valjda im nisi dao PIN ili broj koji se nalazi iza kartice (Security Code ili sl.). However, pravac u banku i menjaj karticu, ee to se zove pravi Social Engineering… oprezno sa karticama i poverljivim podacima u US, ne šaljite ih mailom, sms-om ili slično…
ma ok je ,zvao sam banku i sve je uredu,takodje sam najavio moguce prevare.Nemoze neko da odobri neka sredstva ako ih nemam.
bez brige i hvala na upozorenju!!!
A sta sa ovim papirima sto ce mi stici kuci?
Teško da će ti nešto i stići. To je vjerovatno samo “kićenje i veličanje” priče o dobitku vize da bi ti nasjeo. Imaš na forumu primjer kako izgledaju papiri iz prve koverte.
Ajde da ne otvaram novu temu, a da se malo smanji tenzija oko čekanja koverte, da malo priupitam koju pametnu na forumu! ![]()
Sinoć sam gledao film “Bolesno” od Michael Moore. To je onaj lik što pravi dokumentarne crnjake o svojoj državi. Sad će te reći ludak, napumpava priče itd.
Taj dokumentarac je posvećen zdravstvenom osiguranju u USA.
Opisuje da nema univerzalnog zdravstvenog osiguranja u USA, i onda odlazi u Englesku, Francusku, gdje je po njemu sve besplatno, full usluga, doktori puno zarađuju, bolovanja radnicima su duga i mjesecima… i tome slično.
Navodi primjere amerikanaca koje bolnice bolesne ljude izbacuju na ulicu zbog novca!
Možete li recimo vi forumaši preko bare reći nešto više o zdravstvenom sistemu. Ono sinoć što sam vidio je strašno izgledalo. Recimo po njegovoj priči procenat smrtnosti beba u recimo Detroitu je kao i u nekoj nerazvijenoj zemlji.
Koliko i šta pokriva osiguranje koje recimo vi platite mjesečno 200-300 dolara? Šta vam pokriva tih 300 dolara mjesečno?
Šta ako čovjeka zadesi neka teža bolest? Jel to znači da ako čovjek nema 30 hiljada dolara sa strane ne vrijedi ulaziti u liječenje?
Šta sa porodicom koja ima 4 ili 5 članova (mislim i na djecu), ko će to moći sve platiti?!
Pozdrav svima!
Pa,tako je kako je Majkl Mur opisao…
Nisam nikada bio u Americi,sada možda i odem (devojka dobila Prvu kovertu),ali ne verujem u med i mleko…
Pa,i u Srbiji da se nešto teže razboliš,možeš samo Boga da moliš,a kamo li u USA…
Naravno,ovo je samo moje mišljenje…
Moje iskustvo u Srbiji: Imam zdravstveno i poslodavac ga plaća, ali gleda koliko mi daje bruto platu(to je ta njega trošak, ovog meseca smo dobili smanjenje plate 3%, a za sledeće najavljuju još veči procenat, jer gazde nisu zadovoljne profitom, a eur raste).
To što imam zdravstvenu knjižicu i validnu markicu(po novom zakonu, umesto pečata) ništa mi ne znači.
Imala sam nekih zdravsvenih problema i otišla u državni dom zdravlja i doktorka me pregledala, uradila snimak i rekla da mi nije ništa. S obzirom da tegobe nisu prestajale, morala sam da odem u privatni dom zdravlja(plaća se sve), a oni su me uputili na dalja snimanja (rekli su mi da mogu da uradim kog njih ili u državnoj ustanovi). Kada sam zvala državnu ustanovu da zakažem snimanje, rekli su mi da može da nekoliko meseci, a s obzirom da je bilo prilično hitno, nisam mogla da čekam i sve sam morala da uradim u privatnoj klinici i sve da platim.
MOJA ZDRAVSVENA KNJIŽICA I PLAĆENO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE NIŠTA NE ZNAČE U ZEMLJI SRBIJI. Da treba sam da ga plaćam, to sigurno ne bih uradila, već bih štedela novac na računu i kada mi zatreba otišla u privatnu kliniku. A o hororu u našim državnim bolicama i šta sve pacijenti preživlajvaju(posebno porodije, koje imaju zdravstveno, ali nemaju novca za mito) neću da pišem. Otišla sam predaleko.
zdravo i jas sam preko te USAFIS agencije aplicirala po nekom slucaju na zajebanciju, javili su mi pre 10 dana da sam dobila i a da ocekujem pismo.Od mene su trazili da platim nekih 500 dolara za CD-a paket ali ja im rekla da nemam toliko para i da ne mozgu da platim.Putem e-mail sam potrazila Case number i slali su ga 2011EU0002XXXX ali ja cekaku pismo da vidim dal ce stici…na forumu sam nasla ljude koji su aplicirali preko ve agencije i stigli su im papiri…Ja cu biti u kontaktu s tobom i reci cu ti sta se desava…za sad miruj…pozz
Ja sam takodje preko USAFIS agencije isao i dobio zelenu kartu. I mene su pitali da mi posalju CD-ove i josh neke stvari ali sam ja sve odbio, rekao sam im da mi ne treba to, jedino sto sam bio platio je aplikacija za 2 godine i to je bila cifra od 50 eura. Meni su takodje javili da sam dobio i da ce mi stici prva koverta sto se i desilo krajem juna prosle godine. Doduse ja sam isao preko njih jer nisam imao pojma da postoji sajt americke vlade preko koga je besplatna prijava, to sam saznao tek kada sam dobio prvu kovertu :P. Sto se placanja kreditnom karticom tice - ja platio visom - imao sam Visa Virtuon KArticu Reiffeisen Banke tako da nikada nisam drzao novac na njoj jer je ona i namenjena samo za internet placanje.
Slažem se da je zdravstveno osiguranje i kod nas puklo. Ali ruku na srce ipak kod nas kad daš doktoru 500 ili 1000 evra operisaće te bez problema i posledica, a uz to ostaćeš da ležiš u bolnici koliko treba uz ovjerenu knjižicu. Ipak je to mizerna suma u odnosu na ono što sam vidio u onom filmu i ono što je rečeno o US zdravstvenom sistemu!
Kuma moje supruge je doživjela manji moždani udar i već je 10 dana u bolnici. Ne kažem da igraju oko nje kao ludi, ali ipak neće platiti boravak kad izađe, a uz to nekako će dobiti i u banju da ide da oporavi oduzetost desne ruke i noge. Ipak po Muru u Americi nema šanse da bi ostao 10 dana bez mnogoooo love! Ovde ćeš se lakše snaći za novac nego tamo sam u startu, ako te zadesi problem. Kao drugo neko ko je roditelj, odmah pomisli šta ako djeca trebaju doktoru zbog ovog ili onog.
Ne mislim da je tamo med i mlijeko, samo sam nabacio temu da čujem od forumaša neku realnost.
Pomenuti film je radjen pre nekoliko godina i predstavlja ekstremne slucajeve, sto ne znaci da nije istina. U USA je usvojena reforma zdravstvenog sistema po kojoj ce svi imati pravo na istu. Realizacija je u toku…
i ja sam platila nekih 72 dolara za sve, bila sam skeptik da cu dobiti papire posto sam mislila da su to prevaranti.ali si mi dao nadu..
hvala puno imam case number putem e-mail cekam pismo za koji dan…pa sta bude nek bude:grin:![]()
![]()
Imam drugaricu koja se nedavno porodila u Chicago. Nije bila osigurana i nije platila ama bas nista.
Daleko od toga da je ovde med i mleko, ali nije bas sve ni tako kako michael moore opisuje. Niti je tako bajno u Engleskoj i Francuskoj kako je on opisao. Ide iz krajnosti u krajnost.
Kako nije nista platila? To mi je tesko da povjerujem. Naravno kad se pojavis i treba ti pomoc, oni ce ti je pruziti, ali kad za par dana/sedmica dobijes racun ima glava da te boli. Ima nekih opcija za besplatno osiguranje ako ispunjavas uslove, barem ovdje u AZ. Al da bas neko nema nikakvo pokrice i nista ne plati … hm …:blink:
Cao Oligoce, hteo bih da te pitam da li su te zvali iz USAFIS kada su saznali da si izvucena i da li si pristala da kupis nesto od njih? Ako jesi, sta si kupila, za koliko para i nacin placanja i da li su ti potvrdili da ti je nakon kupovine paket poslat, a ako nisi, sta su ti rekli? Kad ce ti poslati prvu kovertu i koliko ce da te kosta samo slanje koverte kao i koji je nacin placanja za to?
Ovde je za decu osiguranje besplatno. Da se njoj ne daj boze nesto dogodilo nakon porodjaja, onda bi to bila druga prica, ali dok god je dete u njoj…sve je dzabe. Da je imala osiguranje, morala bi iz svog dzepa da doplati izmedju 1 i 2k (zavisno od osiguranja koje ima…ali to je neki prosek), medjutim ako nemas osiguranje, onda nista ne placas. Kako…ne znam, ali je tako.
Slicna varijanta je i da lekari naplacuju daleko vece troskove onima koji imaju osiguranje (jer ne ide iz njihovog dzepa), nego onome ko nema. Sta da ti kazem, ovde ti medicina ko na pijaci se cenkas ![]()
Wow … svaki dan me nesto novo iznenadi. Ovdje u AZ svaka trudnica moze da dobije besplatno osiguranje preko lokalnog DES ofisa (department of economical security). I dosta ljudi koji nemaju visoka primanja mogu da apliciraju. Ja sam aplicirala kad sam dosla, ali posto nisam ispunila residental requirements (jos uvijek ne znam koji su, tad sam bila 4 mjeseca u USA), dobila sam samo ER coverage, sto znaci da ako mi se ne daj Boze nesto desi da moram hitno u bolnicu, to mi je pokriveno. Za djecu nije besplatno, ali djeca moraju imati osiguranje po zakonu i DES daje dosta opcija, od besplatnog pokrica za one koji ispunjavaju uslove, pa do nekih 100tinjak dolara premije mjesecno, sto opet nije strasno. Mi placamo 80$ za 5ogodisnjeg mangupa malog, i sve je pokriveno, doktor, zubar, okulista …
Kad je dragi imao nesrecu (prije 2 godine) nije imao nikakvo osiguranje. Pao je sa motora koji nije bio osiguran (ni registroan … :nene:), imao povredu glave i odmah su ga helikopterom prevezli na traumu gdje je imao 2 operacije mozga tu noc. Niko nije ni pitao za osiguranje. Nakon nekoliko dana njegova mama je aplicirala preko DES-a i dobio je bez problema, i to su mu odobrili pokrice od 1.3. a nesreca je bila 22.3. tako da su bas sve bolnicke troskove pokrili. I danas ima to isto osiguranje, samo sto je sada long term care i sve je pokriveno (hvala Bogu). Ne smijem se ni sjetiti koliki su racuni dosli iz bolnice samo za prvih par dana :-_-;: Tako da i tu je dosta srece, dosta kako se snadjes. Ali ja i dalje mislim da USA ima najgori moguci sistem zdravstvenog osiguranja u modernom svijetu.
Pa i nalazi se na 37-om mestu. Medjutim, ono sto je sreca u nesreci je da te ovde prvo krpe, pa onda pitaju za pare. U Srbiji je to obrnuto. Tako da…neke stvari su ipak bolje. Jedino sto bi mogli reci da je gore je da ako ti nesto zatreba, a da nije pokriveno osiguranjem (malko vise pokvarenih zuba te godine ili sl), onda su cene jaako velike. Jeste da moze sve to u rate i sl, ali su velike cene. Nisu vala ni u Srbiji male (daleko od toga), ali mi ipak deluju malko pristupacnije (ili mi se to samo cini).
Sto se deteta tice, 80$ u odnosu na americki standard nije mnogo. U Srbiji se daleko vise izdvaja od plate za socijalno i na kraju opet sve moras dodatno da placas. Da ne govorim recimo cene vitamina i sl stvari koje sluze za preventivu, koji ovde ne kostaju mnogo…tamo su prokleto skupi u odnosu na standard. Jbg…u odnosu na neke zapadno evropske zemlje amerika jeste losija, ali u odnosu na ono odakle smo stigli…
trazili su od mene da platim za paket CD-a sa angliski i spanski jezik, ali nisam mogla da prihvatim da platim to jer su trazili nkih 500 eura…ludost:woohoo:…rekla sam im da nemam para i da ne mozgu too da platim i nisam platila…jesu me zvali telefonom da sam izvucena i putem e-mail su mi javili sada ocekujem prvi koverat kao sto su mi rekli za nekih 20-25 radni dana da ce stici…pitaj sta te interesuje reci cu vam…Poozzz i sretno!!!
Vas su zvali putem telefona? dali ste i vi aplicirali putem te agencije?Inace su trazili broj moje kreditne katrice ako je imam…moj savet ne daj broj ili daj pod uslovovm da je prazna…![]()
Poozzz :papa:
Oligoce, a da li su ti ponudili da ti posalju DHL postom (tad koverta stize za 3 dana i kosta 49 eura)? I hteo bih da te pitam za taj case number. Meni nisu poslali case number nego “Confirmation Number” (ima 16 znakova ali su drugaciji od ovde na forumu opisanih).Jel to jedno te isto ili ne? Interesuje me i da li si ti sa tim brojem mogla da proveris svoj status na zvanicnom sajtu ili ne? Ja sam probao pa nece ali sam posle procitao da online provera statusa ide tek od 1.7.2010.
PS.Meni su isto trazili broj od kreditne kartice ali im nisam dao.
To dvoje je razlicito, Case n. je broj pod kojim se vodis, a Confirmation n. je kao neka sifra pomocu koje mozes od 1. jula provjeriti da li si izvucen.
Dalje neka se nadoveze Oligoce :;D: