAD, pretpostavljam da je najbolja varijanta konverzija u dolare u srbiji, pare u dzep i pravac SAD (normalno ako je u okviru dozvoljenog limita za iznosenje iz zemlje po osobi - valjda 10000 evra)? |
|
||||
|
||||
![]()
U Walmart-u imaju MoneyGram. Noki je na to mislila, a gore imas vec informacije o tome.
![]()
2011EU00005xxx 29.05.2010.- stigla prva koverta iz KCC 02.06.2010. - vracena u KCC 04.06.2010. - stigla u KCC 30.08.2010. - stigla druga koverta 02.10.2010. - uradjen lekarski 19.10.2010. - VISA GRANTED 20.10.2010. - VIZA U PASOSU ![]() U CHICAGO-u od 20.01.2011... ![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Limit za prenos novca | cinderella_man | Vodič za emigrante | 154 | 23.05.2018 20:20 |
Slanje maila KCC-u | landlord | Prva koverta | 0 | 13.09.2008 13:19 |
Prednost ulaganja neoporezovanog novca | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 14.09.2007 22:02 |
![]() |