U principu tehnicke struke (bez razlike sredno ili fakulteti) nemaju problem za posao ukoliko imas soodvetno radno iskustvo koje baraju na samom oglasu. O da translade diplome nije potrebno!!! Good Luck
U zavisnosti koja je tehnicka struka itekako se gleda da li imas samo srednju ili fakultet. Pogotovo sto za USA nije toliko cesto da neko ima usko tehnicko opredeljenje posle zavrsene samo srednje skole, kao sto je slucaj u Srbiji. Na kraju krajeva, pogledajte oglase. Poslodavci po mom iskustvu iz elektrotehnike ili traze odredjene sertifikate koje mi novopridoslice nemamo ili traze zvanje i diplomu koju daje fakultetsko obrazovanje. To je sto se tice ispunjavanja uslova konkursa.
Ukoliko taj deo prezivis onda se slazem sa tobom. Dugogodisnje radno iskustvo iz odredjene strucne oblasti definitivno moze da pomogne u dobijanju posla, ali i pored te cinjenice ja se ne bih usudio da napisem da ljudi iz tehnicke struke bez problema nalaze posao u Americi. Tehnicki direktori posle one famozne recesije imaju na raspolaganju prilican broj starijih i iskusnih inzenjera koji se ocajnicki bore da nadju posao.
Jeste tako sto se tice srednjih tehnickih skola.
Oni pre imaju ovako nesto:
- Tehnicke vise skole - Technical Community Colleges - gde dobijes neki A.S. sto je dvogodisnja diploma, nesto se krace studira od nase vise skole - dve godine traje. (klikni)
- Majstorske skole - Vocational Schools - gde dobijes neke sertifikate (lici na nase trogodisnje zanatske skole u Srbiji). (klikni i klikni za ovakve skole u SAD). Ovaj termin koriste kad pominju tehnicke skole iz Istocne Evrope - razumeju o cemu se radi.
Lista Community Collega u SAD: klikni
Postoji tema na forumu o studiranju za A.S. (struka nije tehnicka ali slicno izgleda) klikni
Pozdrav svima,da li u Americi vazi nasa brokerska licenca ili moram tamo da polazem za njihovu da bih bio na berzi?
da li neko zna jel postoje poslovi koji mogi da se rade u Americi,ali bez srednje skole i cula sam da postoje odredjeni kursevi koji mogu da se zavrse za takve slucajeve…ustvari osoba planira da se prijavi na lutriju sledece godine,odnosno njen muz posto vec znamo da je uslov srednja skola..u slucaju da izvuku muza,posto nju sigurno nece da li bi njoj pravili neki problem zbog skole..thanks:no:
Tesko mada ima mogucnosti kako kazu ameri al sad dal ce da je iskoristi moze da zavrsi takav nekakav kurs bilo sta lupam sad elektricar kompijuterski tehnicar neki vecom privatnih tih skolica netraze srednju al je zato skolarina za tako nesto veca nego npr u cc racinaj da treba za kursda izdvoji od 2 do pet somica
aaaa to je velika suma novca ali kad nije na vreme razmisljala…da li oni uopste gledaju ljude malo nize bez skole ili nije bitno ako zavrsi nesto,moze da radi normalan posao…
Evo i ja se javljam. Nadam se da cu sve uspeti da uradim kako treba, ali ono sto niko nije naveo jeste cena nostrifikacije diplome. Ove godine sam dobio green card, i diplomirani sam profesor engleskog jezika i knjizevnosti, i reklo bi se da je moja ambicija da predajem u srednjoj skoli kod njih. Da li znate, da li je potreban master za tako nesto ili se moze predavati sa BA? Neverovatno koliko pitanja ljudi mogu da imaju kad odlaze tamo ![]()
Imaju dvije agencije koje rade nostrifikaciju diploma. Mislim da je moja supruga platila za nostrifikaciju nesto manje od 100 dollara.
Da bi predavao u srednjoj skoli mislim da ces morati uzeti neke dodatne casove.
Evo ti link za jedan od skolskih distrikta u chicago suburbs:
http://www.generalasp.com/d203/onlineapp/default.aspx?Category=High+School+Teaching&all=cat
Ja mislim i da mozes da predajes u ESL pogramima gde god ih ima. Engleski za strejndzere… iliti elijense
Pozdrav, da li je neko upoznat kako ide priznavanje za saobracajne skole i fakultete. Zavrsavam trenutno Visoku inzenjersku skolu smer Drumski i gradski saobracaj ( ne znam ni kako bi se to prevelo tamo ), krenuo sam da razmisljam o ovoj lutriji ( vidjao sam lutriju pre godinu dve, cak i bio na onom vladinom sajtu, ali sam mislio da je prevara neka
), pa cisto da se informisem sta sa skolom i kako. Inace nakon zavrsetka skole trebalo bi da mogu da nadjem posao vezano za ovo sve.
Kod mene na faksu ovde saobracajni je u okviru “Civil engineering” - a u okviru njega “Transportation engineering” kao usmerenje. klikni. Imaju specificnije poslove kao “highway engineer”, “traffic engineer”. Visa skola = Associate of Science (A.S.)
Ja bi to tvoje ovako nazvala u rezimeu: A.S. Civil Engineering - Transportation Engineering
[Pogledaj poslove, samo skontaj sta je za A.S. a ne za B.S.](Pogledaj primer jednog pretrazivanja poslova, samo skontaj sta je za A.S. a ne za B.S.)
Pogledaj malo sajtove udruzenja vezanih za tu struku, svaka inzenjerska disciplina ovde ima svoje udruzenje. Najcesce imaju nesto sto se zove “job board” pa mozes da trazis direktno strucne poslove. Institute of Transportation Engineers - poslovi i njihov sajt. Pregledaj taj sajt vidi kako zovu sta.
Hvala puno na odgovoru, evo upravo gledam ove sajtove. Ako bih mogao da te zamolim za link do stranice tvog fakulteta da pogledam spisak predmeta i opis smerova, ako ti nije tesko, moze i na pm.
klikni Ovde ne postoji fiksan spisak predmeta, postoji dosta izbornih predmeta. Ovde se tako nesto zove “plan of study” ili “curriculum requirements”. link 1 i link 2
Ali bolje da probas sa pretragom po “community college”-ima jer oni skoluju dvogodisnje diplome A.S. Npr. klikni. Evo ti opis posla transportation manager - u toj bazi podataka mozes da vidis kakve stvari se ocekuju od kog naziva konkretnog zaposlenja pa da vidis sta bi mogao da radis i kako da formiras rezime. Vidi i ovo: klikni
Nasla sam ovaj neki community college u floridi gde ima to: opis kurseva gde imaju nesto vezano za automobile klikni
A sad znas te kljucne reci za pretragu pa dalje nastavi sam. Dakle “A.S.” i “transportation engineering”. Srecno. Ja nisam te struke tako da sta god da nadjem, ti se ipak bolje razumes sta si zavrsio. Samo nemoj da se iznenadis kad nadjes neke programe za majstore pod A.S. Ovde nemaju strucne srednje skole pa zato. A.S. zanimanje ovde cesto bude nesto sto kod nas moze da radi neko sa adekvatnom srednjom skolom. Drugaciji im je obrazovni sistem od naseg.
Hvala jos jednom, pogledao sam sve, ceo dan sam se zezao oko toga
Moj posao je bas ovo sto si pronasla. Ovo sa community college-a bas i nije. Za sad sam resio ovo, sad samo da sacekam da se prijavljujem za lutriju. ![]()
Njima na BS studijama npr 22 ispita budu "Electives - hummanities, liberal arts - nesto tipa sociologija, jezici, ispiti sa drugih smerova) a 22 budu strucni ispiti. Tako da sasvim moguce da imas sve strucno sto ima u BS ovde.
A ja u rezimeu za nas petogodisnji faks stavim dipl.ing-master a mozes i ti da stavis ing (engineer) jer u sustini ti nemas ni associate ni bachelor, nas skolski sistem je drugaciji) i oni to znaju. U Britaniji imas dosta programa gde je BS trogodisnja skola, pogotovu u inzenjerstvu. Jesi li ti po dvogodisnjem pogramu, 5 semestara ili 6 ukupno?
Tri godine, 6 semestara. Ja sam kao po novom programu. Ja sam i ovde samo ing. Ustvari, nisam ni to jos, jos par ispita. ![]()
Pisi 'ladno B.S. onda. Imam druga iz Velike Britanije koji je zavrsio trogodisnji inzenjerski program i to mu je B.S. Mislim i da je na mom faksu sad trogodisnji B.S.
Pogledaj ove plave zemlje imaju trogodisnji B.S.:
!](http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/BS_time.png)
Sad sam bas proveo jedno pola sata citajuci o tome, po vikipediji Serbia (three, four or five years), totalni haos ![]()
Opet treba dodatna razasnjenja, tako da cu staviti B.S. pa cemo videti sta je u stvarnosti to.
Slušaj, bez fantaziranja, 3god VISOKE (ne više) škole je BS. Nisi još dobio diplomu (nisam ni ja zvaničnu), ali na njoj znam da piše “Bachelor”. A vrlo mnogo sumnjam da bi iko dozvolio Srbiji da bilo kome izdaje diplome sa hologramom na kojima piše “Bachelor”, da da on to nije. Najbolji sistem da utvrđivanje da li si BS/BA jeste po broju ESPB (eng. ECTS) bodova, koji mora biti 180 pa naviše.
Primer: http://www.fb06.uni-mainz.de/deutsch/529.php (dobro, ovo je BA, Bachelor of Arts, ali isti princip je i za BS, Bahcelor of Science).
4 godine za Bachelor uglavnom zahtevaju medicinske oblasti i pravne oblasti, koliko sam uspeo da saznam, ali u nekim zemljama je Bachelor i 2 godine, ali oni uglavnom nisu u Bolonjskom sistemu.