[QUOTE=“pedjaas;44675”]Pozdrav Makovi! Nadam se da se spremate za Kaliforniju… bice uzbudljivo!
Sto se tice situacije na aerodromu - najmanji problem - sve ce ti biti jasno kad dodjes. Oni ce te sprovesti gde treba. Procedura moze da potraje, pogotovo na LAX-u. Racunaj 2h, plus minus sat vremena. Dalje - moj savet ti je da smislis DOBAR backup plan i za stan i za auto pre nego sto krenes. Pogotovo za stan. Ne bih da te plasim, ali moras da znas da mnoge stvari nece zavisiti od tebe (npr kad ces dobiti SSN itd). Ne znam sa kim dolazis i koliko ste fleksibilni, ali ne zaboravi da LA zna da bude itekako nemilosrdan. Stan: Ako si uzeo stan samo na nedelju dana.. sta ce se dogoditi ako istekne nedelju dana airbnb-a, a ti nisi nasao stan? Troskovi produzavanja na licu mesta mogu da budu znatno veci nego ako bukiras unapred. Proveri da li je taj stan slobodan za narednih 10ak dana. Ili u boljem slucaju, za narednih 20 dana (ako ga uzmes za mesec, dobices i bolju cenu) Dok nemas SSN jaaaako tesko ces uspeti da iznajmis stan. Postoji mogucnost da se kockice poklope i da ti se posreci, ali uglavnom je background check obavezan a bez SSNa, racuna u banci i ostalog - mora da ti se BAS posreci. Auto: To za aerodrom sto si rekao ima smisla, i u gradu ces sigurno naci povoljnije opcije. Ali.. pogledaj koliko ti je od kuce udaljen najblizi rent-a-car. Znaj da ce ljudi iz rent-a-car-a doci po tebe da te pokupe, ali samo ako sigurno ostavis pare kod njih.. tako da nemoj zaboraviti da uradis domaci zadatak pre nego sto krenes. Ako budes morao da obilazis agencije kad dodjes i to bez automobila - to nece biti uzbudljivo. Dakle, kad sracunas dolazak, jet lag, iznajmljivanje automobila, nabavku telefona da bi mogao da zoves oglase i komuniciras sa stanodavcima, otvaranje racuna u banci, sredjivanje dokumentacije i obilazenje stanova - nedelja dana moze da bude vrrrrlo knap. Nije nemoguce jer nista nije nemoguce, ali ti savetujem da imas dobar plan B. So na ranu je LA saobracaj. Vazna lekcija koju sam do sada naucio je da se ovde razdaljina ne meri miljama, nego minutima i satima. Konkretno u LA-u, 8milja moze da znaci 1.5h voznje, bumper to bumper. Opet kazem - mozda ce te ovo malo poplasiti - ali bolje da te poplasi sada nego da te kosta kasnije! Sve najbolje!
[/quote]
Jao! Kakva čast! Jedan od mojoj najdražih forumaša Pedjaas! Čitam često i vas blog i vaše postove. Nadam se da ste se izvrsno snašli i vidim da ste sposobni. Već ste mi pomogli do sada da ni me znate koliko.
Hvala na konstruktivnom kritici. Evo ja ću sada izložiti svoje B planove pa me baš zanima što misliš.
Prije airbnb bio je plan rentati na aerodromu. Kao klinac sam bio u Chicagu i prošao autom cijeli Chicago i autom do Floride. Imam tamo ujaka kao i rođaka u Arizoni. Ako stvar jako zaškripi, a moguće je, uvijek možemo prijeći u Arizonu 6 sati dalje, a i bome i na East Coast.
Ali za sada, kako na 9. stranici ove teme reče član C B: Uhvatite zver za glavu! NY ili LA!! A ti si napisao “potpisujem”. Eto zato ja u stvari idem u LA 
Kažeš dva sata za immigration? Koliko ste vas dvoje konkretno tamo proveli? To mi je samo bitno da znam reci kad da nas pokupe na aerodromu. Ako slijećemo 19.15, hoće li 21.15 (9.15 pm a vas koji ne razumijete) biti dovoljno? Ne znam ni sam kada…
Auto- čuli smo sve o prometu u LA i beskorisnom javnom prijevozu. Google maps mi daje okvirne udaljenosti, ali shvatio sam da se 40 min može lako otegnuti u 1,5h. Tako kažu i nasi domaćini.
Rent a car - you have a point-ima u neposrednoj blizini smještaja što je utvrdilo našu odluku da rentamo sutradan.
Imamo iPhone i iMessage i push mail i Skype što se komunikacije na aerodromu tiče- a vidio sam da je na LAXu conplimentary wifi.
iPhone prihvaća straight Talk sim 50$ unlimited monthly (pisao o tome na odvojenoj temi)
Za stan- jamac će nam biti taj rođak ili ujak. A možda nam se i posreći (tko je ono nedavno našao rukom pisan oglas u San Diegu i iznajmio bez ugovora za 1000$??)
Znam da bi mogli biti knap, naročito što odmah imam razgovor za posao, a nemam ssn.
Domaćini su spremni produžiti nam boravak, ali ako na vrijeme najavimo.
Ako imaš kakvu ideju za još koji back-up, please tell me. Ali malo sreće mora biti.
Osobno sam do sada iskusio da to i nije sreća nego Netko drugi tko te vodi. Samo tako i možeš u ovakav projekt uletjeti- s nadom.
Imam i c plan a to je povratak na stare poslove u domovinu.