ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Kupovina kuće-stana u USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.02.2014, 19:35
ivkodrg ivkodrg je offline
Drug član

Datum prijave: 19.10.2009
Nepromenjeno

Jedno (ne)obicno pitanje..........
Kupi se kuca na 30 god., mesecno se placa ( ukljucujuci sve ) recimo oko 1200 dolara.............Zivi se u toj kuci npr. 10 godina........... Vrednost kuce ostane potpuno ista na trzistu.....
Kakva bi bila situacija kad bi se prodavala ? Da li je neko imao ovakva iskustva ili pravio racunicu ? Da li bi se imao neki povrat novca i otprilike koliki ?????
Pitanje je vezano za prednosti i mane kupovine i rentiranja.....
Reply With Quote
Staro 27.02.2014, 20:27
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ivkodrg Prikaz poruke
Jedno (ne)obicno pitanje..........
Kupi se kuca na 30 god., mesecno se placa ( ukljucujuci sve ) recimo oko 1200 dolara.............Zivi se u toj kuci npr. 10 godina........... Vrednost kuce ostane potpuno ista na trzistu.....
Kakva bi bila situacija kad bi se prodavala ? Da li je neko imao ovakva iskustva ili pravio racunicu ? Da li bi se imao neki povrat novca i otprilike koliki ?????
Pitanje je vezano za prednosti i mane kupovine i rentiranja.....
Vecinom krediti su napravljeni da prvih godina vise para ode na kamatu nego na glavnicu tako da prvih godina ako sve zajedno(kamata,glavnica,takse) kosta 10000-grubo izracunato samo oko 2-3000 ce biti na glavnicu.Tako da sto pre prodas kucu a ostane joj ista vrednost manje si u dobitku.Ovde ljudi,pogotovo Amerikanci ne gledaju na stvari kao mi-t.j. ne mora sve uvek da ti donese profit.Oni na kucu gledaju kao na lagodnost sto vole da je imaju i cesto puta se presele i cak budu i u gubitku.Da se ne bi desilo to ti gledas da odrzavas kucu,ako mozes i da dodas i promenis nesto i tako joj poveceas vrednost,(na primer ako kuca ima jedno kupatilo ti dodas jos jedno i skoci ti vrednost kuce) Sad kad sam trazila po oglasima kuce sto zelim da ih vidim,primetila sam da ako pogledas kad je kuca zadnji put prodata primetices da skoro sve kuce menjaju vlasnike u periodu od 5 do 7 godina.Na primer ovu kucu sto smo kupili mi ovde zovu starter home(to podrazumeva manju ili srednju kucu koja obicno ima stvari koje su vec demode ili trebaju renoviranje.)
Sta se desi na primer zivimo mi u toj kuci od 5 do 7 godina,resimo da nam treba veca kuca ,stavimo ovu na prodaju(pare od glavnice sto smo je placali ulozimo i kupimo novu kucu-recimo vec renoviranu i sa 4 spavacih soba ).Tako ti ispadne da recimo posle 7 godina ti platio 30 000 dolara od kredita za kucu sto je kostala 170 000 dolara,i za isto toliko prodajes tvoju kucu-te pare su sad tvoje i ulozis i u novu kucu sto kosta 200 000 dolara,ako ulozis svih 30 000 dolara i trazis novi kredit na 170 000 izadje ti (oped grubo izracunato,posto sve zavisi od trenutne kamate i uslova u banci)da placas istu mesecnu ratu kao do tada a dobijes vecu kucu.

I da posto je tvoje pitanje bilo prednosti i mane izmedju rentiranja i kupovine, kao sto sam spomenula i ranije,takse na kucu se odbijaju kad radis obracun za tax return, isto kao i stvari koje menjas u kuci a vezane za stednju energije,struje,gasa i sl.

Last edited by noki; 27.02.2014 at 20:33.
Reply With Quote
Staro 27.02.2014, 22:02
ivkodrg ivkodrg je offline
Drug član

Datum prijave: 19.10.2009
Nepromenjeno

mislio sam vise u smislu ako bi se neko odlucio za povratak....da li bi mogao racunati na neki iznos posle prodaje.......
Reply With Quote
Staro 27.02.2014, 22:15
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
mislio sam vise u smislu ako bi se neko odlucio za povratak....da li bi mogao racunati na neki iznos posle prodaje.......
Pa ko sto sam kazala kredit obicno ide prve godine ako placas ko sto si naveo 1200 dolara mesecno to je 14 400 dolara godisnje,od tih ce negde prve godine od zavisnosti uslova pod kojim si skljucio dogovor da bude prve godine 12 000 dolara za kojesta ukljuceno u kredit a 2000 dolara u glavnicu,druge godine 11 500 na primer za dadzbine 3000 za glavnicu i tako recimo ako zivis u toj kuci 10 godina tebi se skupi 20 000 dolara glavnice,ti prodas kucu za iste pare kao sto si je kupio i ako mislis da se vratis u domovinu te pare(tih 20 000dolara) su tvoje,samo treba da vodis racuna da ovde verovatno ima da ti oporeze te pare ili ce trebati da se plati neka suma da bi ti mogo da podignes celu tu sumu
Reply With Quote
Staro 28.02.2014, 03:25
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Da ispravim prvo sebe mislio sa na 5000$ taxu na godisnjem nivou

Ivkodrg kapiram te sta hoces da kazes.... ako kupis kucu
za 150000 i placas je 10 godina prodas je za istu cifru banka ce uzeti svoj deo ti ces odprilike uzeti 30- 40000 kesha dok ako placas stan 10 godina i kad izadjes nemas nista sta hocu da kazem na kraju krajeva ziveo si, spavao ,grejao i hladio free sve to bi u nekom stanu platio i nikad te pare ne bi video.

Sto rece noki mi smo se vodili istom ideologijom da zivimo u nasoj kuci ,dete da se komotno poigra ,da mogu gosti da nam dodju i zajedno uzivamo u roshtiljanju u back yardi,da mogu sa zenom jutarnju kaficu popiti opusteno i slusati muzikicu i na kraju krajeva da kad vec placam da placam nesto svoje.
Reply With Quote
Staro 28.02.2014, 07:10
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 05.01.2013
US lokacija: Jos cekam
Nepromenjeno

Neko je pitao za kupovinu ili rentiranje pa evo linka http://www.nytimes.com/interactive/b...alculator.html

U principu svaka nekretnina koja prelazi 100 renti je diskutabilne vrednosti ispod 70 renti je ok a izmedju treba razmisljati.
Reply With Quote
Staro 28.02.2014, 17:29
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz Prikaz poruke
Neko je pitao za kupovinu ili rentiranje pa evo linka http://www.nytimes.com/interactive/b...alculator.html

U principu svaka nekretnina koja prelazi 100 renti je diskutabilne vrednosti ispod 70 renti je ok a izmedju treba razmisljati.
E ovo je dobro, to su mi pre dali prijatelji ali sam totalno zaboravila. Tu je lepo napravljeno da se proceni...

Meni kaze: If you stay in your home for 6 years, renting is better. It will cost you $46,946 less than buying, an average savings of $7,824 each year. Tako da...
Reply With Quote
Staro 01.03.2014, 10:25
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

USoA ima mnogo mnogo bolji odnos za kupovinu u poredjenju sa rentom nego Evropa. Jos kad se uracunaju cene po kvadratu u npr. Teksasu i prosecna plata dodje mi da placem
Reply With Quote
Staro 01.03.2014, 17:51
rados rados je offline
Član

Datum prijave: 13.06.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Dzordz Prikaz poruke
USoA ima mnogo mnogo bolji odnos za kupovinu u poredjenju sa rentom nego Evropa. Jos kad se uracunaju cene po kvadratu u npr. Teksasu i prosecna plata dodje mi da placem
Šta si hteo time da kažeš? Velike plate a cena kvadrata mala?

P.S.

16 000 policajaca juri Džordža ulicama grada Čikaga?
Reply With Quote
Staro 02.03.2014, 13:14
Dzordz Dzordz je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Pa da recimo u poredjenju sa Pragom, Teksas ima (bar) 50% vece plate za moju struku a 50% jeftiniji kvadrat.

P.S. Upravo taj, lepo je sresti jos jednog fan-a R-III
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja