ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 02.02.2013, 08:31
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Zavisi sta su ti prioriteti, sklonosti, zelje...

Nekome ko ne zeli da se cima sa skolama kamion je odlicna solucija jer je zarada odlicna.

Nekome kome je bitno da sa porodicom bude svaki dan i ne zeli to da zvrtvuje bolji je definitivno neki stacionarniji posao. Imaj u vidu da se za voznju u lokalu uglavnom trazi prethodno iskustvo i mnogo je generalno lakse naci ponude za "over the road" nego za local jer vecina porodicnih ljudi gleda da se otarasi OTR-a i predje na lokal...

Ja sam recimo bio bolnicar od starta, i bio na toj poziciji nekih godinu dana, ne zato sto sto nisam hteo da vozim kamion vec zato sto sam bio vezan za pohadjanje nastave u skoli preko koje sam odrzavao vizu. Onda sam se ubacio u health insurance i radio kao lekar na proceni rizika. Tu sam bio godinu dana, kancelarijski posao, bio je duplo bolje placen nego bolnicarski i obesbedio mi da isfinansiram nursing school u koji sam pohadjao paralelno sa poslom. Medjutim tu sam dosao do tacke prezasicenja, medjuljudski odnosi su bili blagi ocaj i prosto mi je kamion dosao kao posao koji ce me u pravom smislu "rehabilitovati" od svakodnevnog psihickog mrcvarenja u osiguravajucoj kuci.

Ja sam u kamion seo onog momenta kad se zavrsio nursing program jer mi je trebao psihicki odmor od svega i iskreno prijala mi je voznja tih nekih 9 meseci... Onog momenta kad sam dobio licencu za nurse (u kamionu sam polako spremao drzavni) sam izasao iz kamiona i u roku od deset dana dobio posao u struci koji je sasvim ok placen (manje vise izadje na isto kad se odbiju takse) i sad bar uvek imam opciju da kad mi jedno dosadi mogu da rotiram poslove...

Last edited by Magelan; 02.02.2013 at 08:36.
Reply With Quote
Staro 02.02.2013, 09:19
flops flops je offline
Drug član

Datum prijave: 20.10.2010
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Slazem se sa tobom da zavisi od coveka do coveka i njegovih sklonosti i zelja, ali mozda moje pitanje nije dobro formulisano i nejasno. Pitanje je za one koji su u Americi sta bi vi uradili na pocetku, u fazonu da mi je ova pamet i iskustvo na pocetku bi to i to radio sto se tice posla i ulaganja u sebe zavrsavanjem nekih skola. Znam da su ljudi razliciti i razlicite stvari ih interesuju, ali mislim da ne bi bilo lose napisati iskustva jer se mozda neko pronadje u nekom poslu ili mu neko da ideju.
Reply With Quote
Staro 02.02.2013, 09:38
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik flops Prikaz poruke
Jedno pitanje, da li je isplatljivije sto se tice para i potrosenog vremena na druge poslove, voziti lokalne ture ili raditi ili se skolovati za neki drugi posao na pocetku dolaska u Ameriku? U smislu, za nekoga ko je tek dosao u Ameriku, a da nema kvalifikacije za tamosnje poslove, da li je isplatljivije da polozi za kamion i vozi lokalne ture i bude sa porodicom tokom nedelje ili da se strpi i radi bilo kakav posao pa posle polaze za medicinskog brata/sestru, ili bolnicara, zavrsi kurs kompjutera administrator, mreze ili sta god. Znaci pitanje je sta bi ljudi koji su dosli u Ameriku preporucili novima koji su dosli, sta je najbolje za pocetak uloziti u sebe, a da nisi dosao sa necim priznatim kao sto je na primer programer ili slicno. Sta bi vi radili da ste sada na poceku, a imate iskustvo u Americi.
Voleo bi da cujem iskusva i preporuke sto vise ljudi koji su tamo, jer bi mnogo znacilo novima. Naravno da ne mora da bude reper za sve, sigurno zavisi od grada do grada, ali bi voleo da svako kaze u njegovom/njenom gradu kako stoje stvari.

Flops ,ti ljudi koji tako dolaze su u "challenge" poziciji sto bi rekli ameri ,i ja sam bio jedan ot tih...znaci zavisi sad prvenstveno sa kim si dosao ,ako si dosao solo onda si u startu 80% u boljoj poziciji od onoga ko je dosao sa zenom i detetom od 6 godina,jer prvo kad si sam u startu imaces manje troskove ,manje briga, vise vremena za sebe odnosno svo vreme ovoga sveta za sebe.

Ako si dosao sa zenom i detetom od 6 godina(zasto kazem 6 jer ti je to najgora varijanta dete odmah trebas da spremas za skolsku godinu) u drugacijoj si situaciji PUUUUNOOOO,mislim da neces imati vremena mnogo da biras a tek da planiras da kad dodjes ovde odmah krenes u skolu za CDL nema shanse osim ako ne poneses jedno 10000EURA minimum znaci u tom smeru nemoj da ides .Prvo ce ti trebati vozacka dozvola class D.

Moj predlog za ljude koji dolaze u Chicagu onako blanko, je da krenu sa aerodromom sa trazenjem posla ,mislim da je to pravac vecini ljudi koji dolaze ovde i najlakse je tamo doci do posla u ovoj trenutnoj situaciji.
Tu vam je start 10$ a i nakon 2 godine vam je isto 10$ na sat tako da morate razmisljati sta ce te sa sobom i ako ste za kamion barem ce kapkati po neka para dok radite na CDL-u. Drugo zasto je dobar aerodrom imate u izobilju nase ljude i nase vozace a i nemoraju biti nasi ,krenite u prikupljanju informacija svaka informacija je dobro dosla ali bas svaka.

Odatle je najlakse napraviti skok sa filjuskara na kamion.
opet ponavljam ovo je moj predlog ima tu naravno i drugi pravci ali ja za druge trenutno ja neznam.Ustvari postoji varijanta za janitora (cistaca) po down townu ali neznam kolko ce te tu ogrejati sunce ,bices iznenadjen kad vidis da na konkurs je doslo vas 100 minimum sedite i cekate red za razgovor sa supervizorom ili menadzerom a sanse da vi dobijete to radno mesto su vam 0%
osim ako je taj menadzer nije vasem suraku komsija pa njegov rodjak tu mozda ima svetlo na kraju tunela ovako nikako.

Eto tolko mogu da pomognem i da kazem da je pocetak veoma, veoma tezak i to imajte na umu, ali nemojte se predavati naravno,eto ako vam je za olaksanje imajte nas na umu, mi smo to tesko prosli ,procicete i vi.Pozitivan rezultat ce se videti za 12-24 meseci nece pre ali bice pozitivan.
Reply With Quote
Staro 02.02.2013, 10:56
flops flops je offline
Drug član

Datum prijave: 20.10.2010
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Hvala vam obojici na informacijama, u principu to je sustina moga pitanja, a vi ste lepo opisali vasa iskustva, sto je i poenta moga pitanja, pa ce neko mozda da pronadje u odgovorima sta bi mogao da radi na pocetku i u kom pravcu da ide. Bilo bi lepo kada bi se jos ljudi ukljucilo i reklo svoja iskustva i preporuke.
Reply With Quote
Staro 02.02.2013, 12:16
aspirin aspirin je offline
Drug član

Datum prijave: 15.03.2012
Nepromenjeno

Ako se zalepis za kamion velike su sanse da izgubis kontakt sa porodicom. Nema te kuci za zenu i decu kada im budes najpotrebniji.
Moraces da laziras logbook da bi zaradio nesto vise od radnika koji odrade svoju smenu u nekoj firmi i idu svojoj kuci i porodici.
Sedeces u kamionu slusati nasu muziku i kad ces nauciti jezik?! Ako si u nekoj firmi blizu kuce, posle posla imaces vremena da ucis jezik, uz to na radnom mestu imaces kontakt sa ljudima i popravices znanje jezika. U kamionu ces stagnirati sa jezikom.
Trucking je samo nuzno zlo i nista vise. Po meni je bolje odmah krenuti traziti nesto prakticnije i uloziti te 2 hiljade sto bi plagao CDL u nesto drugo.
Reply With Quote
Staro 03.02.2013, 01:53
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

@Aspirin
Jeste trucking nuzno zlo i nosi sve te negativne strane koje si naveo, sve je to surova istina, ali nadji mi posao koji novopridosli imigrant moze da nadje u bilo kojoj firmi i da zaradi bar priblizno koliko bi zaradio u kamionu? Nema vise poslova od $18-20 po obicnim firmama, nisu vise devedeste i ti obicni poslovi su placeni oko $10 na sat pa ti izdrzavaj porodicu sa tim...

@flops
Ne znam sta da ti kazem. Ja sam dosao kao single, sa studentskom vizom u pasosu i imao sam drugaciji put od ljudi koji dolaze sa GC dobijenom na lutriji. Danas je tacno 3 godine kako sam sleteo na JFK, u medjuvremenu nisam gubio vreme sa poslovima i na pitanje da li bih licno ista menjao, ne verujem, jer je situacija sama diktirala korake i nije bilo previse prostora za izbor...
Reply With Quote
Staro 03.02.2013, 06:00
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik magelan Prikaz poruke
@aspirin
jeste trucking nuzno zlo i nosi sve te negativne strane koje si naveo, sve je to surova istina, ali nadji mi posao koji novopridosli imigrant moze da nadje u bilo kojoj firmi i da zaradi bar priblizno koliko bi zaradio u kamionu? Nema vise poslova od $18-20 po obicnim firmama, nisu vise devedeste i ti obicni poslovi su placeni oko $10 na sat pa ti izdrzavaj porodicu sa tim...

@flops
ne znam sta da ti kazem. Ja sam dosao kao single, sa studentskom vizom u pasosu i imao sam drugaciji put od ljudi koji dolaze sa gc dobijenom na lutriji. Danas je tacno 3 godine kako sam sleteo na jfk, u medjuvremenu nisam gubio vreme sa poslovima i na pitanje da li bih licno ista menjao, ne verujem, jer je situacija sama diktirala korake i nije bilo previse prostora za izbor...
срећна трогодишњица друже!!! па да идуће године у ово време сви будемо $$$ милионери!
Staro 13.02.2013, 20:19
EKV EKV je offline
Član

Datum prijave: 13.02.2013
Nepromenjeno

Matori svaka ti cast,ja mozda dodjem tamo na prolece ako dobijem h2b vizu,vidim po prici da nije lako al verujem da je mnogo bolje nego ovde,i verovatno cu rabadzijati na pocetku,jer to i ovde radim al to je zadnji posao.reci mi dal se kajes sto si otisao
Reply With Quote
Staro 14.02.2013, 10:44
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik EKV Prikaz poruke
Matori svaka ti cast,ja mozda dodjem tamo na prolece ako dobijem h2b vizu,vidim po prici da nije lako al verujem da je mnogo bolje nego ovde,i verovatno cu rabadzijati na pocetku,jer to i ovde radim al to je zadnji posao.reci mi dal se kajes sto si otisao
Ja?

Nisam se nikada pokajao sto sam otisao preko jer mi je perspektiva u Srbiji bila zivi ocaj. Nisam imao sta da izgubim Bio sam stambeno neobezbedjen, bez auta, sa poslom na odredjeno vreme van struke, a ono sto sam radio u struci bilo je po kojekakvim ordinacijama za bedni procenat. Ono sto sam u Srbiji ostavio su porodica i prijatelji...

Meni je varijanta za USA uletela na precac, dok sam se uveliko pripremao za Norvesku. Nisam imao nesto preterano vremena za razmisljane, presekao u momentu i dosao ovamo. Nekad kad upadnem u dubiozu zapitam se da li je bilo mozda pametnije da sam otisao u Norge, do sada bih tamo vec imao stomatolosku licencu. Medjutim, cim se malo povratim shvatim da ovo nije uopste bio los potez jer sam se ovde za ove tri godine bavio svim i svacim, radio sta sam hteo i kako sam hteo, vozio kamion izmedju ostalog, sto mi je oduvek bila neka luda ideja...

"Rabadziluk" sto ti rece, u mom slucaju nije samo bio posao. Tih skoro godinu dana vozanja je bila jedinstvena prilika da vidim celu Ameriku (koliko je to moguce iz kamiona), i da u isto vreme imam stalni izvor prihoda i posao gde nemam nikog nad glavom da mi zvoca i tupi ceo dan Recimo da je to bio jedan dobar "razred zivotne skole". I danas kad me nekad zatrpaju papirologijom na poslu sa osmehom se setim kamiondzijskih dana i dodju mi lude ideje tipa "a da ja uzmem 3 meseca neplaceno pod izgovorom da idem za Srbiju i zapalim u kamion"
Reply With Quote
Staro 14.02.2013, 20:03
EKV EKV je offline
Član

Datum prijave: 13.02.2013
Nepromenjeno

E, veruj mi da mi je muka vise od Srbije, ne zelim da ceo zivot protracim u ovoj rupi. Zivim ovde normalno, al ne vidim nikakvu perspektivu, nameravas li da se nekad vratis? Ja sam 86god.ti Pozzzz

Last edited by Magelan; 10.05.2015 at 01:22. Razlog: Moderacija
Reply With Quote
Odgovori

Tags
voznja kamiona u americi, šleper amerika

Pravila pisanja