Preduzetnik u USA

1. Pa obicno ti kupis kucu pa je izdajes ili njen dio za obavljanje djelatnosti.
    Isto tako sa autom.
    Ono sto je na tvoje ime to ti niko poslije ne uzima.

5 a) Ovo ti zavisi od drzave do drzave i od visine zarade. Ako imas S-Corp i recimo na godinu zaradis 100.000. Ti mozes sebi na ime plate isplatiti minimalac i platit mnogo manju taksu. Doduse ovim gubis benefite, ako nemas jos neki posao. I mislim da Obama hoce da ukine ovo.
b) Ne ide na mjesecnom nivou vec kao kompanija mozes da placas kvartalno. Ti vodis evidenciju o zaradi/troskovima i kad dodje vrijeme za placanje poreza onda sjednes sa covjekom koji ti to sve obradi. Za S-Corp je oko $700.

Lepa je North Carolina :slight_smile:

Jugoistok Sjedinjenih Americkih Drzava - Istocna Obala

Severno od juzne!

Ja nikad ne bih radila privatno, self-employed… Nema sanse. Otac mi je osnovao firmu jos u vreme druga T (1979) i od te 1979 do 1992 sam gledala kroz sta sve prolazi. Neka hvala. Zivot u neizvesnosti i rizicima nije za mene. Nek sa ja na necijem platnom spisku i milina. Landlord tu se totalno slazem sa tobom

Oblici firme su ti LLC, S-Corp i C-Corp. Za vecinu delatnosti verovatno bi ti odgovarao LLC a kao sto rece landlord S-Corp za IT i slicno. LLC nema smisla da se otvara u NY jer ima obaveza da se plati objavljivanje osnivanja u 2 dnevna lista sto kosta $2000.

Sva 3 su slicna nasem D.O.O u smislu da imas ogranicenu odgovornost ali nema nasih gluposti tipa obavezna taksa za isticanje reklame, obavezna fiskalna kasa od EUR500 (cak i za IT poslove (BiH)), obavezan poslovni prostor, obavezno isplacivanje plate i placanje zdr i soc na istu, placanje 10% takse na licni dohodak koji si sam sebi uplatio jer je drzava rupa i nema posla, mesecni knjigovodja… i na kraju kad odlucis da zatvoris firmu proces traje godinu i po dana i sve vreme placas iste gluposti (licno iskustvo).

S-Corp je recimo zgodan jer takse se placaju kroz licne takse.
Odes na jedan od bezbroj sajtova, platis 180$ i za 5 dana ti na kucnu adresu stigne koverta sa tvojim novim preduzecem.
Uz to dodje i poziv od lika kome mozes postaviti sto pitanja oko taksi ali pokusace da te navuce da placas 50ak dolara mesecno (zaboravio sam koliko) da ti njegova firma radi takse. Mozes i da sopingujes okolo kod drugih i da prodjes dosta jeftinije tako sto ce ti neko jednom godisnje uzeti papire i za $300 uraditi takse.

U privatnom biznisu jeste veci novac, ali mozes da dobro zivis i od prosecnog posla radeci za nekog drugog. Dodje vikend i radis sta zelis, dok “Kad radis za sebe svaki dan je sreda”

Kako kad. I kako kome. Mene npr. placaju da radim 9 meseci godisnje. Ostalo mogu ako hocu ali ne moram. U kancelariji moram da sedim onda kad sama odlucim i napisem na njenim vratima. Ostalo mogu da radim odakle hocu, samo dok radim.

A u privatnom poslu imas oscilovanje u potraznji, moze da ide dobro, moze da ne ide nikako. Sve zavisi koji je posao u pitanju (od pravljenja torti i kolaca do radjenja po ugovoru za eksterne firme)…

Da, mnogo zavisi od tipa posla. Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Evo dva linka za ostale koji vole statistiku
http://www.statisticbrain.com/startup-failure-by-industry/

i

!](http://smallbiztrends.com/wp-content/uploads/2013/03/businesses1-660x1938.png)

Najbolje je da imas spouse-a koji ce da vas oboje izdrzava a da jedan od njih pokusava privatno. Pa da mogu da absorbuju kada krene na dole. A uvek je tu gore-dole…

Na zalost, u autisticnoj svojoj drzavi, naucio sam da verujem jedino sebi. U vezi sponzorstva, da li ja mogu da nakon otvaranja sopstvenog posla dovucem kod sebe par radnika u koje imam poverenja ?

Ima mi smisla razvijati privatan bisnis samo uz stalan posao (ili jos bolje stabilan part time koji placa sve zivotne troskove). Najteze u privatnom poslu je znati kad odustati ako ne ide.

Ne plasi se , uvek ces zaraditi vise ! Odustajes jedino ako nemas trziste, a sto je u USA verujem nemoguce. Napravi korak i budi siguran u uspeh ! Naaaaaaaravno , radi u oblasti koju najbolje poznajes !

Koji ti to stalan posao omogucava da se posvetis 25 sati dnevno privatnom biznisu?

Nije moguce da nemas trziste u USA? Odakle ti to?

Ja nemam pojma o privatnom biznisu, ali mislim da sta god covek namerava da pocne treba dobro da se edukuje unapred, da ispita trziste, da zna koliko vremena ce trebati da izdrzi minus, a onda nulu. I da li ima kapital da to sve iznese. Najtuznije je ako izguras neki takav period, ali onda zbog dugova nemas snage da ‘poberes plodove’ i neko drugi nastavi dalje - ovo o cemu pricam je ugostiteljstvo i konkretan primer koji sam video ovde.

Zavisi od biznisa. Redovno gledam Shark Tank i vidim da mnogi koji dolaze zaradjuju manje novca u svom privatnom biznisu nego da rade u McDonalds-u isti broj sati, cak i posle par godina. Takav biznis se ili proda nekom ko hoce da se mlati ili se gasi.

“Being rich is having money, being wealthy is having time” - Margaret Bonanno

NA TRSISTU TRISTOTINEMILONALJUDI|00. ?
Proglasis bankrot i krenes ponovo od nule ! Zar nije moguce da dok stignes dotle, sigurno primetis neki posao koji je isplativ a koji je slican tvom ? ( Zeleo bih da se unapred ogradim, moja finansijska stabilnost u Srbiji verovatno je razlog preterano optimisticnog vidjenja USA) .

Srbija i Amerika = Nebo i Zemlja.

Ne mozes da poredis. Ovde je vecina biznisa u rukama velikih lanaca pa nema previse prostora za pojedinacne preduzetnike.

Cak iako pokusas il te ubiju, ili te nateraju da im prodas biznis ako ti krene.

Interesuje me kakav status dobijam kad bi kupila ili dobila na poklon kucu u Usa?

Nikakav. Coop tip stana ne mozes ni kupiti. Kucu za kes bi verovatno mogla ali to ti ne obezbedjuje nikakav status.

Nemas nikakav status ako imas nekretninu u US.
Opet se moras voditi pravilima vize koju imas u pasosu.

Nista mi nije jasno ali ako je tako sto da se radi…ispada imas kucu u koju ne mozes da ides kada hoces.

Odakle tebi ideja da posedovanje nekretnine moze da ti sredi status? To nije moguce ni u jednoj drzavi koja je zasnovana na anglo-saksonskom sistemu.

Da to ide tako, ova zemlja bi za 10 godina premasila milijardu stanovnika. Ovde mozes nekretninu (po getoima najgorim doduse, ali se to i dalje vodi kao nekretnina - kuca) da kupis i za $5.000. Po toj logici bi svi zivi dolazili u USA, kupovali kuce i sredjivali papire…

Doduse,postoji program za strane investitore gdje ako investiras u SAD i otvoris nova radna mjesta mozes da dobijes papire
To je investicija od 1 milion za razvijena podrucja i pola miliona za nerazvijena i najmanje 10 radnih mjesta