ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Razno > Vaša strana

Vaša strana Iskustva, zanimljive priče, specifični slučajevi, šta god...

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 23.11.2013, 15:50
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Kod mene je u principu, sto vise zaradim, vise mi poreza skidaju jer upadnem u sledecu poresku kategoriju. Pa maltene bude oduzmi dodaj priblizno kad skresu... Nekad ljudi bas pazljivo kalkulisu i znaju preko koje cifre da ne odu jer odose u vecu poresku stopu. Ja nikako da se ozbiljno posvetim tematici pa da skontam koje su meni...

Evo bas sam sad izracunala, nakon svih dazbina, meni ostaje 63 % od bruto plate kesha (uplatu za vrtic mi skidaju od plate i jos nesto za felxible dependent care account tako da ako to ne bi racunala bilo bi vise).
Ni ja nisam matematicki nikad odradila da vidm to sa kategorijama, koliko, kako, ali mogu da uopsteno kazem da kao samac-single odbijaju mi 30% poreza na bruto zaradu, 10% zdravstveno I poslije toga mi tek odbijaju 5% za 401K I a kad radim prekovremeno onda mi se na te sate se obacunava 40% poreza...
Tako, ja spadoh na 55% da mi ostane nacisto za zivot. Puno brate, sto jest', jest'.

Sta reci....valja mi se udavati ili seliti u TX gdje nema Income Tax pa da nekako to kimpenziram
Kako stvari stoje, aman cu prije da gledam da se selim..

NOTE za samce.........zenite se (udajite se) prije nego dodjete ovamo...lakse se zivi gdje dvoje radi.....
Reply With Quote
Staro 23.11.2013, 16:01
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Pokusala sam da ispravim neke greske u prethodnom tekstu I nisam mogla "jer nemam dozvolu"...I stalno me izbaciuje napolje da se ponovo ulogujem.
Sta se desava?
Reply With Quote
Staro 24.11.2013, 02:48
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Ni ja nisam matematicki nikad odradila da vidm to sa kategorijama, koliko, kako, ali mogu da uopsteno kazem da kao samac-single odbijaju mi 30% poreza na bruto zaradu, 10% zdravstveno I poslije toga mi tek odbijaju 5% za 401K I a kad radim prekovremeno onda mi se na te sate se obacunava 40% poreza...
Tako, ja spadoh na 55% da mi ostane nacisto za zivot. Puno brate, sto jest', jest'.

Sta reci....valja mi se udavati ili seliti u TX gdje nema Income Tax pa da nekako to kimpenziram

NOTE za samce.........zenite se (udajite se) prije nego dodjete ovamo...lakse se zivi gdje dvoje radi.....
Ja sam ti drzavni zaposleni i radim na fakultetu, kod nas je skroz drugacije, a zavisi od drzave do drzave... U mojoj kuci sam ja jedini izvor primanja... Muz nema pravo da radi jos uvek. A to gledaju u tim olaskisacama vezanim za porez. Ja imam maximalno sta se upisati moze - head of the houshold, nas troje na jednu platu... A kad muz pocne (daj boze skoro) da radi, necu imati tih 6 tax kako ih zovu nego manje...
Reply With Quote
Staro 24.11.2013, 02:49
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Pokusala sam da ispravim neke greske u prethodnom tekstu I nisam mogla "jer nemam dozvolu"...I stalno me izbaciuje napolje da se ponovo ulogujem.
Sta se desava?
Proslo 20 min odkad si napisala pa ne mozes da editujes...
Reply With Quote
Staro 24.11.2013, 07:47
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:

Taji,

zdravstveno i 401k su pre-tax, znaci prvo se to odbije pa se onda obracunava porez. Na bonuse i prekovremeno se uzima 40% pa se (najverovatnije) kasnije vrati kad prijavis porez, jer ti se na regularnu platu pod normalno obracunava skidanje od paycheck. Sa bonusima i prekovremenim to moze da iskoci iz nivoa na koji te firma prijavila pa oni za svaki slucaj uzmu odmah 40%. Doduse, meni niti muzu nikad nije skidano za prekovremeno nego samo od bonusa, tako da ne znam zasto tvoja firma to radi. Ako placas 30% porez, onda ti sestro svaka cast, $200k+ nije plata za saljenje

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja sam ti drzavni zaposleni i radim na fakultetu, kod nas je skroz drugacije, a zavisi od drzave do drzave... U mojoj kuci sam ja jedini izvor primanja... Muz nema pravo da radi jos uvek. A to gledaju u tim olaskisacama vezanim za porez. Ja imam maximalno sta se upisati moze - head of the houshold, nas troje na jednu platu... A kad muz pocne (daj boze skoro) da radi, necu imati tih 6 tax kako ih zovu nego manje...
Vuxanne, pretpostavljam da muza prijavljujes kao non-resident alien? Sracunaj cifre jednu do druge zavisno od tvoje plate, head of household se vise isplati od married tek negde oko $120k.
Reply With Quote
Staro 24.11.2013, 14:21
Amer

Nepromenjeno

A da, ima razlike... Nisam head of the household, to mozes kad si razveden, odvojen. Jesam prijavljena konacno kao udata. Bila sam single za porez 5.5. godina jer ne mozes da kazes da imas zavisnike (dependente) sve dok nemas H1B vizu. Na F1 i OPT moras da si "single" za poreske svrhe, ali ti ne skidaju FICA i SSN dazbine. Ja doduse trenutno nemam prava da ih uzmem nazad, koliko sam skontala to mozes samo kao drzavljanin. A valjda cu do penzije nadam se to i postati...

Njega sam priajvila na ITIN broj, nema SSN. Jeste oboje smo non -resident vanzemaljci...
Reply With Quote
Staro 24.11.2013, 17:37
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

[quote=Zana;42603]Taji,

zdravstveno i 401k su pre-tax, znaci prvo se to odbije pa se onda obracunava porez. Na bonuse i prekovremeno se uzima 40% pa se (najverovatnije) kasnije vrati kad prijavis porez, jer ti se na regularnu platu pod normalno obracunava skidanje od paycheck. Sa bonusima i prekovremenim to moze da iskoci iz nivoa na koji te firma prijavila pa oni za svaki slucaj uzmu odmah 40%. Doduse, meni niti muzu nikad nije skidano za prekovremeno nego samo od bonusa, tako da ne znam zasto tvoja firma to radi. Ako placas 30% porez, onda ti sestro svaka cast, $200k+ nije plata za saljenje

Draga Zana,

Rado bi ja da je tako kako ti kazes (+200K) . Ovako, samo mogu da kazem: “iz tvojih usta u Bozije usi”  Veoma daleko sam ja od te cifre, jedino mozda da sam CEO kompanije a ne obicni kancelarijski pacov , da ne kazem pacov u svom malom cubicle-u.
Mislim da procenat poreza nema uopste veze sa visinom plate, barem u mom slucaju. Evo primjer iz Kolorada dok sam tamo radila temporary job u drzavnoj ustanovi:
Plata mjesecna, $9 na sat, 40 sati sedmicno, nema beneficija, izlazila je recimo $1,584. Od toga sam dobijala na ruke oko $1, 100. Ono sto su mi odbijali na platnoj listi , mimo poreza, bilo je jedino penzijsko koje je iznosilo oko $72. Zdravstveno nisam tad imala. Znaci, sam porez je izlazio oko 27.5%. Na tako malu platu sam placala toliko dok moja kolegica, koja je radila zajedno samnom na istom poslu, kao udata zena koja je imala I dijete (ona plus dvoje) placala je samo 7% poreza. Nisu mi vjerovali dok im nisam pokazala odrezak od plate I onda su se samo zgledali u cudu. Tad su svi govorili: to je zato sto si single.
Takva je situacija I ovdje kao single iako je druga drzava u pitanju, I ako kazes da se I zdravstveno odbija prije poreza, onda je moj porez jos veci I sad izadje 30.5%. Jedino ako ima neki razlog sto sam kontraktor, radim za svoju firmu preko njihovog Staffing OUR-a. Direct hire je tesko dobiti kao da apliciram za CEO a ne za isti posao koji radim, samo da mi je da dobijem beneficije kojih za sada uopste nemam.
Ako imas kakav savjet gdje da gledam, kako da sve to provjerim da li je u redu ili nije bila bih ti veoma zahvalna. Ja do sada nista nisam mogla da izganjam u svoju korist.
Reply With Quote
Staro 14.08.2014, 01:35
pedjaas's Avatar
pedjaas pedjaas je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Juče smo zaokružili osmi mesec boravka u Americi. Ovu temu smo možda i najviše čitali pre nego što smo krenuli, ali posle dve trećine godine ovde, naš odgovor je jednoglasan:

Nijednog dana, nijednog momenta se nismo pokajali niti poželeli da se vratimo u Srbiju.
Reply With Quote
Staro 14.08.2014, 14:41
kreta kreta je offline
Stari vuk

Datum prijave: 23.06.2014
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik pedjaas Prikaz poruke
Juče smo zaokružili osmi mesec boravka u Americi. Ovu temu smo možda i najviše čitali pre nego što smo krenuli, ali posle dve trećine godine ovde, naš odgovor je jednoglasan:

Nijednog dana, nijednog momenta se nismo pokajali niti poželeli da se vratimo u Srbiju.
I nemojte! I nemojte da se razbolite od nostalgije. Jedino, zar vam nije malo vruce tu?
Reply With Quote
Staro 15.08.2014, 21:34
pedjaas's Avatar
pedjaas pedjaas je offline
Drug član

Datum prijave: 08.05.2012
US lokacija: San Diego
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kreta Prikaz poruke
Jedino, zar vam nije malo vruce tu?
Nije nam malo vruće.

Temperatura je, u avgustu, između 26 i 29 C, uvek je sunčano, bez vlage i vrućine, uz lagani ocean breeze sa Pacifika, što ovo podneblje čini jednom od 10 najboljih klima na svetu.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja