Ćao narode! Evo našeg iskustva sa kupovinom automobila i (ne)dobijanjem kredita.
Mislim da sam već negde ranije pričao o tome, ali nije na odmet da ponovim. Ovo je naš način razmišljanja, pa ako vam se teorija učini kao ok - eto ideje i za vas:
Naš izbor u početku je bio da rentiramo auto. Kao novi imigranti, u samom početku, mislili smo da su šanse da dobijemo kredit ili leasing bile ravne nuli. Uz standardnu neizvesnost na početku, nisu mi se davale hiljade (čitaj, više od četiri) za automobil u iole dobrom stanju. Sa druge strane, nisam želeo da kupujem stari auto za 2-3-4 hiljade koji je u stanju “samo da kotrlja” i to iz dva ključna razloga:
-
Apsolutno se ne razumem u karburatore, alnasere i ostale …re, i ako bi bilo šta crklo na ovakvom autu (za šta su, s obzirom na stanje, realno velike šanse), nisam ni u ludilu želeo da razmišljam o plaćanjima popravki, automehaničarima, itd.
-
Prvi angažman koji je supruga dobila je bio 20 milja auto puta u jednom pravcu. Takođe, zujimo non stop negde i prelazimo dosta milja. Sigurnost i bezbednost su na prvom mestu i nisam hteo da stvari prepuštam slučaju.
Gledao sam na to ovako - ako će mi mesečna rata svakako biti par stotina u narednih x godina, par meseci više-manje mi ništa neće značiti.
Rentirali smo dobar autić, mesečno, sa full osiguranjem $550.
U startu smo, namenski, otvorili račune u najboljoj kreditnoj uniji, koja daje vrhunske uslove za kredite. Mislili da će to nešto značiti, ali cvrc. Posle 6 meseci smo apliciriali za kredit i odbili su nas jer, kao i svi ostali, kažu da nam se score još ne vidi.
Inače, mislio sam da ima veze priliv sredstava na račun, pa kao “evo vidite, kod vas mi ležu pare..”, ali to ne pije vodu. Devojka u banci je, citiram, rekla: “Čak i da imate million dolara na računu, ako je score mali, ne bismo odobrili kredit.” Ja joj kažem: “Da imam milion dolara na računu, ne bih vam ni tražio kredit”. No, to je već za drugu temu 
Plan B je bio: izdejstvovati finansiranje kod dilera. Sa bankom smo napravili deal da za 6 meseci dođemo i da će nam refinansirati po mnogo boljim uslovima nego što nam diler ponudi.
E onda je krenuo show. Znali smo koji auto ćemo uzeti. Tempirali smo da u salon odemo krajem meseca, jer tada dileri rade “final push” za zatvaranje meseca, i fleksibilniji su nego inače. Neka ovo posluži kao savet.
Meni se auto “nije sviđao” i samo sam “hteo da razgledam”. Mojoj ženi se “jako sviđao” i “jako je želela da ga ima” ali ja “nisam popuštao”. Otišli smo “da razmislimo”, a onda je diler naknadno zvao moju ženu da joj kaže da me ubedi. (:bravo: ) Pristao je da snizi cenu, i to značajno. Otišli smo poslednji dan u mesecu, aplicirali kod dilera, i taman kad su krenuli da trljaju ruke - bili smo odbijeni za finansiranje. Pošto je sada dileru izmicala sigurna prodaja, dali su sve od sebe da izdejstvuju finansiranje… tražili načine, i na kraju smo kupili auto u 10 uveče 
Cena spuštena, ali kamata 24%. Uzeli dodatni warranty kao i GAP (koji definitivno savetujem) i tako smanjili kamatu na 22%. Ono na šta nisam računao je da i na vrednost toga računaju kamatu, jer je i to deo finansiranja. Uz downpayment od 4k, mesečna rata nas izađe isto kao i renta (uključujući i osiguranje). A za 6 meseci, cenim da će pasti za $150-200 kad budemo radili refinansiranje. Auto - prava bombonica.
Otplata kredita za auto, takođe, značajno utiče na istoriju i score.
S jedne strane, nije sjajan deal. S druge strane, nije ni tako loš - jer za novajlije poput nas, bolje ni ne može. Još plus imamo, naš, super cool auto.
Savet: Ako vam se ovo čini kao scenario koji želite da probate, probajte odmah. Čim nađete posao, i dobijete prvi pay stub - probajte. Kod dilera, ne u banci. Inquiry za auto financing će vam umanjiti kreditni score, tako mora. Ali, samo jednom. Narednih 13 ili 14 inquiry-a u toj godini ga neće dalje umanjivati. Tako da čak i da ne dobijete odmah, probaćete za par meseci ponovo, a scor vam zbog toga neće ići dole. U slučaju da dobijete, pa čak i po lošijim uslovima, ići ćete kasnije na refinansiranje, uštedećete par hiljada za rentu, a scor će od starta krenuti brže da vam raste.
Nek je sa srećom!