Par saveta u vezi poslova

Ovakva pitanja na interviewu postavljaju poslodavci koji se vole igrati psihologa i pritom ti daju do znanja kako se osjecaju nadmocno,
bez obzira o kojoj se drzavi radi (ima ih kod nas i svugdje).
Pravi strucni poslodavac ce se fokusirati i drzati tema o poslu, a psiho-maltretiranje prepustiti psiholozima.

Najbolje je odgovoriti onako kako bi to poslodavac htio cuti.

1. Ocekujem pare
  2. Nesto o sebi
  3. Slaba strana mi je ta da sam radoholicar.. previse se predajem poslu…:slight_smile:
  4. Nisam upoznao druge kandidate
  5. Na Vasem mjestu..

Najcesce postavljena pitanja od strane poslodavca

- ucemu ste najvise i najmanje uzivali u vasem predhodnom poslu i zasto?
- da li ste prava osoba i da li posedujete vestine za karijeru koju zelite?
- sta je to sto posedujete sto bi vas ucinilo uspesnim u vasoj buducoj karijeri?
- da li vise volite da radite sami ili sa drugima i zasto?
- sta znate o ovoj kompaniji?
- sta mislite sta bi ste zeleli da radite za nasu kompaniju
- sta je ono sto ste radili u proslosti a sto pokazuje da imate inicijativu?
- da li se dobro slazete sa drugima i navedite primer?
- koje predmete ste voleli i mrzeli u skoli i zasto?
- da li volite da radite u tacno odredjenom radnom vremenu?
- sta mislite o prekovremenom radu?
- da li ste organizovani?
- da li ste timski igrac?
- u kojim univerzitetskim aktivnostima ste aktivno ucestvovali?
- sta su vase glavne prednosti i mane?
- koliku platu zelite?
- koliko dobro znate da koristite kompjuter?
-gde bi ste zeleli da budete za 5 ili 10 godina?
- ko je osoba kojoj se najvise divite?
- zasto bih zaposlio bas vas?
- zasto ste zainteresobani za rad u ovoj profesiji?
- sta vas cini drugacijim od ostalih?
- kazite mi nesto o vama?
- opisite vestine koje posedujete?
- kako ste se pripremili za ovaj intervju?

Da, svi oni vole da se bave psihologijom… Pitanje “koje su vam slabosti” je klasicno… na to pitanje se odgovara sa zackoljicom: poenta je navesti prednosti, a ne mane, i predstaviti ih kao mane. Primer: po nekad previse obracam paznju na detalje, sto moze da oduzme previse vremena u projektu… :obrva:

Ok…krenuo sam da pisem…raspisao sam se i onda stisnu pogresno dugme na tastaturi i sada mi se sve izbrisalo. :frowning: grrr…

U svakom slucaju, hvala vam svima na lepim savetima. Generalno imam osecaj da ste stekli neki pogresan utisak da je meni ovde lose…ne osecam se ja tako (ustvari, sada se osecam jer sam bolestan :frowning: ), jednostavno ponekad se iznerviram kada vidim kako mi zajebavaju zenu. Znam koliko je u stanju da pruzi i kako je i koliko radila u srbiji…pa mi ovo sve deluje kao onaj najgori komunizam (nije bitno sta znas, nije bitno koliko radis, nije bitno kako radis…bitno je da nisi zakasnio na posao). E sada…u mojoj firmi je drugacije bar koliko ja vidim.

@Lucky
Mi jesmo tako zaradjivali u srbiji, ali nije sve u novcu. Ne zelim da opisujem sve razloge zbog kojih sam dosao jer bih izvukao sav prostor koji je srdjevic zakupio za ovaj forum :slight_smile:
Generalno, ja tamo nisam imao stan i nisam imao kola…samim tim…nisam nista imao. Jedino sto gubim je moja ekipa (gomila prijatelja) i rodbina koja mi nedostaje ovde. Neko je jednom rekao: Nemam ja 2 zivota za srpsku politiku. Upravo tako. Dosta mi je vise i kosova i kojekakvih kolevki koje u zivotu video nisam a za koje se stalno gine i ratuje i menjanja imena drzave…ma dosta mi je svega toga. Neko je isto okacio par tacki zasto se seliti (izmedju ostalog i ono sa komsijom buzdovanom)…tu ima dosta istine.

U svakom slucaju, ja nisam rekao da necu raditi bilo sta…samo da to necu raditi dugo :slight_smile: A nadam se da necu ni morati.

UOBICAJNE GRESKE PRI RAZGOVORU ZA POSAO

Sigurno su mnogi od vas imali iskustvo nezaboravnog osecaja sigurnosti i izuzetnosti nakon razgovora za novi posao.To je onaj osecaj kada znate da ste bili pametniji od svog sagovornika i kada ste zablistali kao nikad do tada.I onda, nakon nedelju-dve cekanja,do vas je dosla vest kako je za taj posao pronadjen bilji kandidat.Mnogi se utese time,ali i ne znaju da je cesto razlog zasto su ostali bez posla u njima samima.Stoga vam donosim listu sest tipicnih gresaka koje ljudi ucine na razgovoru za posao.

Ne govorite prerano o plati.Ukoliko se ta tema ne pokrene od strane ispitivaca ili sagovornika,ne insistirajte na njoj odmah na prvom razgovoru.Gotovo je sigurno kako cete time smanjiti sanse za dobijanje posla.Razlog je jednostavan.Na taj nacin pokazujete kako vam je plata vaznija od posla ili recimastare poslovice"ne mozes ti mene tako malo platiti ,koliko ja mogu malo raditi".

Tehnicka znanja-tehnickom osoblju.Budite slobodni na razgovoru iznositi ono sto znate,ali ako razgovarate sa osobom koja radi u odeljenju ljudskih resursa zapamtite da je necete impresionirati vasim pametovanjem iz nekog specijalistickog podrucja.Tehnicke komentare,detalje i strucno znanje cuvajte za one osobe koje ce vas ispitivati.Ostalima iznosite svoja znanja i vestine razumljivim i jasnim jezikom.

Svoju filozofiju zadrzite za sebe.Ukoliko mrzite Bil Gejtsa i windowse,zadrzite to za sebe.Nije pametno potkopavati teren na takav nacin kada je verovatnost da radite sa Microsoftovim alatima vrlo retka.Ako vas upitaju sta mislite o tim proizvodima,budite iskreni,ali nemojte propovedatiili pljuvati po njima.To je obicno odraz neznanja i straha.

Ne ispitujte odmah mogucnosti napredovanja.Ispitivati o brzini napredovanja u nekoj firmi odmah na prvom razgovoru za posao nije nimalo pametna stvar.Za to pricekajte drugi ili treci razgovor kad ce se te teme vec i same nametnuti na dnevni red.Nestrpljivost koju na taj nacin iskazujete govori o vama vise nego li bilo koji dobar podatak iz vase biografije.Naucite prihvatati i prilagodjavajte se.Iznad svega budite srecni sto imate mogucnost zasluziti posao.O ostalim stvarima brinite posle.Ionako nista nije konacno.

Iskljucite mobilni telefon.Mnogi svoje telefone samo stisaju ili stave na vibraciju dok su na razgovoru za posao.Vazno je da ih potpuno iskljucitei po mogucnosti pristojnim gestom date do znanja ispitivacu da ste to ucinili.Time pokazujete vasu posvecenost razgovoru koji je jednako vazan i vama ali i firmikoja ce vas mozda zaposliti.U krajnjem slucaju,sve drugacije od toga nije pristojno i odraz je vase kucne (ne)kulture pa tako i nekih drugih manjkavosti koje mozda posedujete.

Ne zaboravite napisati: Hvala ! I pored toga sto cete vasem sagovorniku usmeno zahvaliti nakon zavrsetka razgovora,vazno je da to isto napravite i u pismenoj formi bilo putem e-maila ili redovnom postom.Ukoliko konkurencija za mesto koje konkurisete vrlo velika,takve sitnice cesto su presudne u ostavljanju dobrog utiskao sebi.To su oni mali gestovi koje bi,uostalom da je situacija obratna,i vas obradovale.

ostale greske prilikom intervjua za dobijanje posla su:

- slab nastup
- nepostojanje kontakta ocima,
- nedostatak samopouzdanja,
- nedostatak plana buduce karijere,
-koriscenje lokalizma(slenga),govor nedovrsenim recenicama,
- kratkotrajna predhodna zaposlenja,
- zakasnjenje na razgovor,
- lose popunjena prijava za posao,
- nedostatak entuzijazma,
- pokazivanje nervoznih navika,
- slab prosek,
- nedostatak takta,
- nedostatak znanja iz strucne oblasti,
- nepostojanje volje za promenom prebivalista,
- netolerantne predrasude,
- cinjenica da nikad pre toga niste culi za kompaniju,
- cinicnost,
- mlako rukovanje,
- cinjenica da ne govorite lepo o predhodnom poslodavcu,itd.

evo vam odmah nekoliko korisnih linkova za trazenje posla:

www.monster.com

www.4entertainmentjobs.com

www.guru.com
inace guru je sajt za one koji traze dodatni posao 5-20 sati nedeljno

www.6figurejobs.com
ovde su poslovi sa godisnjom platom od najmanje 100 000$

namenjen pre svega inzinjerima

ovde mozete da nadjete posao da radite za klijente iz inostranstva

mozete besplatno postaviti Cv,pretrazivanje ponuda za posao preko kljucnih reci

www.womensjobsearch.net
sajt je samo za zene

najveci poslovni portal vezan za IT poslove

www.elance.com

sajt ciji je cilj da pomogne ljudima koji se na bilo koji nacin bave edukativnim radom

www.peoplebonus.com
ovaj servis je interesantan jer pored obicnih opcija uz pomoc kojih cete pronaci posao,ima i opciju da u slucaju da pronadjete posao preko njih dobijate i bonus od 10% od vase plate

ovde imate preko 200 000 ponuda za posao od strane preko 40 000 poslodavaca

mislim da je ovo dovoljno, ako ovde nebudete nasli posao onda ajd polako nazad:grin:

Cestitam na dobivenom poslu !!! Pa bili je brzo !!:bravo:

Ja nijednom nisam imala taj pravi intervju - koji je uobicajen da se razumemo. Ili, hajde da kazemo da je sve to bilo u malo drugacijoj formi.

Slucaj prvi:
Dva dana nakon useljenja otisla sa zenom kod koje smo stanovali do srpskog restorana i dogovorili se za posao. Nista specijalno - moze? Moze!

Slucaj drugi:
agencija za placement of personal assistants
Fake resume sa sve preporukom od bivseg muza zene kod koje smo stanovali, njen telefon je dat za preporuku i od prijateljice koja je radila za Kevina kostnera… prosla intervju sa osobom za koju sam radila skoro godinu dana. Pitala me je da li mogu da budem cvrsta sa njene dve cerke, da li mogu mladjoj da pomognem sa matematikom, da li mogu da organizujem parties za 50+ ljudi, da li razumem jevrejske obicaje, da li se osecam ugodno da ostanem sa malom sama preko dve nedelje dok ona putuje u Israel sa muzem etc. Intervju trajao oko 15 minuta. Zahvaljujujuci ovom poslu sam dobila stan od nje, vozila sam njen auto (jedan od 4 uglavnom nissan pathfinder, placeni svi racuni… odlicno za pocetak, odvratno za karijeru.

Slucaj treci:
Sama otisla do Ralphs popunila aplikaciju (nigde nisam imala iskustvo u prodavnicama), jedino sto su me pitali je school schedule da bi mogli da uklope smene

Slucaj cetvrti:
suprug mi rekao da vlasnik OPI u kojem je on radio security system hoce da me zaposli. Otisla sam na intervju sa njegovim HR manager i Accounting Vise president, neubicajeno za tako velike kompanije (1000+) on je bio na razgovoru i nije dozvolio skoro nikakva pitanja osim sto me je pitao kako ide studiranje. Onda je rekao da je on poceo u ovoj zemlji kao taksista u New York i da smatra da ljudima treba dati sansu. Kod njih sam dobila trening za Accounting (ocigledno jako dobar lol). Rastali smo se lepo, sa recenicom da mogu za njih da radim kad god pozelim… Sad je skoro pitao mog supruga da li hocu da se vratim.

Slucaj peti:
Agencija za placement - uradila sam testove, a onda sam razgovarala sa agentom. Pitala me je koliku platu hocu i koji su mi uslovi. Ja rekla (koliku hocu platu, zatim da bude u istom zip code, minimum dve nedelje odmora i mogucnost uzimanja neplacenog ako idem u Evropu, da nema kamera u kancelarijama i skeniranje ruke kad se dolazi na posao, opustena atmosfera sa ne bas oficijelnim nacinom oblacenja itd), oni mi to sve nasli posle dva dana. Kad sam dosla da radim, manager se pojavila posle sat vremena i rekla “Good morning, I’m Cindy…it’s nice to meet you”. To je bilo sve… Te nedelje me je zena koja je dala otkaz uputila u posao - 3 dana, cetvrti dan sam imala dental appointment nisam mogla da radim, u ponedeljak sam dosla i radila sama… u petak me je manager zvala i rekla da su dali ponudu da me otkupe ali da se pravim da neznam kada me agent zove nego je ona samo htela da zna sta ja mislim o tome. Platili su za mene agenciji oko $12k. Od tada sam sa njima. Napomena, da bi agent se uopste potrudio testovi treba da budu dobro uradjeni.

Kad resim da menjam posao, pozvacu mog agenta ponovo. Ona me povremeno pozove da vidi da li je sve u redu, i da me podseti da je pozovem ako mi bilo sta treba. Eto, to je moje iskustvo.

Super Zana za tebe .Kazem da je bitna sreca i nac se u pravo vrijeme na pravom mjestu , bez obzira gdje zivis .
A kakvi su to testovi ,ako mozes pojasnit i dati primjer.
Hvala ! :slight_smile:

Pa prvi deo je computer skills - klasika zaista word, excel, access, Power Point, imas po 50ak pitanja iz svakog - treba da odradis odredjene korake. Nemozes kao kod kuce da setas po tabovima da proveravas gde su koje opcije nego ako ne pogodis iz prve na kraju testa se ponovo vrate na to pitanje pa ako ne odgovoris onda gubis poene. Malo je cudno jer ja pod normalno ne pamtim napamet gde se sta nalazi ali sam se malo spremila pre testa pa je ispalo super (tu sam imala oko nesto iznad 97%) imala sam problema sa merge (naravno, ihhhhh grrrr) i sa mapping u excel jer to nikad ranije nisam radila pa sam se prilicno nalupala ali nema veze - iznad 90% je super rezultat.

Drugi deo sam ja imala za accounting: postovanje troskova na general ladger, patty cash, journal entries, month end closing, malo o taksama i propisima… accounting receivable etc. Tu sam imala 100% jer su stvarno stvari koje se svakodnevno rade tako da ko ima iskustva i iole je normalan moze da odgovori na sve tacno, ko tek izadje iz skole bi ipak trebalo da ima ne nize od 80% na ovim testovima.

Treci deo je prekucavanje teksta, dobijes odredjeno vreme (bez grammar check and spelling), obracunava se broj reci, reci sa greskama se ne racunaju.

Cetvrti deo je test iz engleskog, pisanje memoranduma, letter format, vocabulary and grammar. Meni to isto nije bio problem jer sam bila na college u to vreme pa mu doslo kao ispit… ali treba malo spremanje pogotovo oko formata za business communication. Ja sam malo slabije odradila vocabulary deo ali sve ostalo je bilo ok tako da mi je prosek opet bio preko 90.

Testovi su ja mislim standardni tako da mislim da neke varijacije mogu da se nadju na netu, to opet treba da pitamo Srdjevica da malo pomogne. Bar to moze da dodje dobro za vezbu. Treba tu malo pripreme - evo moja prijateljica je bila na interview sa njima, super prica engleski (ovde je 13 godina) i ima dobro iskustvo ali nekako je testove uradila katastrofalno. Nije nista ni uradila sa njima, ovaj posao koj sad ima nasla preko graisglist. Sto kaze ona, neki ljudi su bolje za razgovore a neki bolje urade testove.

Moja sefica i ja smo pre neki dan razgovarale o nekim kandidatima za posao i bas mi je tad i rekla da je znala da ce da me zaposli kad je agencija poslala rezultate testova. Nisam ni znala da oni to imaju na uvid. Ja cisto prokomentarisala da ako nezna koga da uzme da vidi ako moze da dobije rezultate testa… Ja se bas i ne prodajem dobro, jer ne umem da lazem oko iskustva… ali moram da se naucim :naughty: i to pod hitno!!!

Ja naravno mogu da pomognem svakom ko bude bio zainteresovan za accounting oko intervjua i sta je bitno, i sta ce da pitaju i koje stvari treba da se znaju jer je ipak veci deo pitanja na interview vezan bas za posao, a jedan deo (ovaj o kome se govori u postovima iznad) i za personality. Mnogi ljudi ne prodju bas sjajno taj opsti deo ali kad se krene sa pricom o konkretnim stvarima umeju poslodavci da naprave kompromis ako znas posao a communication skills ti nisu bas neki… nece niko da ispusti dobrog radnika iz ruku ako mu interview skills nisu na perfektnom nivou. Bar moja firma ne bi. Kad dodje i ako dodje to toga - na raspolaganju sam…

Naravno sales people su prave vatre - tu se traze druge stvari, ali ne verujem da ce bio ko od vas odmah poceti da se bavi prodajom :smrc: bar ovi nasi prolaze zestoke provere i po nekoliko interviews pre nego ih zaposle…

I tako, nista mi vise ne pada na pamet sto se mog nacina zaposljavanja tice… ako ma neko pitanja, slobodno :grin: opet, meni odgovara da pustim agenciji da mi trazi posao, sto ne mora da znaci da je to dobra ideja za svakog. Drugo, neke agencije su stvarno nikakve i to treba da se ima u vidu (koliko se trude da ti nadju posao - Apple One koja je national company nista se meni ne dopada. Urade ti testove i kazu ti da ih pozoves ako nadjes neki posao na njihovom sajtu da ti se svidja i da si kvalifikovan. Uzas blagi, niti se trude - i sve sam uradis a oni skupljaju procenat i otkupninu na tebi. Nista ih ne voleeeeem).

Hvala Zana ! Stvarno si od velike pomoci ! :bravo:

Mene interesuje dali odavde mogu (i na koji nacin) da najmim neku od ovih agenicija, kako bi imala neke podude kad stignem tamo?
Cisto probe radi poslala sam par e-mail-ova na neke oglase sa attach-iranim CV i recommendations u kojima sam pisala da sam GC winner i da dolazim sredinom Februara, ali ni od jednog odgovora nisam dobila.
Moze li i neko opisati ceo postupak (step by step) od kad vidis oglas do intervjua da opise? Ovde kod nas posto je nezaposlenost velika, mora se poslati mail sa par slatkih uvodnih reci (nesto kao veoma sam zinteresiran povodom ojavljivanja oglasa za xx radno mesto i bila bi mi velika cast pridruziti se Vasem timu…), pa spisak svih dokumenata koje saljes, kao Cover letter (opet se tu ulizujes ali na siroko, plus velicas sebe i svoje predhodno iskustvo), CV i reccomendations. Znaci sve zajedno kako bi te uzeli u obzir zbog velike konkurencije, iako po meni prvi korak trebao bi da bude Mail sa CV, pa ako te odaberu cover letter i na kraju (upon request) Reccommendations. Ili mozda gresim?
Ajde mooooolim vas ko ima iskustva neka opise postupak na Americom i according US practice? :slight_smile:

Poz,

evo na jednom mjestu da imamo stranice za trazenje poslova:

- craiglist - URL je: ime_grada.craiglist.org
- monster.com
- careerbuilder.com
- dice.com - super site za tech jobs
- indeed.com - ovo mi je super fora, site koji pretrazuje ostale siteove za trazenje poslova
- simplyhired.com - ovo nisam pretjerano istrazivao

Ostalo sto ja mogu preporuciti je da nadjete online izdanja novina koje izlaze u gradu u kojem trazite posao, i onda pogledate poslove koji izlaze u tim novinama.

Da dodam jos dva dosta dobra sajta za trazenje poslova, prvenstveno za one kojima su blize drustvene nauke ali i za ostale:

www.unjobs.org

i

www.reliefweb.int

To da si ti GC winner to njih nista zivo ne intersira… bitno im je da mozes legalno da radis u US i to je to… ostalo shta kako im je nebitno totalis… niti oni jadni znaju za GC lutriju. Nadjes oglas za posao koji ti se dopada i sastavis REZIME znaci ne CV postoji jako velika razlika.. prelistaj na netu … koje su tacne raslike… ne smes da navodis u rezimeu ni koja si nacionlnost ni koja si starosna dob ni svoj pol… shto se toga tice… ovde su svi protiv “diskriminacije”. Reccomendations meni do sada ama bas niko zivi nije trazio ali bas niko a radila sam za jednu americku i jednu kanadsku firmu Cover Letter ti je ukratko kako si ih nasao , koje su tvoje karakteristike i zasto bi ti bio bash covek za tu poziciju. Nemoj na kraju da navodis Recommendations available upon request zato shto nije lepo i ispada da nesto krijes kao vec jednostavno ili ih stavi direkt u rezime ili ih nemoj stavljat nikako. Dobra je praksa da posle obavljenog intervju-a posaljes i tank you note da se zahvalis na ukazanoj prilici za intervju i to je to. Ostalo ti je samo da malko vishe obratish paznju na onih cuvenih 10 pitanja na intervju… jer kada te pita tell me about your self nece da slusa da si ti dobar drugar i da volis da se druzis sa ljudima i kako si ti mukotrpno stigao u ameriku vec hoce da cuje shta su tvoji uspesi u tom poslu. E sada dalje da pricam su nekih 5 meseci rada … ocigledno neuspesnog… ali neki ljudi to naplacujuju grdno da bi ti savetovali kako da napisesh i shta da kazes. Meni nije niko nista posavetovao… vec sam sve sama po netu trazila i ganjala i citala i listala.

ej, od nas imaš multipli “long live gringo&gringetta” za ovaj drugi link … za početak Mr. Dida, inače pasionirani ljubitelj društvenih nauka sa nedruštvenim sklonostima, će se potruditi da odavde aplicira na dva posla, javimo ako šta bude..

hvala o hvala

Jao jos jedna stvarcica, ljudi cuvajte se na kojim sajtovima ostavljate i koje podatke, cesto se dogodi da upravo ti sajtovi prodaju vase podatke i onda vas maltretiraju razno razni kreteni koji pokusavaju da vam uvale bolje skolovanje, a ja jadna sa master diplomom nema veze to nikakve, ili ce pokusati da vam uvale neke proizvode da vam skinu pare sa kratice i sl. jako budite oprezni koje podatke i gde ostavljate jer cak i “agencije za zaposljavanje” znaju da budu organizovana prevara koja hoce da vas pokrade. Ovo nije sada neko paranoicno komentarisanje… nego ljudi kada vam stigne fol chek na 4000$ onda cete znati o cemu se radi. Dobro proverite svaku agenciju koja vam nudi posao na netu jer su se meni nenormalan broj puta javljali razni za koje se ispostavilo da su cist hoax …
Sada ce verovatno neko reci “Ko zna na sta si se ti prijavljivala?” Ja sam se prijaljvivala na najobicnije poslove office assistant-a i sl nishta sada da mozes da znash da je hoax iza toga… ali shta je tu je… zivot ide dalje

Istina, to rade i telefonom, i kao ko je to, pa kazu " ovaj broj telefona i stanar na koga se vodi su dobitnici puta u Las Vegas" pa pitaju koliko nas ima tu pa kazu svi mozete da idete…
Nego cini mi se da je neko vec pisao da postoji nacin da se blokiraju takvi pozivi na fixni tel.u usa (ko ga ima ili bude imao)

Moj cimer se bio prijavio na University of Phoenix on line.
Zvali su ama bas svaki dan.
Obecavali mu studentsku vizu, diplome doktora i sl.
Na kraju smo ih nekako otkacili.
Mozda ga i sad zovu i traze na tom broju hahahha

Tu bagru bi u svakoj civilizovanoj zemlji vec zatvorili, ali ne i u Americi. Upravo taj univerzitet u Phoenix-u je najgori sto se tice maltretiranja…ali se ne moras prijaviti na njega, kupe oni podatke pitaj boga odakle…i pitaj boga kojim kanalima. Ne bi me cudilo da se ovda za svotu novca mogu kupiti od drzave podaci o svakom.