svi smo mi po malo klosharkashi
Uh, ne, ja sam direktor sektora za posluzivanje :naughty:
Mozda i trebas da se zapitas zasto gubis vreme, a mozda i ne trebas. Jednostavno mozda ti je toliko maksimum, jednostavno nemozes vise. Ja to neznam i nemogu se upustati u tu vrstu diskusije.
Teziti ka dnu i teme se zadovoljavati, jednostavno nije moj nacim razmisljanja.
Ja nisam rekao “mora doneti” vec sam rekao sledece: “Moje misljene na osnovu onoga sto sam video tokom mojih odlazaka u USA, mislim da je svaki odlazak bez 30-40000$, osudjen na tesku muku i patnju sa mnogo teskim mogucim posledicama. Ja kad bih trebao da idem (poznajuci sebe) ne bi polazio bez 50-60000$ min.”
Tako da u nedostatku argumenata vi mozete da izvrcete moje reci, to nije nikakav problem. Vi podjite sa 6000$, ja cu poci sa 60000$, pa ako se negde sretnemo pricacemo kako je kome bilo na pocetku. Ko je imao veci pritisak i veci stres.
Ako poneses 10000$ ili manje, a kupis auto od 2000-5000$, mislim da ti se relativno lose pise.
Koliko kosta obdaniste? Koliko je zakup za stan?
Ja bas mislim da se vecina javlja iz ocaja. A puno puta u trenucima ocaja, stanje svesti je malo izmenjeno, mogucnost realne percepcije je malo ogranicena. Jednostavno na to se gleda kao izlaz i jednostavno prihvataju se samo pozitivne informacije, koje se pritom uvelicavaju. Dok se puno negativnoga realno ne prihvata i time ne sagledava. Pa ima cela armija ljudi koji potvrdjuju ovo sto ja pricam. Koliko ima ljudi u USA koji su legalno usli, koji imaju legalan status, a i dalje zive na rubu ljudske bede i mizerije. Samo mi nemojte reci da toga nema !
Nemoj mi reci da ti ne bi htela/o da kupis kucu i da ti je bolje da placas najam ili ratu za kucu. Nemoj mi samo pokusati objasnjavati da je kupovina kuce glupost i da je bolje biti pod najam ili hipoteku. Pa vecina ce otplacivati kucu 20-30 godina i platiti kamatu za jos pola kuce i to je uredu, a ja sam budala sto mislim da kupim kucu.
A sto se tice dna, to se lako utvrdjuje.
Uzmes sredinu u kojoj zivis, pogledas socijalne staleze, standard, prihode i imovinsko stanje u toj sredini. Pogledas procentualnu zastupljenost populacije po odredjenom stepenu. Onda pogledas oko sebe, koliko zaradjujes, kakav ti je standard, kakav posao radis, kakvo ti je imovinsko stanje i lako vidis gde si u toj lestvici. Dali si na dnu, u sredini ili pri vrhu.
Ako ja dodjem u jedan grad od X stanovnika, pa pogledam da ima 5% nezaposlenih, 20% sa platom od >= 10$, 40-50% sa platom 10-18$, 15% sa platom od 20-25$ i ostatak je sa platom od >25$. Ako nadjem posao sa platom od min 20$ ili vecom, gde ja pripadam, ako mi to podje za rukom ja se ulogorim, kupim kucu i resim probem koji tamo imaju 80% populacije (nemanje vlastite kuce), ja sam zavrsio posao odlaska u USA. Ostaje mi samo uzivanje u blagodetima te drzave. Zato sluzi te pare koje sam ja pomenuo i tih osam i vise meseci za trazenje posla. Cilj igre je trazenje posla od min 18$/sat za pocetak. I to je mala plata za uzivanje, zato sluzi rezerva. Od rezerve se svaki mesec ubacuje po 1500-2000$ i tako se izguraju prvih dve-tri godine.
Ako ja mogu iz usrane Makedonije da odem na letovanje, na sajam, u restoran, to isto ocekujem i u Americi. Pa zasto sam isao u USA, da radim i da se patim?
Da bio sam u Iraku i zaradjivao dolare, a cije su je neznam tacno. Meni nije ni mnogo bitno. Ja cu ponovo u Irak, ako treba i u Iran (ako amerikanci udju tamo), a neznam sto bi se mi raspravljali cije su pare.
Nemas ti obavezu da ides u rat, ja sam to predlozio kao opciju. Cak je i bolje da sto manje ljudi zele ici, jednostavno manje zainteresiranih-veca plata.
Kazi kolko bi tebi trebalo vremena da nadjes posao na primer: Rezidental electrician ( u boljem kvartu), network administrator, data base administrator, application software developer, ajde uzmimo i najgore- IT tehnician ( za pocetak). Ne ide to bas brzo, proverio sam. Ako me demantujes, ja cu biti srecan.
Te stvari o kojima ti pricas letovanje, odlazak u restoran i slicno, su toliko normalne stvari ovde koje covek moze da postigne i sa mnogo manjim novcem nego taj o kome ti pricas.
Razumljivo je da svako ima razlicite ambicije i prohteve ali ti pricas o argumentima a ovamo se razbacujes ciframa i onako paushalno donosish neke zakljucke kao na primer da mnogo ljudi ovde zivi na granici ljudske bede i mizerije(pod ovim podrazumevas nase ljude). Gde su ti tu argumenti-ja recimo tvrdim da nikog sa nasih prostora nisam video da pati ovde (bar ne materijalno).
Jednostavno - smeta mi to sto dajes sebi za pravo da dajes neke kategoricne izjave i delis ljude na “kaste” (oni koji teze ka dnu i oni kao ti) a sve u okviru nekih tvojih umisljenih platnih razreda…
Malo gramatike :
Ovo se pise odvojeno.
Nije to delenje na kaste, to je postupak utvrdjivanja ekonomskog statusa u drustvu. To nije utvrdjivane kvaliteta licnosti, vec utvrdjivanje materijalnog stanja, a time i mogocnosti obezbedjenja kvalitetnog zivota.
Moje misljenje je da je to u USA mnogo bolje reseno nego kod nas i da se mnogo preciznije moze utvrditi odnos visina prihoda- kvalitet zivota. Sto je i jedan od mojih motiva odlaska odavde.
Kod nas moze nekakav dzavni cinovnik sa platom 10% od moje, da za godinu dana obezbedi materijalna dobra 2x vece od mojih i da ga niko ne pita odakle.
Mislim da toga tamo ima jako malo i da se mnogo preciznije moze utvrditi kako neko zivi i sta moze priustiti na osnovu plate.
Znaci, ako je za minimum prezivljavanja potrebno 1500$, tvoja je plata 2000$, lako cemo utvrditi kolika ti je cerga. To ne znaci da si ti gori covek od mene, ni da sam ja dobar covek ako zaradjujem 3000$. To samo znaci da cu ja sebi moci priustiti lagodniji zivot, odnosno mogu sebi priustiti vise toga.
Imam ja jednu vecu grupu prijatelja tamo, pa znam kako zive. Znamo se mi odavde jako dobro, znamo koji su nam kriterijumi, pa kad se cujemo izvrsimo prebrojavanje. Tako da nemoj da mi pricas price, kako mozes sa malom platom da zivis dobro.
Pobogu Konislave,super sto imas 60000 da zapocnes lagodniji zivot nego vecina ovde,ali nemamo svi iste kriterijume o lagodnosti i dobrom zivotu,meni je dobar zivot kad mi je suprug svaki dan uz mene,a ne da ga vidjam jednom ili dva puta godisnje,pa makar zivela i u cergi.Neko ko ima milion tebi bi rekao da si lud kako se mozes sa samo 60000$ usuditi zapocinjati novi zivot,ti bi u njegovim ocima bio kao i mi u tvojim,a opet ti se osecas sigurno sa tom kolicinom novca i verujes da imas dobar zivot,e pa tako i mi.Svi imamo neke prioritete u toj “lagodnosti”,nekome ce to biti letovanje i zimovanje,meni je sasvim ok. i samo letovanje,a za zimovanje cu zaraditi u Americi:).Ajde da svi spustimo lopte i zivimo onako kako mozemo,a trudimo se da zivimo onako kako zelimo.Poz za sve!
Meni bas neko takav treba posto sam trenutno u fazi trazenja posla :;D:
Mlad, jak, ne previse inteligentan, nista narocito lep, moze da tegli i vuce tezak teret, jel ima nade za mene u tvom sektoru ![]()
Pros’o si, posalji resume… :naughty:
Opa, juhu :srbinigr: Prvi pokusaj posla i odma’ pogodak ![]()
Koji si ti sreckovic…ts…ts…ts…
super… vidi ako je dobra sljaka pa da oformimo sindikat… znas ono borba sa direktorom sektora :wee: za nasa prava i bolje uslove :argue::guns2::67::trouble:
Ne spominji formiranje sindikata, borbu i direktora sektora u istom postu dok ne dobijem napismeno od wotlk da je posao moj ![]()
Ma tvoj je, ako si spreman da zivis u vukojebini :naughty:
Koja je plata, radno vreme, cena stana u vukojebini, pa da se dogovaramo… Jel vam treba neko za Food Safety? Mogu i tacne da nosim, al ko velim, da li ima sta bolje?
Nemoj sad da se svadjamo, nisam online i odmah mi otimas posao ![]()
pochinjete kao kinezi, portorikanci i mexikanci, svaki cje raditi sve vishe za sve manje para, od konkurenta ![]()
Vidis da samo trazim slicno u branshi, ne bih ja tebi oteo posao pa makar nemao hleba da jedem… ogrebacu se za pljesku… :naughty:
Izvini, sad vidim da 'oce da nas posvadjaju, na nas nekoliko daju jedan posao :wtf:
Prokleta je Amerika ![]()
Menjam svinjojebinu za vukojebinu!
:==D:
Da nisi kojim slucajem DIF-ovac??? :==D:
(za one koji misle da vredjam nekoga, ne, to je samo uopsteno shvatanje nas koji smo zavrsili taj fax) :bravo: