ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » COVID-19 u USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 22.04.2020, 17:28
ikac89's Avatar
ikac89 ikac89 je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 06.10.2012
US lokacija: Chicago (Niles), IL
YU lokacija: Srb
Nepromenjeno

+1

A dodatno to bi možda moglo da napravi problem prilikom aplikacije za državljanstvo.
Reply With Quote
Staro 22.04.2020, 21:04
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dusmanic Prikaz poruke
Ja sam krenuo da popunjavam i na kraju trazi da potvrdimo da li se slazemo da mozemo imati probleme, penale i sl. I odustao sam. Moja supruga i dete nemaju jos ni socijalni broj, zbog korone, ne rade institucije. Cudno je i to da traze neki pin kod od prosle godine... Bas bi nam znacilo da dobijemo tu pomoc, ali ne znam da li smemo da apliciramo
Nemas prava, ne znam zasto si i pokusavao. Ja bih voleo svi kojima treba mogu da dobiju, ali svesno znas da si dosao pre 3 meseca u 2020. i nisi popunio taksu 2019. i 2018. jer tad nisi ni bio rezident i opet si hteo da pokusas. Zasto zbog 3000 dolara ugroziti svoj legalan status ovde, te pare su smesne u odnosu na posledice.
Reply With Quote
Staro 22.04.2020, 21:56
Sims Sims je offline
Drug član

Datum prijave: 14.05.2019
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ALEX2606 Prikaz poruke
Ne znam zasto vi brinete oko toga da li cu ja imati penale naredne godine jer sam se prijavio za stimulus payment; ovo je vanredna situacija oko koje ste svi svesni i naravno da cu pokusati za svoju porodicu da dobijem bilo kakav support...
Naravno da treba pokusati sve za porodicu, ali u okvirima dozvoljenih stvari. Ne mozes tvrditi da neko ima pravo na stimulus check, a dosao je 2020. u USA. To sto si ti odlucio da ipak podneses zahtev iako si video uppzorenja je tvoja stvar. Bilo bi lepo da si i to naveo pa da ljudi znaju, a ne da izostavljas veoma bitne detalje.

Upravo ovakvo razmisljanje mi je dovoljan dokaz da sam ucinila pravu stvar sto sam otisla sa brdovitog Balkana gde ljudi misle da nikakav zakon za njih ne vazi i da se sve moze 'srediti'. Budite srecni sto smo uopste izvuceni i sto smo dobili priliku da dodjemo, radimo i zivimo ovde i to sve na osnovu nekakve tamo lutrije.

Lepo pise da se ne kvalifikujes ako nisi bio u Americi 2019. godine. Ne vidim smisao daljeg polemisanja na ovu temu.
Reply With Quote
Staro 22.04.2020, 22:03
aleksandarzz aleksandarzz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2017
US lokacija: Amherst, NY
YU lokacija: Veliko Gradiste, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Sims Prikaz poruke
Lepo pise da se ne kvalifikujes ako nisi bio u Americi 2019. godine.
Gde to pise?
Evo sta je objavljeno na IRS-u.
Citat:
U.S. citizens, permanent residents or qualifying resident aliens will receive the Economic Impact Payment of $1,200 for....
Citat:
You are a resident alien of the United States for tax purposes if you meet either the green card test or the substantial presence test for the calendar year (January 1-December 31).
Zasto bi boravak u USA u 2019-oj bio uslov za pomoc usled krize koja se desava u 2020-oj?
Reply With Quote
Staro 22.04.2020, 22:10
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Uslov je da je neko popunio taksu za 2018. ili 2019. i da ima ssn. Ako nije popunio taksu onda ode da da podatke za 2018. ili 2019. Kako moze da da podatke ako nije ziveo u 2019. u Americi?

Po toj logici jer je kriza u 2020. ne bi trebalo ni da ima uslova za zaradu od 150 000 jer kriza je u 2020. a ne u 2019. kad su zaradjene te pare?
Reply With Quote
Staro 23.04.2020, 00:04
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
Uslov je da je neko popunio taksu za 2018. ili 2019. i da ima ssn. Ako nije popunio taksu onda ode da da podatke za 2018. ili 2019. Kako moze da da podatke ako nije ziveo u 2019. u Americi?

Po toj logici jer je kriza u 2020. ne bi trebalo ni da ima uslova za zaradu od 150 000 jer kriza je u 2020. a ne u 2019. kad su zaradjene te pare?
https://www.irs.gov/coronavirus/get-...sked-questions
Na ovom linku je objasnjenje ko ima pravo, a ko nema. Ne vidim da igde stoji da je boravak u USA u 2019-oj uslov.
Reply With Quote
Staro 23.04.2020, 00:18
Futbalista Futbalista je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.05.2019
US lokacija: Čkgo
YU lokacija: Belgrado
Smile

Citat:
Prvobitno poslao korisnik aleksandarzz Prikaz poruke
https://www.irs.gov/coronavirus/get-...sked-questions
Na ovom linku je objasnjenje ko ima pravo, a ko nema. Ne vidim da igde stoji da je boravak u USA u 2019-oj uslov.
Ne moras da boravis u USA ali da platis porez moras
Reply With Quote
Staro 23.04.2020, 00:51
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Futbalista Prikaz poruke
Ne moras da boravis u USA ali da platis porez moras
Platili su ljudi. Od ukupnog prihoda u iznosu od $0.00 oduzmes "standard deduction" i dobijes negativan broj. 10% od negativnog broja je isto tako negativno, pa se to zaokruzi na 0. Tako je ukupno dugovanje za porez $0.00, koliko je i placeno u skracenom postupku, bez podnosenja 1040 IRS-u.
Reply With Quote
Staro 23.04.2020, 01:50
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Za vec postojece rezidente i drzavljane naravno da nema uslova da li su bili ili ne u 2019. u Americi. Ali neko ko je dosao u 2020. i tek tad postao rezident ne moze da plati porez za 2019. godinu niti ispunjava uslov da sada dobije pomoc. Sledece godine ce mozda moci da dobije pare ili samo poresko oslobodjenje u tom iznosu.
Reply With Quote
Staro 23.04.2020, 02:18
Sims Sims je offline
Drug član

Datum prijave: 14.05.2019
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik aleksandarzz Prikaz poruke
Gde to pise?
Evo sta je objavljeno na IRS-u.

Zasto bi boravak u USA u 2019-oj bio uslov za pomoc usled krize koja se desava u 2020-oj?
Mozda se nismo dobro razumeli. Moj post se odnosio na ljude koji su postali legal permanent residents 2020. godine. Ako si aktivirao status 2020. godine onda ni ne mozes da fajlujes takse ni za 2019. ni za 2018. godinu jer nisi tad ni bio u USA, a to je jedan od uslova za dobijanje pomoci. Ako spadas u kategoriju koja inace ne treba da fajluje takse onda imas opciju Non Filers. Kad ides na Non Filers pise da ne nastavljas dalje ako nisi imao status americkog drzavljanina ili LPR-a 2019. godine.

Last edited by Sims; 23.04.2020 at 02:32.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja