![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Posle nekoliko meseci od dolaska u Chicago sam dobio zdravstveno osiguranje od Blue Cross Blue Shield of Illinois. Posle mesec i po dana od dobijanja osiguranja sam otisao da uradim redovan pregled. Nasli su mi bili povisen secer i poslali da uradim dodatne testove, a posle toga jos testova i jos testova...
![]() Od prvog testiranja su mi redom stizala razna obavestenja o procesiranju laboratorijskih troskova sto od bolnice gde sam radio testove sto od osiguravajuce kuce. Prosli petak mi je stiglo obavestenje od bolnice da je moja osiguravajuca kuca odbila da plati troskove zbog "pre-existing conditions". Jutros sam pozvao moje osiguranje i oni su mi objasnili da moram da im dostavim dokument koji pokazuje da sam sve ove godine u Srbiji imao zdravstveno osiguranje ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Zar nisu već uzeli da rešavaju to "pre-existing conditions" sranje što proganja svakoga? Uostalom, nije mi jasno kako tako lagano odbijaju nekoga sa povišenim šećerom... Nije kao da si već došao u stadijum da se bockaš insulinom.
Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Uzeli i resili ga tako sto te maltretiraju za skoro svaki racun i tako narednih 18 meseci koliko traje procedura...
|
||||
|
||||
![]()
Meni je pre-existing condition bio problem citavih 12 meseci.
Svaki put kada doktor pokusa da naplati od osiguranja, osiguravajuca kuca meni posalje Free of Care formular u kome sam izjavljivala da ranije "nisam imala taj i taj zdravstveni problem ili nisam lecena od tog i tog". To je to. Ne znam kako je kod drugih, ovo je situacija kod Medical Mutual of Ohio. Inace, moje mesecno osiguranje je....... 340$ ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
inace sam pre par dana dobila od doktora (pedijatra) racun na $650 dolara za pregled koji smo obavili za dete u januaru (redovan godisnji pregled, vakcine, kompletan pregled za skolu, sluh, vid, fizijatar,analiza krvi i urina) i to samo zato sto je osoba koja je pravila racun umesto da naplati po novoj polisi osiguranja (koju sam uredno dostavila) naplatila po onoj koja je istella 31. decembra i osiguranje je odbilo ![]() zvala sam ih da to isprave (posto nam osiguranje pokriva taj pregled kompletan) i rekli su da zanemarim racun da ce ispraviti i naplatiti od osiguranja. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Nazalost, ne znam. Kada sam pitao menadzerku da li je to mozda nesto vezano za nas zdravstveni plan nije znala nista pa ih je ona pozvala. Tada su joj rekli isto sto i meni, da to nema veze konkretno sa mnom vec da je to neko generalno pravilo. Znam da je nesto spomenula od 01.01.2011. bla, bla, bla, ali ne znam da li su tada oni nesto promenili ili je rekla taj datum zato sto sam ja tada dobio osiguranje.
|
||||
|
||||
![]()
Novo osiguranje moze da diabetes tretira kao "pre-existing" kondiciju ukoliko nisi imao zdravstveno osiguranje (uplaceno kod kredibilnih osiguravajucih kompanija) godinu dana pre prijavljivanja na njihov plan bez "lapse" u polisi duze od 63 dana. Ukoliko je to slucaj, imaju prava da odbiju pokrice odredjenih pregleda i lecenja u prvih 12 ili 18 meseci. Slicna ogranicenja imaju i dental osiguranja kada su na primer krunice, mostovi i tako dalje. Ova pravila vaze za "grupna" osiguranja, odnosno ona dobijena preko poslodavca i prava i obaveze obe strane su utvrdjene zakonskim aktima 96-te...
Kredibilna osiguranja:
Osiguravajuce kompanije imaju pravo da "pre-existing condition" tako definisu cak i ako nisi bio svestan svog zdravstvenog stanja. Dakle, ono sto oni traze je da im dostavis dokaz da si imao neprekidno zdravstveno osiguranje pre nego sto si dobio ovo preko firme. Ukoliko si imao "strano" osiguranje, ono se ne smatra "kredibilnim" (izuzetak je trudnoca, ukoliko je bila pokrivena prethodnim planom). Za razumevanje zdravstvenog sistema treba vremena - a ja da ne bih opet ulazila u neke polemike pa da se ubedjujem sa ljudima zasto je nesto dobro ili ne i zasto tvrdim to sto tvrdim: zakazi sastanka sa HR manager-om koji/a ako ne ume da ti objasni, dace ti kontakt od rep-a koji je sastavio plan. Treba da se fokusiras ne samo na kompanijski plan nego na ovo sto sam ti gore pomenula - limitation for new enrollees, HIPAA/Title 1. |
![]() |
|
|
![]() |