Ušteđevina za US

potrazi INA 328 i 329. koliko sam ja shvatio to vazi samo za Armed Forces i DOD, ali ne za contractore.

Hahaha. Znaci ovo je koleno od 60.000$+? :wink:

xD hahahah :smiley: da :smiley:

http://usmilitary.about.com/od/theorderlyroom/a/citizenship.htm

Mozda bi trebalo dodati jos i ovo:

Koliko ja mogu razumeti, aplikant mora imati status rezidenta u momentu trazenja drzavljanstva ili to bi znacilo da mora imati zelenu kartu ili nekakav drugi dokument kojim se dozvoljava boravak (turisticke vize kao i ostale vize sa krakim vremenom boravka ne znace status rezidenta).
Drugo sto je takodje od presudnog znacaja, treba utvrditi dali je aplikant bio u vojnoj sluzbi, odnosno dali je radio za vojsku ili ne.

Pa sta bi strucnjak, gde si se izgubio da nam pojasnis proceduru za dobijanje drzavljanstva i da mi pojasnis kako su mene lagali da mi treba lutrija.
Ajde lepo se javi pa kazi ljudima da nemas pojma o cemu se radi, da si negde nesto nacuo, ali nisi razumeo o cemu se prica. Medjutim neki egzibicionisticko-unutrasnji nagon te je terao da ovde onanises pred ljudima, a cim si se osvestio o cemu se radi, brzo si se sakrio u neku svoju rupu.

Tacno tako blisk, to sam i ja znala cijelo ono vrijeme jos dok sam radila za njih, ali eto covjek ovdje postavio neke nove informacije pa pomislih da bi bilo lijepo da ih potkrijepi i sa dokazima, cisto da se znaju izvori ali eto, njega nesto nema, ne javlja se.

Javio bi se on sigurno da nije uvideo da se je uneredio, pa sad takav smrdljiv ne moze pred narod. Sad ce negde da cuti i da voajerise sa strane, pa kad se malo zaboravi o cemu se je pricalo pojavice se sa necim novim. U Bosni sam cuo jedan termin za ovakvu vrstu ljudi, kazu za nekoga da je PAPAK.

Nema potrebe za takvim prozivkama. Kazu da je ljudski gresiti, a zato su tu i drugi forumasi da dodaju, isprave i dopune informacije koje su postovane. E, pa sada, ko voli nek izvoli, ako mu se zuri do drzavljanstva, a on/ona lepo pod slem, pa udri… (slikovito, ne bukvalno, tek da ne bude ispravki)…

kažu ljudski je grešiti, ali je osećaj božanski :slight_smile:

Ljudski je i priznati gresku, ali je neljudski kriti se i cutati.

Na kraju, da postavim prosto pitanja: Da li je 15k$ dovoljno za jednu osobu?

Ja se isto ovo pitam, ali za tri puta manju sumu :smrc:

my two cents:
1000$ za prvu stanarinu
1000$ za depozit
1000$ za sledeću (u slučaju da nisi našao posao)
1000$ za hranu za dva meseca
1000$ za auto (ako je neophodan, Ch, NYC može i GSP-om)
1000$ za svaki slučaj i da imaš povratnu kartu
i moja deviza je, uzmeš bilo koji pristojan posao na početku, restorani, prodavac, vozač i uporedo tražiš bolje, pa tako u krug dok ne dođeš do stručnog posla i dobre pozicije. Znači naša diploma, malo iskusta ovde, malo edukacije, kursa ili zvanja koje ćeš morati da stekneš u US, pa možeš aplicirati za ozbiljniji posao u struci. Uh, to može da potraje, sve zavisi u kojoj struci radite. ..

Svaki odlazak bez 30-40000$, osudjen je na tesku muku i patnju sa mnogo teskim mogucim posledicama. Ja kad bih trebao da idem (poznajuci sebe) ne bi polazio bez 50-60000$ min..

Sve je to lepo u teoriji, ali gde u praksi naci tolike pare, a resio si da ides?

dreadnot,
to je zapravo deo konislavljevog posta, mislio sam da cete prepoznati, malo humora nije na odmet :slight_smile:

Za ameriku ti treba onoliko para koliko ce ti trebati da nadjes posao…jednostavna logika. Pri tom, posao ne podrazumevam ono sto bi Konislav nazvao “klosarski”, nego normalna neka dnevnica (od koje mozes iznajmiti stan i ziveti).
Ako ti treba 6 meseci da nadjes posao, onda ti treba 20k, ako ces ga naci za 1, onda ti je 10k vise nego dovoljno. Isto zavisi da li ides sa porodicom, ili solo.

Tako nekako i ja razmisljam, plus minus pomoc prijatelja :grin:
Uglavnom za par meseci cu znati rasplet sa sve finansijskim detaljima, pa cu ih Boze zdravlja objaviti za sve one koji se nalaze u slicnoj situaciji.

Ovdje u COS-u uzimaju tri stanarine unaprijed + safety deposit, sto znaci 4 pune stanarine unaprijed (ugovor o stanovanju je na 13 mjeseci) jer si stranac koji je tek dosao, nemas posao i SSN i to cak ako i uspijes da dobijes stan bez da neko garantuje za tebe ili da ti rezervise stan prije nego dodjes. Meni je stizeljeto odradila rezervaciju prije mog dolaska (a i to se placa, dakako).
Ameri, tj svi oni koji vec zive i rade u USA mogu da prodju samo sa jednom stanarinom unaprijed + safety deposit i ugovor o stanovanju moze da se potpise samo na 6 mjeseci. :blink:
Naravno, uz to idu i svi ostali mjesecni troskovi grijanja, struje, vode, smeca, hrane, telefona, TV-a, intereneta, hrane, goriva…