Ušteđevina za US

Prijavila sam se na lutriju - DANAS. Išla bih sa suprugom i trogodišnjim sinom.
U Americi bih možda uspjela naći nekoga za malu pomoć (ali to bih samo ako je baš neophodno). Mene sad zanima koliko košta cijela procedura do odlaska u US (vize i sl …) - bez avio karte. Koje su cijene stanova (manjih, skromnijih - za prvu ruku)? Koliko bih novca trebali ponijeti sa sobom ???

Hvala

Tesko da ti iko moze odgovoriti bas na to. Viza te kosta 775$, ljekarsko 110$, ne znam koliko je za djecu. Pored toga racunaj na troskove prikupljanja dokumenata, i tu najmanje 200 $ odvoji. Cijene stanova zavise od mjesta. Mislim da niko sa foruma nije u Bostonu, tako da ti je najbolje da proguglas to malo. Ovdje u Phoenixu se mogu naci pristojni stanovi za 300-400$, sad kako je frka dosta kompleksa nudi mjesec ili dva free ako potpises ugovor,bla bla … Tu onda imas neke depozite, asocijacije, jos dodatnih troskova… Velika je stavka hocete li traziti posao vec odatle ili ne. Kao i u svemu, sto vise novca imate to je bolje. Ali mislim da je neki minimum 5-6 hiljada $. Vjerujem da ce se uskoro javiti i neko ko ti moze iz licnog iskustva reci kako su se oni snasli.

Za cijene stanova u Bostonu si pogledaj na stranice poput www.rent.com i drugih na kojima se istrazuju stanovi. Naravno ako si sa djetetom gledat ces da je dio grada bolji, a to ces moci prepoznati i po Skolskom distriktu. Ako ti je dijete 3 godine vec sljedece ce mozda krenuti u Preeschool, znaci odluka ce pasti na najbolji ili medu boljima Distrikt u gradu i prema tome ces traziti i stan. Americke skole su podijeljene u distrikte i htjet ces se preseliti u Distrikt koji je sto bolji. po vlastitiom iskustvu i iskustvu novodoslih imigranata preporucila bi najmanje 10 000 dolara za pocetak a i najbolje je da ne dolazite u grad u kojem nemate nikoga. Ali o tom potom, kad te izvuku :slight_smile: Sretno!

U Chicago su cene stanova od 900$ pa nadalje (u normalnim krajevima). U nekim predgradjima se mogu naci jeftiniji (oko 750$). Koliko znam Boston je dosta skup, ali pogledaj na craiglist.com

Iz ove perspektive jako je tesko reci koliko vam treba: sada moze da se desi da su vam potrebni meseci da pronadjete posao ali ako budete izvuceni - vi cete se seliti 2011. Do tada svasta moze da se promeni. Ekonomska situacija se u USA popravlja ali unemployment uvek ima delay - glavni udar se ocekuje u decembru i moze da uzme par meseci dok ne pocnu da se otvaraju nova radna mesta. Moze da se desi da u to vreme bude bolja situacija pa da vam ne uzme vise od dve nedelje da pronadjete posao, a moze da bude i totalno suprotno.

Prema nekim statistikama, cost of living u Bostonu je nekih 6 odsto nizi nego u LA ali ja cu da recimo stavim da je podjednak jer vi za razliku od mene imate dete. Recimo da treba da prezivite 3 meseca bez posla:

• 3 rente i security deposit - $4,000
  • 3 meseca osnovnih racuna (gas, struja, voda, cells,internet, tv) - $1,200
  • 3 meseca troskovi za hranu, kozmetiku i ostale potrepstine (kuvanje kod kuce, $10 po osobi na dan za jedan mesec to je 30x30= $900 i dodatnih $100 mesecno za hemikalije i ostalo) = $3,000

Dodaj $1,000 za potrebe za dete koje bas i ne mogu da se izracunaju, i $500 nepredvidjenih troskova - dodjemo do sume $9,700.

Ako se stegnete, moze i manje od ovoga (a moze i vise). Dakle ovo je neka moja gruba racunica za slucaj da tri meseca nemate prihoda a da hocete da zivite u Bostonu.

Ako imate kod koga bar na mesec, dva - tu ustedite oko $2,500 minimum. Racunajte i da vam treba namestaj i ponesto za stan ali to moze i na garage sales da se nadje. Auto nekako da se strpite na pocetku da nemate troskove i oko toga (osiguranje i ostalo). Opet kazem, moze da se desi i da odmah nadjete posao ali ja bih savetovala da budete bolje spremni za losiju varijantu pa ako ispadne bolje onda super.

Znaci, sa 10k bi trebalo da budete ok.

Nemoras ti doci u dvosoban stan ,staro pravilo je da je svaki pocetak tezak znaci u prvo vreme mozete i u studio a toga u Chicagu ima za 500$ moze se naci i jednosoban stan za 600$ pricam ti za lokaciju koja je north side konkretno 60640 zip pa pogledaj.Sto se para tice to ponesi sve sto imas i zna se sto vise to bolje. Znam ljude koji su dosli sa 100$ nigde nista a danas ti isti ljudi imaju 2 auta jedan nov i jedan malo stariji i sve je leglo na svom mestu.Desavalo se da ljudi kad dodju nemaju maltene za hranu i za 3-4 godine voze mecedes, nije neki mercedes najnovijeg tipa ali je mercedes.
Ma cudo je ova Amerika samo treba proci krizu jer je to najgore a ovde ima s dve krize u isto vreme finansijsku i onu nostalgicnu i mogu ti reci da se one slazu kao cigareta i kafa. Kad se udruze zaedno bogami sve ti prolazi kroz glavu.Tako da se treba spremiti za sve.

Ma da…u pravu si. Znam ja i za slucajeve, dosli sa 25 centi, morali su gace da prodaju da bi leba kupili…a za 2 meseca postali milijarderi. Inace, u chicago imas i za 100$ petosoban stan da iznajmis u centru, ali treba znati…ovi svi ostali su debili.

Joooj daj da re-rentiramo te stanove od 100$ za 500$ pa da postanemo milioneri! Pravi naski fazon, bez znoja :;D: :grin:

Vidis ti koja je to razlika od drzave do drzave… :smiley:

ja za sve sto napisem stojim iza toga ,ako hoces stan za 500$ slobodno mozes meni da se javis na private… a ako si ti poneo 30000$ neznam sta trazis onda u Americi,ili verovatno neznas sta je muka ,ne vidim gde sam ja pogresio misam pominjao milijarde nigde,ali NISAM OD ONIH “NIJE NI OVAMO KAO STO JE BILO I OVDE JE PROPAST”

I NARAVNO DREAMERS
moras se pomiriti sa cinjenicom da ima ovde ljudi koju su pre tebe dosli u Americi i s toga su malo vise upuceni :slight_smile:

Kao prvo, ne moze porodica po zakonu da ide u studio…znaci mora jednosoban stan. Ako i nadjes u nekom kraju stan za 600$, onda u njega sigurno nije ukljuceno grejanje i sl. Posto je ovde grejna sezona 8 meseci godisnje, plin moze zestoko da te izadje…pa je taj stan onda 800$, a ne 600$ (znam koji su tako prolazili). Da ne govorim da u tim krajevima koje si gore pomenuo moras gledati da stan nadjes jaaaako blizu voza, inace moras odmah kupovati kola.
Ne vidis gde si pogresio? Pa ako si vec toliko iskusan i dugo u americi, onda bi trebalo da znas sta 100$ ovde znaci. Te ljude koje pominjes su mozda dosli sa 100$ ali kod rodjenog brata ili na neku foru da ih neko bukvalno izdrzava dok se ne snadju. Ovde 100$ nije dovoljno za mesecnu hranu, pa ni samo leba da jedes i spavas na ulici. Sto se tvog zadnjeg komentara tice, naravno da ima ljudi koji su daleko vise od mene upuceni, ali takodje sam upoznao ljudi koji su dosli 15 godina pre mene, a daleko su manje upuceni, jer ni jezik drzave u kojoj zive ne znaju. Od Amerike nisu videli nista osim srpskih crkvi, prodavnica i kafana…i da… voze mercedese (jer to je ono najbitnije).

@chicagopn
To za 500$ bi bilo kao da mene neko ubedjuje da ima u BG stan u centru za 150e, a ja znam da nema ispod 300e. Moze nekome tetka ili teca da izdaju jeftinije ali pricam o trzisnoj ceni. Malo mi je verovatno da je renta u CHI tako blizu BG-u!?

@dreamerns
Zelim ti da nikada nemas mercedesa, a za sve ostalo ces se snaci! :bravo:

I ja sam cuo za te stanove u centru BG-a za 150 eura…

Moje misljene na osnovu onoga sto sam video tokom mojih odlazaka u USA, mislim da je svaki odlazak bez 30-40000$, osudjen na tesku muku i patnju sa mnogo teskim mogucim posledicama. Ja kad bih trebao da idem (poznajuci sebe) ne bi polazio bez 50-60000$ min..
Normalno da probam da brazlozim ovo.
Ako je mesecan zakup oko 800-1000$, ako ti za ostale mesecne potrebe odu jos 500-700$. Ako pretpostavimo da mozda nemozete naci posao narednih 7-8 meseci je min.1500x8=12000$
Ako pretpostavimo da vam treba auto, a mozda i dva to je minimum 2500$ (za krs), ako su dva to je 5000$. Ako vam treba namestaj dodaj jos min.5000$ ili ajde 3000$ za neko djubre. Mozda treba nesto polagati ili izvrsiti nekavu dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju sto normalno kosta. Pakla cigara vam je 5.5$, jedan casopis je od 10-15$ pa nagore, meni nije uspelo da odem na naj obicniji rucak bez 20-30$ i to sam. Jedan izlazak na muziku u nekom klubu uvece za par nemoze izaci ispod 60$ .Normalno treba i imati nekakvu rezervu za nedaj boze, pa sad saberite. A price u stilu mozes doci sa 100$ su cisto sranje.

E jebiga sad … Treba biti i realan. Naravno da je bolje doci sa sto vise para, ali u nasim uslovima je jako tesko skupiti/posuditi i 10000$ a kamoli vise … A da dodjes sa 100$ i uspijes,e zato ti treba nevjerovatna sreca i nenormalna ludost, takve snove definitivno treba preskociti.

Ne verujem da vise od 1% “lutrijasa” to moze da priusti sebi. Ne verujem ni da vecina ima takav lifestyle. Petina od toga je sasvim dovoljna dok se ne nadje posao. Ne moze sa $100… ali ne treba ni $60k. To sa koliko bi ti dosao je stvar tvojih finansija - prave ovde porodice skupa po $40k godisnje i lepo zive. Tvoja cifra je odraz tvoje finansijske situacije a ne neophodnosti u USA.

Stoji da je bolje sto vise, pa makar zlu ne trebalo. Ali vecina ljudi ne moze ni da sanja o tim parama.
To je moguce ako neko proda stan (pod uslovom da ga ima) i krene sa svim parama. Na Floridi ima finih stanova za 40-50k $. Ali ja bih pre krenuo sa 10k ustedjevine i pozajmljenih para, a kasnije razmisljao o prodaji nekretnine. Za to vreme moze da se to u Srbiji rentira i da ti dosta znaci u USA.

Ili radi za americku vojsku… :slight_smile:
Kao sto sam negde pomenuo, plate su nenormalne, tako da verujem da je coveku 50-60k je isto koliko ovde vecini 5-6k$
Medjutim, to nije pitanje ovde…99% ljudi sa ovog foruma se snaslo i sa daleko manjim novcem i sada lepo zive. Zavisi sta se definise kao lepo i kao mucenje. Nekom milioneru je ziveti sa 100.000$ mesecno mucenje, a nekome je 1000$ bogatstvo. Fakat je da 10k je dovoljno ako je covek stedljiv i ako ocekuje da ce naci posao za 3-4 meseca (normalan posao, ne part-time sa 8$ na sat).

Imam jedno jednostavno pitanje.
Ako treba mesecno bar 1500$ za prezivljavanje, ako treba bar nesto minimalno namestaja i bar nekakvo polovno auto i neki dolar za osiguranje, a desi se da nemozete naci posao 7-8 meseci, sto je dosta realno i za ocekivati. Kako ce te to izvasti, ako ste posli sa 10000$ ili jos manje kako neki ovde propagiraju.

Ljudi da imaju ovde $60k ne bi bas imali u planu da emigriraju bilo gde nego bi ovde uzivali u lagodnom zivotu.Odlaze tamo sa dosta manjim novcem, vecina ima za pocetak negde kod nekog da se smesti pa se tu ushtede neki osnovni troskovi, ostali se snlaze kako znaju i umeju.