ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 02.06.2011, 05:45
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
Није ми јасно ово: Vadjenje zivca iliti root canal je bez osiguranja $385, a sa osiguranjem mojih 50% bi bilo $395.

Како је то ако имаш осигурање скупље за 10$???
Kako je meni objasnjeno, zubar je spustio cenu svoje usluge na minimum da bi naterao ljude da ne koriste osiguranje. Onaj ko i dalje zeli da koristi svoje osiguranje moze, ali to ce uraditi samo oni kojima osiguranje pokriva vise od 50% intervencije.
Staro 02.06.2011, 07:19
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Unhappy ???

Citat:
Prvobitno poslao korisnik steficacvek Prikaz poruke
zato sto svi gule osiguranja na sve strane. U bolnici tableta tylenola za glavobolju kosta 40$, u drogeriji 5$ za cijelo pakovanje. I nije ni cudo sto je cijeli zdravstveni sistem u ***
ја се извињавам... можда сам глуп, али опет не схватам...
зашто онда треба имати осигурање, ако те неко (нпр. зубар) стимулише да га не користиш (ако оно не покрива бар 80%).
и који је фазон са тим таблетама? да ли је циљ здравственог система да ненормално наплаћује своје услуге од осигурања?
у какву то земљу треба да идем? ништа ми није јасно...
мислим, здрав сам, и не сећам се када сам био код доктора, али ме та ситуација са здравственим осигурањем у уса уопште не весели...
Staro 02.06.2011, 21:33
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
зашто онда треба имати осигурање, ако те неко (нпр. зубар) стимулише да га не користиш (ако оно не покрива бар 80%).
и који је фазон са тим таблетама? да ли је циљ здравственог система да ненормално наплаћује своје услуге од осигурања?
мислим, здрав сам, и не сећам се када сам био код доктора, али ме та ситуација са здравственим осигурањем у уса уопште не весели...
E, moj druze, tek ces da vidis, svet totalno drugaciji od naseg. Ima boljih strana ali ima i gomilu losijih. Na primer taj zdravstveni sistem je jedna katastrofa sa velikim K. Nevidjeno, kolike se tu sume vrte i mogu da ti rade sta hoces ili da ti ne urade nista sto bi ti hteo i opet da te oderu? Te polise su toliko zakukumuljene i komplikovane i pre svega dugacke a mogu se interpretirati na vise nacina, po potrebi...
I ima ih milion vrsta i kombinacija, pa sad ti vidi, od cega ces da se razbolis u buducnosti pa kupi tu polisu a ostale nemoj..mislim,
Bolje im nikad ne doci u ruke, samo za nedaj Boze, ako bas zagusti, ono...
Skoro isto kao auto osiguranje...jbt?!

Al sad sta je tu je, idemo, probamo, pa ako nam se ne svidja, nije preko sveta (?) uvek mozemo da se vratimo..
Staro 03.06.2011, 03:51
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
E upravo je to ona prica o ruzicastim naocalama koje smo svi imali kad smo dobili prvu kovertu. Zdravstveno osiguranje, kao sto rece Score je katastrofa. Idealna verzija je da imas dobar posao, u malo vecoj firmi i imas osiguranje preko njih i onda ne razmisljas. Ako si nezaposlen, radis u firmi koja ne nudi osiguranje ili nesto trece preznojit ces se dok skontas sve to. Imas insurance brokers koji to pojednostave i nadju najbolju opciju za tebe. A da ne pocinjem pricu oko preexisting condition ili ako ne daj Boze dobijes mozdani prvi mjesec otkako si na osiguranju ... glavobolje na sve strane
Dental, odnosno zubno osiguranje je posebno od zdravstvenog i posebno se placa. Ja sam uradila racunicu za nas troje i jedino trazim nacin kako da dijete osiguramo. Obicno zubar da popust ako nemas osiguranja i na kraju koliko bi platio mjesecnu premiju za godinu dana, vise se isplati platiti iz svog dzepa zaono sto trebas da sredis. Naravno i to je pod uslovom da bas nemas 7 zuba kojima treba vadjenje zivca i krunica.
U svakom slucaju, sretno nam svima ...
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 03.06.2011, 17:30
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ne znam kako za zdravstveno, ali kada se vec pominje auto osiguranje, interesantno mi je koliko se to razlikuje ne samo od drzave do drzave, nego cak i mesta u kojem zivis. Isto osiguranje (kod iste osiguravajuce kuce na iste sume itd) koje je u Chicago me iznosilo 80$ mesecno, u CA je nekih 240$ mesecno :-)
Bilo bi super da postoji skola u Americi za njihov nenormalno komplikovan sistem (znaci imas predmete zdravstveno osiguranje, 401k, porez I, porez II itd).

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 03.06.2011, 22:05
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Isto kao sto je u LA kod iste kuce skuplje osiguranje i za auto i za stan nego u San Diegu. I to se racuna izmedju ostalog i prema postanskom broju. Cini mi da cak i u okviru LA-ja mi sa postanskim brojem Santa Monike placamo vise nego neki manje skup deo LA-ja. Generalno takvi su i odnosi plata. I u Cikagu i u San Diegu i u Ohaju su manje plate (u okviru iste firme za iste pozicije) nego u LA i San Francisku.

Zdravstveno osiguranje je haos, i isto kao u Srbiji gde imas firme koje ti ne uplacuju doprinose, tako i ovde samo jake firme imaju dobre pakete, sve ostalo - snalazi se sam.
Reply With Quote
Staro 04.06.2011, 05:58
Bockyman's Avatar
Bockyman Bockyman je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.10.2009
US lokacija: Палатајн, Илиноис (Palatine, IL)
YU lokacija: Лесковац
Pošalji Skype™ poruku korisniku Bockyman
Red face Хм...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
ne znam kako za zdravstveno, ali kada se vec pominje auto osiguranje, interesantno mi je koliko se to razlikuje ne samo od drzave do drzave, nego cak i mesta u kojem zivis. Isto osiguranje (kod iste osiguravajuce kuce na iste sume itd) koje je u chicago me iznosilo 80$ mesecno, u ca je nekih 240$ mesecno :-)
bilo bi super da postoji skola u americi za njihov nenormalno komplikovan sistem (znaci imas predmete zdravstveno osiguranje, 401k, porez i, porez ii itd).
када и "староседеоцима" неке ствари нису јасне, шта ли тек ми да очекујемо...

а што се тиче ружичастих наочара, нити сам их имао раније нити их имам сад, за разлику од моје жене... али, оптимизма имам, па видећемо како ће све да испадне.

у сваком случају, само да смо живи и здрави, све остало ће већ да буде...
Staro 06.06.2011, 21:29
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Orange Prikaz poruke
Isto kao sto je u LA kod iste kuce skuplje osiguranje i za auto i za stan nego u San Diegu. I to se racuna izmedju ostalog i prema postanskom broju. Cini mi da cak i u okviru LA-ja mi sa postanskim brojem Santa Monike placamo vise nego neki manje skup deo LA-ja. Generalno takvi su i odnosi plata. I u Cikagu i u San Diegu i u Ohaju su manje plate (u okviru iste firme za iste pozicije) nego u LA i San Francisku.

Zdravstveno osiguranje je haos, i isto kao u Srbiji gde imas firme koje ti ne uplacuju doprinose, tako i ovde samo jake firme imaju dobre pakete, sve ostalo - snalazi se sam.
I dalje mi nije jasno kakve to veze ima sa platom. Ja mogu da primam istu platu i umesto da zivim na peninsuli, da odem u east bay i platim daleko manje stan....samim time oni ce mi naplatiti i manje osiguranje za auto jer je jeftiniji zip code. Iako tamo ima 10x vise nesreca i sl, iako mi je dalji commute...bice jeftinije auto osiguranje. Stvarno veze sa mozgom nema...

Slazem se da su plate vece....ali nisu bas 3x vece za istu poziciju u odnosu na chicago (pogotovo ne neto).

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 07.06.2011, 04:49
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

@Dreamerns
Ma nema nikakve veze sa platom, htela sam samo da kazem da je sve (pa i plata) vezano za postanski broj i troskove u odredjenoj regiji a ne da plate prate srazmeru troskova. Kamo srece... Nisam bas jasno napisala... Mnogo toga nema veze sa mozgom slazem se, slicnom logikom kao za kola moze da se gleda i na druge stvari - stan u San Diegu koji smo iznajmljivali nije losiji od ovog ovde (jos je i veci + bazen i teniski tereni), nije bas na obali ali s obzirom na dobro regulisan saobracaj manje vremena treba da se stigne do obale, do posla, do bilo cega u okviru grada nego u Los Andjelesu, i nalazi se isto u suncanoj Kaliforniji - znaci po opstem kvalitetu zivota grada u kom se nalazi i komforu uopste ne zaostaje - a ima duplo manju cenu. Oba stana su u super-sigurnim krajevima cak je i zgrada u Santa Monici novija i svejedno je osiguranje za stan skuplje. To je opet postanski broj, nema veze sa realnim okolnostima. Ali to sve otvara prostor da se te nelogicnosti iskoriste u suprotnom smeru - ziveti u manjem mestu koje nema troskove paprenih lokacija a pruza dobar kvalitet zivota (naravno kandidat SD), cak i ista pozicija u okviru iste firme mislim da donosi bolji standard bez obzira sto je manja plata, pod uslovom naravno da je dobra pozicija i da se od nje normalno zivelo i u skupom kraju. Verujem da San Diego nije jedini i da ima jos takvih mesta u Kaliforniji i naravno u drugim drzavama (ako neko zna neka sapne). I Izvinjavam se za off topic...

Sto se kola tice, proverite State Farm mi smo kod njih. Cena koju smo imali u SD kod njih je ovde 2x veca s tim sto nam daju popust jer kod njih osiguravamo i stan tako da izadje manje od 2x. Opet nije 4x skuplje, vredi proveriti, ako vec niste.
Reply With Quote
Staro 24.03.2012, 19:12
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Jučer je bilo dvije godine od kada je Kongres u martu 2010. odobrio Obamin Affordable Care Act u okviru reforme zdravstvenog sistema.

Imate li neka iskustva kako se reforma zdravstva do sada odrazila u praksi? Jeste li primjetili neke promjene? Imate li bolje i pristupačnije zdravstveno osiguranje?

Kakvo je vaše mišljenje o reformi, oće bit' šta od toga?

http://www.whitehouse.gov/healthreform
http://www.healthcare.gov/

DV 2020
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja