ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.04.2011, 00:25
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Posle nekoliko meseci od dolaska u Chicago sam dobio zdravstveno osiguranje od Blue Cross Blue Shield of Illinois. Posle mesec i po dana od dobijanja osiguranja sam otisao da uradim redovan pregled. Nasli su mi bili povisen secer i poslali da uradim dodatne testove, a posle toga jos testova i jos testova...
Od prvog testiranja su mi redom stizala razna obavestenja o procesiranju laboratorijskih troskova sto od bolnice gde sam radio testove sto od osiguravajuce kuce. Prosli petak mi je stiglo obavestenje od bolnice da je moja osiguravajuca kuca odbila da plati troskove zbog "pre-existing conditions". Jutros sam pozvao moje osiguranje i oni su mi objasnili da moram da im dostavim dokument koji pokazuje da sam sve ove godine u Srbiji imao zdravstveno osiguranje Posto su mi ljubazne sluzbenice osiguranja verovale na rec preko telefona procesuirale su mi skoro sve dosadasnje laboratorisjke testove, ali su mi rekli da moj "pre-existing condition" slucaj traje 18 meseci ili do mog slanja potrebnih dokumenata, pa ako necu da se rvem sa njima preko telefona za svaki odlazak kod doktora bolje da im posaljem to. Kada budem smislio sta da im posaljem i kada rascistim ovu situaciju javicu vam sta sam sve morao da uradim da bi se znalo za ubuduce...
Staro 05.04.2011, 00:53
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Zar nisu već uzeli da rešavaju to "pre-existing conditions" sranje što proganja svakoga? Uostalom, nije mi jasno kako tako lagano odbijaju nekoga sa povišenim šećerom... Nije kao da si već došao u stadijum da se bockaš insulinom.

Citat:
Posto su mi ljubazne sluzbenice osiguranja verovale na rec preko telefona
Što je baš teško, imajući u vidu da većina država u svetu ima dostupno državno zdravstveno osiguranje
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 03:23
dejancic's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheNenad Prikaz poruke
Zar nisu već uzeli da rešavaju to "pre-existing conditions" sranje što proganja svakoga?
Uzeli i resili ga tako sto te maltretiraju za skoro svaki racun i tako narednih 18 meseci koliko traje procedura...
Staro 05.04.2011, 03:42
wrath:of:the:lich:king's Avatar
wrath:of:the:lich:king wrath:of:the:lich:king je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.11.2008
US lokacija: Ohio
YU lokacija: Vojvodina
Nepromenjeno

Meni je pre-existing condition bio problem citavih 12 meseci.

Svaki put kada doktor pokusa da naplati od osiguranja, osiguravajuca kuca meni posalje Free of Care formular u kome sam izjavljivala da ranije "nisam imala taj i taj zdravstveni problem ili nisam lecena od tog i tog". To je to. Ne znam kako je kod drugih, ovo je situacija kod Medical Mutual of Ohio. Inace, moje mesecno osiguranje je....... 340$ Da vidim je l ima neko skuplje!!
Staro 05.04.2011, 03:48
dejancic's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wrath:of:the:lich:king Prikaz poruke

Svaki put kada doktor pokusa da naplati od osiguranja, osiguravajuca kuca meni posalje Free of Care formular u kome sam izjavljivala da ranije "nisam imala taj i taj zdravstveni problem ili nisam lecena od tog i tog". To je to. Ne znam kako je kod drugih, ovo je situacija kod Medical Mutual of Ohio. Inace, moje mesecno osiguranje je....... 340$ Da vidim je l ima neko skuplje!!
Meni su samo slali iz osiguranja fotokopiju njihove prepiske sa laboratorijom. Nijednom mi nisu poslali da treba bilo sta od dodatnih dokumenata da im prilozim. Cak su mi jednu posetu laboratoriji i procesirali, platili dobar deo i poslali cek za ostatak. Da nisam dobio pismo iz laboratorije da osiguranje nece da plati jednu posetu i da treba da kontaktiram osiguranje ja ih ne bih pozvao nikad, pa ni tad.
Staro 05.04.2011, 08:33
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dejancic Prikaz poruke
Posle nekoliko meseci od dolaska u Chicago sam dobio zdravstveno osiguranje od Blue Cross Blue Shield of Illinois. Posle mesec i po dana od dobijanja osiguranja sam otisao da uradim redovan pregled. Nasli su mi bili povisen secer i poslali da uradim dodatne testove, a posle toga jos testova i jos testova...
Od prvog testiranja su mi redom stizala razna obavestenja o procesiranju laboratorijskih troskova sto od bolnice gde sam radio testove sto od osiguravajuce kuce. Prosli petak mi je stiglo obavestenje od bolnice da je moja osiguravajuca kuca odbila da plati troskove zbog "pre-existing conditions". Jutros sam pozvao moje osiguranje i oni su mi objasnili da moram da im dostavim dokument koji pokazuje da sam sve ove godine u Srbiji imao zdravstveno osiguranje Posto su mi ljubazne sluzbenice osiguranja verovale na rec preko telefona procesuirale su mi skoro sve dosadasnje laboratorisjke testove, ali su mi rekli da moj "pre-existing condition" slucaj traje 18 meseci ili do mog slanja potrebnih dokumenata, pa ako necu da se rvem sa njima preko telefona za svaki odlazak kod doktora bolje da im posaljem to. Kada budem smislio sta da im posaljem i kada rascistim ovu situaciju javicu vam sta sam sve morao da uradim da bi se znalo za ubuduce...
imas li predstavu na osnovu cega su oni zakljucili da je to pre-existing condition?
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 08:38
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik wrath:of:the:lich:king Prikaz poruke

to je osiguranje samo za tebe? nase je famili i placamo ga mesecno $560 za nas troje (2 odraslih i dete).
inace sam pre par dana dobila od doktora (pedijatra) racun na $650 dolara za pregled koji smo obavili za dete u januaru (redovan godisnji pregled, vakcine, kompletan pregled za skolu, sluh, vid, fizijatar,analiza krvi i urina) i to samo zato sto je osoba koja je pravila racun umesto da naplati po novoj polisi osiguranja (koju sam uredno dostavila) naplatila po onoj koja je istella 31. decembra i osiguranje je odbilo

zvala sam ih da to isprave (posto nam osiguranje pokriva taj pregled kompletan) i rekli su da zanemarim racun da ce ispraviti i naplatiti od osiguranja.
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 16:21
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Effective September 2010, children (below age 19) with pre-existing conditions may not be denied access to their parents' health plan and insurance companies will no longer be allowed to insure a child, but exclude treatments for that child's pre-existing condition.

Starting in 2014, this provision will apply to adults as well.
Očekivao sam da će pre rešiti ovo, ali bolje ikad neko nikad... Osim ako republikanci nešto ne u*eru.
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 05.04.2011, 23:23
dejancic's Avatar
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dmi Prikaz poruke
imas li predstavu na osnovu cega su oni zakljucili da je to pre-existing condition?
Nazalost, ne znam. Kada sam pitao menadzerku da li je to mozda nesto vezano za nas zdravstveni plan nije znala nista pa ih je ona pozvala. Tada su joj rekli isto sto i meni, da to nema veze konkretno sa mnom vec da je to neko generalno pravilo. Znam da je nesto spomenula od 01.01.2011. bla, bla, bla, ali ne znam da li su tada oni nesto promenili ili je rekla taj datum zato sto sam ja tada dobio osiguranje.
Staro 06.04.2011, 02:11
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Novo osiguranje moze da diabetes tretira kao "pre-existing" kondiciju ukoliko nisi imao zdravstveno osiguranje (uplaceno kod kredibilnih osiguravajucih kompanija) godinu dana pre prijavljivanja na njihov plan bez "lapse" u polisi duze od 63 dana. Ukoliko je to slucaj, imaju prava da odbiju pokrice odredjenih pregleda i lecenja u prvih 12 ili 18 meseci. Slicna ogranicenja imaju i dental osiguranja kada su na primer krunice, mostovi i tako dalje. Ova pravila vaze za "grupna" osiguranja, odnosno ona dobijena preko poslodavca i prava i obaveze obe strane su utvrdjene zakonskim aktima 96-te...

Kredibilna osiguranja:
  • A group health plan (related to employment)
  • Medicare
  • Medicaid
  • A military-sponsored health care program such as TRICARE
  • Health plans offered by the Indian Health Service
  • A state high-risk health insurance pool
  • The federal Employees Health Benefit Program
  • A public health plan established or maintained by a state or local government
  • A health benefit plan provided for Peace Corps members

Osiguravajuce kompanije imaju pravo da "pre-existing condition" tako definisu cak i ako nisi bio svestan svog zdravstvenog stanja. Dakle, ono sto oni traze je da im dostavis dokaz da si imao neprekidno zdravstveno osiguranje pre nego sto si dobio ovo preko firme. Ukoliko si imao "strano" osiguranje, ono se ne smatra "kredibilnim" (izuzetak je trudnoca, ukoliko je bila pokrivena prethodnim planom).

Za razumevanje zdravstvenog sistema treba vremena - a ja da ne bih opet ulazila u neke polemike pa da se ubedjujem sa ljudima zasto je nesto dobro ili ne i zasto tvrdim to sto tvrdim: zakazi sastanka sa HR manager-om koji/a ako ne ume da ti objasni, dace ti kontakt od rep-a koji je sastavio plan. Treba da se fokusiras ne samo na kompanijski plan nego na ovo sto sam ti gore pomenula - limitation for new enrollees, HIPAA/Title 1.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja