Evo da ja kazem par svojih subjektivnih misli…
Najpre da napomenem da sam u US drugu godinu, najpre sam par meseci bila u Houstonu, TX, zatim sam od marta prosle godine ovde u Indiani, Hamilton county, Mid West…
Posao: u ovom periodu jeste tesko, ali nije nemoguce, pogotovo ako se spuste kriterijumi i shvati da mora da se radi da bi se platili racuni. Imam diplomu Pravnog fakulteta iz Srbije, 4 godine rada u struci, razne certifikate, specijalizaciju za PR, znanje nekoliko jezika. zivela sam u EU 2 godine.. etc…to se nesto u US u ovom momentu ne ceni preterano, pogotovo kad se uzme u obzir mesto nase zemlje na globalnoj svetskoj sceni, ekonomska kriza, masa ljudi koji se non-stop otpustaju, i to Amera, i to s njihovim fakultetskim diplomama…na pocetku je problem bio sto se mene tice taj, sto nisam imala uopste radnog iskustva u US (to je po mom misljenju veoma vazna cinjenica, radite bilo kakav posao, naravno pristojan, da bi se steklo US radno iskustvo, kada u resume ubacite rad u odrednjenim US firmama, nemojte da mislite da potencijalan poslodavac nece da okrene telefon da upita za vas u prethodnoj firmi), vazno je takodje i da se ima kontinuitet rada u jednoj firmi (zato je vazno da se udje u veliku firmu, gde se nudi mogucnost napredovanja, naravno ne preko noci, vec dugotrajnim i veoma teskim radom). Vazna napomena: ovde se veoma tezak rad (hard work) podrazumeva, znaci to nije vas plus, to je ono sto ce da vam pomogne da vas ne isteraju s posla, to vam dodje kao sasvim normalan radni ucinak. Pored interneta, posao, pogotovo obican za pocetak, mora da se trazi i po principu - od vrata do vrata - pogotovo ako se radi o retail industriji ili bankama, gde se posao najlakse i nalazi. Sve companije u tim granama imaju u okviru svojih objekata uvek vidno istaknute panoe gde kazu sta traze i koliko lica traze, uvek odete na customer service i pitate sta se nudi, trazite da razgovarate s HR za taj objekat i mozete se iznenaditi sta se sve u tom momentu trazi (ja sam tako dosla do mog posla, apsolutno se ne nadajuci nicemu, i dan danas sam s istom firmom, s velikom mogucnoscu napredovanja). Svi ti objekti poseduju mogucnost ostavljanja resuma, ukoliko nema nicega otvorenog trenutno. (bilo po principu prijave putem kompjutera u okviru samog objekta, preko njihovog lokalnog intraneta, ili putem ostavljanja resuma u njihovoj HR sluzbi, ali i potrebno je stalno obilaziti i zvati telefonom i raspitivati se, cak i ako se nista u datom momentu ne nudi). Jos jedna napomena: neovisno koliko je vase radno i edukaciono iskustvo iz Srbije, ovde se ne dolazi na managersku poziciju preko noci, (mislim o ozbiljnim velikim firmama) vec se ulazi u companiju putem entry level pozicije - znaci dobijate poziciju koja je verovano malo placena (ne mora da se radi o minimalcu, zavisi za koji posao konkurisete, zato se i rade razgovori u HR), ali vas poslodavci prate sta radite, kako radite, da li hoce da vas zadrze ili ne, sto bi se reklo, proces neprestanog dokazivanja, da se pokazete da mozete da radiite pod pritiskom i pod svakojakim radnim uslovima.To ne vazi samo za strance, vec je to proces ravan za sve koji rade, kako za Amere, tako i za vas. Ukoliko ste placeni na sat, svaki minut prekovremenog vam se placa (opet to je moj slucaj jer je compmanija ogromna, ne znam da li su sve takve). Ukoliko se dokazete da mozete da se nosite sa svim pritiscima na poslu na toj nizoj poziciji, u svakom slucaju vam se nudi mogucnost napredovanja…Kad vas prime za stalno, ako ste vi zadovoljni poslom, a poslodavac vama, idete na razgovor s vasim managerom, HR departmentom ili vec kako vam je organizaciona struktura odredjena u companiji i naznacite im da zelite da napredujete, da ste zadovoljni companijom i da razmisljate da ostanete za dugi vremenski period u njoj..naravno sve ovo se mora raditi mesecima unapred (priprema terena) i cekati povoljan momenat, naravno i biti veoma strpljiv i uporan… Ukoliko se radi o trazenju posla, obavezno se uputite u prodavnice, banke, mesta koja imaju puno svojih filijala i znajte da morate da pocnete od entry level pozicije…mnoge firme cak i ne objavljuju svoje oglase za posao, ali se saznaju ili ako se uputite direktno u banku npr. ili prodavnicu, ili ako ih cak i pitate direktno…plata moze da vam bude odredjena (pogotovo ako je u pitanju velika companija), ako se radi o poziciji za koju hoce da vas prime, koja ima raspon, (sto je npr bilo u mom slucaju), u zavisnosti od vaseg prethodnog radnog i edukacionog iskustva - tu onda moze da dodje u obzir visina satnice na koju se nadovezuje vasa diploma i radno iskustvo, godine zivota etc…u svakom slucaju, nije lako, ali mora da se zna sta se hoce, i da se ne ocekuje apsolutno nista previse, pogotovo ne za pocetak…
Imam familiju po celoj Evropskoj Uniji, situacija je apsolutno teska u svakoj zemlji, posla nema nigde, velika ekonomska kriza je svuda, cene su ogromne svega i svacega, Srbija je generalno skuplja u svemu od cena u Evropskoj Uniji, verovali ili ne, tako da ove cene po US su nista spram cena u Srbiji…Naravno tome u prilog govori i cinjenica da ni dollar nema neku veliku vrednost u Srbiji. (ne mislim na kursnu listu, vec na kupovnu moc).
Ono sto kaze EX-USA za zivot u US, da li ces ziveti na East cost, West cost ili na Mid West, sve zavisi sta hoces i kako hoces…ja jesam na Mid West, Hamilton county jeste veoma mirno podrucje, naravno nemam ni ocean, ni toplu klimu, (sto stvarno volim da imam), nemam neki urbani sistem zivota, (koji bas i ne zelim da imam), ali meni ovako trenutno apsolutno odgovara (opet kazem sve zavisi od coveka do coveka sta zeli i kako zeli zivot da vodi, koji su mu prioriteti i ciljevi u zivotu), ali ja placam rentu tri puta manje nego bilo da zivim na West ili East cost (sto mi veoma mnogo odgovara), cene mnogih stvari, pocevsi od goriva, su dosta jeftinije, klima je malo blaza nego kod nas u Srbiji (ako je verovati kad se kaze da je klima u Chicagu kao u Srbiji, onda Indiana, obizrom da nema planina uopste, ne privlaci barem sneg toliko i hladnocu, te je ok s kilmom). Naravno posto je ceo Hamilton county ranije bio pod farmama i sumama, imamo dosta divljih zivotinja koje se krecu veoma slobodno i prelaze ulicu s paznjom prolaznika (u ovom periodu zime, imala sam priliku da vidim - veverice, lisicu, rakune, srne, jelene, njihove male jelene, doduse bilo je tu i ponekih kojota, ali retko etc..)..elem, za porodice, apsolutno se slazem, da mirna mesta su mnogo bolja od urbanih sredina, znaci stopa criminala niska, zivot je drugaciji - sto bi se ovde reklo - opusteno, Hammilton county je proglasen za najbolji kraj u celoj Indiani, a za jedan od nekoliko najboljih za celu US, po pitanju sigurnosti i familijarnog zivota. Naravno da je i skuplji od drugih delova Indiane, ali u US se to i podrazumeva.
Slazem se s misljenjem Zane, zivot se ne moze gledati kroz zatamnjene naocari nigde, pogotovo ne u US, jer to je tacno isto, polovina ljudi ovde je pod nekim lekovima, jos od najmladjih dana, polovina je drogirano, polovina je pijano, i to pricam o Amerima, ne o dosljacima. Da bi se ostalo normalno, ne moze se vagati problem na isti nacin kao u nekoj drugoj zemlji…mora da se sagledavaju stvari iz neke druge perspektive, da bi se sacuvao psihicki mir, inace se veoma lako prsne…
Rasna diskriminacija - apsolutno tacno. Indiana je na petom mestu u US po rasnoj diskriminaciji. Kolega crnac koji je radio sa mnom do skoro zajedno u istoj Companiji, sam mi je pricao da je Hamilton county okrug gde zive belci - znaci to su reci iz njegovih usta, ne moja izjava - on licno zivi u East Indianapolis, u nekom tipu mesovitog naselja - mesani Crnci i Mexicanci etc. gde i sam napominje da se bolje oseca tamo, da su ga ljudi ovde gledali sa podozrenjem, da mnogi nisu hteli ni da razgovaraju s njim, da cak i izmedju Crnaca i Mexicanaca postoji netrpeljivost, ali da belci ipak vise preferiraju Mexicance nego Crnce…
Neko je pomenuo da voli da dodje u US da mu poslodavac kaze nesto da uradi, ali da mu kaze i - please - hahaha…to je dobro receno… to please ne samo da ni tebi ni njemu nista ne znaci (isto kao i thank you kad ti kazu, nakon zavrsenog posla, koji nikome nista ne znaci, kad te polome od posla), to je cista kurtoazija, koja i tebi ima vremenom da udje u naviku (tj. da ucis i ti kad si na mestu onog obicnog radika, da se smeskas i kad bi ga oterao u pm, a da onda kad ti dodjes jednog dana na vise mesto u hijerarhijsoj lestvici da znas kako ces ti da se smeskas i sve sa smeskom da lomis ljude ispod sebe, i sve sa - please -)…Kako privatizacija napreduje u Srbiji, mislim da sve brze i brze se slika poistovecuje s ovom ovde po tom pitanju - please i thank you! Inace, za razliku od Srbije, gde se jedni ljudi skoluju da budu manageri, a drugi su obicni radnici, ovde se veoma velika vaznost daje radnom iskustvu kao sto sam rekla, te se na managersko mesto dolazi s entry level pozicije, ali cak i kad se dodje na managersko mesto, to ne znaci da taj isti manager nece morati, ako se ukaze potreba za tim, da radi i posao onog obicnog radnika, pored svog managerskog posla, koji on odlicno zna (mislim na taj obican posao), jer je i sam manager posao od entry level pozicije i obicnog posla (naravno da taj manager za svoju poziciju prima platu i ima druge managerske beneficije, ali posao ne sme da trpi). Kad se na takvo radno iskustvo nadoveze jos i skola (prvo ona nasa sto smo je doneli iz zemlje, a zatim i US koju steknete ovde), vrata su vam odlicno otvorena za top management u bilo kojoj struci da se nadjete…naravno podvlacim, nista preko noci i s gledanjem na sat kad cu kuci, nego neprestanim dokazivanjem i veoma teskim radom…
Odmori i odustva: To ni sa please neces da dobijes ni dan vise ako te ne sleduje (opet ja pricam o mojoj firmi, verovarno ima i mnogo drugacijih primera).
Health insurance: obavezno da se uzme, jer je ovde to osiguranje strasno lose organizovano, znam ljude koji uplacuju i po dva, tri osiguranja da bi imali za ne daj boze ako im treba. Kad razgovarate za posao s firmom, obavezno vidite i kada vam se nudi i u kom obimu osiguranje. Takodje i osiguranje za auto: full coveridge i nista manje, pogotovo sto ste novi u zemlji, vodite se kao novi vozac, nemate credit history, obavezno full coveridge…Ovde i jedna napomena: osim nekoliko gradova po US i opet i pitanje gde stanjujete a gde je posao, koji imaju dobar gradski prevoz, svuda ostalo, trebaju vam kola, znaci ono sto bih vam ja preporucila je da, ako nemate dozvolu, ili bolje reci ako ne znate da vozite auto u Srbiji, priupitate nekog kolegu, rodjaka, druga, da vam izadje u susret i malo izobjasnjava kako se vozi, cisto da dobijete onaj feeling…ovde cim dodjete da polazete vozacki (knjizicu mozete da skinete sa neta sa dmv.com pa udarite u pravcu vaseg state - ovo je npr za Indianu Indiana Driver's License Manual | DMV.com - to je ukoliko hocete da naucite test dok ne dodjete, ako ne, kad dodjete, svaki BMV dace vam knjigicu za dzabe da spremite ispit, kad naucite, polazete testove koji su po principu modaliteta i mnogo su laksi od onih nasih u Srbiji. Zatim zakazujete voznju i izlazite da polazete s vasim kolima (ili necijim pozajmljenim), voznja je isto mnogo laksa nego kod nas i dobijete dozvolu da mozete da se krecete. Generalno, bez auta je isto kao da nemate ni ruke ni noge. Ukoliko dolazite s nekim keshom, moj je savet da se kupi auto na prvom mestu. Tada se i posao lakse ganja i dijapazon kretanja u potrazi za istim vam je mnogo siri.
Work and travel program: ti ljudi koji su dolazili po par meseci i radili ovde neke poslove, te se vracali kuci s nekim parama: sve je pitanje kada su isli, gde su isli, sta su radili, kako i koliko su trosili, koliko i kakve su srece imali, ali jedno je zajednicko: to su sve bili sezonski poslovi, kojih ima neko odredjeno vreme u toku godine…moze da se ode u bilo koju agenciju koja se bavi tim programima i da se vidi sta oni nude, da bi se razbila fama i oko toga…nisu to poslovi koje vi ovde mozete da radite za stalno i to sa GC…ja znam da su ljudi radili te poslove tipa, spacilaca na bazenu, cuvanja dece, cuvanja kucica, etc…u velikom broju slucajeva agencije su medjusobno imale ugovore medju sobom, te slale nase ljude na po par meseci…a kako su nasi prolazili, to su sad neke sasvim druge price…
Posao na Floridi: masa Amera u Indiani zivi na lokaciji Florida - Indiana. Naravno tu govorim uglavnom o starijim likovima, koji su se vec penzionisali od jednog posla, pa sad rade drugi…hahah…ovde se radi dok se ne umre ocigledno..lol…razgovarala sam s kolegom koji je radio sa mnom u firmi u letnjem periodu u Indiani, koji mi prica da je veoma tesko naci posao na Floridi, jer je manje mesto, dosta ljudi, a i ista vrsta posla u Indiani se na Floridi mnogo manje placa, ali da su i cene nekih drugih stvari npr. na Floridi jeftinije nego u Indiani (ovde mislim na Tampa bey deo Floride, kao mirniji i bezbedniji za porodice).
Bottom line za sve oni koji zele da dodju: kad ste vec dobili broj, i vizu u pasosu, dodjite obavezno jer, prvo, tim brojem ste uskratili sansu nekom drugom da dodje, koji bi mozda doveo celu porodicu i ne bi se uopste razmisljao/la sta bi bilo kad bi bilo, a drugo, kako god da prodjete ovde ( dobro, ne bas tako dobro, lepo, super, zavisi kako se ko snadje, ali ne mislim sigurno da cete proci lose, samo da znate sta hocete i da se spustite na zemlju), cak i da vam se toliko ne svidja, uzmite pasos u svoje ruke, a imacete i jedan period vremena proveden u drugoj zemlji. Kad imate pasos u rukama, iskustvo za sobom, (nadam se i ekonomsku krizu) onda razmisljajte da li cete u Srbiju, da li cete u Evropsku Uniju, ili mozda Australiju, Canadu, Novi Zeland, Africu, Aziju etc…s Srpskim pasosem se ti odlasci svode samo na teoriju razmisljanja, s Americkim, dobre su vam sanse za gde god se odlucite…ali uvek imajte na umu, nigde nije lako, pogotovo kad ste novi u bilo kojoj zemlji, (kao sto mozda znate, od skoro se u svim zemljama Evropske Unije trazi poznavanje jezika zemlje gde zivite, da bi vam se uopste dao bilo kakav posao, cak i najprostiji; znaci i planiranje odlaska u zemlje EU s US pasosem zahteva pripremu terena…no o tom, potom…prvo da se uzme pasos…)
Pozdrav svima i samo hrabro i srecno!:1081: