Hteo covek da napise pasUse ![]()
Lakse se cita kad ima i malo “belog” izmedju, ovako skakucu oci gore, dole, levo desno :naughty:
E sad cu ja ko jedan nas “poznati” clan - da udarim malo “reality check” :no:
Da se razumemo - svaka skola ovde je bolja i savremenija od bilo koje skole u Srbiji.
Pekka, verujem da je skola u koju si upisao cerku jako dobra - evo, kod nas se sada otvara u Downtown LA “najskuplja” skola ikada izgradjena u USA. Ne da izgleda nego razbija - mali problem: lokacija. Ja nemam nameru u zivotu da zivim u Downtown LA, bas i nesto ne zalazim tamo vise od dva puta godisnje, ili samo kad prozujim 10-kom jer idem u tom pravcu.
No, reci da su kalifornijske skole super i odlicne ne odgovara stvarnosti ni najmanje. Kalifornijski skolski sistem je najgori u celoj Americi. Kalifornijski budzet nema para da izdvoji koliko treba za skolovanje - mozda bi i imali kad ne bi finansirali milione dece ilegalaca
Vecina skola je u katastrofalnom stanju, a u mnogim vise od 60% dece “natuca” engleski.
Zato je bitno u koji kraj se doselis - svuda, ne samo u San Diego. Sto vise vremena prolazi, sve vise se “separatises” u “bele” krajeve da bi deca isla u bolje skole. To je cinjenica i “tabu” tema, jer niko to ne zeli da prizna da bezi iz krajeva gde ima ilegalaca i crnaca. Ja nemam dece, pa opet placam skuplje da bih zivela u boljem kraju - nemam dece, a ipak sam proverila jos pre par godina koji su procenti belaca, hispanika i azijata u svakoj od skola u kraju…
Drago mi je da ste u delu grada koji ima odlicnu skolu, ali:
- Kalifornija je izgubila 700 miliona dolara u avgustu za skole u okviru federalnog granta “Race to the top”, jer su unije odbile da pristanu da se u evaluaciju rada prosvetnig radnika ukljuci i studentsko ocenjivanje kao i rezultati studenata na generalnim testovima
- Skolama je u budzetu Kalifonije ukinuto 17 milijardi dolara u 2008, 17 milijardi dolara u 2009, i sada u 2010 jos 4.9 milijardi dolara
- Kalifornija je suspendovala Proposition 98 kojom smo izglasali da se skolama da vise para
- Zbog manjka para smanjuje se broj prosvetnih radnika, povecava broj studenata u odeljenjima, ne placaju se seminari…
- Ilegalni studenti traze odobrenje program (DREAM) koji ce im obezbediti zelenu kartu ukoliko zavrse koledz - samim tim zauzimajuci mesto drzavljanima, a svi javni univerziteti su smanjili broj upisa zbog nedostatka para
- Kalifornija je prosle godine potrosila 460 miliona na studente koji su odustali od skolovanja nakon samo godinu dana
Mogla bih ja sad tu dalje o svacemu, ali dobili ste nadam se sliku…
No, da ne bude da samo kukam - deca su nam na testovima skoro svake godine bolja od drugih drzava za 14-30 odsto, ucitelji su nam sjajni
radi se na tome da bude bolje… eto, mi izglasamo vise para, Sacramento nam uzme pare - ali ide 11/02 pa cemo da zaokruzimo da vise nemaju prava da nam uzmu pare pa da vidimo onda :belj:
Btw, mislim da sam o tome vec pisala - ilegalno dete se upisuje u skolu bez problema, ja htela da platim $10k za bratanicu za godinu dana skolovanja - nece da izdaju sertifikat o upisu! Ma, doci ce i to na red - ceracemo se mi jos ![]()
p.s. Ja dok ovo napisah (sta cu na poslu sam, uzme vremena), vi se objasnili i oko cigli i oko pasOsa :naughty: