Zanima me da kad se ode u USA,tipa (hajmo najprostije) u NY,ako se ode sam,kako do nasih ljudi stici,stupiti u kontakt i sl. za neku vrstu pomoci,ako jednostavno nemate nikoga od familije prijatelja i sl. iskustva,saveti itd? ![]()
Kako su meni do sada rekli, najvise kontakata se stekne kroz crkvu/dzamiju… ![]()
Izadjes na ulicu i slusas kako ko govori. Ja sam za 3-4 dana koliko sam bio u NYC cuo ex YU jezike bar 4-5 puta. Sada, mozda su to isto bili turisti, mozda su i ziveli tamo, to ne znam.
A, ovaj… Nema kakva biblioteka ili još bolje kafana? ![]()
Ja sam uzela telefonski imenik i krenula redom da gledam i nasla tako dvojicu u tom mestu gde sam zivela. Nasla sam im mail a danas je mnogo lakse sa Facebook-om.
Ja sam nasao ovaj forum, jos pre nego sto sam se doselio ![]()
Ja sam “nase” ljude najvise upoznao preko mojih rodjaka,a danas sam ih upoznao jos vise kada sam prvi put otiso u nasu crkvu blizu Indy kod popa Dragana,upoznao sam jednu makedonku,jednu ruskinju,stariju zenu grcko-crnogorskog porekla itd. pa cak i amere koji su uglavnom ozenjeni zenama pravoslavnog porekla, i odmah cu da napomenem da moje iskustvo nije ni priblizno onom negativnom koje je opisano i vezano za crkvu u Chicago.
Svi su bili neopisivo druzeljubivi,opusteni,kulturni itd.,kao neka velika porodica i sa nekoliko njih razmenio kontakt informacije,jedan tip je cak hteo odmah da me zaposli ali sam mu reko da cu mu se javiti ako bude trebalo,sledece nedelje je Uskrs pa ce se okretati jagnje,bice prava festa,mada i danas kad sam bio bila je neka liturgija jelo se,pilo se,dezertiralo,zezali se i svi pricali itd.
Ima i jedan Etijopljanin sto dodje nekad pa pomaze tokom liturgije… A uvek za velike praznike ima neka klopa tipa svedski sto.
Kao sto smo svi do sada mnogo puta videli, nema univerzalnog pravila, sve varijante su moguce. Ja sam par puta isao do srpske crkve u Milvokiju, uglavnom o praznicima, i likovi koje sam tamo video nisu mi se bas preterano svideli. Raskopcane kosulje, kajle od po kile zlata, lakovane spicaste sipele, miris belog luka i cetnicka ikonografija nisu bas po mom ukusu. Srecom, imam dovoljno poznanika da podmirim potrebe za komunikacijom na svom jeziku, pa se ne trudim da upoznam nove, za sada nemam potrebu.
Meni u Indijanapolis idu u crkvu dve drugarice Ruskinje, a srela sam ljude sa istog faksa u NS. Upoznala sam dvoje iz istog mesta gde smo ziveli (jedna Beogradjanka i jedan Crnogorac). Takodje i Makedonku koja je udata za naseg djakona (pa smo isli na koncert da je gledamo kad je svirala). Sve koje sam upoznala bili su kulturni i ok ljudi, nema nista od baci kajlu sestro i cetnikovanja.
Ja se baš zbog toga i zezam, pa pitam ima li radije kakva kafana ili biblioteka. Ne volim nikakve ekstremiste uključujući i ove novokomponovane vjernike što ne izlaze iz crkve/džamije, a kako sam čula takvih ima i u Americi. Ono, otišli na drugu stranu planete, a nema većih “patriota” od njih. A meni je godinama muka od te čitave priče, između ostalog zato hoću i da idem s Balkana.
Ja spadam u one koji idu 2 x godisnje kad ima cevapa. Dolaze i Bosnjaci radi druzenja, zna se kad je liturgija kad cevapi. highvoltage nemoj da me prijavis instituciji da me banuju
Doduse nisam isla od 2010 ali malo sam dalje sad nego pre…
Ma mene i ovdje čudno gledaju, ja sam veggie, pa mi se neki ne mogu načuditi, kažu: Čuj iz Sarajeva, a ne jede ćevape (da nisam šta bolesna?)! :blink: Tako da ja nisam ni za tu varijantu ![]()
Ne volim etikete i torove, a toga ovdje ima u izobilju.
Ja lično ne vjerujem da ću ikada otići u vjerski objekat da upoznam naše ljude, jer je upravo to klasificiranje na “naše” i “njihove” dobrim dijelom ono zbog čega želim ići odavde (pored ekonomske situacije).
Koliko vidim, ovdje na forumu ima super ljudi neopterećenih glupostima. Nadam se da ću, kada jednog dana odem u USA, upoznati što više takvih naših ljudi, ali i onih iz svih krajeva svijeta.
Ma zezam se ja kad kazem cevapi. Ima svacega. Donese svako nesto - tipa Svedski sto. A dolaze mnogi vise druzenja radi. Ja sam bila mozda 5 puta za 6 godina (samo da pojasnim to “druzenje”). Imala sam druga iz istog mesta koji ide stalno pa ja odem sa njim, putovanja radi a i kazem ti znam neke ljude sa kojima sam se druzila da su u Indijanapolisu pa se tu nadjemo. Ovde su svi zauzeti radnim danima pa je i druzenje drugacije, vise usput samo da se vidite… A dve devojke sto tamo srecem sam upoznala ovde na faksu a jednog momka je moj muz znao sa naseg faksa, sreli se igrom slucaja.
Videces kad drmne nostalgija i kad zafali maternjeg jezika… Sve je moguce… Ma kako ti se cinilo. Druga prica ako imas neke u mestu gde zivis.
A sto se etiketa tice - ima ovde toga itekako. Masa njih se druzi bas po tim nekim etiketama. Bar ovde gde sam ja. Odvajaju se i oni u grupe nego sta.
Srećom, prijatelje sami biramo, a danas postoje razne mogućnosti.
Rekoše još stari latini: Simili similis gaudet - Sličan se sličnom raduje! ![]()
Znas sta meni najbolje pomaze kad nostalgija uzme danak? Odem u neku nasu prodavnicu/cevabdzinicu i kad vidim sve te face tu odmah se sjetim zasto vise ne zivim u Bosni i bude mi lakse. Da me niko pogresno ne shvati, nemam ja nista protiv nikoga, i ne stidim se odakle sam, ali iz mog iskustva do sada ako uzmes najvece seljacine iz BiH/Srbije/Hrvatske etc i skupis ih u jednu salu, to je 90% nasih koje ces da upoznas ovdje. Tako da se ja licno drzim one drzi se dalje od “nasih”, pogotovo ako je bilo sta poslovno u pitanju.
U potpunosti se slazem neces se ovde leba najesti ako ocekujes pomoc od “NASIH”
Aha znaci tako vuxanne
pa eto bilo se i jagnje okrecalo pre neku nedelju ono za Uskrs ali ja nisam mogao da cekam pa sam sa jednim Rankom otiso kuci,ali u pravu si,kad uhvati nostalgija koliko god covek da bezi od “svojiih” kad-tad se zazeli barem malo svog jezika,inace ja sam bio skoro kod lika koji se zove Radomir,slavio je rodjus sinu pa se malo okupili,bio doso jos jedan Marko sa zenom i decom,jeli,pili,kasnije gledali neki movie na platou covek ima onaj projektor ko u bioskopima tako nesto i eto,bilo je fino.
p.s. Ne brini necu te prijaviti crkvi ![]()
Hehe. Ma to moze da ukapira samo ko je sa ove strane bare… Ma zna otac Dragan ko je tu pravi ko nepravi, nije se on juce rodio… Super sto ste se nasli. Ma sretnes neke tako xyz ljude i lepo se ispricate. Ne znaci da cete se odmah useliti zajedno. Pitanje je i da li cete se ikad videti ponovo. Ali uvek prija da cujes iskustva drugih ljudi sa nasih prostora. To je slicno trazenju informacija ovde na forumu.
Najjači opis. :bravo:
Ovo za “likove” sam čuo od prijatelja koji su u drugom mestu… heheheh ![]()
Pozdrav