Ja evo vec istrazujem na netu koja je cena bubrega na svetskoj berzi. Ali ja imam vremena do 2013, skocice im cena valjda. :woohoo:
Jel mozes da mi pojasnis malo oko te rezervacije? Ako sam dobro razumeo napravila si razliku izmedju garancije i rezervacije. Jel to znaci da se moze iznajmiti stan bez kreditne istorije i necije garancije, tako sto ga neko ko je vec u USA rezervise ranije, a ja naravno platim neke penale?
Bravo, strategija je najvaznija ![]()
Nije to u teoriji, to je u tako u preksi. Zasto je bitno sta si resio, jednostavno ako nemas dovoljno para, ne ides.
Inace mozete vi ici i sa 1000$ + avionska karta, samo treba da resite. I ne dozvolite da vam ovde pricaju kako trebate platiti nekoliko kirija unapred, jednostavno ne uzimajte stan. Zivite slobodno ko beskuci, to je inace trenutan hit u Americi i bas vas briga. Ako vas nije briga kakav ce te posao raditi, zasto vam je bitno gde ce te spavati?
Tako je druze, samo dzaba ti pricas. Kazi mi, molim te, koja je verovatnoca pronalazenje dobrog posla u prvom mesecu po dolasku.
Pa 90% novo-pridoslih ne moze naci dobar posao ni u prvih sest meseci.
Moj prijatelj je platio zakup stana za godinu unapred, jos pre polaska iz Makedonije, jednostavno otiso je po dobijanju vize, zadrzao se jedno mesec dana izvrsio odredjene pripreme za iseljene, setao se i razgledao grad i okolinu i vratio se nazad u Makedoniju. Kad je bio spreman za odlazak uplatio je stan za godinu dana, poneo pare za tu godinu da nista ne radi i cekao posao (dobar posao) jedno osam - devet meseci i uspeo ga pronaci. Da nije pronasao dobar posao vratio bi se nazad.
Konislave, ono sto ti govoriš je zaista istina, koja vazi za 1% ljudi koji emigriraju te stoga većinu stvari koje kažeš niko ne može uzeti za ozbiljno.Ti bi lepo da ideš da izvidjaš godinu dana, da živiš ko car.Pa svi bi to zar ne?Ali realnost je malo drugačija.Prvo, ajmo realno odakle nekom onoliko para koliko ti spominješ, meni padaju na pamet nekoliko stvari: 1.nasledio 2.ukrao 3.radi kao direktor u nekoj dobrostojećoj firmi ili jednostavno ima znanje koje može dobro unovčiti 4.prodao stan/kuću.Shvataš da je jako mali procenat ljudi koji zadovoljavalju jedan od ta 4 uslova, ali eto ti si imao sreće pa si medju ljudima,svaka čast za to.Ono što ne shvataš očigledno je to da većina emigranata ne ide tamo da izvidja situaciju, već od prvog dana je spremna da radi kako si ih nazvao “klošarske poslove” jer veruju da će kad tad biti bolje, ne žele da idu u rat,da rizikuju svoj život kako bi se naglo obogatili.Eto ti za primer osnivač ovog foruma, i sad zamisli ti njemu dodješ da pričaš da mu treba 60k.
dragance, izvinjavam se sto nisam odmah prepoznao citat, nece se ponoviti:-)))
Prica iz prethodnog posta je vec zilion puta ponovljena u diskusijama sa Konislavom, pa nema potrebe da se nastavlja, zakljucili smo da je svako u pravu sa svoje tacke gledista. Sto bih ja lagodno otisqo da mi umre neka bogata nepoznata baba i ostavi kintu, ili da me usreci loto, ali sipak, nema nista od toga…
Postoji i tacka.5, a to je rizikujes malo u zivotu i stvoris jednu brzu i pristojnu akumulaciju sredstava.
Ja i ako nekad dobijem zelenu kartu, opet cu se prijaviti za nekakav posao u Iraku, Afganistanu ili nebitno gde. Ako vi ne zelite da reskirate, moracete malo da klosarite, normalno ako ne ispunjavate jedan od cetiri predhodno nabrojana uslova.
Ovaj deo ne razumem. O coveku koji je osnivac ovog foruma ne znam nista i ne vidim po cemu se to on izdvaja od drugih, ako sam ja napisao sta mislim o iznosu potrebni sredstava za pocetak, to se odnosi i na osnivace i na ne osnivace raznih foruma.
Ima tu i jedan specifican slucaj kada vam ne treba velika suma para za pocetak, a koji nije medju gore nabrojanima.
Dobijete posao pre polaska, firma vam daje stan i odredjeni avans po dolasku.
Igras li redovno loto? Ako mislis da dobijes, moras redovno da igras. Inace da ti pomognem, bolje ti je da se kladis na sportskim dogadjajima, vece su ti sanse za dobitak.
Aha, ti si jedan od onih “get rich or die tryin’” ljudi.OK je to ako nemaš ženu i decu i takve si inače prirode.Medjutim, ti si do sada u svojim postovima pokazao kakva osoba deli savete: osoba koja ne ceni trud i rad i koja bi život rizikovala radi kratkotrajne finansijske sigurnosti.Ljudi su to provalili i onda se pitaš zašto su svi protiv tebe.
Osnivača sam pomenuo kao primer jednog od ljudi koji pretpostavljam nije poneo onoliko para koliko ti predlažeš da se bez njih ne može uspeti ili može ali biti klošar, koji je za početak radio kao security officer koji je moguće po tebi klošarski posao doduše nije na onoj listi
ali za par meseci našao dosta dobro plaćeni posao.I šta sada da je neko tebe poslušao i odustao misleći da će živeti na ulici sa beskućnicima.Zbog toga pišemo da te demantujemo i pokušamo spustiti na zemlju.Toliko, aj srećno čoveče i da ne izgubiš život zbog šugavih para.
Tacno tako. barem je to ovdje moguce. Ako imas nekog u USA on moze da ti rezervise stan na tvoje ime prije tvog dolaska. Ta osoba ti nadje stan, uplati za tebe troskove rezervacije (variraju cijene) a ti njemu/njoj posaljes pare ili platis kad stignes. Za mene je stizeljeto nasla stan, uradila rezervaciju i uplatila troskove - negdje oko 200$ je tada kostalo, sedmicu dana prije mog dolaska u USA. Onda sam ja dobila email od predstavnika apartmanskog kompleksa sa skicom stana, kvadraturom, cjenovnikom i total iznosom koji trebam da uplatim kad dodjem u USA tako da sam jos prije dolaska tacno u $ znala koliko trebam da izbrojim $$$$ da bih usla u svoj stan…potpisala sam to i vratila im nazad - nesto kao predugovor na vec odradjenu rezervaciju. Kad sam stigla ovamo onda sam i potpisala pravi ugovor, dala $$$$ kao u gore navedenom postu (3+1) i usla sam u svoj stan prvi dan po dolasku:grin:,
Da, sad sam se sjetila da sam jos uplatila i pola mjesecne stanarine za oktobar posto sam tamo stigla 14 oktobra a ugovoor potpisala 15 oktobra. Znaci, 3,5 +1 jer se ovdje stanarina placa i racuna od prvog u mjesecu.
U Illinoisu mora neko da da renta i da garantuje za tebe kad uzimas stan.
Jednostavno nemas ni jedan validan dokumenat kad dodjes sa kojim bi ti potvrdio da si stanovnik USA.
Taj ko renta stan uglavnom bude u pocetku garant lizinga i sve se vrtii oko njega.
Dobro se secam kad smo dosli da smo potpisali gomilu papira i na svakom se morao potpisati i moj garant za stan.Posle par meseci pravili smo nove papire i skidali garanta sa liza od stana.Sad koliko to tacno iznosi u novcu ili kirijama ne bih vam znao tacno reci ali jedna stanarina je lezala cela kao depozit kod stanodavca drugu smo morali odmah pre ulaska u stan da uplatimo i jos neka osiguranja tako da je otprilike iznosilo oko 3 stanarine da se udje u stan.
Dalja procedura kad se dobije ugovor je da ides da vadis dokumente prijavljujes racune gde ti opet sve uzimaju duplo tj depozit koji ti na kraju vrate ili ti umanje racune za taj iznos ali morate imati te novce kad otvarate racune za struju telefon itd.
Ovo je vec negde opisano cini mi se al nije na odmet da se ponovi.
Meni je firma bila neki co-signer. Nije morao depozit da se daje, ali je morala da se da prva rata…koju su oni platili i kaasnije meni skidali u ratama od plate (nisu hteli sve odjednom da mi skinu…jer sam tek stigao i treba mi novac, pa da me ne opterete).
Meni su ovdje uzeli kopiju pasosa i vize - kao zvanican dokaz da sam nosilac zelene karte. To im je bilo dovoljno jer su znali da cu za par nedjelja da dobijem i SSN i GC dokumenta. Mozda zato sto znaju da GC postoji premda mnogi ovdje nikad nisu ni culi za to i nemaju pojama kako izgleda GC dokument pa kad su mi trazili neki dokument sa slikom a ja im pokazem GC a oni to onda okrecu, gledaju, cude se, slijezu ramenima al ipak na kraju kazu OK:grin:
Kod nas u Chicago vecina stanova trazi kreditnu istoriju da imas. Neki ti omogucavaju da mozes ostaviti depozit u ovako nekom slucaju, ali vecina kada im kazes da tek dolazis u USA i nemas kreditnu istoriju pogube se totalno. Nije im jasno kako hodas planetom zemljom i nemas kreditnu istoriju. Takodje, kada se zaposlis i imas stalan posao, onda uglavnom nema problema i sto nemas kreditnu istoriju.
Nama se niko nije cudio da nemamo kreditnu povijest, jednostavno za takve slucajeve kao i za losu kreditnu povijest dajes veci depozit. Moj depozit u drugom stanu u koji sam usla je iznosio 125 dolara (u Colorado springsu redovni depozit se krece od 100 do 250 dolara otprilike, dok recimo u Kaliforniji gdje trenutno gledam stanove obicno bude 500). Medutim za prvi stan u koji sam usla dok jos nismo imali kreditnu povijest i samo jedan od nas je imao SSN, te nismo imali posao platili smo depozit u cijeni mjesecne kirije, te tri mjeseca unaprijed.
Ono sto sam uplatila za Taji, tu ‘‘rezervaciju’’ ovdje zovu ‘‘holding depozit’’. Za nju sam nasla stan, poslala joj trenutni cjenik za taj stan koji je htjela (cijene se svaki mjesec mjenjaju, uvijek ima neki popust ili posebna cijena za odredene stanove u naselju) i kad mi je ona dala zeleno svijetlo uplatila sam sumu od 205 dolara, 125 za cuvanje stanja (holding depozit), application fee, administration fee. Administration fee sluzi za provjeranje kreditne povijesti i SSN/a, a u Tajinom slucaju jer nije imala nijedno su mozda provjerili na Imigracionom, a ko zna mozda uopce nisu. Uglavnom pare su uzeli. Medutim taj ‘‘holding depozit’’ oni uracunavaju u redovni depozit koji je u njenom slucaju iznosio jednomjesecnu kiriju jer nije imala SSN, kreditnu povijest, niti posao.
Kad je dosla potpisala je ugovor i prije nego je dobila kljuceve morala je prebaciti Plin i struju (Utilities) sa Naselja na svoje ime. E tu je problem bar u ovom naselju jer ona ne moze bez SSN/a prijaviti Plin i struju. Tu je uskocila Moni (a mi za Moni kad su oni dosli) i dali svoj SSN i prijavila Tajin plin i struju na svoje ime. Tako da je sad Moni imala dva racuna. Cudili su se u CS Utilities kako to da uzimamo takvu odgovornost na sebe, kako to da vjerujemo nekom da ce zaista platiti racun. Ali bez toga ni Moni ni Taji ne bi mogle uci u svoj stan. Kad je Taji dobila svoj SSN nakon dva tjedna nazvala je CS Utilities da prebace racun na njeno ime.
Ovo je nesto sto meni nisu rekli prije nego su mi dali da za Moni rezerviram stan. Ne vjerujem da nisu rekli namjerno, vec zato sto ne razmisljaju o tome da nekom mozda nece moci prijaviti Plin i struju jer nema SSN.
Mi nismo imali taj problem sa strujom. Moguce da smo ga prijavili tek kada je stigao SSN (sada se vise i ne secam). Znam da je i kod nas trajalo to prebacivanje neko vreme.
Stanovi u Chicago koji traze depozit (kada sam ja gledao) su trazili uglavnom 1-1.5 visinu rente. Depozit se drzi godinu dana ili ti ga vrate ako odes ranije. Koliko sam ja primetio, to veze nije imalo sa kreditnom istorijom. Neki su trazili bez obzira kakva je kreditna istorija (kazu ti to odmah), dok kod nekih to nema…samo credit check. Svi imaju neki app fee, a neki imaju cak i moving fee (koji je u mom slucaju bio 200$). Ono sto sam primetio je da te cene useljenja variraju. Jos nisam otkrio da li je u pitanju sezon (leti skuplje, jer se svi sele), ili je to zbog mene…jer bas kada sam se ja selio, svi su derali, a kasnije su davali prvi mesec dzabe i sl.