Znaci nas 303 je dobilo, ili treba da dobije intervju, za DV2013. E sad koliko je od tih 303 uopste poslalo dokumenta i Kentucky i uopste proverilo dali su dobili… to se nezna.
Znaci sanse su oko 2.5% da se dobije lutrija za Srbiju. (verovatno slicno za ex-yu)
Za 2012 znamo i koliko je viza izdato.
Aplikacija = 10,240
Pobednika = 298
Viza = 120
Pa to kažem. Ajde nek je pola njih sa razlogom odustalo (našao se dobar posao, nema se uopšte para za proceduru i slično), ali druga polovina je očekivala kule i gradove samim izvlačenjem pa su onda razočarani.
Vec smo ranije diskutovali o pozitivnim efektima eventualnog uvodjenja simbolicnih troskova slanja aplikacije, sto se nikad nije desilo. Nazalost, prijava je ostala potpuno besplatna sto je omogucilo svima da apliciraju, imali ozbiljne namjere u vezi s tim ili ne. Neki kazu ‘sto da ne, nek aplicira ko god hoce’. A za mene je to bezrazlozna i nepotrebna konkurencija nekima koji zarko zele da odu i cista zloupotreba sistema. Da je slanje aplikacije bilo bar nesto simbolicno, npr. 5-10 USD, barem polovina aplikanata ne bi apliciralo. Ako je nekome puno tih par dolara (a tokom godine mnogo vise potrose na loto, bingo, kladionicu i sl.) u poredjenju sa putem u bolji zivot ili mozda i ostvarenjem svog sna, onda nemam rijeci.
Ali, i ova prica, kao i mnoge druge tipa SBBKBB su jos jedno u nizu blebetanja po forumu koje nikome ne koriste i ne povecavaju sanse za dobitak. Ne odredjujemo mi pravila nego neko drugi koga je bas briga hocu li biti izvucen ja, vi ili neko peti, deseti. Statistika je tu i svakome dostupna iz koje se vidi matematicka vjerovatnoca da neko bude izvucen. Uz to, mnogo nas ne zna da nas mozda fotografija ili neki drugi upisani podatak redovno diskvalifikuje na izvlacenju a igramo i dalje ne znajuci za to. I odigracemo opet, ako lutrija opstane, ne znajuci da mozda nikad necemo biti izvuceni. Treba biti realan i shvatiti ovo kako i jeste, kao LUTRIJU u kojoj je mogucnost dobitka ravna dobitku na lotu i shvatiti ovo kao nesto usputno sto je, ako se desi, ponuda koju ne treba odbiti, a zivot planirati i zivjeti dalje. Pisem sve ovo iz razloga jer sam bio jedan od onih koji je iz informacija o broju aplikacija i dobitaka pravio neke proracune o mogucim sansama i slicno (i kome je x stvari u zivotu na stand-by radi nade u opstanak lutrije i dobitak GC). Sad mislim da su svi ti podaci irelevantni i samo opterecuju. Stvar je jasna, ili te izvuku ili ne i idemo dalje, bez puno lupanja glave o tome.
Jos jedna interesanta stvar je kompletni broj izdatih viza. Nikad se ne dodje do onih 55000 (50 + 5 nikaragua), posebno prosle godine, wow, samo 35 hiljada.
Ako se sve posmatra čisto matematički, oni koji konkurišu, a nemaju ozbiljne namere, uopšte ne smetaju, t.j. nisu konkurencija i skoro da ne utiču na verovatnoću da budemo izvučeni. Evo primer (karikirane cifre): ako se od milion aplikanata izvuku 100000, a njima dodele 50000, ista je verovatnoća kad bi se na 500000 aplikanata (upola manje zbog uplate prilikom aplikacija) dodele 50000. Ako malo bolje analiziraš, videćeš da nema veze.
I naravno, pitanje je koliko je sve čista lutrija. :;D:
moj slucaj je malo drugaciji..
ja zivim u juznoj africi i isao sam na intervju ovde u johanezburgu.
sve je ok bilo dok nismo poceli da pricamo o parama i poslu itd.
ja sam mu rekao da cu da trazim transfer u ameriku u istoj firmi za koju ovde radim.
to mu nije bas bilo dovoljno pa mi je trazio affidavit of support od nekog i USA.
to sam sredio i poslao njima i sada cekam.
znacu za koji dan.
Hmmmm
Da li imaš nekoga u USA ili si nekako drugačije sredio affidavit of support?
Ja tamo nemam nikoga, zapravo imam ali nismo u nekom kontaktu pa mi se i neda baš da nekoga molim.
Dragi prijatelji, pošto očekujem , da ću biti pozvan na intervju od oktobra, za 2014, vidim da ovde pišu da se traži da se tom prilikom pokaže neki AFFIDAVIT( izjava podrške) od nekog iz Amerike. Može li mi neko bolje objasniti o čemu se radi, i pošto imam prijatelje u Americi, gde da nađu taj obrazac, da ga popune i pošalju mi. Da bih ga sa sobom poneo na intervju. Unapred zahvalan
Dragi FRIDEKSU, pošto vidim da si SVE uspešno završio, samo da te pitaM. Da li na svom meilu iz Kentakija, dobijem datum i vreme intervjua , ili NE!!! I ako oni obaveštavaju, koliko vremenski to PRE URADE !!!
Sponsor popuni form I-134. Primjer I-134 ima na web site: …immihelp.com/visas/visitor/sample_i134.pdf
pred ovlaštenim službenim licem se zakune i obavezno mora da potpiše svojeručno i-134
Uz to sponzor treba od sponzora kopija SVIH strana njegovog pasoša, ko je citizen ili legl resident kopija green card .
Utz to treba od sponzora za zadnje tri godine:
kopije zadnjih Tax Returns (annual) T.J. . 1040 (income tax return) for past 3 years (ili za zadnu tekuću godinu) ILI
Transcripti od Tax Returns (sponzor može dobiti kopije transkripta ako popuni obrazac na web site: …usgovinfo.about.com/gi/o.htm?..pdf/f4506t.pdf)
i pošalje na odgovarajuću adresu koja se nalazi u obrascu
Zatim treba
W2 (wage and tax statement) od svih poslova za zadnju godinu
Employment letter (ili pay stubs)
INSTRUKCIJE ZA POPUNJAVANJE I-134:
web site …immihelp.com/visas/visitor/i134.html
web site…path2usa.com/immigration/…guidelines.htm
Krajnji rezultt: I-134 koji se može poslati poštom, faxom ili e-mailom.
:bravo:
Yna;i, kako sam rayumeo , NA INTRVJU SE TRAŽI I DOKAZ O ODREĐENOJ KOLIČINI NOVČANIH SREDSTAVA, ako se dobije viza i ide za Ameriku !* To nigde ne piše u Instrukcijama !!!
Dokumentacija NE mora biti prevedena na srpski. Kaze se doneti originale ili overene kopije. Nisam siguran da li je ovo i/ili pa cu doneti oba. Za obavestavanje ne znam da li salju email, ali u svakom slucaju kada izadje visa bulletin za septembar 2013 treba pogledati stutus na istom mestu gde je bila i potvrda da smo izvuceni (bar za ove nize brojeve)