Social Security Number & Green Card

Moni nemoj da brines za A# ni meni ga nisu lupili… u pasosu to sve zavisi od ulaza do ulaza neki ga lupaju neki ne u krajnjem slucaju mozes nazvati i americku ambasadu u srbiji i pitati za broj jer su ga oni izdali :smiley: Trebalo bi da ti je stojao na belom papiru priheftanom za zutu kovertu.

Hvala svima na pomoci i odgovorima.

Sta smo uradili:

1. U SSA su ispravili godinu rodjenja(dobili smo i potvrdu)
    2.Otisli u drugi grad u DMV da nas provere da li smo ilegalci,nisu nista rekli, ali smo dobili dozvolu da polazemo voznju i dobicemo privremene vozacke dok ne donesemo green card, onda cemo dobiti dozvole na 5 godina.

Sledeci korak je da se sami prijavimo za green card.Sastanak ne mozemo da zakazemo on-line jer nemamo receipt number, te moramo pozvati da se zakazemo.
Poslala sam e-mail u BG ambasadu,cekam odgovor.

to be continued

Kaad sam vec na forumu da prijavim da sam SSN dobio sedam dana nakon sto sam aplicirao, a supruga tri dana poslije mene (aplicirali smo zajedno). Zelene karte su nam stigle tacno mjesec dana nakon sto smo stigli u USA. I jedno i drugo je bez ikakvih gresaka.

eto i nas vec od 25.3. u chicagu. sve je proslo super, let ,ulazak u USA. sve na carini i imigration smo obavili za 10 min( nas cetvero), sa klincima isli u SSA i oni za 7 dana dobili SSN, krenuli u skolu sve ok.juce smo dobili GC a iduce sedmice bi trebao SSN stici i nama.polako se uhodavamo.:papa:

Da zavrsim konacno pricu oko dobijanja GC. Jos davno u Oktobru smo pozvali prvi put imigraciono, razresili “typing” gresku. Suprug i ja posle toga za nekih 10 dana dobili GC.Za Neky-ja smo zvali jos nekoliko puta svaki put dobije kovertu sa obavestenjem da smo zvali i da ce u okviru 4 nedelje stici i GC.Nista nije urodilo plodom. Zakazemo sastanak imigracionom u Denveru za 20. April , a 23. i Neky konacno dobi GC.

Umalo da prodje citava godina, koliko traje viza u pasosu koja menja GC. Sta bi se desilo da je istekla viza, a da niste dobili GC? :blink:

Kad smo vec kod toga, da postavim jedno pitanjce - kad udjemo zena, klinja i ja, svo troje se prijavimo za SSN, a da li i klincu od 4.5 godina sleduje GC, gde je starosna granica (ako je uopste ima)? Posto deca brzo rastu, da li ima kraci rok trajanja i mora brze da se menja novom?

dreadnot,
Svaki clan porodice dobija GC i za svakog GC traje 10 godina (datum se racuna od momenta ulaska u USA). Ako u medjuvremenu ne uzmes drzavljanstvo iz ovog ili onog razloga, GC se nakon 10 godina obnovi i opet traje narednih 10 godina…i tako moze da se obnavlja svako desetljece bez ikakvih pitanja od strane drzave zasto nisi uzeo drzavljanstvo u medjuvremenu. To njih ne zanima jer imas pravo izbora kakav status zelis da imas u USA.

Al nemoj da zaboravis da ako napravis neko sranje u tih 10 godina, mogu da odbiju da ti produze GC ili cak da ti daju drzavljanstvo. Pamet u glavu :grin:

To da…ali to cak i ako dobijes drzavljanstvo. Ako nisi rodjen u USA ti ces uvek biti naturalizovan, tako da mogu da ti ga oduzmu.

Dobro je stefice da si to spomenula i potpuno si u pravu. Meni nije palo na pamet da to spomenem ali ipak treba, nek’ se zna.

Igrom slucaja poznajem jedan nas bracni par ciji je sin ucestvovao u jednoj velikoj pljacki kasina prije dvije godine. Imao je drzavljanstvo vec vise od 5 godina kad se to desilo. Ulovili su ga, dobio je (navodno) 10 godina robije i kad izadje vani (navodno) postoji velika sansa da ga vrate nazad na Balkan. E sad, da li je to tacno ili su to fabrikovali nasi ljudi koji zive u istom mjestu kao i on, ne znam.

Ako nadjem vremena potrazit cu ako ima negdje nesto u vezi takvih incidenata (sa srzavljanstvom) pa ako nadjem, zakacit cu ga ovdje.

Ali u svakom slucaju, za sve nas mora da vazi - pamet u glavu, drzati se zakona, reda, rada i discipline i cijela Amerika je nasa a sa njom i cijeli svijet, zar ne :grin:

E ti si bas supersonican, dreamers-u. :grin:Dok ja iskucah svoj post da se dodam na steficu ti vec odgovorio. E pa super, tvoj post je i potvrda na moj da je to ipak tacno.

E. je.. ga, a ja bas mislio da se bacim na organizovani kriminal ako mi ne krene sa klosarskim poslovima… Salu na stranu, hvala na odgovoru, znaci svi smo zeleni dok ne promenimo pasose za 5 godina…

Zdravo ljudi!

Imam jedno pitanje.
Gledao sam po forumu, ali nisam bas siguran da sam video da je bilo reci o tome.

Ja putujem 10.06. u USA.
Prvi odlazak kako bih aktivirao status, aplicirao za SSN i td.

Interesuje me sledece:

• Da li GC i SSN urucuju licno pa je obavezno da budete kod kuce da biste primili ili ostavljaju u postansko sanduce?
  • Da li ih moze primiti neko drugi ko se nalazi na adresi u tom trenutku, odnosno dok je primalac odsutan?
  • Da li postoji mogucnost iznajmljivanja P.O. Box-a gde ce to biti dostavljeno?
  • Da li morate biti u stanu kod nekoga, kupiti, iznajmiti ili biste cak mogli biti u hotelu ili hostelu?

Sve ovo me interesuje iz razloga sto bih mozda promenio adresu po dolasku, pa me interesuju solucije.
U tom slucaju bih iznajmio stan/studio ili cak sobu ili hostel/hotel.

Cilj mi je da ostanem mesec i po dana pa da se vratim u Srbiju, dovrsim preostale stvari, pa da se onda potom vratim u USA za stalno.

Zbog toga mi u tom prvom periodu i nije vazno da li cu biti u iznajmljenom stanu, sobi ili hotelu.

Jedno me samo interesuje, ukoliko bih iznajmljivao sobu, da li su potrebne odredjene mere predostroznosti kako se ne bi dogodilo da neko drugi umesto mene primi postu tj GC i SSN.

Hvala vam svima na sugestijama :wink:

Pozdrav!!!

I SSN i GC ce da stignu obicnom postom, znaci postar ce da ostavi koverte u sanduce, na adresi koju si upisao jos kad si imao intervju u ambasadi. Jos ce te carinik na ulasku u USA pitati da li ces da ostavis tu adresu ili da upises neku novu. Ako nisi stavio nikakvu adresu, odmah kad dodjes idi direktno u SSN office i tamo reci na koju adresu da ti posalju (zapravo mislim da ces to svakako trebati uraditi, svejedno jesi li dao adresu ili ne).

Stefice, hvala ti na pojasnjenju. Znaci, ako sam ispravno razumeo, stize kao najobicnija posta i ne moras biti prisutan kad postar dodje?

Pazljivo sa ovim, i ja sam to ocekivao jer sam tako procitao na forumu. Carinik me nije nista pitao. Ja sam kulturno cekao i cekao.. i pri kraju procesa sam pitao u fazonu: “Ja sam zeleo da promenim adresu. Zar nije trebalo da me pitate?” .. :smiley: Na sta je on prilicno neljubazno odgovorio: “Ne moram ja nista da te pitam, STO NISI ODMA REKAO?” :grin: pa mi je onda na papirce napisao web sajt USCIS-a i rekao da mogu i sam kasnije.

Posle nekoliko mukotrpnih telefonskih poziva uspeli smo u USCIS-u da promenimo adresu ali su GC ipak stigle na prvobitno datu adresu.. srecom to nije bio problem..

Najobicnijom mogucom postom stize. Mislim da Ameri ne misle da je to nesto posebno vazan dokument :grin:

Zed, super da si se javio. Mene je zaista pitao carinik 3 puta jesam li sigurna da necu promjeniti adresu i je li to adresa na koju zelim da mi stignu SSN i GC. Nocturno ako imas nekoga od bliskih ljudi u gradu u koji ides, mozda je najbolje da das njihovu adresu ako ne misle da se sele bas taj mjesec.

Ljudi,

Sta je sve potrebno da se dobije SSN?
Da li se placa prilikom apliciranja i koliko?
Da li moze u bilo kom office-u ili je pozeljno da bude u onom kojem pripada podrucje gde vam je adresa?

Hvala mnogo!!!

Pozdrav!

rodni list, pasos sa vizom i ispunjeni formular. neplaca se i mislim da moze u bilo kom SSA