ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 29.12.2012, 07:00
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vele Prikaz poruke
Magelan svaka cast za post, odlican je. Mislim da ti vise odgovara da delis pilule za 23$ nego da se zezas sa kamionima i ludim vozacima. Ako je mozda i manje placen posao bar nije rizican kao vozaca kamiona.
Pa ono, svaki posao ima svoje cari Prijao je meni kamion, dosta ljudi trucking dozivljava tragicno, meni je bilo ok. Posao u zdravstvu jeste stacionaran, ali ima svoje čari. Odgovorni su i jedan i drugi, ovaj u zdravstvu pogotovo jer su ljudski zivoti u tvojim rukama... U USA prosto ne postoji zanimanje koje nije odgovorno (ili mozda ja svaki posao shvatim preozbiljno)
Reply With Quote
Staro 29.12.2012, 19:46
Bode's Avatar
Bode Bode je offline
Drug član

Datum prijave: 27.06.2010
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Magelan spremi neke pilule pa da se vidimo ovih dana .....
04.06.2010. - stigla u KCC
30.08.2010. - stigla druga koverta
02.10.2010. - uradjen lekarski
19.10.2010. - VISA GRANTED
20.10.2010. - VIZA U PASOSU

U CHICAGO-u od 20.01.2011...
Reply With Quote
Staro 17.01.2013, 12:55
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Imali smo interesantnu sedmicu....pre par dana se sjatio FBI,customs,policija,CIA pa mislim da svo obezbedjenje doslo na aerodromu u Lufthansi.
U pitanju su bila 3 RKN kontejnera koja su dosla lufthansinim putnickim avionom pre dve nedelje posiljka iz Rima sa 18 odrezanih ljudskih glava svaka posebno umotana u plasticnoj foliji i zamrznute.
Uglavnom RKN kuleri su veoma osetljivi po pitanju papirologije i uopste transporta treba svemirske dozvole za otvaranje jednog RKN-a .
U ovom slucaju papiri nisu bili u redu nije se znala destinacija posle Chicaga odnosno aerodroma ,svaki RKN se mora reaisovati odnosno ubacivati suvi led i gde god dodje na koji terminal mora se ukljuciti u struju zbog temperature ,termostat je osetljiv na 0,1 stepen .
Uglavnom se prevoze lekovi u njima vakcine i tako to imao sam slucaj kad su prevozene i cokolade neke skupe verovatno u 4-5 kulera.
Greske prilikom transporta RKN-a se placaju a kaze ido do 1 milion$ .
Ja nisam video vecu akciju do sada mislio sam da je neki teroristicki napad .
Na vestima sam posle gledao da je posaljilac rekao da su glave bile dosle iz Chicaga i bile su za medicinske svrhe u Italiji i oni ih salju nazad na spaljivanje.
Auuu nisam znao sta sve mogu da prevezem u kamionu.
Naravno mi kao vozaci retko kad znamo sta vozimo cak i kad vozimo iphone nikad nebih rekao da su to iphoni jer su upakovani kao cipele u nekim bezveze jeftinim kineskim paletama.
osim naravno kad je poceo novi model da stize iphone5 to je bilo toliko obezbedjenje da su postali dosadni.
Kad smo tovarili telefone imas dvoje pored tebe neznam odakle su niti sta pricaju,oni nadgledaju utovar kad utovare kamion oni stavljaju blombu na vratima kamiona i prate te do magacina ,skidaju blombu ja odkacim kamion na vratima oni ulaze unutra i posle dezuraju pri istovaru i skladistenju.

Drugo, juce smo zavrsili oko 22:00 aerodrom vratili se u firmu koja je na domak aerodroma policija se sjatila 3 auta pravo na nas mi smo stajali u dvoristu i pusili izlaze njih 4 pandura kao od stene odvaljeni i jedan nas pita koliko dugo stojimo ovde mi onako iznenadjeni svi u glas 5-10-15 min kako kome doslo prvo u glavi,kaze on ajde ponovo da pitam koliko dugo stojite ovde pa reko 7 minuta izasli da pusimo ,ovde radimo a o cemu se radi ? kaze OK ako ovde radite kaze imamo dojavu da neko odavde iz ovog pravca koristio laser u pravcu aviona znate na koji laser mislim na onaj sto se deca kod nas igraju,neko je ladno zezao pilote laserom pazi to mi na kraj pameti bilo,kaze ako vidite nesto sumnjivo pozovite nas i prijatno.
reko ima svasta
danas sam pitao carinika na aerodromu za ovaj slucaj kaze da za takve stvari nema pomilovanja kazna je 5 godina apsa bez ikakvog problema i bez pardona.
Reply With Quote
Staro 27.01.2013, 20:17
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Momci da li mora prvo da se polaze i da se poseduje odredjeni period vozacka dozvola za automobil po dolasku u Ameriku da bi se steklo pravo da polaganja za kamion?
Da li je realno u prvih mesec dana regulisati vozacku dozvolu za automobil pa onda krenuti sa obukom za kamion sa nekim minimalnim poznavanjem engleskog jezika i da se uz tu obuku radi neki prvi posao?
Reply With Quote
Staro 27.01.2013, 21:19
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan Prikaz poruke
Momci da li mora prvo da se polaze i da se poseduje odredjeni period vozacka dozvola za automobil po dolasku u Ameriku da bi se steklo pravo da polaganja za kamion?
Da li je realno u prvih mesec dana regulisati vozacku dozvolu za automobil pa onda krenuti sa obukom za kamion sa nekim minimalnim poznavanjem engleskog jezika i da se uz tu obuku radi neki prvi posao?
Mora prvo da se ima obicna vozacka. Nju dobijes za dan, samo ako u USA ulazis prvi put i jos nemas SSN, moras da sacekas da stigne SSN, a to je 7-14 dana. Kad dobijes obicnu vozacku vec tog istog dana mozes da odes po CDL permit i krenes u auto-skolu za kamion.

Mozes da radis paralelno sa obukom jer je npr u Alamu obuka 2 sata dnevno, 4 dana (pon-sre-cet-pet) u nedelji i tako 5 nedelja.

Znaci kad se sabere, ako ne gubis vreme za neka 2 meseca mozes da dodjes do CDL-a.
Reply With Quote
Staro 27.01.2013, 22:43
mijan mijan je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Mora prvo da se ima obicna vozacka. Nju dobijes za dan, samo ako u USA ulazis prvi put i jos nemas SSN, moras da sacekas da stigne SSN, a to je 7-14 dana. Kad dobijes obicnu vozacku vec tog istog dana mozes da odes po CDL permit i krenes u auto-skolu za kamion.

Mozes da radis paralelno sa obukom jer je npr u Alamu obuka 2 sata dnevno, 4 dana (pon-sre-cet-pet) u nedelji i tako 5 nedelja.

Znaci kad se sabere, ako ne gubis vreme za neka 2 meseca mozes da dodjes do CDL-a.
Hvala. Podrazumeva se taj problem sa cekanjem na SSN nakon prvog ulaska, to mi je jasno. Ne rece nam nista za engleski. Kako upisati i razumeti predavanja u auto skoli za kamione tako brzo bez znanja jezika? Razumem da se nabubaju pitanja i testovi za potrebe polaganja ali treba nesto i razumeti za buduci odgovoran rad.
Reply With Quote
Staro 28.01.2013, 01:53
Aristotel Aristotel je offline
Drug član

Datum prijave: 09.07.2012
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Neces verovati ima tako vozaca koji si u po 10 godina a ne razumeju ni rec jednu na engleskom... ( nije problem jer ti dispecar posalje poruku sa tacnom adresom i tu adresu ubacis u GPS i vozi... ne treba neka filizofija... Jako prosto. Ne treba ti nista vise nego par recenica da znas da izgovoris i to je to! ) Tako koliko vidim umeš da oristiš kompujuter i da ostaviš poruku na forumu.... Bićes mastoj za njih...
Reply With Quote
Staro 28.01.2013, 08:55
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mijan Prikaz poruke
Hvala. Podrazumeva se taj problem sa cekanjem na SSN nakon prvog ulaska, to mi je jasno. Ne rece nam nista za engleski. Kako upisati i razumeti predavanja u auto skoli za kamione tako brzo bez znanja jezika? Razumem da se nabubaju pitanja i testovi za potrebe polaganja ali treba nesto i razumeti za buduci odgovoran rad.
Kao sto rece aristotel velika vecina nasih kamiondzija ni srpski ne zna kako treba, a kamoli engleski...

Sto se testova za permit tice, to je banka od nekih 400 pitanja. Svako ima tri ponudjena odgovora i na testu od tih 400 dobijes identicnih 60-ak pitanja. Moj engleski je sasvim ok, pa to nije bilo presudno kod ucenja testova jer je tu gomila nekih reci koje ne znam ni kako bih na srpski preveo - prosto je nova terminologija u pitanju. Dosta odgovora sam pamtio fotografski jer drugacije nije moglo

Sto se tice pre-trip dela vozackog, tu nemas sad klasicnu ucionicu sa uciteljem koji predaje Kad upises skolu daju ti skriptu od 9 strana koja se nabubaci i onda tokom casova instruktor vas sve pokupi pored kamiona i krene da reseta sa pitanjima po istom sablonu po kom pitaju na ispitu tako da za 5 nedelja udjes u stos. Tako je u Alamu, skoli u kojoj je vecina nas isla na obuku. Nas instruktor Daba sve to lepo objasni tako da tu stvarno nema neke filozofije. Drugi instruktor, Luis meksikanac je dobrica, ali mu je engleski ziva smejurija... Zato ako smatras da je engleski problem trazis izricito da budes kod naseg instruktora. Ja sam tu napravio gresku u samom startu prilikom upisa kad sam na pitanje da li znam engleski odgovorio sa "da". Odmah su me stavili kod meksikanca i krenule su glavobolje jer ja tog lika nista, ali nista nisam razumeo u prvih par nedelja...

Last edited by Magelan; 28.01.2013 at 09:02.
Reply With Quote
Staro 28.01.2013, 09:01
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Ta skripta od 9 strana za pretrip se nauci brzo, fora je samo da kad krenes to da citas pratis slike kad su u pitanju "suspension systems" i tako se lakse pamti. Isti je slucaj i sa delovima upravljackog sistema. Ostalo su delovi kamiona koje opisujes i objasnjavas cemu sluze. Ako imas nekih nedoumica, Daba ti objasni i pokaze uzivo na kamionu, a moze dosta i da se izgugluje i vidi na youtube-u.

Od toga uvek prave "big deal", a u stvari nista strasno... Meni je problem bio poligon, jer do tada nisam nikad isao u rikverc kamionom pa ceo taj obrnuti sistem vrtenja volana kad ides u rikverc mi je bio "cudan", mada sam posle 5 nedelja i to uspeo da savladam
Reply With Quote
Staro 29.01.2013, 13:03
mijan mijan je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Bravo momci sve kao iz rukava informacije. Mene zanima sta su obaveze jednog vozaca koji polozi za CDL i ulazi u taj posao?
Da priblizim pitanje. Svi smo mi slusali od roditelja kako su u bivsoj nam drzavi firme bile uglavnom velike i imale svoje radionice, svoje majstore i obaveze vozaca su se prakticno svodile na pricu upali kamion i vozi, a drugi pripreme i vozilo i papirologiju i ostalo sto treba. Sada imamo neki mrtvi kapitalizam u Srbiji uglavnom firme manjeg tipa pa su i zaduzenja vozaca drugacija. Recimo, moj drugar radi u jednoj firmi i njegova zaduzenja su osim voznje i da zna da popravi kamion kada nesto rikne, i papirologija, i da se sam snadje na putu za troskove i policiju jer gazda nema novca za zimske gume, i da prezivi sa neispravnim kamionom, i prakticno sve sam radis.
Kako izgleda zivot jednog vozaca u Americi onako bar generalno sto se tice tretmana i obaveza prema vozilu i prema radnom mestu? Verovatno bi dosta ljudi za pocetak radilo taj posao ali se u Srbiji nisu tim bavili pa mnogi i ne bi znali recimo popravljati vozilo. Opet verovatno su tamo kamioni noviji i manji su kvarovi.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
voznja kamiona u americi, šleper amerika

Pravila pisanja