![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vožnja kamiona u Americi - Trucking in USA » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Pa voze ljudi
![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Nema se vremena trenutno za pisanje. Ovo pisem dok cekam na utovaru u LA. Ovonedeljna relacija: Chicago-Phoenix-LA-Vegas-Denver-Chicago. Kuci stizem u ponedeljak ujutru posle ove lagane voznje
![]()
2011EU00005xxx 29.05.2010.- stigla prva koverta iz KCC 02.06.2010. - vracena u KCC 04.06.2010. - stigla u KCC 30.08.2010. - stigla druga koverta 02.10.2010. - uradjen lekarski 19.10.2010. - VISA GRANTED 20.10.2010. - VIZA U PASOSU ![]() U CHICAGO-u od 20.01.2011... ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
evo i da ja nesto napisem na ovu temu. dosao sam u u.s prosle godine u martu nakon sto sam naravno dobio na lutriji. nakon par poslova u struci na nagovor familije bacio sam se u kamiondzije. uz pomoc prijatelja i rodbine za male pare sam polozio cdl sve od prve i poceo radit za kompaniju kao vozac. kao pocetnik imam 35 centi po milji a nedavno su mi podigli na 37 c. Uglavno jako sam zadovoljan sto sa tim poslom mogu uzdrzavat familiju i da imamo dosta za sve jer ja jedini radim. Naporan je to posao, nakon nekog vremena dojadi cesta, log book, vage, policija, lijeni ljudi po skladistima i naravno voznja non stop. nekad za 6 dana uspijem da skupim svega desetak sati spavanja ali kad dobijes platu za tu sedmicu i kad vidis da svi lijepo mozemo da zivimo zaboravi se ta sikiracija i umor.u prosjeku prolazim 3500 do 4000 milja sedmicno i uglavno krecem nedjelju popodne i dolazim petak navecer.kamioni su veliki, udobni i ceste su super(uglavnom).sve teze se nalazi parking navecer a i do neke bolje hrane isto. uglavno je to mc, subway, kfc, bk taco bell itd. sve brza hrana i tesko je naci dobru hranu kad si sa kamionom. nekad zavidim nasim soferima na grahu, gulasima i ostalim jelima koji se jedu kasikom.nadam se da zainteresira koga jer kad se pogleda obrazovanje i sprema koja treba da bi se radilo taj posao nigdje se ne moze zaradit takava para na legalan nacin. owneri koje ja znam zaraduju oko 3000 sedmicno cisto ako nemaju nekih kvarova. to je na balkanu bilo ne zamislivo zaradivat takve pare kao radnik.sretno svima na dolazecim rezultatima.
|
|
||||
|
||||
![]()
Zeleni1122, ovde pocetnici imaju 40 centi po milji, tako da razmisljaj o promeni kompanije. A sto se tice hrane uvek mozes da stanes na petro i klopas u bafeu. Zajebi brzu hranu kada ovako imas i supu i sve ostalo. Imas dosta restorana koji imaju parking za kamione pa mozes i tamo da se hranis. Flying J ima denny's restorane i opet je bolje u njima nego brza hrana. Trazi drugu kompaniju jer ces mesecno sa tom miljazom zaradjivati oko $500 vise, sto nije malo...
![]()
2011EU00005xxx 29.05.2010.- stigla prva koverta iz KCC 02.06.2010. - vracena u KCC 04.06.2010. - stigla u KCC 30.08.2010. - stigla druga koverta 02.10.2010. - uradjen lekarski 19.10.2010. - VISA GRANTED 20.10.2010. - VIZA U PASOSU ![]() U CHICAGO-u od 20.01.2011... ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
to je kao i svi poslovi, posao koji moraš volit.
ja vozim več 14 godina i vjerojatno ču pustit kad odem u penziju jer obožavam vozit. e sad druga je stvar ako ga radiš da bi prehranio i bolje zarađivao, nego zato jer to voliš. onda ti je naravno teže |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ja sam u Kanadi vec nekih 7-8 mjeseci,dugo sam razmisljao i na kraju se odlucio da polazem za kamion, iz dva razloga prvi razlog bolja zarada(tj. za nas koji ne znamo ok jezik i nemamo skolu u kanadi/americi mislim da je to i najplaceni posao),a drugi sto volim voznju i nevolim zatvoren prostor tipa(fabrike).Tako da sam vec krenuo sa resavanjem vozackog u toku sedmice trebam ici polagati testove i ubrzo poceti za voznjom.Sto se tice ovde u Kanadi je veca procedura doci do vozacke za kamion nego u Americi ali koje uporan moze se samo potraje malo duze,drugim rjecima otimaju narodu pare na ljep nacin. Licno me zanima kakav je tok polaganja na sta trebam obracati paznju najvise dok budem isao na voznje sa instruktorom,koji dio je po vama najteze savladati. Posle zavrsenog polaganja na koji nacin traziti posao posto svako trazi vozace sa iskustvom,sa kojom pricom da idem kod gazda?ugovori na koliko se potpisuju sta prihvatiti sta ne... Eto koja recenica i od mene pa bih bio zahvalan ako ima ko savjet za Amatera ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Isto tako, ne znam kakvo je gore stanje sa kompanijama. 99% informacija koje se ovde vrte su vezane za CHGO - Illinois, a posto je usvakoj drzavi nesto uvek drugacije, kapiram da je u Kanadi trucking biznis malo drugacija "arena". Dosta stvari se nauci u auto skoli. Instruktori po nasim skolama su uvek voljni da pomognu i daju savet i da te upute u te neke bitne detalje ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
U kojem djelu Canade si?
tamo ti dosta varira od provincije do provincije. Uglavno u Canadi su vozači kamiona dosta traženi, stoga nečeš imat velikih problema za pronač posao. samo moj savjet ti je da si napraviš i tkz. safety trening, jer stim dobivaš bodove kod poslodavca jer onda on manje plača osiguranje za tebe. Javi u kojem si gradu, pa te možda mogu povezat sa našim ljudima koji rade tamo. Ja još nisam tamo, ali radim na tome, tako da ukratko znam postupke i literaturu za njih. |
|
|||
|
|||
![]()
Provincija Ontario,naravno da variraju u svemu provincija koja je najvise naseljena al zato razbise taksom i svim ostalim. Trenutno sam u Windsoru to je na samoj granici sa Detroitom,al u narednih par mjeseci planiram se seliti u Toronto tako da cu posao traziti na toj relaciji gdje god ispadne. Gdje se polaze taj safety trening i koliko traje?
Za Magelan:Pa sto se tice voznje koliko sam upoznat imas dve varijante na koje se vecina ljudi opredeljuje vozis 15h dnevno i kuci si svaku vece ili long ture za Ameriku pa te nema par dana kuci,ko sta voli nek izvoli.Ovde je problem naci posao na pocetku malo ko ce te primiti ako nemas neku vezu i iskustva barem malo.Naravno ne kazem ja da instruktor nece nauciti ali zavisi isto koliko je on voljan da poradi sa tobom ako mu platis full cjenu onda gleda da te se sto prije rjesi ako placas po satu onda ces se i navozati i naplacati a meni koji nikad nisam vozio kamion ne pada na pamet da placam po satu,i sto kazu ljudi tek prvi put kad sjednes sam da vozis tek onda te udari realnost kako,sta i slicno. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Praksa po nasim firmama ovde je da vozaci sa "svezim" CDL-om imaju neki tip treninga - 2-3 nedelje te stave da vozis sa nekim u timu i za to vreme se pokupi dosta "caka". A i posle kad krenes da vozis sam, uvek imas dispatch ili vec nekog iz firme kog pozoves kad se nadjes u situaciji da nisi siguran "sta i kako". Inace, znam da je u Kanadi malo zategnutije sto se nalazenja prvog posla tice. Zato je CHGO super za pocetak jer su nase firme voljne da prime nove vozace pa tu stices "experience". A posle, ako bas neko zeli da se prebaci u neku americku firmu (JB, CR England...) vec imas US experience... Zato je mozda najbolje da u Kanadi pocnes da vozis za neku nasu firmu pa da posle par meseci predjes da vozis negde drugde... Ja sam recimo Bode-a zivkao stalno kad nesto zapne i dobar deo treninga pokupio od njega ![]() |
![]() |
Tags |
voznja kamiona u americi, šleper amerika |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Vozac kamiona zelena karta | nebojsagm | Vaša strana | 11 | 02.08.2012 11:14 |
![]() |