![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Bravo Mijane, to i mene interesuje. Ko resava papirologiju, troskove goriva i kvarova na putu,utovara i istovara robe i sta ako dodje do ostecenja ili kvara robe koja se prevozi. Da li to pokriva osuguranje ili ne. Kako se naplacuje transport. Moj drugar ima svoje kamione, zivi u Arizoni i on poslove pronalazi preko interneta. Naplatu vrsi preko banaka jer mu se ne isplati da radi direktno sa firmom jer su ga vec dva puta presli prilikom naplate. Ovako mu je banka garant, jeste manja zarada ali sigurnija je, jer on svoju fakturu ispostavi banci i naplati a banka se posle juri sa vlasnikom robe.
Pitanja na ovu temu je milion i bilo kakav odgovor je vazan za ljude koji planiraju da se ovim poslom bave. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Neke firme dozvoljavaju i slanje dokumenata u elektronskom obliku (mail) ili fax-om, ali za fax usluge na truck stopovima deru. Pa onda kad dodjes u firmu naknadno odneses originale. Sto se placanja goriva tice, firma ti da "Fuel Card" - karticu sa kojom iskljucivo placas gorivo. Uvek sa firmom treba proveriti na kojim lancima benzinskih pumpi kartica (neProlazi) da ne dodje do problema kad stanes da sipas gorivo. Moja recimo nije htela da radi na Valero i Sunoco benzinskim pumpama, isto tako na Severoistoku je samo prolazila po glavnijim truck stopovima (TA, Petro, Pilot, Flying J, Loves) kojih gore nema puno pa i tu treba kalkulisati da se ne bi ostalo bez goriva. Neki poslodavci dozvoljavaju da se sa fuel kartice podigne izvesna kolicina cash-a ("cash advance"), za te neke sitne troskove vezane za kamion ali i to uvek treba razgraniciti pre nego sto se krene na put. Ovi veci lanci truck stopova koje sam gore pomenuo imaju i svoje "loyalty cards", (TA & Petro imaju istu jer su ista firma, isto vazi za par Pilot & Flying J), te kartice su besplatne i uvek ih treba koristiti prilikom kupovine goriva jer se skupljaju poeni, besplatna tusiranja itd... Svaki racun od goriva se izdaje u dva primerka i jedan saljes firmi kad za to dodje vreme. Firma je duzna da vozacu obezbedi izvesni broj chekova za nepredvidjene situacije koje se mogu dogoditi na putu. Ti checkovi su vezani za fuel karticu (isto kao cash advance) i njih koristis ako je doslo do kvara na putu i kamion mora da se popravi u najblizem servisu ("shop-u"). Ukoliko je kamion u voznom stanju, a postoji kvar koji moze da saceka, onda se uvek ide tako da dispatch nalazi turu ka gradu u kom je sediste firme kako bi se to popravilo u firminom servisu. I ovde su kamioni izakani i izraubovani, nemoj da te zavede da je u USA sve novije, ovde se to vozi dok ne crkne skroz, pogotovo po nasim firmama. Ali, ti kao vozac, ne snosis troskove za kvarove. Jedino ako ti napravis fizicku stetu na kamionu ili prikolici ti je placas ali to uglavnom na kraju odbiju od escrow-a koji si platio u prvih 10 nedelja posla (ili ako hoces da zadrzis escrow dogovoris se da ti odbijaju mesecno od ceka dogovoreni deo dok se kvar ne isplati). To vazi samo ako je vozac direktno odgvoran za stetu. U slucaju saobracajke, tu osiguranje pokriva stetu. Mala digresija: kako izgleda radni dan vozaca - nalazis se recimo u Bostonu, gde si jutros imao istovar i odremao si jedno par sati dok ti dispatch nije nasao turu. Dispatch te zove i kaze da kreces prema Portland, ME, da je tura odatle za Raleigh, NC i da je tezina 36.000. Ti kreces ka autoputu za Mejn i posle 10-ak minuta najduze dispatch ti salje sms sa podacima - Ime i tacna adresa firme, pick-up, load ili reference number, broj telefona firme i vreme (appointment) kada bi trebao da stignes sutra u Severnu Karolinu, koji je tip robe u pitanju, postoje li neka posebna pravila "ponasanja" u datim firmama u smislu shlema itd. Uvek mozes da trazis i direkcije ukoliko nisi siguran gde je to ili te GPS "navodi nekom cudnom putanjom". Kad dodjes na utovar i onii te utovare, dobijas otpremnicu (Bill of Laiding) i na njoj su podaci vezani za dostavu - adresa, vreme itd. Uvek dobijes 2-3 kopije jer jedna ostaje firma koja prima posiljku, a jedna tebi koja ide za frimu. Ako daju samo jednu kopiju obavezno trazis da naprave jos par. Isto tako ce ti cesto dati "seal" kojim zapecatis vrata na prikolici mada dosta firimi nije toliko striktno oko seal-a. (koji je plastikica koja moze upaljacem da se skine al' ajd, pa cak i kad daju metalni ja sam ga razvaljivao obicnim safcigerom). Odvezes tovar u Severnu Karolinu, istovaris i tad ti onaj na prijemu potpise Bill of Laiding koji cuvas - on ide u firmu i vazi samo kao potpisan. Logbooks (dnevnik) - bilo da su papirni ili elektronski, moras uvek imati "cist" logbook dok vozis. Postoji nekoliko pravila - u danu ne smes da vozis vise od 11 sati, kada se stavis off-duty moras da spavas bar 10 vezanih sati. Od momenta kada se ujutru stavis on-duty ne sme da prodje vise od 14 sati sto voznje sto odmora zajedno; svakih 7-8 dana mora da se pravi "reset" 34 vezana off-duty sata... Ima tu jos par nekih pravila kad se crta logbook... |
|
|||
|
|||
![]()
Koji si ti car covece, svaka ti cast na dobroti i volji koju imas za nas.
|
|
|||
|
|||
![]()
Hvala Magelan na nesebicnoj pomoci.Ako mozes napisi nam kako su tekli tvoji prvi dani u voznji i na sta treba da se obrati paznja.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Kada je drug polagao vozacki, svaki dan pred izlazak na polaganje ponavljao SPO, SPO... Pitamo mi njega sta ti je SPO, kaze "svetlo, pojas, ogledalo"... Dolazi dan nako polaganja, kaze pao... Zaboravio upaliti svetla ![]() ![]() ![]() Pa eto na sta da priazis ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
A evo malo o lokalnoj voznji posto vam je magelan opisao over the road.
Odprilike je sve isto samo sto za lokal vam ne treba logbook ,inace logbook vam je ovde kao sto je kod nas tahograf ,kod nas se logbook radio mislim 50-tih i pocetkom 60tih godina a to izgleda ovako nista vise nije dosadno nego da radis logbook,ovde u kamionima nema tahograf ali zato i nema ogranicenja brzine za kamione,kolko pise na znaku dozvoljena brzina tolko mozes da vozis ,dobro mozes malo vise od dozvoljenog ![]() U lokalu nema logbook ako ste ispod 12 sati na duznosti ,preko 12 sati vam isto treba logbook ,ali ima manifest tu pisete kad ste poceli i kad ste zavrsili smenu kolko ste vozili u toku smene,ja moj manifest uradim u nedelju za celu sedmicu. Sve ostalo je isto samo sto lokalna voznja oko aerodroma zahteva vise stopova po raznim magacinima i vise papirologije,recimo ja sam danas imao 7 stopa za utovar, za svakog posebno imam papire za pick up . Moja duznost je da proverim robu koju mi utovaraju da li nema ostecenja (rupe od filjuskara ili tome slicno) i dal i imam tacnu robu koja meni sleduje to se proverava pod odredjenim brojem ,ajd da pomenem svaka avio kompanija ima svoj kod ,to mozete pronaci online ako vas vise interesuje primer American airlines je 001,lufthansa 020,swis 724,itd,itd..+ 7 dodatne cifre znaci kod je uvek isti i nikad se ne menja dok ostale 7 cifre se menjaju ,kod + 7 cifre zove se master number (primer) imam jednu paletu da pokupim u lufthansi na mojim papirima mi pise 020 568 7858 , paletu sa tim brojem viljuskarista mora da mi donese, ako samo jedan broj nije tacan znaci da nije za mene. Moja duznost je pre no sto upalim kamion da proverim ulje i antifriz i da pregledam na kamionu jeli ima neka ostecenja,jer sad se izmenjujemo na kamionima ko sta pre ugrabi ,naravno uvek gleddas da uzmes neki bolji ako je moguce. Druge neke obaveze nemam da brinem sve ostalo popravljaju mehanicari ,uglavnom najvise stradaju creva za vazduh po neka sijalica i tako neke gluposti . Relativno imamo nove kamione svi su od 2008 pa na gore mozda vam bude cudno ali ovde kamion 2008 godiste moze da bude veoma los krsh,jer kao sto sam vec negde pisao ovi kasne za evropskim kamionima bar jedno 20god. Lokalna voznja znaci da si svaki dan kuci, pod lokalnom voznjom spada radius do 200milja oko chicaga ,ja se ne otimam mnogo za te ture. |
|
||||
|
||||
![]()
A kolika je razlika u novcu u odnosu na velike ture
|
|
|||
|
|||
![]()
Ova tema bi trebala da se zove "sedi i vozi", posto su ljudi do tancina objasnili. Svaka cast i hvala na informacijama koje pruzate.
|
|
||||
|
||||
![]()
To je sve relativno mozes ti da vozis OTR za0,35centi po milji a mozes i 0,50 tako i za lokal neko vozi za 14$ po satu a neko za 25 i vise po satu ,ali generalno vazi za pravilo da OTR vozaci inkasiraju koji dolar vise . Tretira se kao" DOBRO" OTR vozaci 1250$ nedeljno,lokal 900$ nedeljno, kao independet contractor sto znaci ovo ti je bruto cek , sve preko ovoga je odlicno u trenutnoj situaciji.
Sada kad uzmes u obzir obim voznje, kuci si jednom nedeljno i vozis i samo vozis onda mi se to bas i ne isplati. S druge strane imas ljude koji vole taj OTR posao .Mi smo imali dva nasa momka koji su vozil napustili pre dve nedelje kazu idemo na OTR malo kalifornija ovo ono, ne vole lokal.Pa sad kako ko voli . Mnogo je lakse naci OTR posao nego lokal to je cinjenica ,vozaci se traze kao hleb nikad dosta samo sto nece da plate dovoljno , kad otvoris oglase u jednom danu samo za chicago imas minimum 300 oglasa |
|
|||
|
|||
![]()
Jedno pitanje, da li je isplatljivije sto se tice para i potrosenog vremena na druge poslove, voziti lokalne ture ili raditi ili se skolovati za neki drugi posao na pocetku dolaska u Ameriku? U smislu, za nekoga ko je tek dosao u Ameriku, a da nema kvalifikacije za tamosnje poslove, da li je isplatljivije da polozi za kamion i vozi lokalne ture i bude sa porodicom tokom nedelje ili da se strpi i radi bilo kakav posao pa posle polaze za medicinskog brata/sestru, ili bolnicara, zavrsi kurs kompjutera administrator, mreze ili sta god. Znaci pitanje je sta bi ljudi koji su dosli u Ameriku preporucili novima koji su dosli, sta je najbolje za pocetak uloziti u sebe, a da nisi dosao sa necim priznatim kao sto je na primer programer ili slicno. Sta bi vi radili da ste sada na poceku, a imate iskustvo u Americi.
Voleo bi da cujem iskusva i preporuke sto vise ljudi koji su tamo, jer bi mnogo znacilo novima. Naravno da ne mora da bude reper za sve, sigurno zavisi od grada do grada, ali bi voleo da svako kaze u njegovom/njenom gradu kako stoje stvari. |
![]() |
Tags |
voznja kamiona u americi, šleper amerika |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vozac kamiona zelena karta | nebojsagm | Vaša strana | 11 | 02.08.2012 11:14 |
![]() |