![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Kad sam polagao za kola mogao sam sa tom u pasosu, ali za kamion su trazili bas plastiku. A ako se prebacujes sa prebivalistem u ilinois a imas cdl florida, moraces da polazes opet u ilinoisu
|
|
|||
|
|||
![]()
pa da i predpostavio sam da su pare glavni razlog sto se neko svjesno pretovara, a dobro to vazi za rifer da se svjesno pretovare i voze nocu to sve ok, a da li i za obicni (dakle NE hladnjaca)
![]() vazi isto ako te svjesno pretovare da te vise plate ili to pokusaju na foru pa ako prodje prodje ne prodje nikom nista? i znas sta me jos interesuje, kako ti mozes znati jesu te pretovarili ili ne? vjerujem nakon izvjesnog perioda voznje vidis po razlicitim parametrima, da li gume ili gabaritno po volumenu robe koja stane ili tako dalje, ali da li tu na utovaru postoje vage? ne cini mi se tako na klipovima na youtube kada gledam znas sta me jos interesuje i ti i magelan ste govorili u nekim prijasnjim postovima kako te natovare i onda odes nakon toga negdje na neki da li truck stop ili negdje da "stelujes" nesto (nisam bas shvatio) ali kao ima veze sa prebacivanjem tereta zbog osovina ili tako nekako ako sam dobro shvatio... jel mozes i to da mi objasnis, zvuci mi bitno a ne mogu da provalim o cemu se radi? Punoo hvala na odgovorima i puno pozdrava sa balkana |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mozes da provalis tezinu po gumama ako bas legnu, ali kaze. Svi uglavnom znaju max dozvoljenu nosivost. Malo koka firma ima svoju vagu, pa onda moras da odes na obliznju pumpu koja ima vagu. Max tezina po osovinama je 12000 pounds na steering wheels, 34000 na drive wheels i 34 na trailer. Ako si recimo 35000 na drive a 33 na trailer, povucices tockove trailera ka napred tj ka drive wheels da bi prebacio teret na prikolicu tj rasteretio drive tyres tezinu i onda si 34 na obe osovine tezak. Ali bi vrvtno morao opet da se meris da proveris. |
|
|||
|
|||
![]()
aha aha jasno sada
I dalje mi ostajes duzan jedan odgovor, desava li se da te plate vise ako te pretovare i ako nisi hladnjaca nego "obicni" kamion? Doduse to pravi razliku samo ako si owner-operator ali bez obzira jel se i to desava? recimo gledajuci razne klipove na YT vidio sam da ima nekada voznji koje su "jako kratke" a placaju se HRPU para, za predpostaviti je da je tu kamion malo pretovaren jer je logicno osim mozda fakta da se ljudima jako zuri, ali siguran sam da i opeterecenje igra neku ulogu... sta ti kazes na to? |
|
|||
|
|||
![]()
eh daaa
Pade mi na pamet Obzirom da u posljednje vrijeme svi vi koji vozite govorite o tome kako se vise ne moze voziti sa ovim i onim vrstama viza kao sto je moglo do sada kako su kontrole postrozile kako raskrinkavaju razlicite grupe koje prave ilegalne dozvole i slicne stvari sticem osjecaj kao da "uvode red" u taj segment trucking-a (mozda zvuci naivno to tako reci ali da bi ste shvatili sta zelim da kazem) , a isto tako vec dugo odnosno godinama unazad na ovoj temi je da su vozaci deficitarni odnosno da uvijek fali vozaca itd itd Da li cjenite da ce doci do eventualnog "povecanja plate" dakle povecanja placanja po milji za vozace kako bi se vrbovali ljudi da dodju voziti, jer kada trzistu uskratis tu ilegalnu jeftinu radnu snagu logicno je da ce ovi legalni zbog toga ispastati, sada kada se to malo pomalo mete i kada bude pometeno da li ocekujete da ce vlasnici morati dizati cjene po milji kako bi vrbovali dodatne vozace? |
|
|||
|
|||
![]()
Nisi obican kamion nego umesto rifer prikolice vuces dry van.
![]() Kratke ture se takodje vise placaju ownerima jer su uglavnom hitne sa jedne strane, a sa druge izgubis vreme na utovaru i istovaru osim te krace voznje pa ti ode dan i onda moraju vise da te plate. Nisu to nikakve hrpe para u pitanju ali recimo da je placeno 50% vise. Sto se tice opterecenja ima tura gde si tezak a ima i takvih da vozis samo par paleta u prikolici. Meni se desilo jednom da sam vozio u prikolici samo jednu paletu vorchester sosa, da ne verujes ali eto nekome se isplatilo i za to da plati prevoz. Sto se tice nasih vozaca oni vec polako upadaju u problem, oni koji su ovde ilegalno kada im isteknu dozvole vise nece moci da ih produze, novi koji dodju preko studentske razmene nemaju nikakve sanse da dodju do dozvole jer nemaju zelene karte i eto manjka. Plate su vec porasle u zadnjih godinu dana. Neretko se vec placa vozacima 50 centi po milji, ponegde cak i neki cent vise. Ukoliko uvedu elektronske log bukove verovatno ce se cena po milji pomeriti jos na vise jer ce se manje milja voziti. |
|
|||
|
|||
![]()
U principu nikome sem vozacima (odnosno krajnjim radnicima) nije u cilju elektronski logbook, ali i to samo ukoliko ce se povecati cjena po milji.
Eh vidis 50 centi po milji je vec mnogo vise nego sto sam ja citao iz starijih postova jer sam ja citao 40 do 42... a ako ce ici jos gore to je jos bolje jer to uslovljava da i citav sistem placa vise, pa ce se na kraju PRAVO isplatiti biti owner operator ? jer trenutno je prosjek 1,6$ po milji a ako se prosjek digne na 2$ ali PROSJEK znaci da ce biti jako ozbiljne pare na tome, ako radis pametno! (koliko sam ja uspio provaliti iz iskustava ljudi kao i iz neke proste najprostije racunice) I onda u takvoj kombinaciji biti owner operater i raditi timsku voznju je u biti idealno i vlasniku i partneru (ukoliko je vlasnik jedan od vozaca hocu da kazem) Naravno sve pod uslovom da se ilegalci sklone sa ovog posla u velikoj mjeri. |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam planirao da stignem u Cikago pocetkom ili sredinom aprila, da spremim dozvolu do pocetka sezone 1.juna, ali ako moram cekati karticu da stigne, onda sam i ja na cekanju za posao na duze?
|
|
|||
|
|||
![]()
Na koju karticu mislite? Viza u pasosu po ulasku overena pecatom ima istu pravnu vaznost kao green card. Mogli bi cekati na SSN, ali u nekim firmama mozete da pocnete da radite i bez toga, samo vas nece moci isplatiti dok ne saznaju vas SSN.
|
|
|||
|
|||
![]()
E pa super onda, clan markoss u gornjem postu kaze da je imao drugaciju situaciju. Hvala na odgovoru.
|
![]() |
Tags |
voznja kamiona u americi, šleper amerika |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vozac kamiona zelena karta | nebojsagm | Vaša strana | 11 | 02.08.2012 11:14 |
![]() |