Zanimljivo iskustvo o SAD izvesnog Saše

Vidis…ovde je obrnuto. Od plate bolje prezivljavas, ali zato retko ko radi ono za sta se skolovao. Odnosno, radis posao za koji ti treba 3 razreda osnovne.

Ja stvarno mislim da svako dozivljava ameriku na drugaciji nacin, a mnogo toga zavisi i od srece. Ima neke istine u onome sta je taj Sasa (ili kako se vec zove) napisao, jedino sto se meni nije svidelo je nacin kako on to sve gleda i opisuje. Sve je posmatrano kao nesto negativno. Kao prvo, isto sto i u Srbiji nije isto ziveti u Beogradu ili Novom Sadu, ili nekoj selendri na kraj sveta…tako je i ovde. Sa tim da selendra ovde ne zavisi od broja stanovnika. Grad moze imati i milion i biti selendra, a moze imati 300k i biti sladak gradic. Bas sam nedavno bio u NYC kod rodjaka koji tamo duze zive. U razgovoru sa njima sam uvideo koliko je nacin zivota drugaciji tamo i u Cikagu. Cak se razlikuje i to da li zivis u gradu ili predgradju. Da ne duzim mnogo, covek je zaboravio da napise jednu stvar. A to je da se ljudi ovde uglavnom ne bave filozofijom o kojoj on prica. Upravo ne rade to. Gledaju svoj zivot i kako da ga ucine boljim. Ako im je slobodan dan, kako da ga iskoriste. Ako imaju viska novca, sta da kupe i gde da putuju. Ako je dosao kuci sa posla, koje su obaveze po kuci…a posle koju seriju gledati ili koju knjigu citati ili se poigrati sa detetom ili sta god. Nacin druzenja je drugaciji…sta ces…vece su udaljenosti. Al kada se sretnemo…onda se zalije :slight_smile: Svako jednostavno sve ovo drugacije dozivi i svakome je drugacija sreca i sansa ovde. Meni je ovo zemlja sansi, moja zena vise dozivljava tako Srbiju, a ameriku skroz suprotno…sa punim razlogom. Doduse, ako si siromasan…i ja mislim da je bolje biti siromasan u srbiji, nego siromasan ovde…

Hm, nije mi problem da radim posao van onoga za sta sam se skolovala. Ako od posla mogu da zivim. To je to…

Zavisi sta podrazumevas pod zivotom.

Da pruzim mom detetu makar sansu za neke bolje ili makar brojnije mogucnosti nego sto ih ovde ima ( odnosno nema).

I to opet zavisi…dobra skola ovde moze puno da kosta a fakultet papreno. Klinci ovde zaradjuju dzeparac radeci u samoposlugama pakujuci robu u kese, sto ne verujem da bi kod nas neko radio cak i da ima te uslove

Ne vidim nista lose u Sasinom poimanju Amerike, tj. ne mogu da kazem da je post los ili totalno netacan, ali bas i ne mogu da skacem od radosti i podrske :grin: . Svako od nas subjektivno dozivljava svoju okolinu, zbog toga i ne vidim razloge da se coveku ne da kredit za post. To sto je moj (ili bilo ciji) stav drugaciji, ne znaci da on nije u pravu (osim nekoliko materijalnih gresaka). Nasa razmisljanja su posledica iskustava koja imamo. Imigranti sa nasih prostora nisu izuzetak od uobicajenog “reagovanja” na Ameriku - mnogi su pokusali da zadrze iz svoje zemlje sve sto im odgovara, a da budu ovde zbog bolje plate (valjda se zato i odlucuju da zive u “svom” kraju - srpski, bosanski, bugarski, kineski kraj…). Eh, gde bi im bio kraj kad bi se Amerikanci promenili zbog njih…

Ja bih da se samo osvrnem na par Sasinih navoda koje on prikazuje u negativnom kontekstu (verovatno covek ima svoje razloge - i dijamantski prsten urucen na smrdljivom djubravniku izgleda kao djubre, zar ne?)

Moje iskustvo je drugacije. Meni su ljudi pomogli i na pocetku, i dan danas dobijam podrsku i savete kad ih zatrazim i kada su mi potrebni - zbog toga i sama radim isto.

Ne, kad “kuknes” jednom… oni koji te saslusaju ti daju svoje misljenje kako resiti problem. Konstantno kukanje, pogotovo oko istih stvari - zasto bi to bio bilo ciji problem? To ti je kao kad ti drugarica kuka oko decka pa milion puta oko iste stvari… Ostavi ga ili prekini da kukas…

Ne vidim nista lose u ovome zaista… to je jedna od stvari koja mi je smetala “tamo” (secam se jednom mi ostali prozori oprani do pola jer celi dan isla kafa za kafom…).

Preterivanje. Ne kazem da se ne desava, ali su u pitanju izuzeci (ako moj brat odluci da se drogira i vuce po ulici, sta cu ja sad - da ga celi zivot lancima teram na rehabilitaciju?) Sve u svemu, mozda je on u takvom okruzenju, ja definitivno nisam - svi koje znam i privatno i na poslu brinu o svojoj familiji i pomazu se medjusobno (neko manje, neko vise)…

Tacno.

Tacno, ali… to je globalizacija. Hteli smo svet bez granica :slight_smile:

Eh sad, ovo je stvarno i preterivanje i nepotrebno filozofiranje… a i ne uklapa se stilski sa ostatkom teksta :grin:

Pretpostavljam da je ovakav stav posledica nekog razocaranja (profesionalnog) vezanog za posao ili porodicnog - a mozda i nama poznate teorije zavere…

Pa ne bas… u svakom slucaju, Amerika ne tretira svoje predsednike kao Srbija - ja ne znam ni za jednog predsednika (bivseg ili sadasnjeg) prema kojem se Srbi odnose sa postovanjem; kao da su ih vanzemaljci birali a ne oni sami…

Naredni pasus je stvarno van svih mojih ocekivanja :grin: :

Mozda nekom ko za demokratiju misli da je anarhija i zaboravlja da nase slobode su garantovane samo do one mere dok ne ugrozavaju slobode drugih ljudi…

Nekim procesom? Proces izbora je vrlo jasan onome ko hoce da ga razume… nijedan proces nije idealan, ali je po mom misljenju ovo jedan od boljih. Podlozno debati…

S obzirom na to da vecina ljudi glasa za kandidata, taj sto izgubi vezu sledeci put izgubi i izbore… Druga je stvar sto rec “lobiranje” zbog srpskog poimanja izaziva svima gadjenje (to je isto uradjeno i sa “patriotizmom” i “nacionalizmom”), a Sasa i sam kaze da da je federacija politicki stabilna… Da naglasim: vrlo bih ja rado gomilu njih zauvek iskljucila iz politickog zivota ali iz drugacijih razloga od gore navedenih (nije ovo mesto za otvaranje debate, ali meni je razlog glasacki rekord - zakon o lobiranju je vrlo jasan, kao i putevi novca. Mozda to Sasi nije jasno, ali nema veze… potplacivanje i zloupotrebe postoje, Amerika nije izuzetak - ali vinovnici zavrse u zatvoru)

Sta je ovde negativno i nenormalno? Nego sta treba da se desava - da se na slavi kumovi poubijaju zbog Seselja i Kostunice? Da senatori izadju napolje pa da se poubijaju? Da zbog politike pocne pesnicenje? Ne razumem…

Stoji za honorare, ali u drugacijem redosledu: dobar honorar je posledica politicke aktivnosti, a ne obrnuto i neko ko zivi ovde bi to trebalo vrlo dobro da zna, osim ako nije totalno ignorantan i prodaje da ne kazem sta za bubrege :frowning: Takodje, neko ko zivi ovde 15 godina treba da zna da nijedan politicar ne moze da primi pare ni direktno ni indirektno. Postoje ljudi koji rasirenih ociju prate ovakve stvari (politicki protivnici, kao i oni koji zapocinju politicku karijeru). Major LA ce po svemu sudeci morati da plati sve karte za Lakers koje je dobio besplatno…

Nije tacno. Druga stvar je sto Sasa, kako sam rece, ima dobar posao sto podrazumeva i dobru platu. Dobar posao podrazumeva i osiguranje na poslu, ili u najgorem slucaju moze da priusti osiguranje. Ni nova reforma ne podrazumeva da ce drzava svima dati osiguranje - samo onima koji ne dobijaju osiguranje na poslu ili nemaju novca da kupe.

Ne znam sta to treba da se “zucne” sefu? Kakav je to nacin poslovne komunikacije? Ako ovo znaci da treba sef da se pljuje u lice, onda je to suludo zaista… Sef je zato sef - da da projekte, kao i da slusa predloge (kad su zatrazeni)…

Koliko je meni poznato i u Srbiji se placa porez na imovinu (bar ja placam). I u Srbiji ljudi podnose poresku prijavu na zaradu (ako zarade vise od odredjene sume).

To je stvar platnog obracuna - i u Srbiji se svasta odbija od plate, ali ljudi ne znaju ni sta ni koliko jer ugovaraju neto platu. Privatne penzije su i tamo pocele po istom sistemu kao i ovde, kao i privatna osiguranja i stednja za skolovanje. I tamo, kao i ovde je stvar izbora - 401k je opcija a ne moranje, kao i 529b.

Dakle, ja ponovo da kazem - post je dobar jer moze da pomogne citaocima da dobiju jasniju sliku o Americi i cenim trud, ali je subjektivan (sto je razumljivo, jer ni svaka porota nije 100% objektivna). Ja se ne slazem za pojedinim tvrdnjama, jer ne volim da nagadjam nego naucim kako stvari funkcionisu - a i ne volim da provlacim teorije zavere za sve sto mi se ne dopada. Svaciji je izbor koliko ce negativnosti da dopusti da mu udje u zivot… Amerikanci nisu ovce - verovali su onima koje su birali na izborima i desilo se to sto se desilo (nisu ni prvi ni poslednji). Svi su besni na Wall Street… sad su besni na BP, besni su na Toyotu… besni su jer gube penzije, poslove, kuce… ali to ne znaci da su glupi i da sad treba da im dodju imigranti da ih nauce sta je demokratija, predsednik, ili dobar nacin poslovanja… naprotiv, takav pokusaj moze da dovede do potpune izolacije - te stoga navedeno zivljenje po enklavama…

Ko god ocekuje da je sve idealno ovde, taj je van pameti. Nista i nigde nije idealno. Ko ne moze da prestane da donosi zakljucke na osnovu desavanja i svojih iskustava iz zemlje iz koje je dosao - i ne otvori se dovoljno prema ovom sistemu ovde, postace jedna veoma ogorcena osoba.

Zana, genijalno, iscrpno, temeljno i korisno as usual!

Slazem se u potpunosti, ali i pored dobrih i losih iskustava kada se nekome prenosi utisak i generalizuje treba biti realan. U suprotnom napisati clanak kao u sekciji “Moj zivot u inostranstvu” na sajtu Politike.

Ogorcenost i ton kojim Sasa pise ne ide u prilog njegovom snalazenju i uklapanju.

Ako je istina da se snasao i da mu je dobro kao sto pise, to je nesto sto svima treba da nam bude vodilja. Dakle ako Amerika moze da primi emigrante koji posle 15 godina imaju takvo misljenje i ne shvataju siroku lepezu stvari, od pojma predsednika do “najavljivanja pre dolaska u goste” i od njih napravi ljude sa dobrim standardom, ljude koji su iskoristili dobro svoju sansu i pruzili jos bolju svojoj deci, onda je to definitivno zemlja ciji deo i ja zelim da budem. E to se zove demokratija!

Mislim da Sasin post nije tako los, nego je mozda izgubio meru subjektivnog o objektivnog pogleda, odnosno pokusaj istog. Ja licno nisam preterani ljubitelj univerzalnih primera, kosmicke objektivnosti i ostalog filozofskog lupetanja i nagadjanja. Vise volim licna iskustva sa jakim uporistem na zemlji, pa ako je moguce sto vise toga i onda polako stvaramo sliku. Svi mi smo imali prilike da gledamo Moor-ove filmove, cak i ovde u Srbiji, pa ne mora niko da nam objasnjava sustinu institucije predsednika u USA, niti sustinu demokratije . . .

Dodji u Srbiju da vidis kako je.

Apsolutno si pogodio sustinu. Tuzno je to sto ljudi kao sto je Sasa ima puno, i sto njihov glas i njihovo misljenje, u najvecem broju slucajeva, dospeva do ljudi koji zive u Srbiji. To doprinosi pogresnom utisku. Njegovo vidjenje i dozivljaj definitivno nisu relevantni.

Bio sam pre mesec dana u Srbiji i doziveo potpuno iste reakcije kao ove na Sashin komentar. Svojevremeno je na ovom forumu razapet chlan ex-usa zbog svojih stavova.

Ochigledno je da ljudi zele da cuju samo ruzicaste stvari, a bilo kakav drugi utisak svesno odbacuju kao nerelevantan, pristrasan, zlonameran.
Uvek se trudim da dam objektivno misljenje koliko je to moguce, nikog ne zelim da odvratim da dodje u USA, naprotiv.
Nemojte suditi ljudima koji iznose svoj stav jer “mark my words” nakon nekoliko godina zivota ovde mnoge stvari iz Srbije chinice vam se znatno lepse nego sto vam to sad izgleda upravo zato sto nemate reper sa kojim biste ih poredili pa o tome i ne razmisljate. Neko se na to privikne a neko ne.
Ovim ne zelim da pljujem USA ali bih istakao da je razlog mog boravka ovde trenutno iskljucivo materijalne prirode. Sto se tice drugih parametara koji za mene podrazumevaju kvalitet zivota Srbija ili npr. Francuska (koju sam nedavno posetio) i USA su nebo i zemlja.

Zivi bili pa videli :ziveli2:

Kao i uvek, Zana lepo obrazlozi sve.
Slazem se sa nekim delovima Sasinog texta ali ja ne razumem kako neko posle 15 godina zivota u drugoj zemlji zeli da zivi kao u Srbiji. Razumem nostalgiju i sve to ali ako se ne prilagodis onome kako jeste onda ne treba ni da zivis ovde.
Ne mislim da se totalno amerikanizujes nego prosto da ispostujes “pravila” koja ovde postoje.
Sto se brige o porodici tice, moje iskustvo kaze da su jako vezani makar bili i mnogo daleko.
Imam primer u svojoj okolini nekoga ko ne moze da se adaptira na nacin zivota ovde.
To govori da ova zemlja (ili emigracija uopste) nisu za svakoga.

i pored svega procitanog,ja licno mislim, da je u svakoj zemlji podjednako isto,negde bolje negde losije,ali u srbiji majci,po sadasnjim zakonima,monopolima,itd(da ne nabrajam…)nece NIKADA biti bolje…Ok za nas malko starije,ali sta cemo sa decom???da prezivljavaju do kraja svog zivota???Ok i patriotizam,ali su ipak deca sve na svetu,a ovde ih ne ocekuje ama bas nista…cekam okt da posaljem prijavu…pa kako nam Dragi Bog da…

U potpunosti se slazem.

Teško je gledati na svu priču iz prestonice, i samo recimo iz kruga “dvojke”!
Treba se postaviti u poziciju nekog iz male sredine koji ne može nigdje da ode niti šta da zaradi, a djeca rastu. Ako te izvuku odeš probaš pa ako ti se ne svidi tražiš neku drugu zemlju. Mnogo je lakše kad jednom odeš odavde, a teško je probiti balon iz male sredine. Iz male sredine nemaš šta izgubiti niti šta ostaviti, probaš odeš, pa vidiš opcije da pređeš u neku drugu zemlju ako Amerika nije po ukusu! Ovako živeći ljudi zacementirani u maloj sredini sve bi dali da probaju otići u USA ako uleti lutrija na sreću, i ako znaju da USA nije idealna zemlja.

Hahaha…pa gde ces bolje zemlje za to od Srbije. Kakvih sam se tamo Bizmismena nagledao, poceo sam da se gadim na tu rec (kao i na rec menadzer). U glavi ovce i livade, a kesha ne zna se…sve direktor do direktora :slight_smile:

Opet mi se cini da vredi pokusati. Odes, probas, pa ako nikako ne mozes vratis se…
Sto bi tataprase reaka, a saglasna sam s njim 100%, barem zbog dece…

Ali oni su ovde domaći, a i naša država (nazovimo je tako) ne uvozi emigrante a i ne pita se mnogo kakvi ljudi u njoj žive ili dolaze.
Država koja ne uvozi ljude nema razvijenu kadrovsku konkurenciju što nije dobro za napredak i profesionalizaciju.

A ako jos uzmemo u obzir obrazovane ljude koji, izgleda, ponovo masovno napustaju Srbiju? Talasi odlazaka traju bar 20-25 godina, ako uzmemo u obzir generacije koje su predvidele na vreme ratna desavanja, pa onda one koji su u poslednjim trenucima pobegli glavom bez obzira, pa one silne koji su malo po malo odlazili tokom zadnje decenije 20. veka, pa onda malo zatisje garnirano optimizmom, ali samo do 12.03.2003., pa onda opet u talasima, da bi smo stigli do danasnjih dana kada opet pocinje stampedo prema zapadu.
Kada se doda tvoja konstatacija da nema imigracije onda dobijamo jezivu sliku koja je sve ruznija, kao ona Dorijanova na tavanu.:no: